Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Naklepali stron przez cały dzień :D poczytał i pośmiać się można - klepaliście o 2 wojnie światowej i tej obecnej .

Tak krótko o drugiej Wojnie Światowej - Polska został pobita 35 dni - dodać dzielnie się bronili - działo było transportowane przez konie taka była kampania Wrześniowa .

Porównać Obecny czas i ten z 1939 roku .  Polska obecnie  jest beznadziejnej sytuacji .

Wojna w Iranie pokazuje siłę - Armii Amerykańskiej i Izraela .

Irańska obrona miał być tarczą Iranu. Zmietli go z powierzchni ziemi . Wojna trawa dopiero 4 dzień Iran został zmielony . Polskę w jakim czasie by zmielili ?. Obstawiam 2 dni :D .

Dla pocieszenia - Amerykanie wskazali drugą siłę świata. To nie Rosja :D .

Stany Zjednoczone i Izrael to w tej chwili  - dwie najpotężniejsze siły powietrzne świata . 

Teraz najlepsze .

Jeśli do wojny w Iranie przystąpią Kurdowie -  włączy się też Turcja ? .

Cytat .

Jeśli Kurdowie przystąpią do wojny w Iranie, do konfliktu włączy się też Turcja i dojdzie do pęknięcia w NATO - powiedziała PAP Asli Aydintasbas, ekspertka waszyngtońskiego think tanku Brookings Institution. Według mediów CIA pracuje nad uzbrojeniem sił kurdyjskich, by wesprzeć powstanie przeciwko władzom w Teheranie

Jeśli USA zdecydują się na dozbrojenie irańskich Kurdów - by złamać irański reżim -  będzie to poważna eskalacja - która wciągnie do wojny Turcję .

Kurdowie mogliby przyczynić się do zasiania chaosu w regionie i uszczuplenia zasobów militarnych irańskiego reżimu. Pojawiły się również inne pomysły dotyczące możliwości zajęcia przez Kurdów terytorium w północnej części Iranu, które stanowiłoby strefę buforową dla Izraela. Iranowi grozi Bałwaństwo ?.

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał(a):

Jeśli USA zdecydują się na dozbrojenie irańskich Kurdów - by złamać irański reżim -  będzie to poważna eskalacja - która wciągnie do wojny Turcję .

Jednych Kurdów już USA wystawiło. 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

Jednych Kurdów już USA wystawiło. 

Uzbrojenie Kurdów w broń potrzebną do walki z regularną armią Iranu - to wojna w Turcji. Chciałbym zobaczyć, jak Turcy zestrzeliwują amerykańskie samoloty

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

Chciałbym zobaczyć, jak Turcy zestrzeliwują amerykańskie samoloty

To zamkną amerykanom Icikrik, co juz kiedyś robili, tyle że wtedy nie kazali im wypierdzielać z głowicami jądrowymi, tylko zablokowali bazę.

Opublikowano
16 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No albo mieć osobę która tego dokona..

Co za czasy. Unia wymyśla co i rusz jakieś durne przepisy a każdy się podporządkowuje. Kto kiedyś bronił świniaka dla siebie.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Co za czasy. Unia wymyśla co i rusz jakieś durne przepisy a każdy się podporządkowuje. Kto kiedyś bronił świniaka dla siebie.

A teraz zabronione?

Widziałeś kiedy świniobicie?

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał(a):

aby świniaka w łeb trafił, a nie ciebie, siekierą

łoooooo Panie. brałem kiedyś udział w takim świniobójstwie że świniak na drugi dzień rano dalej żywy łaził po podwórku, tyle że miał na szyi zawieszony wianek z mleczy. I nikt nie pamiętał kto go plótł a tym bardziej kto świniaka w niego ubrał.

Opublikowano

Sąsiad 50 lat temu chciał ubić maciorę, co ważyła ponad 300kg, dziadek walnął siekierą w łeb - nic, drugi raz - nic, trzeci raz - a maciora na nich. Uciekli przez płot, świnia łazi po podwórku. Skończyło się na zawezwaniu gajowego z flintą. Słonina podobno była na grzbiecie na dłoń na sztorc. 

Opublikowano (edytowane)

26 minut temu, Desperado napisał(a):

Do PIW jak zgłosisz to musisz podać dane kto to ubija, weterynarka mi mówiła że jak w powiecie to oni wiedzą dokładnie kto ma uprawnienia.

no i nadgorliwość urzędasów w dociekaniu papierowej legalności "świniobójcy" na pewno zwiększył odsetek ubitych sztuk od których nigdy mięso nie trafia do naprawdę ważnej procedury - sprawdzenia zdrowotności tego mięsa

jestem tego pewien bo z samewj logiki to wynika

jak ja gardzę urzędasami to brak mi słów O.o

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano
Teraz, dysydent napisał(a):

no i nadgorliwość urzędasów w dociekaniu papierowej legalności "świniobójcy" na pewno zwiększył odsetek ubitych sztuk od których nigdy mięso nie trafia do naprawdę ważnej procedury - sprawdzenia zdrowotności tego mięsa

jestem tego pewien bo z samewj logiki to wynika

jak ja gardzę urzędasami to brak mi słów

Matko, ale mata problemy...

Mówię że to proste, a te dalej się potykają o własne nogi ...echch ..

Dodam że są i ....albo nie dodam...🤭

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Desperado napisał(a):

A kto inny zniszczył i nadal niszczy hodowlę? 

Podłe ceny wieprzowiny ?? Przez które sam zrezygnowałem ?? Bo zostawało 10-20zł na sztuce, może 30zł jak upadków akurat mało było ?? To wyhoduj 150-300szt miesięcznie na samą twoją wypłatę, a gdzie mówić o jakiś inwestycjach i remontach ?? Przy takim "zarobku" na sztuce musisz odstawiać co najmniej 5000szt rocznie, aby zarobić coś więcej niż minimalna i mieć cokolwiek na remonty i inwestycje ... Tylko 5000szt rocznie to już sam nie ogarniesz i będziesz potrzebował pomocy seniora czy jakiegoś pracownika, a to kolejne 1500szt rocznie aby go utrzymać ...

Teraz mam kawałek truskawek, trochę warzyw i żyje o wiele lepiej niż hodując wieprze ... Jeżeli za kilogram truskawek czy kilogram bobu kupuję kilogram świniaka to znaczy, że coś jest nie tak ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Spieszę z odpowiedzią..PiS zaczal, przez opieszałość w walce z asf ...o dzikach to pamiętasz nasza dyskusje...🤭

3 minuty temu, Desperado napisał(a):

A kto inny zniszczył i nadal niszczy hodowlę? 

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Podłe ceny wieprzowiny ?? Przez które sam zrezygnowałem ?? Bo zostawało 10-20zł na sztuce, może 30zł jak upadków akurat mało było ?? To wyhoduj 150-300szt miesięcznie na samą twoją wypłatę, a gdzie mówić o jakiś inwestycjach i remontach ??

To też, ale weterynarze i ich durnowate wymysły.

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Spieszę z odpowiedzią..PiS zaczal, przez opieszałość wcwalce z asf ...o dzikach to pamiętasz nasza dyskusje...🤭

Zgadza się, jedna opcja zaczęła w swej nieudolności, a druga to robi to samo.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Matko, ale mata problemy...

Mówię że to proste, a te dalej się potykają o własne nogi ...echch ..

Dodam że są i ....albo nie dodam...🤭

nie każdy wie to co Ty i nie zaprzeczysz że moje oskarżenia systemu są statystycznie i logicznie uzasadnione

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

To też, ale weterynarze i ich durnowate wymysły.

Nigdy nie miałem problemów z weterynarią ... Przyjechali, sprawdzili, jakieś tam uwagi nieraz mieli, ale to szczegóły, kar finansowych itp nigdy nie miałem.

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

systemu są statystycznie i logicznie uzasadnione

Tjaaa, też jestem przeciwny niektórym...

Ostatnio niepodobna mi się system... pomiaru prędkości pojazdów...🤭

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeżeli za kilogram truskawek czy kilogram bobu kupuję kilogram świniaka to znaczy, że coś jest nie tak ..

skarż się tak dalej i zgadnij co do czego się urealni; świnina do bobu czy bób do świniny? ;) 

ja się rok temu tak naśmiewałem z relacji fasoli też do ceny tucznika i no w tym roku mam - fasola pizła poniżej 3zł.kg a coś i o 2,6 przebąkują na fasolowym co i tak łatwiej i taniej wyprodukować i 10kilo fasoli niż kilko tucznika ale pewnie jeszcze "wszystko przed fasolą" :P 

Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Podłe ceny wieprzowiny ?? Przez które sam zrezygnowałem ?? Bo zostawało 10-20zł na sztuce, może 30zł jak upadków akurat mało było ?? To wyhoduj 150-300szt miesięcznie na samą twoją wypłatę, a gdzie mówić o jakiś inwestycjach i remontach ?? Przy takim "zarobku" na sztuce musisz odstawiać co najmniej 5000szt rocznie, aby zarobić coś więcej niż minimalna i mieć cokolwiek na remonty i inwestycje ... Tylko 5000szt rocznie to już sam nie ogarniesz i będziesz potrzebował pomocy seniora czy jakiegoś pracownika, a to kolejne 1500szt rocznie aby go utrzymać ...

to nie ceny wieprzowiny są podłe, tylko sztuczne podbijanie kosztów kolejnymi tomami przepisów

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

to nie ceny wieprzowiny są podłe, tylko sztuczne podbijanie kosztów kolejnymi tomami przepisów

Za przeproszeniem, k**wa, jak w 2015 rezygnowałem to nie było tych przepisów od ASF, był tylko Aujaszki, a ceny nadal były podłe dla producenta ... Te wszystkie płoty, maty z preparatami itp były może w nielicznych głowach dopiero ... I uwierz mi, przepisy nie były problemem, problemem był brak opłacalności ...

4 minuty temu, dysydent napisał(a):

skarż się tak dalej i zgadnij co do czego się urealni; świnina do bobu czy bób do świniny? ;) 

Swinie są obecnie bardzo tanie, to może nie będzie taniej niż świnie xD 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Za przeproszeniem, k**wa, jak w 2015 rezygnowałem to nie było tych przepisów od ASF, był tylko Aujaszki, a ceny nadal były podłe dla producenta ... Te wszystkie płoty, maty z preparatami itp były może w nielicznych głowach dopiero ...

produkcja wieprzowiny była już w latach 60-tych nieopłacalna, więc później Gierek zaczął ją po cichu dotować, potem Jaruzelski też

jak przyszedł oszołom Balcerowicz, to "unormował" koszty i jest tak, jak jest

zastanawiam się tylko , kiedy to wszytsko jebnie

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

zastanawiam się tylko , kiedy to wszytsko jebnie

Wieprzowina ?? Będzie coraz gorzej z opłacalnością ze względu na :

a) import z miejsc gdzie produkcja jest tańsza

b) rozwój hodowli na Ukrainie jak skończy się tam wojna

c) spadek spożycia wieprzowiny