Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, jacek1296 napisał(a):

No, rządził tak za***iście dobrze, że wytrwał pół kadencji i suweren ich pogonił.

Ja tam jestem ciekaw koalicji Kaczyński-Braun-Mentzen-Bosak, ale to się będzie pięknie żarło, i jak pięknie się rozleci po 2 latach jak PiS-Samoobrona-LPR, bo ten dziad z Żoliborza jest niezdolny do jakiejkolwiek koalicji ...

• Thanks 1
Opublikowano
38 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

ja nie mowie o obecnym podnoszeniu akcyzy! wrocmy do 208 roku, do 2010 roku. Dlaczego wypowiadacie sie a nie przesledzicie owego czasu? nie chce wam sie? to sa czasy gdzie pis w 2005 - 2007 rzadzil bardzo madrze. potem naszly czasy PO od 2008 roku! Tam nie bylo scjalu, tam najnizsza krajowa szorowala po dnie! Dyrektorzy duzych korporacyjnych fabryk mowili, ze w polsce obowiazuje cicha umowa trzymania niskich plac. A mimo to nie bylo pieniedzy, nie bylo nic, nei bylo socjalu, a ludzie glodowali. Najlepszym interesem bylo wyjechac za granice. To co piszesz to jakby wyrwany ulamek w obecnym czasie, a ekonomia kraju to dlugofalowe skutki! zanim napiszecie swoje spostrzezenia, musi wam sie chcec przeczytac - a sadze ze gdyby wa sie chcialo, tak jak wam sie nie chce, to byscie to przeczytali. Nie diagnozujecie obecnej sytuacja, bo pis, bo to bardzo maloskowe i  majace podloze z neinawisci, a nie z logiki!

Fikanie do Ruskich nie było ani dobre, ani mądre.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

no to teraz bedzię żądanie reperacji od Rosji 

A wysłać całą tą prawicową wierchuszkę w sprawie reparacji do Moskwy, może zostaną na zawsze na Łubiance xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

troche zle zrozumiałes, to przyklad gdzie place byly niskie, a obciazenia wysoki, a pieniedzy jak nie bylo tak nie bylo.

jesli chodzi o place, co innego sektorowka, a co innego prywatne firmy. W panstwowych ktos musi tego pilnowac, bo gdy uwolnisz place, nagle zarobki siegaja nieba. Tak sie stalo w szpitalach, gdzie zarobki lekarzy to 80 % przychodu szpitala, kilka maja 100 %, a w owym czasie wyszlo ze niektore szitale maja 120 %  . Tak sie dzieje jesli w panstwowej firmie nie ma regulacji, a nei czarujmy sie , szpitale to panstwowa firma bez wlasciciela.

Co innego to zarobki w fabrykach, Tak zarobki byly na dnie, czyli korpo zarabialo, ale ludzie juz niekoniecznie. To zle, bo pieniadze zarobione nie trafialy do kraju, tylko generowane byly za granice. Z tego powodu PiS podniósł najnizsza krajowa, a rynek walutowy sie nie zawalil. Gdyby zrobili to nielogicznie , zbyt duzo , wtedy waluty by polecialy.

po-łgłówkom nie wytłumaczysz

"Kiedy Polacy liczą każdy grosz, kiedy brakuje na leczenie, na bezpieczeństwo, na realne wsparcie rodzin i rolników – rząd Donalda Tuska potrafi znaleźć dziesiątki milionów na „promocję” w mediach, które w praktyce pełnią rolę jego zaplecza. Prawie 100 milionów złotych z czterech ministerstw i w kółko te same nazwy: TVN, Polsat, Onet, RMF, Eurozet, portale liberalne. "

prestytutki działają na pełnych obrotach

jak to możliwe, że nagle w polsce wzrosło zapotrzebowanie na paliwo o 20%? że nagle zamiast 1000 cystern miesięcznie z paliwem wjeżdżało tylko 100?

na samym zmniejszeniu mafii paliwowej polska zarobiła 10mld zł w pierwszym roku obowiązywania pakietu paliwowego

Edytowane przez nie
  • Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A wysłać całą tą prawicową wierchuszkę w sprawie reparacji do Moskwy, może zostaną na zawsze na Łubiance xD 

Nie prawicową tylko PISowską

Opublikowano
9 minut temu, nie napisał(a):

po-łgłówkom nie wytłumaczysz

Nie każdy jest taki tępy aby wierzyć w to co Kurski mu wciskał w TVP ...

Teraz, Ulman napisał(a):

Nie prawicową tylko PISowską

A to Braun i ta druga Konfederacja nie chcą walczyć o zadośćuczynienie od Rosji ??

Opublikowano

rowan, ja nie mowie o polityce zagranicznej a o ekonomicznej kraju. najnizsza krajowa jest potrzebna, jesli w kraju rządzą korporacje, ktore w zmowie cenowej ustalaja niska place. ktos powie, ze to niskie koszty pracy. ma racje, ale gdzie granica,? naprawiasz traktor, wezmiesz przyklad 5 tys., mozna bylo go zrobic za 10 ale konkurencja, albo za 2 tys. dlaczego 5? bo zbyt nisko jest nieoplacalne, ktos kto posiada maszyne do naprawy, odlozy te poeniadze np. w banku luksemburg. mie wyda u ciebie w kraju. jesli wezmiesz 10 tys. stracisz klienta, ucieknie, wybuduje fabryke w rumunii. doszlismy z najnizsza do 3.4., w perspektuwie 4. we wlosze 1200 euro. jakos waluta sie nie posypala. wezmy lata 80. tam zarobki byly z rekawa, waluta byla tak droga, ze az abstrakcyjna. nasza praca jest przeliczana na pieniadze, by nie mosic ze soba na wymiane pol krowy, albo koguta. te pieniadze powinny byc w kraju, a jesli za prace corpo placi polowe, reszta odplywa. tutaj nalezy szikac rezerw. ale na tyle madrze ,by byc zawsze troche tanszym od rumunii 😃

• Confused 1
Opublikowano
47 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

rowan, ja nie mowie o polityce zagranicznej a o ekonomicznej kraju. najnizsza krajowa jest potrzebna, jesli w kraju rządzą korporacje, ktore w zmowie cenowej ustalaja niska place. ktos powie, ze to niskie koszty pracy. ma racje, ale gdzie granica,? naprawiasz traktor, wezmiesz przyklad 5 tys., mozna bylo go zrobic za 10 ale konkurencja, albo za 2 tys. dlaczego 5? bo zbyt nisko jest nieoplacalne, ktos kto posiada maszyne do naprawy, odlozy te poeniadze np. w banku luksemburg. mie wyda u ciebie w kraju. jesli wezmiesz 10 tys. stracisz klienta, ucieknie, wybuduje fabryke w rumunii. doszlismy z najnizsza do 3.4., w perspektuwie 4. we wlosze 1200 euro. jakos waluta sie nie posypala. wezmy lata 80. tam zarobki byly z rekawa, waluta byla tak droga, ze az abstrakcyjna. nasza praca jest przeliczana na pieniadze, by nie mosic ze soba na wymiane pol krowy, albo koguta. te pieniadze powinny byc w kraju, a jesli za prace corpo placi polowe, reszta odplywa. tutaj nalezy szikac rezerw. ale na tyle madrze ,by byc zawsze troche tanszym od rumunii 😃

Sam sobie zaprzeczasz. Najpierw piszesz ze potrzebna najniższa krajowa a potem udowadniasz ze rynek sam się reguluje. 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Te dobre lata PiSu to zasługa Tuska, bo im w dobrym stanie budżet zostawił ... 

było się nie odzywać, bo, już tradycyjnie, znowu zrobiłeś z siebie idiotę 🤣

image.jpeg.ec2762e729147f67eead8a642c757ee2.jpeg

Tusk (Zakopane 16 lutego 2014r.):

"żeby państwo płaciło 500 zł miesięcznie (…), to właściwie nie ma co czekać na jakieś kolejne wybory, ja jestem gotów serio o tym porozmawiać dzisiaj, tylko według mojej najlepszej wiedzy nie ma takiej możliwości sfinansowania tego projektu. Ja najchętniej bym dał nie na drugie 500 tylko od pierwszego po 1000 miesięcznie. I ponieważ łatwo przychodzi formułować tego typu obietnice, to moim zdaniem wtedy, kiedy jest ktoś, kto ma wiedzę na temat tego, jak funkcjonuje państwo, ile można pieniędzy wziąć od podatników, to warto może z nim, czyli w tym przypadku ze mną, podyskutować o tym, czy to jest możliwe, czy nie. Ja bym bardzo chciał, żeby (…) – że jeśli ktoś mówi, że da po 500 zł na każde dziecko – to żeby jednak ktoś umiał zmusić obiecującego do precyzyjnego wskazania, jak to można sfinansować. Bo jeśli jest na to pomysł, jak to sfinansować, to nie można tego ukrywać, bo szkoda każdego dnia. Jeśli ktoś w Polsce wie, gdzie te miliardy leżą zakopane (…) i można je natychmiast uruchomić i porozdawać ludziom, to ja będę najszczęśliwszym premierem w Europie, jeśli będę mógł być autorem czy współautorem takiego projektu. Moim zdaniem debata może wyjaśnić wiele wątpliwości wokół takich pomysłów, a może będzie takim momentem iluminacji i wszyscy się dowiemy, jak to jest możliwe, w jaki sposób można tego typu projekty uruchomić. Moim zdaniem to nie jest możliwe, ale na pewno w czasie tego typu uczciwych debat możemy się jeden od drugiego czegoś nauczyć”.

🤣🤣🤣🤣🤣

Nigdy się małpy nie nauczą kapitan bomba cytat - Obrazkowo.pl - najlepsze  memy w sieci.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, nie napisał(a):

chcesz dokładkę?

Myślisz że przejmuje się tym co napisze jakaś putinowska szmata z pod moskiewskiego obozu dla ruskich szmat ???

Dla mnie jesteś śmieszny i wart mniej niż zero. Bo trzeba być totalnym śmieciem aby się sprzedać do ruskiej propagandy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Myślisz że przejmuje się tym co napisze jakaś putinowska szmata z pod moskiewskiego obozu dla ruskich szmat ???

chcesz, to masz 🤣

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

To spójrz lata 2011-2015, też dług praktycznie nie rósł

między 2011r a 2015r tusk podwyższył wiek emerytalny i zabrał pieniądze z ofe, co razem obniżyło zadłużenie o 150mld zł

tak więc, między tymi latami zadłużenie wzrosło o 25%, tylko zostało zamaskowane

tylko skąd taki głupek może to wiedzieć? przecież w tvn nie pokażą a sam nie pomyśli, bo nie ma takich zdolności

Uśmiechnięta Emotikona Z Otwartymi Ustami I Zimnym Potem Ilustracja Wektor  - Ilustracja złożonej z ilustracje, krzywa: 72584070

• Like 1
Opublikowano
Teraz, nie napisał(a):

chcesz, to masz 🤣

między 2011r a 2015r tusk podwyższył wiek emerytalny i zabrał pieniądze z ofe, co razem obniżyło zadłużenie o 150mld zł

tak więc, między tymi latami zadłużenie wzrosło o 25%, tylko zostało zamaskowane

tylko skąd taki głupek może to wiedzieć? przecież w tvn nie pokażą a sam nie pomyśli, bo nie ma takich zdolności

A Morawiecki zabrał resztę z OFE, i masz swój sukces z lat 2015-2019, i znowu mokrą szmatą po ryju putinowskiego psa ...

Opublikowano
26 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A Morawiecki zabrał resztę z OFE, i masz swój sukces z lat 2015-2019, i znowu mokrą szmatą po ryju putinowskiego psa ...

widzę, że jeszcze ci mało 🤣

Z danych ZUS wynika, że na koniec maja 2025 r. pieniądze w OFE ma 14 mln 129 tys. 254 osoby, o łącznej sumie  258 mld zł. 

ośmieszony głupek chciał zabłysnąć rozsiewając kolejne kłamstwo, a zrobił z siebie jeszcze większego głupka 🤣

Nigdy się małpy nie nauczą kapitan bomba cytat - Obrazkowo.pl - najlepsze  memy w sieci.

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A Morawiecki zabrał resztę z OFE,

Jak zobaczył że Sasin sie kręci koło kasy , to nie bylo na co czekać. Trza było zabierać.

• Haha 2
Opublikowano

rynek płac nigdy się sam nie regulował, nawet w wieku XIX istniały całe zrzeszenia przemysłowców, którzy po prostu trzymali płace na maksymalnie nieskim poziomie, dlatego w Europie Zachodniej włądze zaczęły sie zgadzać na tworzenie związków zawodowych, ponieważ oficjalnie nie mogli ruszyć przemysłowców (podatków dochodzowych od płac jeszcze nie było) ale mogli zezwolić na oddolne inicjatywy pracowników, aby rynek zaczął się regulować

Dopóki związki zawodowe były organizacjami pracowników, a nie organizacjami politycznymi, nawet to działało tak, aby obie strony odnosiły korzyści

Opublikowano
18 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

ulman, umiesz czytac ze zrozumieniem? napisalem, co innego budrzetowka, a co innego firmy zagranicze. czy w placach rynek moze sie sam regulowac. sadze ze nie. mozemy spojrzec na 19 wiek w europie.

Błąd.  Gospodarki są naczyniami połączonymi. Łatwość przepływu kapitału dóbr I ludzi jest zupełnie inna. Jak nie można zarobić na wsi to wyjadą do miast, jak tam nie zarobią to pojadą za granicę. Powstanie deficyt siły roboczej, będą musieli podnieść płace i sama się równowaga ustali. Płaca minimalna to socjalistyczną patologia.

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał(a):

będą musieli podnieść płace i sama się równowaga ustali.

Chyba że płaca podnoszona jest nakazowo przez Państwo, bo samo chce większych wpływów z opodatkowania tej płacy. Oczywiście Państwo nie powie że ch*ja ich obchodzi ile zarabiacie, byle by wpływy do skarbu państwa były większe. Ni ale zawsze się może pochwalić że finalnie pracownik zarabia więcej.

• Like 1
Opublikowano

nie zgadzam siw z tym co napisales, mimo ze to logiczne. moj brat zapytal sie kiedys dyrektora w firmie duzej korporacji lrzemyslowej, dlaczego Ukraińcy zarabiaja aiecej od Polaków, czasy przed wojna. odpowiedzial, ze taka jest polityka korporacyjna w polsce. mamy trzymac place polakow na nismim poziomie. w twoim rozumowaniu jest sens, ale zawsze mozna sprowadzic filipinczykow, ktorzy zrobia to za grosze, zmartiw coe nawet - i wlasnie tak robia. mowisz logicznie , jesli bylby to przeplyw krajowy, ale mamy globalizacje! korporacja to na reke, dlatego panstwa wproawadzaja najnizsza krajowa. dla nas ro tez dobrze, troche grosza w kraju zostanie. jestem jeszcze za podatkiem obrotowym dla marketow!