Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
27 minut temu, racyl napisał(a):

Ludzi trzeba nagradzać jak pracują i jeszcze obrabiają ziemię a nie promować lenistwo jak ktoś sobie posieje pszeniczki, rzepaku i kukurydzy a potem nie ma zajęcia przez ponad połowę roku.

Jak takich próżniaków co połowę roku siedzą przed komputerem bo nie ma co robić przy pszenicy, rzepaku czy kukurydzy wyłączyłbym  z systemu na ten okres co nic nie robią

Nie ma systemów idealnych 

Ale to sami rolnicy chcieli zmian , by uszczelnić system i wykluczyć tych którzy udają rolników.

...doszło do zmian, to teraz płacz tych udawanych.

Ja póki co, nie mam problemu, by być aktywnym rolnikiem.

26 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Aktywny rolnik to pikuś, tylko ten chory pomysł rezygnacji z umowy ustnej dzierżawy ziemi jest nikomu nie potrzebny 

W sumie czemu to problem?

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale to sami rolnicy chcieli zmian , by uszczelnić system i wykluczyć tych którzy udają rolników.

W sumie czemu to problem?

masz działkę z kilkunastoma udziałowcami ?

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Lekarz dał telefon po obchodzie?

Bardzo dobre pytanie? Patrząc na to co tu wyprawiasz. 

16 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Niech każdy zbiera na co chce i niech każdy daje ale niech się nie wpierdalają wszędzie. Nie mogę zapłacić za zakupy jak nie nacisne 10 razy że nie chce wpłacać na owsiaka 

Niby takiego mądraka udajesz i co prostej transakcji nie umiesz przeprowadzić bo w domu nauczyli co kiedy naciskasz a tu dodatkowa pozycja i c lata nauki poszło w piach.

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Ktoś ludziom wmówił, że jak komuś zabiorą to on będzie miał więcej tylko nie pomyśleli że zamiast ulżyć rolnikom dołożą im obowiązków 

To nie jest płacz udawanych tylko tych co dużo działek dzierżawią od ludzi i dojdzie im dodatkowej papierologii .

Może chcieli bo im się wydawało, że więcej działek przygarną a tak głupki sami sobie dołożyli roboty 🤣.

Chcieli zmian pewnie tacy znawcy polskiej wsi jak hetman, kamysz czy krajewski co mają ze wsią tyle wspólnego że mieszkają na obrzeżach miasta na osiedlu domków jednorodzinnych 😂

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Aktywny rolnik to pikuś, tylko ten chory pomysł rezygnacji z umowy ustnej dzierżawy ziemi jest nikomu nie potrzebny 

Aktywny rolnik to dobry krok w kierunku wyrzucenia z krusu wszystkich dwuzawodowców symulantów i pracujących na czarno. Którzy udają rolników aby mniej płacić na ubezpieczenie a z rolnictwem nic wspólnego nie maja Tylko posiadają jakąś ziemię 

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, racyl napisał(a):

Ktoś ludziom wmówił, że jak komuś zabiorą to on będzie miał więcej tylko nie pomyśleli że zamiast ulżyć rolnikom dołożą im obowiązków 

To nie jest płacz udawanych tylko tych co dużo działek dzierżawią od ludzi i dojdzie im dodatkowej papierologii .

Może chcieli bo im się wydawało, że więcej działek przygarną a tak głupki sami sobie dołożyli roboty 🤣.

Chcieli zmian pewnie tacy znawcy polskiej wsi jak hetman, kamysz czy krajewski co mają ze wsią tyle wspólnego że mieszkają na obrzeżach miasta na osiedlu domków jednorodzinnych 😂

Największy dym robili miejscowi obszarnicy bo im mało.

A teraz na FB i tiktoku juz się żalą, że ci od których dzierżawią hektary nie chcą podpisywać umów, tylko żeby wziąć na ich dane kilka faktur. Jeszcze odejdzie zwrot vatu bo wszyscy biznesmeni na pełnym rozliczeniu.🤣🤣🤣

A miało być tak pięknie.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Faktycznie, jak tak się zastanowić, to sporo osób może mieć problem by dostać dopłatę na dzierżawę.

Powinni to poprawić.

Oczywiście. Od dawna twierdzę, że dopłaty tylko do gruntów z tytułem prawnym.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jacek1296 napisał(a):

Oczywiście. Od dawna twierdzę, że dopłaty tylko do gruntów z tytułem prawnym.

Niekiedy ciężko z tym tytułem.

Wielu właścicieli.

...dla mnie akurat to nie problem, ale niektórzy mogą sporo kasy nie dostać.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał(a):

Aktywny rolnik to dobry krok w kierunku wyrzucenia z krusu wszystkich dwuzawodowców symulantów i pracujących na czarno. Którzy udają rolników aby mniej płacić na ubezpieczenie a z rolnictwem nic wspólnego nie maja Tylko posiadają jakąś ziemię 

Tylko idiota jak ma wybór płaci krus a potem dostaję niższą emeryturę .

kto ci teraz na czarno pracuje jak jest niskie bezrobocie i ludzie chcą coraz więcej zarabiać 😄

• Haha 3
Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał(a):

Tylko idiota jak ma wybór płaci krus a potem dostaję niższą emeryturę .

kto ci teraz na czarno pracuje jak jest niskie bezrobocie i ludzie chcą coraz więcej zarabiać 😄

Pracują na czarno nawet tu w grudniu jeden się dopytywał. Dużo ich nie ma ale są. Są też pracujący na czarno za granicą .Bardzo dużo jest na dzielności gospodarczej z hektarem dwoma lub trzema. Patusy siedzą na kursie a nic nie robią i niby są rolnikami. Ta emerytura z krusu nie jest aż tak bardzo dużo niższa od tej z zusu na dzielności ale składki są dużo dużo dużo niższe. Jak by z tym zrobić porządek to sporo kasy by się uzbierało. 

Opublikowano
30 minut temu, hubertuss napisał(a):

Nie wiem co kto rozwalił bo z tego co słyszę to ciągle modernizują szpitale itd. Względem roku 2024 dołożyli do służby zdrowia chyba z 20 mld więcej. Wiec za dużo propagandy czytasz i oglądasz.

głównie mi chodzi o rosnące pensje w służbie zdrowia nie współmiernie do reszty tak samo w górnictwie , dzis czytałem że srednia płaca w górnictwie to juz 21 tys brutto a kopalnie tona w długach i to tez pisowski rachunek zalicza 

Opublikowano (edytowane)

A kto broni górników i kopalni?

Tak problemy w służbie zdrowia to rosnące płace pisałem dlaczego. Sama służba zdrowia jest modernizowana unowocześniana ale pensje rosną lawinowo.  Rząd pomimo, że co roku daje miliardy więcej wciąż nie nadąża za tym wzrostem. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ukraińcy walczą o naszą niepodległość. O ja yebie 🤣🤣🤣.

niw walcza o naszą niepodleglość , nigdy tak nie uważałem i nie napisałem , zle zinterptowałeś mój wpis 

Opublikowano
5 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ty może lepiej zgłoś to swojemu lekarzowi prowadzącemu. Juz jeden, pewnie z tego samego oddziału  pisał że Owsiaka wypłata nie pochodzi ze zbiórek.

No ale czemu z tą niewątpliwą sensacją do mediów i prokuratury nie pojdziesz? Nawet byś zainteresował Financial Times albo CNN. To jest piorunujący materiał 

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

a Trumpowi zaczyna palić się d.pa z podpałki na Jego własnym podwórku

Trump ma złą prasę , w Polsce nie tak dawno policjanci zastrzeli dwie osoby , w tym roku chyba nawet to było , kilka lat do tyłu na poblisjkiej komendzie tez zginął młody chłopak , tu robotę robi tak jak pisałem zła prasa , zauwaz jak była medialna nagonka za zastrzelenie tej kobiety co chciała policjanta rozjechac itd . 

Opublikowano

Polityka zesram się nie dam się prowadzona przez Nawrockiego przynosi wymierne efekty.

Najnowszy ranking zaufania do polityków. Kto zyskuje, a kto traci?

Z sondażu IBRiS dla Onetu wynika, że prezydent Karol Nawrocki jest politykiem, który cieszy się największym zaufaniem Polaków. W styczniu zaufanie do głowy państwa zadeklarowało 47,7 proc. respondentów. Jego przewaga jednak topnieje. W grudniu było to bowiem 49,3 proc. wskazań, a w listopadzie – rekordowe 51,8 proc.

Kolejne trzy miejsca w rankingu zaufania do polityków zajmują przedstawiciele koalicji rządzącej. Na drugim miejscu znalazł się wicepremier, minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski z wynikiem 44 proc. (wzrost o 3 pkt proc.). Na najniższym stopniu podium uplasował się premier Donald Tusk, któremu ufa 41,7 proc. badanych (wzrost o 4,4 pkt proc.). Natomiast marszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty uzyskał 40,7 proc. wskazań (wzrost o 3,3 pkt proc.).

Zaraz go Czarzasty dogoni 😀

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

Polityka zesram się nie dam się prowadzona przez Nawrockiego przynosi wymierne efekty.

Najnowszy ranking zaufania do polityków. Kto zyskuje, a kto traci?

Z sondażu IBRiS dla Onetu wynika, że prezydent Karol Nawrocki jest politykiem, który cieszy się największym zaufaniem Polaków. W styczniu zaufanie do głowy państwa zadeklarowało 47,7 proc. respondentów. Jego przewaga jednak topnieje. W grudniu było to bowiem 49,3 proc. wskazań, a w listopadzie – rekordowe 51,8 proc.

Kolejne trzy miejsca w rankingu zaufania do polityków zajmują przedstawiciele koalicji rządzącej. Na drugim miejscu znalazł się wicepremier, minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski z wynikiem 44 proc. (wzrost o 3 pkt proc.). Na najniższym stopniu podium uplasował się premier Donald Tusk, któremu ufa 41,7 proc. badanych (wzrost o 4,4 pkt proc.). Natomiast marszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty uzyskał 40,7 proc. wskazań (wzrost o 3,3 pkt proc.).

Zaraz go Czarzasty dogoni 😀

Już raz pisałem to napiszę jeszcze raz. 

Te sondaże są GÓWNO warte i tylko ludzi wprowadzają w błąd. 

• Haha 1