Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

Co tu przekręcać bateria ma ograniczoną pojemność w dodatku ta pojemność jest mniejsza w niższej temperaturze .

Ogrzewanie polega na grzałkach i wentylatorze jak w pompach ciepła .

No i ?? Jak spalinówki nie zatankujesz i będziesz miał kilka litrów w zbiorniku to też długo się nie pogrzejesz ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

No i ?? Jak spalinówki nie zatankujesz i będziesz miał kilka litrów w zbiorniku to też długo się nie pogrzejesz ...

do spalinowego przyniesiesz paliwo w karnistrze, a do elektryka co - wiaderko fazy ??

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

do tej pory większość rozdądnych ludzi wozi ze sobą w bagażniku chociaż niewielką łopatę do śniegu

Saperka i reklamówka z piaskiem to u mnie pakiet obowiązkowy od grudnia do marca ...

Opublikowano

Weż sie już nie ośmieszaj . Ile wytrzymasz na baterii a ile paliwie 

Zasięg jest nie porównywalny 

Opublikowano

Jak jechałem w piątek rano do pracy to drogi gminne odśnieżone, S61 odśnieżona do gołego asfaltu, jak zwykle drogi powiatowe zayebane i zapomniane. Tak co roku, najgorsze są powiatówki. Nawet w gminach nauczyli się odśnieżać.

Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

Weż sie już nie ośmieszaj . Ile wytrzymasz na baterii a ile paliwie 

Pomyśl sobie że bateria ma 100kWh, a pompa ciepła pobiera w tym samochodzie jakieś 4kWh na godzinę, ile możesz sobie stać i się ogrzewać ??

Opublikowano

U mnie gmina nie tylko odśnieża, ale nawet piaskiem posypane, natomiast powiat pług po kolana, a o piasku albo soli zapomnij

na powiatowych drogach po dœóch dniach robi się taka szklanka, że wymaga kilku dobrych dni odwilży

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

U mnie gmina nie tylko odśnieża, ale nawet piaskiem posypane, natomiast powiat pług po kolana, a o piasku albo soli zapomnij

U mnie gmina czy powiat tak samo, na bieżąco odśnieżone, jak opady ustają to sól na skrzyżowaniach, przystankach i innych niebezpiecznych miejscach ...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pomyśl sobie że bateria ma 100kWh, a pompa ciepła pobiera w tym samochodzie jakieś 4kWh na godzinę, ile możesz sobie stać i się ogrzewać ??

jedno - musi być do pełna naładowana, teraz na stacjach 80% i wyjazd, albo kilka razy drożej

po drugie - sporo energii idzie na utrzymanie kondycji samego akumulatora

poza tym - przy ilu % w zimie odetnie wszsytko ? gdzies koło 15% baterii ? bo niżej oprogramowanie nie pozwoli zejść

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

jedno - musi być do pełna naładowana, teraz na stacjach 80% i wyjazd, albo kilka razy drożej

po drugie - sporo energii idzie na utrzymanie kondycji samego akumulatora

poza tym - przy ilu % w zimie odetnie wszsytko ? gdzies koło 15% baterii ? bo niżej oprogramowanie nie pozwoli zejść

W zbiorniku też możesz mieć akurat kilka litrów paliwa bo liczyłeś, że na najbliższej stacji zatankujesz ... I też raczej zostawisz coś tam na dnie aby móc kontynuować jazdę jak ruch się odkorkuje ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

To jest tylko teoria bo nie wytrzymasz tyle godzin w nocy na mrozie i nie doniesiesz fazy 

Wy lewaki nie rozumiecie, że bateria na mrozie ma mniejszą pojemność i wraz z wiekiem ma mniejsza pojemność .

Z takim podejściem to sobie możesz podchodzić do tego zaraz po naładowaniu tego cacuszka 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jahooo napisał(a):

ciagnika z pługiem bym na eskę nie puścił,

Czemu? Sam pług przypiąłem do Fenda 936 a ten 65 km/h leci spokojnie. To że ciągniki rolnicze nie mogą wjeżdżać na S -ki to nie znaczy że maszyny utrzymania tych dróg też. 

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano

W zbiorniku też możesz mieć akurat kilka litrów paliwa bo liczyłeś, że na najbliższej stacji zatankujesz ...

litr ON wystarczy na godzinę pracy na jałowym biegu w więlszości aut, więc te kilka litrów to 5-6 godzin stania w korku, a w razie wielkiej potrzeby można wyżebrac kilka litrów u kierowcy TIR-a

• Like 1
Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

To jest tylko teoria bo nie wytrzymasz tyle godzin w nocy na mrozie i nie doniesiesz fazy 

Wy lewaki nie rozumiecie, że bateria na mrozie ma mniejszą pojemność i wraz z wiekiem ma mniejsza pojemność .

Silnik spalinowy też się psuje, mogą paść wentylatory albo nagrzewnica ...

Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

Czemu? Sam pług przypiąłem do Fenda 936 a ten 65 km/h leci spokojnie. To że ciągniki rolnicze nie mogą wjeżdżać na S -ki to nie znaczy że maszyny utrzymania tych dróg też. 

ja nie piszę, ile jedzie, tylko że znaczna część kierowców to kretyni i jak zobacza traktor na esce, to karambol gotowi, bo się włacza tryb kamikadze "ba ja za traktorem nie będę się wlókł"

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

litr ON wystarczy na godzinę pracy na jałowym biegu w więlszości aut

A jak to benzynowiec ?? Już nie kupisz od kierowcy TIRa ... Niech każdy sobie jeździ czym chce .. Ale akurat w przypadku potrzeby ogrzewania w zimę to nie widzę większych wad w elektryku w porównaniu z spalinowcem ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A jak to benzynowiec ?? Już nie kupisz od kierowcy TIRa ... Niech każdy sobie jeździ czym chce .. Ale akurat w przypadku potrzeby ogrzewania w zimę to nie widzę większych wad w elektryku w porównaniu z spalinowcem ...

Tak , tak przy tej ilości elektroniki, elektryki i do tego grzania to nic nie bierze prądu 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Silnik spalinowy też się psuje,

Yyyyy to ja mam przełomowe rozwiązanie dla elektryków. Jest to mój pomysł autorski i zaznaczam że praw zrzekam się dla dobra społeczeństwa. ( opracowałem go kiedyś, na wypadek jakbym se kupił Izerę).

Wygląda to tak. W elektryku montujemy suche  Webasto na ropę, takie jak postojowe w ciężarówkach i zużywamy wtedy bardzo mało prądu z akumulatora, bańkę z ropą wstawiamy do bagażnika. 

Dziękuję, pozamiatane czekam na Nobla.

• Haha 2
Opublikowano
59 minut temu, racyl napisał(a):

To trzeba tam być  i przestać całą noc w samochodzie 😂

jak nie byłeś to co możesz wiedzieć o warunkach? 

Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał(a):

jak nie byłeś to co możesz wiedzieć o warunkach? 

Yyyyyyy ja oglądałem Republikę. Armagedon, koniec świata i apokalipsa. 

• Haha 1