Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał(a):

jak bym sie uczył doszedł bym do czego ? do sklepu i do domu ? 

Jedno się uczy a drugie robi . różnie się układa w życiu 

• Like 1
Opublikowano
Bezduszna napisał:

4 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

KSeF wystartował i już dostaje zadyszki. Standerski: Wprowadzimy limity logowań

Ten dostaje Zaduszki co jest logowanie profil zaufania. 

Jeśli ktoś skonfigurował program księgowy z Ksef podajże wszystko idzie dobrze tak przynajmniej czytałam w artykule który mi się przewinął w internecie 

nie wiem, jak idzie z programu w ostatnim tygodniu przed startem, wzieli i wylaczyli system, nie mozna bylo nic zrobic. wiele malych firm , ledwo wiazacych koniec z koncem padnie. starsi tez to rzuca w piz..u. obecnie ok 20 % duzych firm jest przygotowane. wielkoduszni u szczytu do konca roku dali abolicje na pomylki.

Opublikowano (edytowane)

KSeF się zes.ał zaraz po porodzie? Dlaczego mnie to nie dziwi. Nic co państwowe nie ma szans działać tak jak powinno nawet jeśli jest to narzędzie usprawniające zdzieranie haraczu fiskalnego właśnie i na finansowanie siebie samego.
No pono szybko pieluchy zmieniono i (na razie) działa

ciekawe kiedy następny raz? pewnie są i tacy bukmacherzy co przyjmują zakłady:P 

Poszedł do teatru i myślał że to o nim było

https://wpolsce24.tv/najnowsze/pawel-kowal-pochwalil-sie-ze-poszedl-do-teatru,64682

pomylił tytuł i "Mizantrop" na mizogin zamienił xD 

co i chełpienie się przez jakieś piśmidła rolą "reprezentantów" Kultury też nie lepszymi snobami ich robi; Kultura to rzecz względna - kiedyś szczytem kultury były areny gladiatorów a jeszcze wcześniej choreografia taneczno kulinarna na ucztach z daniem głównym z trucheł upolowanych wrogów co nawet ślady tego pozostały w symbolice celebry liturgii co niektórych religii ;) 

jeszcze wracając do tych faktur to pono nie sam system padł ten nowy co nie wytrzymał przeciążenia system weryfikacji tożsamości który już ma parę latek na karku i winien już być pozbawiony przypadłości wieku dziecięcego.

Bardzo ryzykowne jest zgromadzenie całej historii gospodarki w jednym miejscu i scentralizowanym systemie zwłaszcza że ten system państwowy i nikt nie poniesie pełnej  -włącznie z majątkową - odpowiedzialności w razie gdy się okaże że sobie jakieś inne państwo lub państwa skopiowały wszystkie dane bo np mają monopol i własnościowy i "know how" na systemy operacyjne na pierwszej warstwie sprzętowej; patrz microslop, gugiel czy apple w oparciu o które działają wszystkie stacje klienckie.

Państwo które nic nie wniosło do rozwoju Informatyki bo w czasie jej narodzin miało ciemnotę technologiczną odkomuszą aspiruje do pioniera w systemach administracji publicznej opartych na tejże Informatyce i sofcie obcych państw
a oni wyśmiewają się z Kowala że tytuły sztuk jakiegoś (obcego i to jeszcze sprzed wieków) komedianta pomylił xD 

chm; i tak już pobocznie matematyczno logicznie - czy zbiór mizoginów zawiera się w całości w zbiorze mizantropów czy mają jakieś części odrębne?

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

chm; i tak już pobocznie matematyczno logicznie - czy zbiór mizoginów zawiera się w całości w zbiorze mizantropów czy mają jakieś części odrębne?

@racyl powinien wiedzieć, on po Politechnice, 3 albo 4 semestry matematyki powinien tam mieć ;)

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

Przecież to proste. Mizantrop będzie unikał napotkania mizogina.🤣

Opublikowano (edytowane)

jak elektron drugiego elektronu a do tego samego zboru należą

może to właśnie dowód na to że należą... a zaraz - jest coś/ktoś takiego jak mizoginka? bo mizantropka jest teoretycznie a zapewne i praktycznie dopuszczalna
no ale skoro są mizantropki to i mizoginki... dobra - bedzie tych fikołków logicznych bo to zaczyna być deprawujące młodzież xD 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

@racyl powinien wiedzieć, on po Politechnice, 3 albo 4 semestry matematyki powinien tam mieć ;)

Filozofia jest mi obca 😄 3 semestry na jednolitym i 2 na magisterskim 

2 godziny temu, dysydent napisał(a):

KSeF się zes.ał zaraz po porodzie? Dlaczego mnie to nie dziwi. Nic co państwowe nie ma szans działać tak jak powinno nawet jeśli jest to narzędzie usprawniające zdzieranie haraczu fiskalnego właśnie i na finansowanie siebie samego.
No pono szybko pieluchy zmieniono i (na razie) działa

ciekawe kiedy następny raz? pewnie są i tacy bukmacherzy co przyjmują zakłady:P 

Poszedł do teatru i myślał że to o nim było

https://wpolsce24.tv/najnowsze/pawel-kowal-pochwalil-sie-ze-poszedl-do-teatru,64682

pomylił tytuł i "Mizantrop" na mizogin zamienił xD 

co i chełpienie się przez jakieś piśmidła rolą "reprezentantów" Kultury też nie lepszymi snobami ich robi; Kultura to rzecz względna - kiedyś szczytem kultury były areny gladiatorów a jeszcze wcześniej choreografia taneczno kulinarna na ucztach z daniem głównym z trucheł upolowanych wrogów co nawet ślady tego pozostały w symbolice celebry liturgii co niektórych religii ;) 

jeszcze wracając do tych faktur to pono nie sam system padł ten nowy co nie wytrzymał przeciążenia system weryfikacji tożsamości który już ma parę latek na karku i winien już być pozbawiony przypadłości wieku dziecięcego.

Bardzo ryzykowne jest zgromadzenie całej historii gospodarki w jednym miejscu i scentralizowanym systemie zwłaszcza że ten system państwowy i nikt nie poniesie pełnej  -włącznie z majątkową - odpowiedzialności w razie gdy się okaże że sobie jakieś inne państwo lub państwa skopiowały wszystkie dane bo np mają monopol i własnościowy i "know how" na systemy operacyjne na pierwszej warstwie sprzętowej; patrz microslop, gugiel czy apple w oparciu o które działają wszystkie stacje klienckie.

Państwo które nic nie wniosło do rozwoju Informatyki bo w czasie jej narodzin miało ciemnotę technologiczną odkomuszą aspiruje do pioniera w systemach administracji publicznej opartych na tejże Informatyce i sofcie obcych państw
a oni wyśmiewają się z Kowala że tytuły sztuk jakiegoś (obcego i to jeszcze sprzed wieków) komedianta pomylił xD 

Wytrzymała polska polski ład to i to dziadostwo też przeżyje . Pytanie jak będą dokręcać śrubę za kilka lat 

8 godzin temu, Ulman napisał(a):

Romanowi się nie ułożyło😄 

No to z czego magisterkę robiłeś? 

Nie na twoją głowę takie rzeczy Ulmanek .

Kiedyś to miałeś jakieś poglądy a teraz kompletnie się posypałeś albo już ci wszystko jedno kto rządzi 😄

Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał(a):

3 semestry na jednolitym i 2 na magisterskim 

2 godziny temu, dysydent napisał(a):

Ja mialem semestr analizy, potem semestr algebry na inżynierce, na magisterce już nie było stricte matematyki…

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, racyl napisał(a):

Wytrzymała polska polski ład to i to dziadostwo też przeżyje . Pytanie jak będą dokręcać śrubę za kilka lat 

optymista z Ciebie
ja daję kilka miesięcy kiedy okaże się że trzeba będzie ten cały system stworzyć od nowa albo i "czasowo" wyłączać bo powyskakije tyle kwiatków że częściej będzie sparaliżowany niż sprawny a rok do dwu gdy wszystkie dane wyciekną i będzie sobie je można kupić nawet niekoniecznie w dark necie a wprost z wyszukiwarek  w necie publicznie zindeksowanym tylko trzeba wiedzieć gdzie i jak szukać :D 

teoretycznie nawet niechby był i spięty na zicher ale przecież firmy w tak sfiskalizowanym systemie jaki mamy obecnie wręcz muszą szukać "optymalizacji" podatków by z rynku nie wypaść a tej "kreatywności" nikt nie jest w stanie przewidzieć bo ta akurat naprawdę podlega mechanizmom prawdziwego wolnego rynku ;) 

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Rowan napisał(a):

Ja mialem semestr analizy, potem semestr algebry na inżynierce, na magisterce już nie było stricte matematyki…

Na PL na wydziale elektrycznym ?

U mnie na mechanicznym to sporo matematyki ale jakiś statystyk analiz tego nie było .

Pojawiała się wtedy dopiero specjalność inżynieria materiałowa, Przetwórstwo tworzyw  a mechatroniki nie było .

Mechatroniki nawet nie było wtedy w żadnym technikum w lublinie. 

Dopiero jak  kolejówkę przekształcili w zstk to jest tam mechatronika na którą syn teraz chodzi i robotyka co jest bodajże w tej klasie 6 czy 8 uczniów 😂. Zrobili z pompą otwarcie miejskiego roku szkolnego, 2 dni to trwało , przyjechała aż Lubnaer .

Jak przeglądam książkę od matematyki z wydawnictwa nowa era to trochę inaczej poustawiane 

3 minuty temu, dysydent napisał(a):

optymista z Ciebie
ja daję kilka miesięcy kiedy okaże się że trzeba będzie ten cały system stworzyć od nowa albo i "czasowo" wyłączać bo powyskakije tyle kwiatków że częściej będzie sparaliżowany niż sprawny a rok do dwu gdy wszystkie dane wyciekną i będzie sobie je można kupić nawet niekoniecznie w dark necie a wprost z wyszukiwarek  w necie publicznie zindeksowanym tylko trzeba wiedzieć gdzie i jak szukać :D 

teoretycznie nawet niechby był i spięty na zicher ale przecież firmy w tak sfiskalizowanym systemie jaki mamy obecnie wręcz muszą szukać "optymalizacji" podatków by z rynku nie wypaść a tej "kreatywności" nikt nie jest w stanie przewidzieć bo ta akurat naprawdę podlega mechanizmom prawdziwego wolnego rynku ;) 

A teraz myślisz, że nie wyciekają dane o tym co kupujesz i skąd jesteś?.

Potrafią do ciebie zadzwonić, znają twoje imię i czy masz dzieci 

To jest tylko nastawione na większe wpływy do budźetu i większą kontrolę a to czy ktoś to będzie oglądał ma mniejsze znaczenie

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał(a):

Na PL na wydziale elektrycznym ?

Tak, na politechnice na elektrycznym wydziale. Mechatronika była na inżynieri mechanicznej i inf. Ja w technikum bylem drugim rocznikiem profilu mechatronika. Ogólnie na studiach to przedmiot sie nazywał matematyka, ale jeden semestr to była analiza matematyczna, a drugi algebra.

Opublikowano (edytowane)

https://biznes.interia.pl/finanse/news-zboze-zamiast-pelletu-polacy-szukaja-sposobow-na-oszczednosc,nId,22546167

a pisałem że lepiej miast niszczyć kombajny zbożowe, palić paliwo niepotrzebnie od razu rotacyjną zboże skosić i po podsuszeniu na pokosach zebrać i prosto na pelleciarkę razem z ziarnem a nie teraz mieszać pellet np ze słomy i dosypywać to ziarno 

a swoją drogą to odpady opałowe droższe od plonu, chleba
do czego to obłęd władzy może doprowadzić a ci obłąkańcy obiecują że to dopiero początek

Edytowane przez dysydent