Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

U mnie jeden założył piec na prąd, za grudzień 20tys wjeb@ło światła 🤣🤣🤣

Tera piec aby lekko grzeje i farelka na gaz w pokoju puszczona 😆

Teraz będzie się mu opłacać wydać kolejne 20tys na piec na drzewo 😅 po roku inwestycja się zwróci a w kolejnych latach będzie tylko na siebie zarabiać 🤣

• Like 1
Opublikowano
JarekBazydlo napisał:

Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Wystarczy przedłużającą się zima i awaria elektrociepłowni na kilku osiedlach a perspektywa się zmieni. Mam wrażenie że już ta zima na temat ekologii da do myślenia wielu Polakom

U nas w okolicy już dała i ludzie lamentuja ze zimno w domu a licznik mało się nie urwie tak bije😂 

mam ogrzewanie na ekogoszek i dom tak średnio ocieplony i zużycie wegla nie wzrasta jakoś drastycznie, było ok 0 zasobnik na 8 dni teraz w nocy -15 w dzień kolo -10 i zasobnik wystarcza na 5 dni

Opublikowano
49 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ja mam na drewno i nie zamierzam miec innego. Tego opału mi nigdy nie zabraknie. Teraz opalu mam przygotowane spokojnie na 2lata do przodu. Do tego prawie 3ha opalu sobie rosnie.

Jarek mówisz tak bo narazie za ciebie tata chodzi i rozpala 😉 sam mam na pelet i tanio nie jest 😛 może se kiedy zrobię kominek i wtedy będę palił drewnem 

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, radekz200 napisał(a):

Jarek mówisz tak bo narazie za ciebie tata chodzi i rozpala 😉 sam mam na pelet i tanio nie jest 😛 może se kiedy zrobię kominek i wtedy będę palił drewnem 

Kurde nie wiedzialem ze on mi rozpala bo nie mieszka ze mna...😂 Raz na dzien mozna rozpalić i dwa razy dołożyć do pieca. Bufor sie nabije i na caly dzien i noc spokój.  

Opublikowano

kurła u nas artysta założył pompę ciepła na zwrot, jakoś na święta się zepsuła po miesiącu użytkowania, pojechał na złom odkupić swój piec za 500 zł (sprzedał za 300) i pali drzewem, a serwis jak dzwonił teraz żeby przyjechali naprawić to powiedział że na wiosnę jak się cieplej zrobi 😂

1 minutę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Kurde nie wiedzialem ze on mi rozpala bo nie mieszka ze mna...😂 Raz na dzien mozna rozpalić i dwa razy dołożyć do pieca. Bufor sie nabije i na caly dzien i noc spokój.  

a to chyba ze masz z buforem 😛

• Haha 1
Opublikowano

Te pompy ciepła to takie pocieszacze innych form ogrzewania domu. Prawda taka że wszystko zależy od ocieplenia domu. Te słynne wysokie rachunki to chyba przed remontem w programie Nasz nowy dom 😂

Opublikowano

Sąsiad miał miałowca, stwierdził że nie będzie się brudzić i stawia na wygodę to przeszedł na gaz. Dwa lata jechał na gazie, w między czasie sprzedał las, bo już mu nie potrzebny (kurna i to nie mi😅) i rok temu stwierdził, że ten gaz to za drogi. Przerobił na drewno, postawił szopę na to drewno, kupił drewno. Teraz twierdzi, że to drewno też mu się nie kalkuluje i będzie pompa. Na szczęście zmądrzał, bo grunt chce zbyć i tym razem to mi🫣

• Haha 4
Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Okoliczny zwolennik pompy ciepła, włożył wklad w stary komin, piec na pellet już kupiony czeka na podłączenie 🤣

U mnie w okolicy z ekodomu też już dym z kominka leci od ponad tygodnia

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Te pompy ciepła to takie pocieszacze innych form ogrzewania domu. Prawda taka że wszystko zależy od ocieplenia domu. Te słynne wysokie rachunki to chyba przed remontem w programie Nasz nowy dom 😂

No to skoro teraz po dokładnym liczeniu drewno/węgiel (w większe mrozy ) wychodzi w moim przypadku połowę taniej jak pompa nie licząc kosztow zakupu pompy, to jak zrobię ocieplenie ścian jeszcze to nagle pompa będzie bardziej opłacalna a drewno nie ?

Opublikowano
3 godziny temu, wojak1986 napisał(a):

Ja mam pompę i trzeba mieć bardzo dobrze zaizolowany budynek żeby rachunki trzymać w ryzach. Teraz zużycie prądu na pompie to gdzieś między 2-3 razy takie jak przy temperaturze 0 do -5 stopni. Po własnych obserwacjach widzę pompy gaz olej opałowy jest ekonomicznie do 21 stopni w domu później koszty mocno rosną. Mówienie że drewno czy węgiel to ciepło bo nikt nie liczy ile tego przewali żeby zrobić temperaturę 

Czy ja wiem czy dużo. Piec rozpalam rano jak idzie się do obrządku. Po obrządku podkładam do pełna i do wieczora z bani. Wieczorem przy obrządku ta sama sytuacja. Bufor 1000 l załatwia sprawę. Drzewo robione jest przy okazji jakichś przecinek lasu albo kasowania miedź na łąkach. Później najmuje dwóch ludzi i za 3-4 dniówki mam drzew narobionego na całą zimę. A w domu około 24-25 stopni. Są małe dzieci to raz a dwa że lubię w domu na krótki rękaw i w kapciach chodzić. 
Pompa mega wygodna . A jak wiadomo za wygodę się płaci. 
Najtańsze źródło ogrzewania zawsze będzie takie ktore ma się swoje. Mając kilka ha lasu i do skasowania kilka miedz nie wyobrażam sobie innego źródła ogrzewania jak drzewo