Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja z sano mam źle doświadczenia. Najwięcej z josery stosowałem, był czas że się zepsuli i wtedy z polmassu mlekovit. Zeszła partie już spowrotem na joserze i było wszystko ok. Najpierw goldenspezial potem optimil. A teraz na krowim. 

Pierwszy raz, a przerzuciłem już kilkaset cieląt, nie miałem żadnych rozwolnień. 

Nigdy takiej grupy jeszcze nie było żeby żaden nie zachorował 

Opublikowano

Ja odpajam cielęta najpierw na rocie dwa trzy tygodnie jak są u mnie żeby biegunek nie było do tego musli z sano odrazu a potem mieszam rotę z milsanem też jakiś czas i potem jadę na milsanie do końca jak przeważyłem ostanio 3 miesięczne 110-120 kg wychodziło

Opublikowano
3 godziny temu, Baks00 napisał(a):

Jest powód jest....

Ma jałówka tam pojechała przed świętami,jeszcze było dobrze 

Ja w połowie listopada oddawałem ,to cena wtedy rekordowa ,pozostaje tylko rozliczenie w ramki oprawić ,bo raczej długo takich cen nie będzie . Jedyna wołowina w tym roku była w cenie reszta klapa . @micgal39533 w sklepie taniej nie będzie ,ale na ubojni raczej tak . Jedyny plus że nie na kupiłem drogich cielaków choć chciałem ,ale był z tym duży problem ,nie wiem czy inni tak kupowali czy po prostu tak ubyło tych krów . Pojechało trzy sztuki byka i krowa ,kolejne może w lipcu .

Opublikowano

Tak czytam te wasze posty i mam wrażenie że część tutaj obecnych to się sama dopomina tego spadku cen. Bo tak obiektywnie patrząc te 99 tys ton jeśli to są dane prawdziwie wprowadzanie stopniowo przez kilka lat przy jednoczesnym utrzymującym się spadku pogłowia w UE to tak na zdrowy rozum wielkiego śladu nie zrobi. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi . Przy obecnym załamaniu rynku mleka a co za tym idzie mniej cieląt do opasu to tak jak kolega jeden napisał trzeba się chyba bardziej martwić skąd te cielaki brać niż ta umowa 

Opublikowano
3 minuty temu, krzychrol napisał(a):

Tak czytam te wasze posty i mam wrażenie że część tutaj obecnych to się sama dopomina tego spadku cen. Bo tak obiektywnie patrząc te 99 tys ton jeśli to są dane prawdziwie wprowadzanie stopniowo przez kilka lat przy jednoczesnym utrzymującym się spadku pogłowia w UE to tak na zdrowy rozum wielkiego śladu nie zrobi. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi . Przy obecnym załamaniu rynku mleka a co za tym idzie mniej cieląt do opasu to tak jak kolega jeden napisał trzeba się chyba bardziej martwić skąd te cielaki brać niż ta umowa 

Ale co tam ich uswiadamiasz. Cene handlarze zbija, cielaki tez spadna przez najblizsze kilka miesiec.

Wtedy bedziesz mogl akupic i za 2 lata sprzedac byka po 17 zl/kg;)

tylko gorzej jak sie to sprawdzi tak jak ze swiniami. prosiak kosztowal 450, a teraz swinie sprzedaja za tyle

Opublikowano
8 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

@krzychrol Z tego co ja wiem to 99tysiecy ton ma być bez cła, a z cłem 8% bez limitu, ale niech wypowiedzą sie ci co bardziej temat pilnują

17zł ale za Wbc ? 

A powiedz mi gdzie Ty to wyczytałeś ?

Opublikowano
2 godziny temu, Cybulek17 napisał(a):

Sanolac rot to ewentualnie jako dwójka dla starszych , z jedynką to nie ma nic wspólnego .

To jakie mleko dawać dla takich cielakow od 7-10dni? A te starsze według ciebie to jaki wiek? Miesiąc?

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Wczoraj  o tym pisali dużo tutaj, zerknij na strony wstecz bo niechce mi się szukać 

No tego co tutaj pisza to za jakieś wiarygodne źródło bym nie brał. W internecie trochę pogrzebałem i w ramach tego kontyngentu co był już teraz cło jest zerowe czy tam ma być a w ramach tego nowego dodatkowe 99 tys ton z cłem chyba 7.5. Więc ciekawi mnie skąd takie info

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano

Ale wiecie, że z krajów Mercosur już i tak EU importuje wołowinę w ilościach około 200tys ton? 

Jeżeli ceny spadną to trochę. 2/3 może 5%. Jedynie sklepy mogą grać na zniżkę cen i ubojnie... Ale nie 40/50% jak mówił jakiś polityk 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, krzychrol napisał(a):

No tego co tutaj pisza to za jakieś wiarygodne źródło bym nie brał. W internecie trochę pogrzebałem i w ramach tego kontyngentu co był już teraz cło jest zerowe czy tam ma być a w ramach tego nowego dodatkowe 99 tys ton z cłem chyba 7.5. Więc ciekawi mnie skąd takie info

Sory chciałem edytować 

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano

Wrzesień 2025 , restauracja stek Zakopane Krupówki ul  , stek wołowy pochodzenie Namibia , bydło angus , jak będę w po feriach to zrobię fotkę menu z pochodzeniem , zresztą jak ktoś tam będzie z forumowiczów to można wejść i przeczytać menu mają dobre burgery i cenowo też ok . Krupówki 7* , latem jak byłem to było też z jakiegoś egzotycznego kraju wiec jest opór różnego mięsa w Europie