Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

A co da świetlik w oborze ze stropem poza tym, że będzie miał widno na poddaszu i ubędzie worek pieniędzy 🤔

Ja mam świetlik na oborze że stropem gdzie są 3 otwory 1,2x1x2 i dużo jaśniej w oborze a świetlik zrobiłem już z myślą o likwidacji stropu w przyszłości i tymi otworami teraz mega wyciąga z obory powietrze 

Opublikowano
50 minut temu, ahten napisał(a):

A nie lepiej bylo z rury spiro? duzo taniej by wyszlo...

Chciałem żeby mocne były. Bele trzymam na stropie i nieraz się zaczepi to zaraz się wgniecie.

Opublikowano
37 minut temu, michalcium napisał(a):

Ja mam świetlik na oborze że stropem gdzie są 3 otwory 1,2x1x2 i dużo jaśniej w oborze a świetlik zrobiłem już z myślą o likwidacji stropu w przyszłości i tymi otworami teraz mega wyciąga z obory powietrze 

Widziałem. 

Ale masz stal i płytę warstwową 

Zrób tak pod blachą i więźbą drewnianą 😉

Opublikowano

Nie no wtedy to niema sensu. Chociaż w okolicy jest obora bez stropu budowana gdzieś okolice 2007 roku słupy gdzie dach drewno na słupach stalowych kryte blachą od dołu ocieplenie z takich plyt pur/ pir coś w tym stylu i właśnie świetlik w kalenicy. Jak długo postoi to nwm ale drewno zwykłe bez jakiś tam specjalnych zabezpieczeń wolf system to to nie był 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, michalcium napisał(a):

Nie no wtedy to niema sensu. Chociaż w okolicy jest obora bez stropu budowana gdzieś okolice 2007 roku słupy gdzie dach drewno na słupach stalowych kryte blachą od dołu ocieplenie z takich plyt pur/ pir coś w tym stylu i właśnie świetlik w kalenicy. Jak długo postoi to nwm ale drewno zwykłe bez jakiś tam specjalnych zabezpieczeń wolf system to to nie był 

No tak robią i u nas, ale wtedy masz drewno odizolowane od spodu ociepleniem.

Jak szczelnie zrobisz to ok, ale kolega zrobił nieszczelnie, po miesiącu zajrzał pod styrodur, a na krokwiach pieczarki rosną 😁

Opublikowano
3 godziny temu, ZetorMisio napisał(a):

Ktoś kupił i zgubił. Się zdziwi jak dojedzie do domu a tam cielaka nie będzie 🤷😁

Screenshot_2026-01-06-05-58-50-214_com.facebook.katana.jpg

Już widzę jak właściciel zgłasza się po zgube i bije się w pierś bo kupił cielaka bez kolczyka... 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, Grinch1 napisał(a):

Już widzę jak właściciel zgłasza się po zgube i bije się w pierś bo kupił cielaka bez kolczyka... 

Zapewne kupujący kolczyki ma w ręku więc będzie musiał sobie drugiego cielaka podstawić pod tego zgubionego i jest stratny wartość zguby

Opublikowano

Po monitoringu mogą dojść jakie rejstracje pełne i wtedy już nie bedzie zmiłuj🤣

2 godziny temu, Matmen napisał(a):

Ciekawe może mandat byłby mniejszy niż wartość cielaka ;) może warto zaryzykować ktoś chętny?😂😂

Mandat jak mandat pytanie czy sie weterynaria nie zainteresuje 

Opublikowano
16 godzin temu, Daro20 napisał(a):

Nie widzisz że ma strop betonowy.

W tym roku zmieniałem dach na oborze to wywietrzniki zrobiłem z rury PCV na przepusty 50cm średnicy długość 4,5m.  W sklepie się dziwili po co aż taka średnica.

IMG_20250609_204621_1.jpeg

Masz jeden kawałek tej rury ? Czy laczyłes z kilku ?? U mnie też myślałem o takim tylko rura wychodzi chyba 5 m

Opublikowano
5 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Ogólnie to można tak wozić cielaki na przyczepce samochodej czy nie? Bo sam wożę i niekiedy sie zastanawiam co by było gdyby mnie zatrzymali do kontroli

Co ma być? Jak robisz przemieszczenie w IRZ to jest opcja transport własny. Ciekawe czy są jakieś wytyczne co do tego jak miałby wyglądać. 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Którego notabene nie trzeba zaznaczac bo bydła to nie dotyczy 

No niby nie ale wyskakuje zawsze błąd tej treści...Dane dotyczące przewoźnika (WNI przewoźnika, rodzaj środka transportu, numer rejestracyjny środka transportu) albo transport własny są wymagane.

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
1 godzinę temu, Grinch1 napisał(a):

Co ma być? Jak robisz przemieszczenie w IRZ to jest opcja transport własny. Ciekawe czy są jakieś wytyczne co do tego jak miałby wyglądać. 

sa https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/transport-zwierzat

7 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Ogólnie to można tak wozić cielaki na przyczepce samochodej czy nie? Bo sam wożę i niekiedy sie zastanawiam co by było gdyby mnie zatrzymali do kontroli

do 50 km mozesz wozic wlasnym srodkiem transportu bez zadnych zgloszen i pozwoleń 

Opublikowano
4 godziny temu, Paramonov napisał(a):

Masz jeden kawałek tej rury ? Czy laczyłes z kilku ?? U mnie też myślałem o takim tylko rura wychodzi chyba 5 m

Rury są 6m. Mieli w sklepie jedną przeciętą na pół i mi pasowało bo trzeba było mi 2 kominy po 4,5m. Ciągną opar bardzo dobrze. Są też takiej średnicy rury  gładkie. Ścianka około 1cm. Chyba w takiej samej cenie co karbowane.

IMG_20250611_075742.jpeg

• Like 2
Opublikowano
22 godziny temu, Daro20 napisał(a):

Nie widzisz że ma strop betonowy.

W tym roku zmieniałem dach na oborze to wywietrzniki zrobiłem z rury PCV na przepusty 50cm średnicy długość 4,5m.  W sklepie się dziwili po co aż taka średnica.

IMG_20250609_204621_1.jpeg

W ciul wróbli tu będzie..ale co tam wróble.tez tak miałem 

Opublikowano
Godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Ja przewożę 63km cały czas od jednego gospodarza, kiedyś pisali że 50km w lini prostej to bym się w tym mieścił 

Ja woziłem i po 300km w jedną stronę , nikt nigdy się nie przyczepił . Ale dla spokoju kupiłem już koniare . Wszystko zależy od powiatu , znajomy dostał wezwanie do wyjaśnień za zaznaczenie transport własny. 

• Like 1