Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

52 minuty temu, pawlik794 napisał(a):

Z powyższych wpisów wynika że kocioł przy montarzu buforu powinien być trochę większy od starego o ile stary piec nie był przewymiarowany.

To zależy co chcesz uzyskać. Jeśli długą stałopalność lepiej nie przesadzać z przewymiarowaniem kotła. Duży kocioł i rzadkie rozpalanie - 1000 l to za mało. Bufory są słabo zaizolowane więc straty duże. Nagrzanie wody ponad 60  stopni też zwiększa nieadekwatnie pobór energii. Osobiście uważam, że bufor powinien tylko magazynować nadwyżki bez konieczności kiszenia opału, pełnić rolę sprzęgła chroniąc kocioł przed zagotowaniem

Edytowane przez Ajeto
  • Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, robi57362 napisał(a):

będziesz brał dotacje? Bo te piece peletowo drzewne to żaden cud, dużo lepsze i tańsze jest gaz ale wojenka z Putinem przekreśliła dofinansowanie do gazu

Masz na gaz ? 

45 minut temu, kolos87 napisał(a):

A po co Ci akumulatory w samochodach czy ciągnikach? Nie lepiej korbą odpalać? Przecież ładowanie to są opory i straty paliwa…

Bufor to nic innego jak akumulator energii, którą można wykorzystać później. Jak ktoś tego nie rozumie, to nie ma o czym rozmawiać.

każdy bufor czy akumulator to strata energi oczywiscie w wielu przypadkach sie sprawdza 

Opublikowano

to co ty za bufor masz ze słabo zailozowany i duze straty 🤣 ...jakies gowno darmo wcisneli 😜

45 minut temu, Ajeto napisał(a):

To zależy co chcesz uzyskać. Jeśli długą stałopalność lepiej nie przesadzać z przewymiarowaniem kotła. Duży kocioł i rzadkie rozpalanie - 1000 l to za mało. Bufory są słabo zaizolowane więc straty duże. Nagrzanie wody ponad 60  stopni też zwiększa nieadekwatnie pobór energii. Osobiście uważam, że bufor powinien tylko magazynować nadwyżki bez konieczności kiszenia opału, pełnić rolę sprzęgła chroniąc kocioł przed zagotowaniem

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, jarecki napisał(a):

Masz na gaz ? 

każdy bufor czy akumulator to strata energi oczywiscie w wielu przypadkach sie sprawdza 

To zależy jak będziemy w przypadku bufora rozumieć straty energii. Patrząc z punktu niedoskonałości izolacji termicznej to owszem, straty występują. Niemniej jednak przy kotłach stałopalnych bez bufora istnieje ryzyko zagotowania czynnika w układzie grzewczym. Żeby tego uniknąć ograniczało się dostęp tlenu do paleniska. Niestety powodowało to nieefektywne spalanie i straty energii w postaci  kłębów dymu wydobywającego się z komina. 
Natomiast przy buforze energia która bez niego poszła by w komin jest magazynowana, bo spalanie może przebiegać w najbardziej optymalnych warunkach bez kiszenia opału w kotle. 

Każda przemiana energii jest obarczona stratami. Po prostu bilans strat energii bez bufora jest większy niż z nim.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

to co ty za bufor masz ze słabo zailozowany i duze straty 🤣 ...jakies gowno darmo wcisneli 😜

Ja mam perfekcyjnie dobrany kocioł por względem stałopalności. W cieplejsze dni paląc od świtu do nocy nabiję bufor do max 50 stopni i na noc starczy. Nie potrzeba nawet zaworów termostatycznych na kaloryferach hehe

Opublikowano

Podstawa to dobra izolacja budynku, druga sprawa kotłownia czyli bufor, kocioł i cała instalacja grzewcza jest wewnątrz budynku , nawet straty bufora , rur itp. ogrzewają wnętrze domu.

Opublikowano
2 godziny temu, jacek1296 napisał(a):

Poroniony pomysł. Tylko własny zbiornik i gaz kupujesz gdzie chcesz.

No nie do końca....  Kwestie przeglądów, prób ciśnieniowych, UDT, to nie są tanie rzeczy. W sytuacjach kryzysowych jesteś na szarym końcu jeśli chodzi o dostawę gazu.

Opublikowano
54 minuty temu, Ajeto napisał(a):

Ja mam perfekcyjnie dobrany kocioł por względem stałopalności. W cieplejsze dni paląc od świtu do nocy nabiję bufor do max 50 stopni i na noc starczy. Nie potrzeba nawet zaworów termostatycznych na kaloryferach hehe

ja eligancko masz dobrany 🤣..caly dzien zeby bufor nagrzać do 50stopni 🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał(a):

ogólnie są jakies wyliczenia co do sprawnośći cieplnej bufora ? 

Sprawność samego bufora (nie mylić z instalacją grzewczą) wynika wprost z jego termoizolacji. Im lepiej ocieplony bufor tym wyższa jego sprawność. A na sprawnosc instalacji ma wpływ tak wiele czynników, że do zimy przyszłego roku by można pisać.

U mnie jeden pełen wsad drewna teardego nagrzewa bufor do ok 95 stopni C. Pali się ok 3h. Palę raz dziennie poniżej -5. Powyżej tej temp raz na dwa dni. W domu 22-23 st. C.

Opublikowano
8 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

ostatnio byłem z kuzynka oglądać piece firmy Welder ja mam z tej firmy na ekogroszek i jestem zadowolony I mają ciekawe rozwiązanie pięć na pelet z możliwością palenia drewnem z papierami pod dofinansowanie 25kW chyba 16 tys. co do buforów to tak kiedyś pierwsze centralne dużo wody w instalacji później przyszła moda małe przekroje mało wody w instalacji po co ta wodę grzać przecież żeby nagrzać ten bufor wody to trzeba dużo energii (węgla drewna) żeby to nagrzać a później są straty ciepła i energii w takim buforze i ta woda stygnie mimo najlepszej izolacji dodatkowo miejsce w kotłowni taki bufor zajmuje

Nie ma czegoś takiego na legalu , ewentualnie może być piec na pelet z możliwością wstawienia rusztu do spalanie drewna , ale to raczej nie oficjalnie.

18 godzin temu, rocco0987 napisał(a):

U mnie tej jesieni wymieniony na dolne spalanie drewnem z buforami i żeby zagrzać bufory 1000l to pale teraz cały dzien i na buforach wcale dużo nie zgromadzi, w praktyce do rana przez noc wyciągnie całe ciepło z nich i nastepnego dnia od nowa. I to sporo grzejników mam wyłączonych jeszcze, jakby tak przyszło z -15 to nie wiem czy dogrzeje mi dom, stary kopciuch o tej samej mocy miał w ciul zapasu. Jedyne co to chyba troche mniej spala, mniej popiołu i bardziej wyrównana temperatura w domu.

9 godzin temu, Jarecki21 napisał(a):

Czyli masz sp.....e tak jak u mnie. Tak chciałeś, czy wykonawca naobiecał jak to nie będzie cudownie, a wyszło jak wyszło?

Co ma niby spierdolone ?  Bo jak się będzie wymieniać instalację (zaraz po nowym roku) to żeby mieć świadomość na co zwracać uwagę 

16 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

To ja wolę na pelet....

Nasypać aby zasobnik i z głowy 

...a i popiół wybrać...

Też będę zakładał na pellet , ale musowo zrobić -przerobić tak żeby dawał radę z owsem , bo jednak pellet to droga sprawa , droższy od węgla a mniej kalori dostarczy 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, mysza103 napisał(a):

Też będę zakładał na pellet , ale musowo zrobić -przerobić tak żeby dawał radę z owsem , bo jednak pellet to droga sprawa , droższy od węgla a mniej kalori dostarczy 

Nic nie trzeba przerabiać.

W dodatku jak najbardziej legalna opcja...

Polecam piec Kamen...

Zero buforów które guzik dają, a zajmują kupę miejsca..

Gazujące, dobre dla tych co ich nie stać na pelet...🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nic nie trzeba przerabiać.

W dodatku jak najbardziej legalna opcja...

Polecam piec Kamen...

Zero buforów które guzik dają, a zajmują kupę miejsca..

Gazujące, dobre dla tych co ich nie stać na pelet...🤭

Stoi już na podwórku ,, stal mark'' z możliwością założenia rusztu , ale o tym nic w danych nie ma , bo pod pofinansowanie na czyste powietrze wyrażnie pisze że nie może taki piec być 

Buforów się nie wstawia do pieców na pelet gaz czy coś w tym stylu jak mają automatyczne podawanie paliwa , bo już same z siebie dają tyle paliwa ile masz ustawione , a byłory to przy spalaniu np. pelet +drewno , i jak palisz drewnem to palisz normalnie bez duszenia pieca a nadwyżka idzie w bufor , 

Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Buforów się nie wstawia do pieców na pelet gaz czy coś w tym stylu jak mają automatyczne podawanie paliwa , bo już same z siebie dają tyle paliwa ile masz ustawione , a byłory to przy spalaniu np. pelet +drewno , i jak palisz drewnem to palisz normalnie bez duszenia pieca a nadwyżka idzie w bufor , 

Jak czytam tu o tych gazujacych z buforami, to jakieś to... nieporozumienie..

To się nie nadaje do niczego.

...kupa obsługi, problemy z kominem i ..zimno w chałupie...

...na co to komu?

Opublikowano

Bardziej mi chodzi o piec normalny spalający drewno i nadwyżka ciepła żeby szła w bufor 600-800 litrów  , a nie zgazowujący , 

Który ten KAMEN jest na pelet +drewno żeby był na legalu ? bo tak na szybko wpisałem w wyszukiwarkę to nic mi się takiego nie pokazało 

Opublikowano
11 minut temu, mysza103 napisał(a):

Bardziej mi chodzi o piec normalny spalający drewno i nadwyżka ciepła żeby szła w bufor 600-800 litrów  , a nie zgazowujący , 

Który ten KAMEN jest na pelet +drewno żeby był na legalu ? bo tak na szybko wpisałem w wyszukiwarkę to nic mi się takiego nie pokazało 

Plus drewno oficjalnie to chyba nie ma...ja taki mam...

Łyka owies aż miło...z peletem...

https://allegro.pl/oferta/kociol-na-pellet-kamen-pellet-kompakt-lux-12-kw-5-klasa-raty-zero-18173911647

Opublikowano
6 godzin temu, Jarecki21 napisał(a):

No nie do końca....  Kwestie przeglądów, prób ciśnieniowych, UDT, to nie są tanie rzeczy. W sytuacjach kryzysowych jesteś na szarym końcu jeśli chodzi o dostawę gazu.

Mam dwa zbiorniki na gaz.

Opublikowano
Teraz, pawlik794 napisał(a):

Ooo w końcu jest konkretny rodzaj kotła który łyka owies, napisz proszę jaki ma palnik

A skąd mi to wiedzieć?

Jest taki, jaki założył producent.

Wiem jedynie że dobrze to działa.

Opublikowano

Bedąc rolnikiem z zapasem iwsa nie myślałbym o niczym innym. Jak w ogole mozna proponowac gaz i twierdzić , że jest tanio? Nie ma bata, a bedzie coraz drożej , bo rząd bedzie coraż głebiej zagladal do naszych kieszeni kolejnymi podatkami jak nie vat to ets2 itd. Hekatomba opłat za gaz, pellet czy węgiel dopiero przed nami. Mając własne tanie i nieopodatkowane źródło ciepł nie zastanawiał bym sie nad niczyn innym... kwestia tylko doboru kotła , a raczej palnika.

Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał(a):

samym owsem paliłeś czy z domieszką pelletu? 

pelet +owies to w każdym pójdzie , kwestia proporcji mieszanki , 

Mi chodzi żeby samym zbożem się paliło dobrze 

Mieszanka.

Samym nie próbowałem.

Opublikowano
18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Plus drewno oficjalnie to chyba nie ma...ja taki mam...

Łyka owies aż miło...z peletem...

https://allegro.pl/oferta/kociol-na-pellet-kamen-pellet-kompakt-lux-12-kw-5-klasa-raty-zero-18173911647

Masz inny podajnik/palnik niż u mnie, więc nie dziw że Ci dobrze spala.

Kotły z wężem na zewnątrz i palnikiem w drzwiczkach są pelleto/ wszystko palnę gdy zmienisz drzwiczki

6 minut temu, mysza103 napisał(a):

samym owsem paliłeś czy z domieszką pelletu? 

pelet +owies to w każdym pójdzie , kwestia proporcji mieszanki , 

Mi chodzi żeby samym zbożem się paliło dobrze 

To musisz dokładnie zwrócić uwagę na rodzaj palnika, i nie wiem czy zapalarka rozpali ziarno