Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

W c330 na 1 stopniu przełącznika grzeje świece żarowe, czy przy kręceniu rozrusznika też powinny grzać?

Przy kręceniu u mnie grzeją, gdzie jest oryginalny przełącznik, a ciągnik z 1973. Tylko pytanie jak ma być, bo z nudów podłączyłem kontrolkę od świec żarowych i właśnie grzeje przy kręceniu, bo sprawdzałem na odprężniku bez odpalania.

Jak jest u was?

Opublikowano

grzeje , nie ma innej opcji , przełącznik jest tak skonstruowany żę blaszka w pierwszej kolejnści łączy ze swiecami a w drugiej przy mocniejszym ,, wkręceniu '' załacza styk z rozrusznikem , 

• Like 2
Opublikowano

Nawet jak grzało to trzeba zmienić, będzie lepiej odpalać, szczególnie gdy akumulator nie pierwszej młodości.

Przerobić bardzo prosto, najlepiej na przekaźnik i stacyjka np. z MF.

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, akmaly napisał(a):

Przy kręceniu absolutnie nie powinno grzać.

Mylisz się.. Wystarczy rozkręcić ten przełącznik żeby zrozumieć działanie, grzanie działa w 1. i 2ej pozycji. Najłatwiej to kupić przycisk z c360, podłączyć do odpalania, a ten fabryczny zostawić tylko do grzania świec zimą.

Edytowane przez jaco512
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, akmaly napisał(a):

Nawet jak grzało to trzeba zmienić, będzie lepiej odpalać, szczególnie gdy akumulator nie pierwszej młodości.

Przerobić bardzo prosto, najlepiej na przekaźnik i stacyjka np. z MF.

A światła jak włączyć?

Opublikowano
Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

A światła jak włączyć?

Normalnie, oryginalna stacyjka zostaje jak jest a zamiast włacznika zakłada się stacyjkę z MF i pozycja grzania świec jest bez rozruchu, tylko najlepiej wstawić przekaźnik w układ podgrzewania.

2 godziny temu, jaco512 napisał(a):

Mylisz się.. Wystarczy rozkręcić ten przełącznik żeby zrozumieć działanie, grzanie działa w 1. i 2ej pozycji. Najłatwiej to kupić przycisk z c360, podłączyć do odpalania, a ten fabryczny zostawić tylko do grzania świec zimą.

Napisałem, że nie powinno grzać nawet jeśli tak jest to należy to zmienić, gdzie ta pomyłka?

Opublikowano
13 minut temu, akmaly napisał(a):

Normalnie, oryginalna stacyjka zostaje jak jest a zamiast włacznika zakłada się stacyjkę z MF i pozycja grzania świec jest bez rozruchu, tylko najlepiej wstawić przekaźnik w układ podgrzewania.

Napisałem, że nie powinno grzać nawet jeśli tak jest to należy to zmienić, gdzie ta pomyłka?

powinno grzac i w każdym oryginalnym właczniku masz to jako dwa poziomy,najpierw zwiera styki i grzeje a jak mocniej dociśniesz to grzeje i zapala ,tak jest wyłącznik zbudowany

tak jak tu kolega napisał wystarczy rozebrać go żeby zrozumieć jak działa

Opublikowano
4 godziny temu, miśc360 napisał(a):

Dzień dobry,

W c330 na 1 stopniu przełącznika grzeje świece żarowe, czy przy kręceniu rozrusznika też powinny grzać?

Przy kręceniu u mnie grzeją, gdzie jest oryginalny przełącznik, a ciągnik z 1973. Tylko pytanie jak ma być, bo z nudów podłączyłem kontrolkę od świec żarowych i właśnie grzeje przy kręceniu, bo sprawdzałem na odprężniku bez odpalania.

Jak jest u was?

grzeje i będzie grzał, tak jak wyżej koledzy napisali, w pierwszej kolejności grzeje świecę, po mocniejszym przekręceniu następuje rozruch. W oryginalnym systemie będzie grzał przy odpalaniu bo taka jest kolejność.

Opublikowano (edytowane)

Rzeczywiście taka konstrukcja i inaczej działać nie bedzie.Polecam przycisk od Zetora zamontowany obok przełacznika grzania i  rozruchu.  Wszystko w jednym miejscu , ponadto zetorowski jest bezpieczny pod względem nieumyślnego włączenia.

IMG_20251102_204116638_copy_344x612 (1) (1).jpg

Edytowane przez andrzej78
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, andrzej78 napisał(a):

Rzeczywiście taka konstrukcja i inaczej działać nie bedzie.Polecam przycisk od Zetora zamontowany obok przełacznika grzania i  rozruchu.  Wszystko w jednym miejscu , ponadto zetorowski jest bezpieczny pod względem nieumyślnego włączenia.

IMG_20251102_204116638_copy_344x612 (1) (1).jpg

Zetorowski teoretycznie oryginał będzie lepszy od takiego za 12 zł? Narazie się zastanawiam czy to przerabiać, bo problemu z rozruchem niema, a sam temat z czystej ciekawości.

Opublikowano

Przecież celowo to tak wymyślono i tak ma być. Ma grzać dopóki nie odpali. Ten drucik grzejny po jednym ruchu tłoka będzie zimny i wszystko na nic.

Jak są sprawne aku to nie ma znaczenia, a na słabych na mrozie nie ma co podchodzić.

• Like 2
Opublikowano

przy dobrej kondycji silnika i akumulatora w zimę pali nawet bez świecy, natomiast jeżeli świece są sprawne to nie widzę sensu przerabiać na jakieś płomieniowe czy inne cuda, jeden akumulator 12v, sprawne świece i nic więcej nie potrzeba nawet przy mrozach. Jeżeli silnik i akumulator już swoje przeżył to nawet rozpalenie ogniska pod nim nie pomoże.

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, akmaly napisał(a):

Dobrze działało? To w jakim celu tyle przeróbek na płomieniową? 

masz 30? jak nie masz to po co się udzielasz,a jak masz a musisz ognisko składać to może warto ją wyremontować i zrobić też pompę 

ja mam M-kę z 87,na aku 12 ze świecami i nie ma problemu z odpalaniem ,jak raz był to zrobiłem wtryski i pompę i pali bez miotacza ognia z Temu czy innych wynalazków  które można robić zamiast wyremontować podstawy

Opublikowano

tak to już u nas jest że każdy jest najlepszym lekarzem

i wszyscy się znają na piłce i wiedzą co zrobić żeby w końcu zostać mistrzami świata

a po co to?,dla dowartościowania sie ? jak mnie zapytacie jak naprawić pompę w JD 120 KM to powiem prosto że nie mam pojęcia i gówno się na tym znam bo w rękach jej nie miałem

Teraz, akmaly napisał(a):

Dumny jesteś z siebie? 

tak bo jak coś nie wiem to nie błyskam złotym zębem

• Haha 1