Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Powoli rozglądam się za zakupem nowego ciagnika. Wybór padł na markę John Deere. Mam gospodarstwo o powierzchni 50 ha i w miarę możliwości chciałbym powiększyć. Ziemia ciężka, często gliniasta, klasa 2-4. Prowadzę uprawę bezorkową. Moc jaka mnie interesuje to ok. 200km, może być więcej. Jaki model moglibyście mi polecić? Na co zwrócić uwagę? 

Opublikowano

Nie wiem jak jest teraz, ale 3 lata temu w serii 6m skrzynia commandquad strasznie szarpała, nawet ciągnik co był na testach u kolegi szarpał strasznie(6150M. Z tego co widzę w najnowszej serii wykrzesali z tych samych pojemności kolejne 20KM np z 4 cylindrów 177 mocy maksymalnej i tu bym się zastanowił czy nie brać mniej wysilonego silnika. Nie zastanawiałeś się nad Valtrą. Ma sporo fajnych funkcji jak np szybkie nawracanie, oddzielne zbiorniki oleju skrzyni i hydrauliki. Filtry na wierzchu, płaskie podwozie i wiele różnych.

Opublikowano

Dam Ci dobrą radę od doświadczonego negocjatora. Z takim podejściem daleko nie zajdziesz, już na samym początku sam siebie ograniczasz że musi być JD, ale tak naprawdę nie wiesz jaki. Pojeździj po dilerach innych marek, pozbieraj oferty porównaj i na koniec jedź do JD. 6M, a 6R to jest przepaść i jakościowa, technologiczna (chociaż w nowej 6M już mniej) i oczywiście cenowa. Rozszerz horyzonty jak będziesz miał inne oferty to i w JD łatwiej będzie ci negocjować

Opublikowano

Zapomniałem dodać. Nie chodzi tu o ciągnik nowy, tylko używany. Niestety na nowy ciągnik, o tej mocy mnie nie stać jeszcze. Stąd moje pytanie wcześniej o awaryjność w danych modelach i polecenie.

Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał(a):

przecież jak byk jest napisane na początku posta że nowego szukasz

Masz rację. Co innego miałem na myśli, a co innego napisałem. Czyli co używanych john deere nie polecacie? U mnie w okolicy to każdy kupuje John Deere. 

Opublikowano

Używany 200km na zachodzie  nie stoi w szafie tylko jeździ i obraca licznik - 200km na 50 ha to nieporozumienie - zależy jakie masz maszyny bo zwykle  te słabsze się rozciągają pługi odjeżdżają tylko  z obrotnicą  -te 200 km to ani do transportu ani do oprysku w razie awarii innego -z baku paliwa też raczej nie trzeba spuszczać tylko lać i to z grubego węża Najbardziej uniwersalny jest ciągnik około 150 km w standardzie z możliwością podrasowania -ja bardziej patrzę na prędkość 50 km/h przedni tuz udźwig podnośnika niezawodność i dostępność części a te 200 koni jest tańsze niż te 150 bo duże gospodarstwa nie chcą się pier**lić z remontami taka prawda 

Opublikowano
Godzinę temu, v11 napisał(a):

Używany 200km na zachodzie  nie stoi w szafie tylko jeździ i obraca licznik - 200km na 50 ha to nieporozumienie - zależy jakie masz maszyny bo zwykle  te słabsze się rozciągają pługi odjeżdżają tylko  z obrotnicą  -te 200 km to ani do transportu ani do oprysku w razie awarii innego -z baku paliwa też raczej nie trzeba spuszczać tylko lać i to z grubego węża Najbardziej uniwersalny jest ciągnik około 150 km w standardzie z możliwością podrasowania -ja bardziej patrzę na prędkość 50 km/h przedni tuz udźwig podnośnika niezawodność i dostępność części a te 200 koni jest tańsze niż te 150 bo duże gospodarstwa nie chcą się pier**lić z remontami taka prawda 

Ja mam u siebie ziemie ciężkie, często gliniaste. Więc dobieram moce pod pola jakie mam, robię bezorke, a sprzet do bezorki potrzebuje swojej uczciwej mocy. 

Opublikowano
15 minut temu, maniekc360 napisał(a):

Tylko pytanie czy taki 150 konny ciągnik da sobie radę z dłutowcem czy np siewnikiem do striptila?

Z drutowym na 35 cm bez problemu oczywiście nie w bagnie a siewnik ST zależy jaki ile redlic i jaki kształt zębów a do QQ na 25cm 30cm  ST też idzie wprawdzie doładowany podniesiony na 190 ale przyczepność nadrabiam bliźniakami nawet ciężarka nie trzeba -jedyny problem to dojazd na pole bo to 3,40  m szerokości 

IMG_20250410_172053_364 (1).jpg