Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co wpisać w rozbieżnościach jeśli wwalili mi TUZ a ja na jesień go zaorałem? Opisać, że część działki została zaorana na jesień i teraz rośnie tam już coś innego?

Opublikowano

Chciałbym dodać do płatności nową dzialkę 0,5 ha, która obrabiam od 2 lat (zakup brata). Działka nie była wcześniej zgłaszana do dopłat. Brak MKO, na mapie zakreskowane. Podczas zaznaczenia uprawy wyskakują mi błędy w wymiarach i rozbieżność. Wysłać wniosek z rozbieżnościami? Jak je opisać? Jak ja prawidłowo zgłosić?

Opublikowano
54 minuty temu, maniana napisał(a):

Chciałbym dodać do płatności nową dzialkę 0,5 ha, która obrabiam od 2 lat (zakup brata). Działka nie była wcześniej zgłaszana do dopłat. Brak MKO, na mapie zakreskowane. Podczas zaznaczenia uprawy wyskakują mi błędy w wymiarach i rozbieżność. Wysłać wniosek z rozbieżnościami? Jak je opisać? Jak ja prawidłowo zgłosić?

To samo robiłem kilka dni temu, ja w rozbieżnośći mam wpisane że działka użytkowana rolniczo

Bo działkę która sieje okazało się że wydzierżawiający poleciał w ch**a i miał składać sobie na dopłaty a ja siać, a okazało się że przez 3 lata jej wcale nie zgłosił do dopłat i ją wyłączyli 

Opublikowano

jak siałem swoim, to zaznaczyć Zastosowano inny materiał siewny?

jak mi wychodzi z zakupionego materiału siewnego 148kg/ha to mam tak przeliczyc, czy jak to zrobic?

Opublikowano

Wniosek złożyłem 7 mają. Chcę w całości zrezygnować z ekoschematów. Miałem międzyplony ozime, wymieszanie słomy i wymieszanie obornika, chcę tylko podstawowe płatności bo zmieniła mi się koncepcja upraw.Jest jakiś termin na to czy muszę to zrobić do końca składania dopłat czyli do jutra 16.06?

Opublikowano
5 minut temu, rex15 napisał(a):

jak siałem swoim, to zaznaczyć Zastosowano inny materiał siewny?

jak mi wychodzi z zakupionego materiału siewnego 148kg/ha to mam tak przeliczyc, czy jak to zrobic?

Minimum to jest raczej 150 kg na ha, zależy jeszcze o jakim materiale siewnym piszesz.

Podajesz taką powierzchnię, jaka ci wychodzi z wyliczenia, zakupiona ilość materiału przez 150

Opublikowano (edytowane)

W jaki sposob mam podac powierzchnie jaka wychodzi z wyliczenia 1000kg ziarna : 150kg, jesli nie zgadza mi sie to z powierzchnią pól.

Ogolnie i tak musialem zrezygnowac z jednego pola, bo sialem 120kg...a gdzie tu do 150...

Edytowane przez rex15
Opublikowano

Kiedy można składać o materiał siewny z de minimis?

Edit. Już znalazłem.

Do 10 lipca termin

Opublikowano
38 minut temu, rex15 napisał(a):

W jaki sposob mam podac powierzchnie jaka wychodzi z wyliczenia 1000kg ziarna : 150kg, jesli nie zgadza mi sie to z powierzchnią pól.

Ogolnie i tak musialem zrezygnowac z jednego pola, bo sialem 120kg...a gdzie tu do 150...

Np, masz pole 12 ha  w dopłatach , kupiłeś 1,5 t materiału siewnego , piszesz to pole 10 ha  we wniosku , jeśli składasz we wnosku obszarowym musisz zrobić z tego pola dwie działki ,10 ha i pozstałe 2 ha

Opublikowano
Godzinę temu, karol19920 napisał(a):

Wniosek złożyłem 7 mają. Chcę w całości zrezygnować z ekoschematów. Miałem międzyplony ozime, wymieszanie słomy i wymieszanie obornika, chcę tylko podstawowe płatności bo zmieniła mi się koncepcja upraw.Jest jakiś termin na to czy muszę to zrobić do końca składania dopłat czyli do jutra 16.06?

Nie ma. Zrezygnować z czegoś możesz w każdym momencie. O ile nie zostałeś powiadomiony o kontroli. 

Opublikowano

Nie musi dzielić żadnej działki 12 ha , wpisuje że wysiał tyle kg . ile kupił bo mu wolno ale dopłat dostanie tylko tyle do materiału siewnego ile wynika z matemaatyki ARIMR  czyli do 10 hektarów . 

Gdzie można znależć tabele sankcji za niezgodności we wnioskach obszarowych ? i kolejne pytanie jeżeli są sankcje w dopłatach obszarowych w % a mamy dobrostan zwierząt np. to czy te % obejmują płatnośći obszarowe + dobrostan , czy oddzielnie 

Opublikowano
19 godzin temu, thor1984 napisał(a):

Co wpisać w rozbieżnościach jeśli wwalili mi TUZ a ja na jesień go zaorałem? Opisać, że część działki została zaorana na jesień i teraz rośnie tam już coś innego?

Też mam ten problem, co wpisałeś ostatecznie?

Opublikowano
14 minut temu, outstanding napisał(a):

Też mam ten problem, co wpisałeś ostatecznie?

Jeszcze nic ale wpisze coś w stylu, że działka została zaorana i obecnie uprawiam na niej to i to. Ewentualnie może dodam zdjęcie obecnej uprawy jako załącznik. 

Opublikowano
W dniu 13.06.2025 o 09:03, Mareg napisał(a):

Wysłałem mieisac temu wniosek, jednak bede mial zmiany w ekoschematach, moge je jeszcze zmienić?

Jasne że możesz , Ja wysłałem 15 maja , a dziś 15 czerwca jeszcze sobie wszedłem we wniosek i dopatrzyłem że do jednej działki 1,5 ha nie zaznaczyłem przez rozkojarzenie ,,Uprawy bezorkowej '' (jak by nie było z 400 zł) wiec edytowałem i uzupełniłem i data złożenie wniosku jest 15- czerwca godzina 12;50 

1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Kiedy można składać o materiał siewny z de minimis?

Edit. Już znalazłem.

Do 10 lipca termin

Ja już złożyłem z tydzień temu 

Opublikowano

Ja całkowicie zapomniałem, ale właśnie skończyłem wypełnianie. po niedzieli się złoży