Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witajcie,

Odkupiłem gospodarstwo rolne po dziadkach i chciałbym je wyremontować tak aby w niedalekiej przyszłości prowadzić własne gospodarstwo rolne. Oprócz tego, że wszędzie jest dach z eternitu do wymiany to przy okazji boczne ściany stodoły mają pęknięcia. Boję się, żeby kiedyś się nie zawaliła. Myślałem swego czasu, żeby może jakiegoś fachowca/specjalistę wezwać na oględziny i aby zaproponował najlepszą technologię naprawy na lata. Nie wiem tylko kogo konkretnie szukać i czy warto. Ściany stodoły z oborą są podobno podwójne. Sąsiad miał podobny problem to wylał betonem pod ścianą 4 wysokie słupy, żeby jakoś ją podtrzymywały. Nie wiem czy zgłaszał to gdzieś. U mnie sprawa wygląda inaczej bo ściana która chyba odchodzi jest ścianą po długości, w której są dwie pary wrót i jedne mniejsze wejście do obory. Poza tym stawianie takich słupów popsułoby wygląd budynku. Słyszałem o kotwach ale też nie wiem jakby to miało wyglądać w moim konkretnym wypadku. Dach choć stary i to od środka wygląda na w miarę ok. Myślę, że jakby eternit wymienił na blachodachówkę czy blachotrapez to też można by w ten sposób odciążyć sam dach. Marzyło mi się kiedyś zamontować na nim panele, ale z uwagi na ściany i ten dach będzie trzeba sobie odpuścić.

Proszę, doradźcie coś.

Dziękuję

Łukasz

IMG_6686.jpg

IMG_6687.jpg

IMG_6688.jpeg

Opublikowano

Jak wygląda ten narożnik od środka ? Jest jakiś narożnik wzmocnie czy ścianą pod kątem do ściany i tyle ?  Co do dachu  zwykły trapez + że 2 świetliki i bajka chyba że masz zamiar przechowywać klasycznie siano zboże etc to może lepiej zrezygnować ze świetlików.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma narożnika. Mieszkam za granicą a że dostęp do pustego budynku nie był możliwy do tej pory to ciężko mi teraz zbadać sprawę dokładniej. Mam stare zdjęcie gdzie widać jak wygląda budowa tej stodoły od środka ale pech chciał, że nie widać tego narożnika. Jest to lewa strona na zdjęciu.

I tak: tradycyjnie słoma i siano więc bez świetlików będzie

IMG_0602.jpg

Edytowane przez lukaszek86
Opublikowano
lukaszek86 napisał:

Witajcie,

Odkupiłem gospodarstwo rolne po dziadkach i chciałbym je wyremontować tak aby w niedalekiej przyszłości prowadzić własne gospodarstwo rolne. Oprócz tego, że wszędzie jest dach z eternitu do wymiany to przy okazji boczne ściany stodoły mają pęknięcia. Boję się, żeby kiedyś się nie zawaliła. Myślałem swego czasu, żeby może jakiegoś fachowca/specjalistę wezwać na oględziny i aby zaproponował najlepszą technologię naprawy na lata. Nie wiem tylko kogo konkretnie szukać i czy warto. Ściany stodoły z oborą są podobno podwójne. Sąsiad miał podobny problem to wylał betonem pod ścianą 4 wysokie słupy, żeby jakoś ją podtrzymywały. Nie wiem czy zgłaszał to gdzieś. U mnie sprawa wygląda inaczej bo ściana która chyba odchodzi jest ścianą po długości, w której są dwie pary wrót i jedne mniejsze wejście do obory. Poza tym stawianie takich słupów popsułoby wygląd budynku. Słyszałem o kotwach ale też nie wiem jakby to miało wyglądać w moim konkretnym wypadku. Dach choć stary i to od środka wygląda na w miarę ok. Myślę, że jakby eternit wymienił na blachodachówkę czy blachotrapez to też można by w ten sposób odciążyć sam dach. Marzyło mi się kiedyś zamontować na nim panele, ale z uwagi na ściany i ten dach będzie trzeba sobie odpuścić.

Proszę, doradźcie coś.

Dziękuję

Łukasz

IMG_6686.jpg

IMG_6687.jpg

IMG_6688.jpeg

ewidentnie tąpnął fundament w rogu zabezpieczyć podkopać i wylac ławy w tym narożniku wzmacniające i kolega wyżej dobrze pisze przy wymianie dachu zrobić w koło porządny zbrojonu wieniec

• Like 1
Opublikowano

A nie istnieje czasem ryzyko ze jak podkopie ten naroznik to caly juz mi odpadnie? Co do dachu to mysle ze sama wymiana na blache trapezowa wystarczy na chwile obecna. Ale to sie okaze dopiero przy nastepnej wizycie

Opublikowano

Nic bym nie podkopywał bo siądzie dalej. U mnie garaż tak popękal to drut 12 ka śruba rzymska poskręcałem i stoi . Zależy jakie przeznaczenie jej szykujesz to można zmienić koncepcję

Opublikowano
Godzinę temu, lukaszek86 napisał(a):

A nie istnieje czasem ryzyko ze jak podkopie ten naroznik to caly juz mi odpadnie? Co do dachu to mysle ze sama wymiana na blache trapezowa wystarczy na chwile obecna. Ale to sie okaze dopiero przy nastepnej wizycie

Na kalenicy nie masz już zabezpieczania z eternitu. Na zdjęciach widać, że odpadły ten eternit na szczycie. Sprawdzić trzeba czy drewno w tym miejscu nie zaczęło próchnieć.   

Opublikowano
30 minut temu, Leszy napisał(a):

Na kalenicy nie masz już zabezpieczania z eternitu. Na zdjęciach widać, że odpadły ten eternit na szczycie. Sprawdzić trzeba czy drewno w tym miejscu nie zaczęło próchnieć.   

Widzialem. Dlatego jak najszybciej (w tym roku) chcialbym sie zajac wymiana poszycia dachowego

1 godzinę temu, Stodoła napisał(a):

Nic bym nie podkopywał bo siądzie dalej. U mnie garaż tak popękal to drut 12 ka śruba rzymska poskręcałem i stoi . Zależy jakie przeznaczenie jej szykujesz to można zmienić koncepcję

Masz jakies zdjecia? Albo jak dokladnie mialoby to wygladac?

dzieki

Opublikowano
lukaszek86 napisał:

dlatego napisałem najpierw trzeba zabezpieczyć kupujesz 2 lagi płaskownika 10x100 i pręty gwintowane i robisz obejmy zespawujesz je na rogu pod przewiercasz przez mur skręcasz prętami i dopiero organizujesz beton koparkę delikatnie wypierasz ten narzonik dodatkowo podkopujesz na jakieś 60cm w dół i 1m od muru wrzucasz jakieś pręty belkę i zalewasz z gruchy beton co do dachu ta murłata słabo wygląda zależy jakie przeznaczenie będzie miał ten budynek w przyszłości co chcesz w nim robić?

• Like 2
Opublikowano

Pustaki silikatowe tak mają. Budynek pracuje i w tym miejscu pewnie były największe naprężenia. Fundamentu bym nie ruszał. 

U mnie jak byki były luzem to prawie wyszły ze ściana i teraz jest wypchnięta w półkole. 

Też muszę się za to brac ale raczej podstawie dach na drewnianych słupach, wymuruje porządne filary, drut w srodek i zaleje betonem. Wcześniej niestety nikt filarów nie zalewał w środku, przynajmniej u mnie 

Opublikowano

Jedyna i najpewniejsza rada na taki budynek to, przy wymianie dachu zwalić  murłaty drewniane i wokół, tak jak koledzy wcześniej radzą, po ścianach szczytowych też, zalać tak zwany wieniec betonowy zazbrojony drutem żebrowanym.

Tak mam zrobione na starej oborze, założony nowy dach i jest wszystko okej.

Opublikowano
W dniu 24.01.2025 o 10:08, wojtal24 napisał(a):

kupujesz 2 lagi płaskownika 10x100 i pręty gwintowane i robisz obejmy zespawujesz je na rogu pod przewiercasz przez mur skręcasz prętami

Jakoś nie bardzo rozumiem ten pomysł. Mógłbyś jak dziecku proszę 😉