Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym zacząć coś działać z usługami rolniczymi. Podpowie ktoś coś czy warto w to wchodzić, od czego zacząć i na co teraz jest zapotrzebowanie? Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano
5 godzin temu, MICH4Ł napisał(a):

Witam. Chciałbym zacząć coś działać z usługami rolniczymi. Podpowie ktoś coś czy warto w to wchodzić, od czego zacząć i na co teraz jest zapotrzebowanie? Z góry dzięki za odpowiedź.

Szczerze, to jak tego nie wiesz, to w to nie wchodź. 

W ogóle to dziwi mnie ten wpis. Zazwyczaj jak ktoś wchodzi w usługi zawodowo, to już ma mniej oficjalne doświadczenie z tym i w miarę stałą bazę klientów. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, MICH4Ł napisał(a):

Weź się lepiej za usługi w budowlance, tam są bardziej dochodowe, a i nie musisz tyle inwestować

• Like 1
Opublikowano

Czy warto wchodzić w usługi to zależy od twojego parku maszynowego czy masz z czym. No i od regionu to samo z zapotrzebowaniem.

U nas najwięcej usług to zbiór qq ale to trzeba mieć sieczkarnię przyczepy traktory i ludzi. Kilka lat temu siew wapna był popularny jak był program wapnowanie. Ale to też dobry rozrzutnik i ładowarka. Kombajnowanie wiadomo. Siew qq niektórzy jeszcze biorą ale to już mało. Prace polowe to bardzo bardzo rzadko.

Rozejrzyj się za usługami dla komunalki Koszenie rowów odśnieżanie. Ale to też samorządy zakładają swoje przedsiębiorstwa. ALbo mają swoich usługodawców.

Opublikowano
13 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

W budowlance trzeba mieć jeszcze jakieś pojęcie o tym co się robi...

Można się wiele nauczyć dużo internat pokazuje. U siebie z znajomym żaden nei budowlaniec całe poddasze sam wykańczam. Od założenia wełny między krokwiami poprzez wyrównanie wszystkiego do wykończenia ścian od środka. Sam podłogę i legary zrobię. Budowlaniec mi tylko szczyty płyta okręcił i wyszpachlował. Ale do tego to raczej wg mnie cierpliwość bardziej potrzebna i wprawa niż wiedza. 

Wiadomo hydrauliki czy elektryki z Internetu nie każdy się nauczy. Ale wiele prac budowlanych już tak a do większości to bardziej zdolności i cierpliwość są potrzebne jak np kładzenie płytek niż wiedza. 

2 minuty temu, robert1226 napisał(a):

Co się dziwicie może chłopak dostał pod choinke jakiś traktorek czy kombajn i mu się spodobała zabawa w usługi. 

Jak dostał to jego sprawa. Dla mnie mógł dostać obie te rzeczy na raz.

Opublikowano

Bo do takiego tematu nie da się  cokolwiek wnieść jest dziecinne pytanie . 

Bo to brzmi tak jakby rano wstał przetarł oczy i z nudów pomyślał co tu dziś robić,  i pierwsza myśl jaka mu przyszła do głowy to że usługi rolnicze będzie robił. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A skąd ty wiesz na jakie jest zapotrzebowanie na usługi rolnicze w jego okolicy , bo chyba nie będzie jechał robić usługę 200km od bazy .

No rzeczywiście mu odpowiedziałeś na to o co pytał.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Skończ już się ośmieszać ja napisałem jakie jest zapotrzebowanie w mojej okolicy. Naprawdę nie chcesz nic pożytecznego napisać tutaj to po co bijesz pianę. Być może w jego okolicy jest zapotrzebowanie na podobne usług może inne. Ty naprawdę masz jakiś problem ze sobą? Idź roboty se jakiejś poszukaj.

Opublikowano
10 godzin temu, MICH4Ł napisał(a):

Zacząć to trzeba od przeanalizowania rynku  na co jest zapotrzebowanie , a nie dopytywać się tego na forum . Co z tego że ci ktoś doradzi np kup rozsiewacz do wapna , jak może być tak że u ciebie wapna się nie sieje , tak jak np u mnie  bo jest ponad 7 ph , czy z drugiej strony po co masz kupować sieczkarnie do kuku jak w całym powiecie praktycznie zero hodowli , i tak można wymieniać bez końca 

Najpierw trzeba się zorientować co można w twoim regionie robić usługowo , i czy będą na to klienci , i wówczas myśleć nad tym , Jak będą klienci to wchodzić warto , 

Opublikowano
21 minut temu, robert1226 napisał(a):

Już dawno skończyłem i czekam kiedy ty skończysz. 

bardzo dobrze że skończyłeś bo nie miałeś na temat nic do napisania. A czekać to sobie możesz na co chcesz.

9 minut temu, mysza103 napisał(a):

Zacząć to trzeba od przeanalizowania rynku  na co jest zapotrzebowanie , a nie dopytywać się tego na forum . Co z tego że ci ktoś doradzi np kup rozsiewacz do wapna , jak może być tak że u ciebie wapna się nie sieje , tak jak np u mnie  bo jest ponad 7 ph , czy z drugiej strony po co masz kupować sieczkarnie do kuku jak w całym powiecie praktycznie zero hodowli , i tak można wymieniać bez końca 

Najpierw trzeba się zorientować co można w twoim regionie robić usługowo , i czy będą na to klienci , i wówczas myśleć nad tym , Jak będą klienci to wchodzić warto , 

Najpierw to trzeba wiedzieć jaki on ma park maszynowy

Dwa wapno zawsze się sieje bo to czynność wymagająca powtarzania. Ale żeby pod to kupować sprzęt to się nie  opłaca dobry rozrzutnik z opcją wysiewu wapna plus ładowarka to się długo długo będzie zwracać. Ale jak się ma np hodowlę i rozrzutnik i ładowarkę w obejściu to inna bajka.

To samo zbiór qq po kupić wszystko to bez sensu. Nigdy się nie zwróci. Ale jak ktoś ma swoją sieczkarnie jakiś traktor z przyczepą lub dwa to mozna już myśleć.

Usługi robią przeważnie ci co maja już sprzęt. Ewentualnie coś dokupują ale nie wszystko od zera. Wszędzie jakiś rynek będzie np na mulczery te do łąk ale i te leśne tylko pod leśny to trzeba ciągnik większy itd.

Opublikowano

Ja tak sobie myślałem że jeśli będą klienci to będę robił usługi glebogryzarką separacyjną - dużo ludzi się buduje i potem przed założeniem trawnika szukają kogoś kto im ogarnie teren. Kolega który jeździ po budowach z koparką mówił że będzie mnie polecał, a bliżej wiosny wystawię ogłoszenie na olx 

image000002.jpg

Opublikowano
16 minut temu, hubertuss napisał(a):

bardzo dobrze że skończyłeś bo nie miałeś na temat nic do napisania. A czekać to sobie możesz na co chcesz.

Najpierw to trzeba wiedzieć jaki on ma park maszynowy

Dwa wapno zawsze się sieje bo to czynność wymagająca powtarzania. Ale żeby pod to kupować sprzęt to się nie  opłaca dobry rozrzutnik z opcją wysiewu wapna plus ładowarka to się długo długo będzie zwracać. Ale jak się ma np hodowlę i rozrzutnik i ładowarkę w obejściu to inna bajka.

To samo zbiór qq po kupić wszystko to bez sensu. Nigdy się nie zwróci. Ale jak ktoś ma swoją sieczkarnie jakiś traktor z przyczepą lub dwa to mozna już myśleć.

Usługi robią przeważnie ci co maja już sprzęt. Ewentualnie coś dokupują ale nie wszystko od zera. Wszędzie jakiś rynek będzie np na mulczery te do łąk ale i te leśne tylko pod leśny to trzeba ciągnik większy itd.

No o jednak napisałeś to co i ja od początku pisze ze to jest bez sensu zadawanie takich pytań , a i tak za mało danych że strony autora jak już o coś pytać to więcej trzeba o sobie napisać,  temat bez sensu. 

• Haha 1
Opublikowano
robert1226 napisał:

Bo do takiego tematu nie da się  cokolwiek wnieść jest dziecinne pytanie . 

Bo to brzmi tak jakby rano wstał przetarł oczy i z nudów pomyślał co tu dziś robić,  i pierwsza myśl jaka mu przyszła do głowy to że usługi rolnicze będzie robił. 

też uważam że to taki temat z nudów założony co bym zrobił gdy bym robił albo jakąś ciecinada i tak teraz takich tematów jest dużo mniej niż 10 lat temu jak ktoś powazny planuję takie biznesy i to nie tanie biznesy to ma rozeznanie w swoim regionie działania a nie pyta na forum ogólnopolskim dziś do tematu usług chcąc podejść to trzeba mieć z mln lub przynajmniej zdolność kredytową na ten milion

• Like 1
Opublikowano

Ludzie czy wy naprawdę nie macie co robić. Nie wiem nie znam się to bez sensu ale się wypowiem bo nie ma gdzie od rana pomarudzić to wasza taktyka. Skoro bez sensu to po co tu piszecie. 

19 minut temu, robert1226 napisał(a):

No o jednak napisałeś to co i ja od początku pisze ze to jest bez sensu zadawanie takich pytań , a i tak za mało danych że strony autora jak już o coś pytać to więcej trzeba o sobie napisać,  temat bez sensu. 

Nie dość, że nie rozumiesz czytanego tekstu to ponoć już skończyłeś tu pisać i co.

Opublikowano
23 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Ja tak sobie myślałem że jeśli będą klienci to będę robił usługi glebogryzarką separacyjną - dużo ludzi się buduje i potem przed założeniem trawnika szukają kogoś kto im ogarnie teren. Kolega który jeździ po budowach z koparką mówił że będzie mnie polecał, a bliżej wiosny wystawię ogłoszenie na olx 

image000002.jpg

No biznes jak h... ile takich ogródków jest do zrobienia 10 , 20, czy 30 w ciągu kilku lat będziesz jechał kilkanaście kilometrów roboty na 15 minut i nijak za pieniądze brać,  będzie panie zapłać za dojazd a robota w gratisie.

2 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Ludzie czy wy naprawdę nie macie co robić. Nie wiem nie znam się to bez sensu ale się wypowiem bo nie ma gdzie od rana pomarudzić to wasza taktyka. Skoro bez sensu to po co tu piszecie. 

Nie dość, że nie rozumiesz czytanego tekstu to ponoć już skończyłeś tu pisać i co.

Rozmowę z tobą skończyłem,  a pisać to jak będę chciał to będę pisał he he .

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, robert1226 napisał(a):

No biznes jak h... ile takich ogródków jest do zrobienia 10 , 20, czy 30 w ciągu kilku lat będziesz jechał kilkanaście kilometrów roboty na 15 minut i nijak za pieniądze brać,  będzie panie zapłać za dojazd a robota w gratisie.

Rozmowę z tobą skończyłem,  a pisać to jak będę chciał to będę pisał he he .

Skończyłeś? Już drugi raz dzisiaj.

29 minut temu, krilan06 napisał(a):

To nie ma być moje główne źródło dochodu, a tak poza tym taką usługę to kasuje się od zrobionego m2 i dodatkowo dojazd

Daj se z nim spokój, musi gdzieś po prostu pomarudzić. Nie ma w temacie nic do napisania ale chętnie się udziela. Przy rolnictwie można prowadzić różne usługi jak się ma sprzęt. Tu się zarobi tam się zarobi i jak ktoś ma czas i chęci i sprzęt to coś tam wpadnie. A można tez marudzić i się czepiać na forum.

Edytowane przez hubertuss