Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie, ponieważ robię remont skrzyni biegów. Czy mógł bym włożyć koła zębate takie jak są w 4 cylindrowym Zetorze? Czy mój 5211, wtedy nie uciągnie?

Pozdrawiam

Opublikowano

A przypadkiem w Zetorach 5211 i 7211 nie ma identycznych skrzyń biegów?🤨

Opublikowano

Koło 4 biegu w 5211 ma w skrzyni bez synchronizacji 19Z a w 7211 bez synchronizacji 20C. Pytanie czy jest jakikolwiek sens kombinować gdy jest taka znikoma różnica?

Opublikowano
3 minuty temu, agrofix224 napisał(a):

Koło 4 biegu w 5211 ma w skrzyni bez synchronizacji 19Z a w 7211 bez synchronizacji 20C. Pytanie czy jest jakikolwiek sens kombinować gdy jest taka znikoma różnica?

Chodziło mi tylko oto, aby ciągnik był szybszy na 3 biegu. Do talerzowania.

Opublikowano

Piszę teoretycznie i na podstawie wykresów prędkości - prędkości na poszczególnych biegach są bardziej równomiernie rozłożone w skrzyni dla czterocylindrowych. Na "trójce" 5211 na maxa pojedzie około 9,5 km/h a 7211 - ponad 13 km/h, na czwórce 5211 - prawie 15 km/h a 7211  - 19 km/h - prędkości te podane są dla opon 14,9-28 dla 5211 i 16,9-28 dla 7211. W transporcie na pewno skrzynia "czterocylindrowa" jest lepsza - znacznie mniejsza różnica prędkości między czwartym i piątym biegiem. Jeśli koła zębate kwalifikują się do wymiany to założyłbym te od wersji "czterocylindrowej", jeśli są dobre - zostawiłbym tak jak jest ze względu na koszty. 

Tak to wyglądało w zetorach na nasz rynek do 1989 roku ale w "eksportowych" i w późniejszych wersjach (3320, 5320 itp) zarówno jedna jak i druga skrzynia były stosowane i w trzycylindrowych i w czterocylindrowych (według mojego rozeznania)...

Opublikowano

Skrzynie naprawiam ponieważ stały się dwie rzeczy. Pierwsza to wyłamany jest ząb na kole pośrednim 3 biegu. I mocno waliło jak się jechało na 3. A drugie to rozleciało się łożysko igiełkowe, i biegu nieraz nie szło włączyć. Bo wał co są koła górne od biegów, lekko opadł. Więc najlepiej będzie zostawić takie koła, jak w oryginale było.

Opublikowano
10 minut temu, jaco512 napisał(a):

Nic specjalnego nie trzeba..

Tak zapytałem. Bo widziałem na czeskim filmie jak gościu robił takiego Zetora, to wkładał jakieś 2 grube płaskowniki. I później coś nabijał.

Opublikowano

W tej skrzyni stało się coś gorszego. Wał wielowypustowy tam gdzie wchodzi w wał sprzęgłowy, jest strasznie wyrobiony. Brakuje aż 4mm materiału, tak się zjechało. Teraz pytanie co będzie z wałem sprzęgłowym?

Opublikowano
W dniu 9.01.2025 o 01:14, MarcinKa napisał(a):

Co z tego jak i tak nie pójdzie mu na trójce bo zdechnie z braku mocy....

4cylindra brakuje a nie biegu.

No i ja taki mam fabrycznie sprowadzony z Niemiec 2 to jest jak 3 w normalnym, 3 to idzie jak 60-tka 4-ką.

Opublikowano
W dniu 18.01.2025 o 09:09, jacus napisał(a):

te czesci to z indii statkiem plynely.. temu tak zakonserwowane.

do takiej roboty to nie lepiej kupic "oryginalne " 

To są oryginalne. Produkowane w Czechach.

Opublikowano
34 minuty temu, jacus napisał(a):

robilem niedawno skrzynie biegow i zadnych takich konserwacji nie mialy...

gdzie i po ile kupowales kola ?

Wszystko w Agrozeto. Wałek wielowypustowy kosztował 930zł. I to jest najbardziej za woskowane. Dość grubo.

W dniu 16.01.2025 o 18:41, jaco512 napisał(a):

Rozpuszczalnik, zmywacz do hamulców..

Nic to nie pomogło. Zostaje podgrzać lekko palnikiem, i papierem wycierać. Ale jest drugi problem, bo się zapiekły ramiona na wałku w podnośniku. I ciężko je wyjąć, a trzeba to zrobić do wymiany oringów.