Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Na 90procent będę robił w sobotę na części pól. Decyzję podejmie w sobotę jak zobaczę która odmiana jak wygląda 

Opublikowano

U mnie dopiero rusza rzepak, dawałem w poprzedni czwartek 300kg saletry, i teraz w pon dałbym jeszcze 200 dobry plan czy za szybko po pierwszej dawce?

Opublikowano

T1 przyszły tydzień najwcześniej u mnie, jutro albo sobota robal z mikro. Powoli się budzi ale to jeszcze trochę za wcześnie jak ma ochłodzenie przyjść. Jakby się utrzymała temperatura jak teraz to bym się nie oglądał 

Opublikowano

W sobotę mam zamaiar zrobić chowacza, w poniedziałek niby t1. Teraz drugie pytanie co jest mniejszym złem zrobić tydzień za wcześnie czy tydzień za późno, bo pogoda na następny zabieg może być 20marca lub później 

Opublikowano
36 minut temu, tomek9111 napisał(a):

Ma ktoś zamiar robić t1 ( toprex) w poniedziałek? Od wtorku ma przyjść ochłodzenie, a nawet przymrozki. Może poczekać na następne okno pogodowe za ok 10 dni?

W poniedziałek zabieg, wtorek ochłodzenie. Ochłodzenie czyli co? Jeśli przymrozki w nocy nad ranem albo całonocne to potem nie pytaj że rzepak kiepski. 

Opublikowano

Przecież rzepaki dobrze jeszcze nie ruszyły, yacenty miałeś pewnie dziś przymrozek , od wtorku zimno, najwcześniej regulacje to robiłem po 20 marca , chowacz narazie niewidoczny

• Root Admin
Opublikowano

Patrz na swój i rób swój, nie mierz mojego rzepaku swoją pogoda.

Najzimniej było 0.2, w tej chwili już 10 rozmienione 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, wilkołak napisał(a):

Przecież rzepaki dobrze jeszcze nie ruszyły, yacenty miałeś pewnie dziś przymrozek , od wtorku zimno, najwcześniej regulacje to robiłem po 20 marca , chowacz narazie niewidoczny

U mnie nie ruszyły jeszcze , przymrozek był minus -2 stopnie , w wiaderkach warstwa lodu , a na południe zapowiadają +20 , taki rozrzut temperatury w ciągu paru godzin ponad 20 stopni różnicy 

• Root Admin
Opublikowano

Dodam jeszcze jako ciekawostka.

Po jednej stronie torów rzepak ma 15-20cm, po drugiej stronie torów i jakies 300m w prawo mam inny rzepak i tutaj rzepak lezy na glebie.

Identyczna uprawa, identyczna chemia poszła.

dwie różnice - inna odmaian, inny płodozmian. Ten pierwszy rzepak raczej polecę w sobotę klasyczną t1, ten drugi raczej pójdzie pakiet mikro i siarka systemiczna plus oczywiście robactwo. Wczoraj jak o 17 wyskoczyłem z ciągnika za potrzebą to moment i w kabinie miałem pełno wszelkiej maści muszek, w żółtych naczyniach już też pojawiło się pełno gówna.

• Root Admin
Opublikowano

Nie mówię o pędzie rzepaku (w przekroju poprzecznym, ogołoconym z liści).

Mówię o wysokości rośliny.

To rośnie cały czas.

Tak wyglądał w sobote, dzis jest niemal razy dwa. Wczoraj mieliśmy 18 stopni :P

20250301_131521.jpg

Opublikowano

Na prawo inna odmiana ? bo ten na wprost zielony , a ten na prawo trochę mniej 

29 minut temu, yacenty napisał(a):

Dodam jeszcze jako ciekawostka.

Po jednej stronie torów rzepak ma 15-20cm, po drugiej stronie torów i jakies 300m w prawo mam inny rzepak i tutaj rzepak lezy na glebie.

Identyczna uprawa, identyczna chemia poszła.

dwie różnice - inna odmaian, inny płodozmian. Ten pierwszy rzepak raczej polecę w sobotę klasyczną t1, ten drugi raczej pójdzie pakiet mikro i siarka systemiczna plus oczywiście robactwo. Wczoraj jak o 17 wyskoczyłem z ciągnika za potrzebą to moment i w kabinie miałem pełno wszelkiej maści muszek, w żółtych naczyniach już też pojawiło się pełno gówna.

Muszek to i u mnie jak się spojrzy pod słońce to widać że kupę tego lata 

• Root Admin
Opublikowano
6 minut temu, mysza103 napisał(a):

Na prawo inna odmiana ? bo ten na wprost zielony , a ten na prawo trochę mniej 

Tu mam poletka - 5 odmian posianych

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał(a):

Tu mam poletka - 5 odmian posianych

I patrząc przez pryzmat tych 5 odmian na jednym polu , to jaka odmiana się wyróżnia na + na obecną chwilę ?

Opublikowano

U mnie też rzepak szału nie robi, ledwo do ziemi odrosną. Myśle że jesienna regulacja  dobrze zrobiona i tak siedzi. Teraz  pójdzie Caryx,  nie stosowany z 6 lat u mnie. 

• Root Admin
Opublikowano

Avenger - to a pierwsza od pszenicy i Ambassador - najwyższe są i najbardziej rozbudowane. Choć wczoraj pod wieczór to już chyba tylko avenger brylował nad resztą

Opublikowano
4 minuty temu, tomek73 napisał(a):

U mnie też rzepak szału nie robi, ledwo do ziemi odrosną. Myśle że jesienna regulacja  dobrze zrobiona i tak siedzi. Teraz  pójdzie Caryx,  nie stosowany z 6 lat u mnie. 

Przecież słaby jest na wiosnę. 

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

To rośnie cały czas.

20250301_131521.jpg

Opublikowano
Teraz, Broody napisał(a):
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

To rośnie cały czas.

20250301_131521.jpg

Rozwiń  

Mylisz przekroje . Poprzeczny to na szerokość byłby. 

To jak tylko liście idą, czyli rozeta po co się tak wyrywać. Mikro siarka miedź robal i tyle. Po co to t1

• Root Admin
Opublikowano
26 minut temu, wilkołak napisał(a):

Na wysokość to rzepaki nic nie ruszyły narazie

dodaj: "u mnie", albo "w naszym regionie"

• Like 3