Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Maślakowsky napisał(a):

DK Excited 

Przedsiewnie poszła polifoska 6 250kg/ha. Zdjęcia robione półtorej tygodnia temu. Jedno i dwu liścienne zwalczone, poszło 130g tebu + 30g metkonazolu, adob mikro rzepak 2kg/ha. Jak pogoda pozwoli pod koniec tygodnia zastanawiam się podać mocznik i siarczan dolistnie. Co myślicie o podaniu 100kg mocznika teraz? Ze względu na niskie temperatury wolałbym nie stosować saletry, przed przymrozkami które nadają. 

W jakim celu ten mocznik teraz , i kiedy te przymrozki mają być ?

• Root Admin
Opublikowano
4 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Tak jak pisze kolego , kolor dostanie , oprysk go nie zmniejszy, regulacja dobrze działa  w 4-5 liściu, jak dwasz mocna dwake , to roslina staje na kikanaście dni, wtedy jest efekt

dokładnie - regulacja optymalnie działa na 4 liściu

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

W jakim celu ten mocznik teraz , i kiedy te przymrozki mają być ?

Miejscami mam nierówny rzepak, cięższej ziemi jest dużo mniejszy niż tutaj na zdjęciach, a ostatnie lata pokazały że widać w okresie styczeń/luty brak azotu w rzepaku, dlatego zastanawiam się nad dorzuceniem jesiennej dawki. Przymrozki zapowiadają na najbliższe 2/3 dni w okolicach -3 stopni. Jutro postaram się wrzucić zdjęcia słabszego rzepaku do porównania 

Opublikowano
W dniu 17.10.2025 o 22:25, panczo1922 napisał(a):

Przesiałem rzepak 15 września i jak wyszedł na liscienie, ledwo powschodził, podałem 20 litrów RSM, Navi mikro siarczan 7 kg, adiuwant, tebu 0,3, bor, Teraz ma   1 parę liści właściwvch, widdoczne rządki, i tylko czekam na ciepło jade 25  RSM + adiuwant, bor 

Chcesz podgonić szybko zadziałać,  to tylko Mocznik, lub RSM, bo moze jest lepszy i adiuwant i lepiej z  300 wody. Im mniejszy tym  szybciej jechać. Bo  jak mały i słaby. to nie ważne ile pójdzie w ziemie, ważne ile dostanie się do rośliny a to mu da takiego kopa że nic temu nie dorówna. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Maślakowsky napisał(a):

DK Excited 

Przedsiewnie poszła polifoska 6 250kg/ha. Zdjęcia robione półtorej tygodnia temu. Jedno i dwu liścienne zwalczone, poszło 130g tebu + 30g metkonazolu, adob mikro rzepak 2kg/ha. Jak pogoda pozwoli pod koniec tygodnia zastanawiam się podać mocznik i siarczan dolistnie. Co myślicie o podaniu 100kg mocznika teraz? Ze względu na niskie temperatury wolałbym nie stosować saletry, przed przymrozkami które nadają. 

IMG_2539.jpeg

IMG_2538.jpeg

nie za szerokie to pole. pewnie lubelszczyzna? ten rejon mnie zadziwia, jak mozna na takich waskich poletkach cos zrobic?

Opublikowano
16 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie za szerokie to pole. pewnie lubelszczyzna? ten rejon mnie zadziwia, jak mozna na takich waskich poletkach cos zrobic?

A jak sie pryska fajnie. Jedno koleczko i koniec 🤣 tutaj pole jak ma 5ha to juz jest "tafla ziemi" 😂

Opublikowano
43 minuty temu, tomek73 napisał(a):

Przesiałem rzepak 15 września i jak wyszedł na liscienie, ledwo powschodził, podałem 20 litrów RSM, Navi mikro siarczan 7 kg, adiuwant, tebu 0,3, bor, Teraz ma   1 parę liści właściwvch, widdoczne rządki, i tylko czekam na ciepło jade 25  RSM + adiuwant, bor 

Chcesz podgonić szybko zadziałać,  to tylko Mocznik, lub RSM, bo moze jest lepszy i adiuwant i lepiej z  300 wody. Im mniejszy tym  szybciej jechać. Bo  jak mały i słaby. to nie ważne ile pójdzie w ziemie, ważne ile dostanie się do rośliny a to mu da takiego kopa że nic temu nie dorówna. 

Przecież ta roślina nawet tego nie wchłonęła...

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

To mój najgorszy rzepak, gdzie kilku się pytało, czy będę przesiewał.

Po prosty dostał czasu.

Ale widze ze mimo zrobienia zabiegu tribenuronem w pszenicy idzie ostrożeń. 

Jakie macie doświadczenia z chlopyralidem na tak duży ostrożeń w repaku?

20251018_103254.jpg

20251018_103353.jpg

20251018_103403.jpg

20251018_103509.jpg

Nawet duży spali.

Opublikowano
22 minuty temu, kamil800 napisał(a):

A jak sie pryska fajnie. Jedno koleczko i koniec 🤣 tutaj pole jak ma 5ha to juz jest "tafla ziemi" 😂

a ja narzekam, że 2,5 ha mam najmniejszy kawałek. trzeba sie z tego wyspowiadac !

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

a ja narzekam, że 2,5 ha mam najmniejszy kawałek. trzeba sie z tego wyspowiadac !

Tutaj 80% pol to 2ha. Reszta to 1 ha i 3ha 🤣. Dlatego rsm to dla mnie zbawienie. Wiez tu siej nawozy jak masz miedze od miedzy co 50m

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
50 minut temu, kamil800 napisał(a):

Tutaj 80% pol to 2ha. Reszta to 1 ha i 3ha 🤣. Dlatego rsm to dla mnie zbawienie. Wiez tu siej nawozy jak masz miedze od miedzy co 50m

Na LHS mam kilka działek wąskich po 15m a jedna 11m to z nawozem trzeba uważać żeby sąsiada działki nie nawozić.

Zcalać to mieli ale kilku się nie zgodziło i jest jak jest a o miedzach nie wspomne to tylko wylęgarnia mysz.

• Like 1
Opublikowano

na 11 metrach to nawrocic z przyczepa chyba sie nie da. jadac droga do lublin fajnie to wyglada, jak ogrodki dzialkowe. nawet jedno pole mialo z 15 m szerokosci, a dlugosci z 50 🤔u nas to na ziemniaki pod domem tyle zostawiaja. ehhh co kraj to obyczaj

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Andpol napisał(a):

Na LHS mam kilka działek wąskich po 15m a jedna 11m to z nawozem trzeba uważać żeby sąsiada działki nie nawozić.

Zcalać to mieli ale kilku się nie zgodziło i jest jak jest a o miedzach nie wspomne to tylko wylęgarnia mysz.

"Wojsławice" tam sa wlasnie takie pola jak mowisz. Doslownie paski na 2-3 siewniki ale dlugie. Tam to szybko robota idzie 😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

Akurat to pole ma 42m szerokości, 2.5ha w kawałku, opryskiwacz mam 21m dlatego tak to wygląda😄 

Opublikowano

Moj tegoroczny Dk Excited,  siany 26 sierpnia północ lubelskiego

Poprawiać to przy ociepleniu caryxem czy bez sensu generować koszty dodatkowe ?

Półtora tygodnia temu dostał 0,6 tilmora i 0,3 difekonazol 

Biorąc pod uwagę moje rzepaki z ubiegłych lat to plantacje oceniam na takie 6/10 szczerze mówiąc 

Rośliny mocne  w fazie nawet 9 liścia, przeciętne 6 liść a słabe 3 - dalej takie się trafiaja

20251019_171121.jpg

20251019_170325.jpg

20251019_170531-1.jpg

20251019_170538-1.jpg

20251019_170535-1.jpg

• Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, Dastan napisał(a):

Przypomni ktoś na poprawke ostrożnia w rzepaku Lontrel? Jak dawkę aby tylko ostrożeń padł bo nic innego nie ma.?

a etykieta co mówi?

22 minuty temu, excited1997lub napisał(a):

Moj tegoroczny Dk Excited,  siany 26 sierpnia północ lubelskiego

Poprawiać to przy ociepleniu caryxem czy bez sensu generować koszty dodatkowe ?

Półtora tygodnia temu dostał 0,6 tilmora i 0,3 difekonazol 

Biorąc pod uwagę moje rzepaki z ubiegłych lat to plantacje oceniam na takie 6/10 szczerze mówiąc 

Rośliny mocne  w fazie nawet 9 liścia, przeciętne 6 liść a słabe 3 - dalej takie się trafiaja

20251019_171121.jpg

20251019_170325.jpg

20251019_170531-1.jpg

20251019_170538-1.jpg

20251019_170535-1.jpg

a czemu nie dałeś normalnej dawki jakiegoś regulatora? może nie musiałbyś teraz zadawać takiego pytania?
podziwiam ludzi, którzy najpierw kombinują a później cudują.

Dać po bożemu porządną regulację na 4 liściu i spokój

Opublikowano

Na 4 liściu to miałem połowę plantacji w fazie 1,2 liścia dać mu nawet 0,5 caryxu to odczuje to za mocno

Normalne rzepaki zawsze regulowalem 4-5 liść i było dobrze

W tym roku miałem z nim pod górkę i odpuściłem mu mocna regulację