Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, yacenty napisał(a):

plac jeden ok 10m razy szerokość belki.

umyłem, poszło 200l wody z płynem do mycia, bełtał się 10 minut, po czym całość poszła przez dysze.
Później w trybie obiegu belki, a mimo to jak ruszyłem na polu to tak pięknie przyjarało.

Bo nie powiesz ze taką robotę zrobił środek na samosiewy :P

Ja pryskałem pulsarem rzepak CL , na koniec wlałem z 80 litrów wody przepłukało się i wypryskałem po rzepaku , potem resztę wody z 50 litrów i również wypryskałem , na następny dzień pryskałem rzepaki micro i żadnych dodatkowych płukanek nie robiłem i wszystko było dobrze , podstawa to żeby po oprysku przepłukać wodą opryskiwacz jeśli myślimy pryskać potem coś co może narobić problemów , bo wiadomo że jak substancja zaschnie np na dyszach czy gdzie indziej to moze narobić potem problemów 

Opublikowano
32 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Siany 20-25 sierpień , wody miał dosyć i nie powschodził , czary -mary, wielu twierdziło że można siać rzepak 10 a nawt 20 wrzesień , w tym roku pszeica mogła byc siana 15 września, zawsze na 1 pażdziernika miałem pozbierane kamienie , w tym dopiero wschodzi , siewy 20-23 wrzesień

Zimne noce, siana pszenica w terminie jak u ciebie też dopiero wyłazi. 

Opublikowano

W przyszłym tygodniu planuję wjazd z mikro na rzepak i nie wiem czy dodawać jeszcze coś na powtórkę regulacji czy odpłacić i dać mu rosnąć???

Na 4 liście poszło po 0,5 tebukonazolu 250 i mentor(zamiennik Caryx)

IMG_20251004_172903.jpg

Opublikowano
13 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Słabo dostał pod koren, albo regulacji nie było - jasny

180kg soli i 140kg polidapu, regulacja była ale spóźniona.

Może też pod słońce tak się wydaje.

IMG_3714.jpeg

IMG_3716.jpeg

Opublikowano
56 minut temu, Tomek90 napisał(a):

O ja pier**le to dopiero regulacja? 

Niestety 😆 w środę poprawka litr tebu i 0,4 moddusa. Na pogodę nie mamy wpływu, jak nie lało to wiało 

Opublikowano
16 godzin temu, yacenty napisał(a):

samosiewy rzepaku, niby poszło 200l ze środkiem do mycia opryskiwacza przez dysze, ale widać trzeba było jeszcze raz samą wodą przepuścić układ

Kiedyś po oprysku grandstarem opryskiwacz płukałem 4 razy wodą i pojechałem w  rzepak. Początek rzepaku był spalony, bo nie  wypóściłem z lanc wody na miedzy,  zrobiłem tak 2 razy. 

Teraz jak płucze to z  6-7 razy przepuszczam  z  czego 3 razy z ACZE z  wybielacz  z sklepu, ostatni raz bor wlewam  i na miedzy jeszcze wypószczam z  lanc. 

Opublikowano

Wy to jacyś przewrażliwieni jesteście z myciem tych opryskiwaczy. Wypuszczam co zostało jakieś parę litrów, włączam pompę na wypuszczanie, wypluje co w mniej było. Wlewam 100 litrów, płukanie beczki. Wypuszczam przez pompę. Drugi raz to samo. Wlewam trzeci raz 100 litrów i wypuszczam przez belkę. I jeszcze nigdy nic nie przypaliłem tak żeby zostało mi z poprzedniego oprysku. 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
48 minut temu, tomek73 napisał(a):

Kiedyś po oprysku grandstarem opryskiwacz płukałem 4 razy wodą i pojechałem w  rzepak. Początek rzepaku był spalony, bo nie  wypóściłem z lanc wody na miedzy,  zrobiłem tak 2 razy. 

Teraz jak płucze to z  6-7 razy przepuszczam  z  czego 3 razy z ACZE z  wybielacz  z sklepu, ostatni raz bor wlewam  i na miedzy jeszcze wypószczam z  lanc. 

wiesz, wyszedłem z założenia ze skoro mam obieg cieczy i przelałem 200l wody z chlorem przez belkę to będzie ok, ale jak widać nie było :(

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

wiesz, wyszedłem z założenia ze skoro mam obieg cieczy i przelałem 200l wody z chlorem przez belkę to będzie ok, ale jak widać nie było :(

Mogło na filtrach byc, wtedy obieg raczej nie pomaga zbytnio. 

Opublikowano
55 minut temu, tomek73 napisał(a):

To jak ty ten opryskiwacz płuczesz że w lancach masz pozostałości , chyba że samą beczkę płuczesz ,Kurna takich cudów to jeszcze nie widziałem żeby po 6-7 razy płukanki robić w opryskiwaczu i to z różnymi płynami i jeszcze spalić rośliny 

Jak żyję to jeszcze nigdy nie kupowałem żadnych środków do płukania opryskiwacza , tylko jak już pisałem wyżej,  jak pryskam jakimś środkiem który może spalić następne rośliny , to na koniec na polu że zbiornika do płukania wlewam większą połowę wody włączam wszystie mieszadła i po 2 minutach wypryskuje to , potem robię powtórkę i następnie zjezdżam do domu i jak pasuje robić dalsze opryski to normalnie leje wodę , dodaję oprysk i jadę pryskać , nie zdażyło mi się żebym w domu płukał opryskiwacz 

Godzinę temu, ervyn napisał(a):

Wy to jacyś przewrażliwieni jesteście z myciem tych opryskiwaczy. Wypuszczam co zostało jakieś parę litrów, włączam pompę na wypuszczanie, wypluje co w mniej było. Wlewam 100 litrów, płukanie beczki. Wypuszczam przez pompę. Drugi raz to samo. Wlewam trzeci raz 100 litrów i wypuszczam przez belkę. I jeszcze nigdy nic nie przypaliłem tak żeby zostało mi z poprzedniego oprysku. 

Tak tylko z czystej ciekawości dopytam , wypuszczanie przez pompę a wypuszczanie przez belkę to o co chodzi ? bo ja jak tą czystą wodę (płucze) to normalnie idzie przez pompe i przez cały obieg łącznie z belką i ze wszystkim co tam tylko w tym opryskiwaczu jest 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, mysza103 napisał(a):

To jak ty ten opryskiwacz płuczesz że w lancach masz pozostałości , chyba że samą beczkę płuczesz ,Kurna takich cudów to jeszcze nie widziałem żeby po 6-7 razy płukanki robić w opryskiwaczu i to z różnymi płynami i jeszcze spalić rośliny 

Jak żyję to jeszcze nigdy nie kupowałem żadnych środków do płukania opryskiwacza , tylko jak już pisałem wyżej,  jak pryskam jakimś środkiem który może spalić następne rośliny , to na koniec na polu że zbiornika do płukania wlewam większą połowę wody włączam wszystie mieszadła i po 2 minutach wypryskuje to , potem robię powtórkę i następnie zjezdżam do domu i jak pasuje robić dalsze opryski to normalnie leje wodę , dodaję oprysk i jadę pryskać , nie zdażyło mi się żebym w domu płukał opryskiwacz 

Tak tylko z czystej ciekawości dopytam , wypuszczanie przez pompę a wypuszczanie przez belkę to o co chodzi ? bo ja jak tą czystą wodę (płucze) to normalnie idzie przez pompe i przez cały obieg łącznie z belką i ze wszystkim co tam tylko w tym opryskiwaczu jest 

No że pompą wyciągam to co jest w beczce, szybciej idzie, mogę również grawitacyjnie wypuścić, ale tak to zawsze ta woda pójdzie jeszcze raz przez te wszystkie filtry itp.

Edytowane przez ervyn
Opublikowano (edytowane)

Wyszło mi jedna ścieżka opryskiwacza od sąsiada co miał kartofle. Czym to sensownie poprawić. Poszło 0.25 navigatora + 1.6 metazachlorem jak rzepak miał 4 liscie. Navigatora cos jeszcze mam ale nie wiem czy on da rade

IMG_20251005_090743.jpg

Edytowane przez Badwolf
  • Root Admin
Opublikowano
46 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Mogło na filtrach byc, wtedy obieg raczej nie pomaga zbytnio. 

ale przeszło 200l cieczy przez dysze, więc filtry sekcyjne i filterki powinno wymyć, co ciekawe spalone raptem 8-10m po ruszeniu opryskiwaczem. Na szczęście.

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

ale przeszło 200l cieczy przez dysze, więc filtry sekcyjne i filterki powinno wymyć, co ciekawe spalone raptem 8-10m po ruszeniu opryskiwaczem. Na szczęście.

Jak jest obieg cieczy to wydaje sie niemożliwe

• Root Admin
Opublikowano
55 minut temu, wilkołak napisał(a):

Jak jest obieg cieczy to wydaje sie niemożliwe

Też tak myslalem

Druga opcja wysoki wydatek graminicydu na starcie, ale to nieeakne

Opublikowano
14 minut temu, yacenty napisał(a):

Też tak myslalem

Druga opcja wysoki wydatek graminicydu na starcie, ale to nieeakne

może ten obieg cieczy nie działa

Opublikowano
4 godziny temu, ervyn napisał(a):

Zawsze zostaje Ci w opryskiwaczu parę litrów? Z taką dokładnością Twój opryskiwacz jest w stanie wypryskać, czy końcówkę rozcieńczasz i  wypryskujesz do zera?