Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, yacenty napisał(a):

Ja jutro jadę przez południe metko z tebu. Po południu zapinam gruber i jedziemy z tematem pszenica 

U ciebie nie widzę na papach zimna jak u nas więc spoko , Co do pszenicy to dziś z wieczora zacząłem 3 ha posiałem , tu na zdjęciu akurat siane w rzepak , ogólnie wszystkie pola gdzie będę siał to są zielone , sieję w takie jak widać . 

Jutro w planach zasiać wszystko 

20250926_153552.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
57 minut temu, ervyn napisał(a):

Na 3520kg z ha. 

IMG_2158.jpeg

Cuda u was się zdarzają , 

1 minutę temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja dzisiaj Saletrę wysiał. A jutro jadę na najdalsze pola pszenicę siać a pryskanie rzepaku w niedzielę zrobię. 

Padało , u nas sucho na wierzchu  i raczej może nie padać długo według prognoz

Opublikowano
18 minut temu, wilkołak napisał(a):

Padało , u nas sucho na wierzchu  i raczej może nie padać długo według prognoz

Już zmieniają, coś na przyszły weekend prognozują.

Opublikowano
Godzinę temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja dzisiaj Saletrę wysiał. A jutro jadę na najdalsze pola pszenicę siać a pryskanie rzepaku w niedzielę zrobię. 

Ja tak jak już wcześniej pisałem , zero nawozu PK pod pszenicę w tym roku 

Opublikowano

witam pytanie lubelskie dziś znowu temperatura kręcila się w okolicach zera jak wczoraj dwa dni temu przymrozek planowałem dziś po południu (16 stopni ma być w nocy już 6-7 bez dziś jutro ) zabieg na dwuliścienne belkar kliper ale nie wiem czy rzepak nie dostanie mocno i czy nie lepiej odczekać co sądzicie ? od poniedziałku cały tydzień niby deszcz to też Lipa

Opublikowano

U mnie dziś w małopolskim rano ok 5stopni. Jak nie będzie wiało to planuję opryskać dwuliścienne navigator+ metazachlor. Dawać coś kontaktowego od robaka do tego jak nadają chłodne dni w przyszłym tygodniu? Tydzień temu przy okazji jednoliściennych coś tam wrzuciłem na robaka i tyle nic więcej nie robiłem.

Opublikowano
31 minut temu, XTRO napisał(a):

Z której strony lubelskiego niby od poniedziałku cały tydzień deszcz ? Bo mi cały tydzień pokazują słońce i wiatr 

W Hrubieszowie,  bo moje 5ha fasoli musi zmoknąć i zgnić 

Opublikowano

Chce zrobić druga regulacje samym tebu 250, 1 l/ha + mikro ale codziennie w nocy spada do 0. Można jechać w dzień przy 16 stopniach?

Czy można jesienią za mocno "skrócić" rzepak taki który ma 5-6 liści, tak że będą tego negatywne skutki?

Opublikowano

Ja na swój patrzeć nie mogę. Zasiany na 2 cm bo miał być deszcz a trzeba było zasiać na 4 cm i było by git. Dziś rano dachy siwe to i rosnąć nie będzie ale zobaczymy na pszenicę jest jeszcze czas.

Opublikowano

Panowie poradzicie?  Właściciel pola które dzierżawie przepisał grunty na swoje dziecko. Brałem dopłaty to tego pola, akcyze itp. dzierżawa była na gębę od roku, za psi grosz. 

W akcie notarialnym wyczytali zapis, że młody przez 5 lat nie może oddać w posiadanie tych kawałków, art. 2b ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego, ale młody mieszka w Warszawie i za grona nie chce gospodarzyć, nie ma nawet konta w ARiMR i mieć nie chce. Chcą żebym to uprawiał, ale sami się boją co teraz. 

Mogę zgłaszać to pole dalej do ARiMR na  siebie czy KOWR to sprawdza? Co tu robić? 

Opublikowano

Powoli wychodzi na prostą.
Na chwilę obecną bez regulacji, tydzien temu jednoliscienne i robaki ogarnięte.
Coś by przydało mu się dać  regulacyjnie by w miarę możliwości wciągnął stożek i zaczął budować grubą szyjkę korzeniową ale chyba jeszcze poczekam.
Duże rośliny wchodzą w fazę 5 liścia ale mam i te z 2gim liściem.
Za jakiś tydzień może półtora dam albo Toprex 0,3L albo 0,8 Tilmoru
Co o tym sądzicie ?
Myślę też o jakimś "kopie" z mocznika,siarczanu oraz aminokwasów ale nie wiem czy ta inwestycja będzie miała widoczny efekt

20250925_184259.jpg

20250925_184247.jpg

20250925_184253.jpg

Opublikowano
12 minut temu, ravoj napisał(a):

Panowie poradzicie?  Właściciel pola które dzierżawie przepisał grunty na swoje dziecko. Brałem dopłaty to tego pola, akcyze itp. dzierżawa była na gębę od roku, za psi grosz. 

W akcie notarialnym wyczytali zapis, że młody przez 5 lat nie może oddać w posiadanie tych kawałków, art. 2b ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego, ale młody mieszka w Warszawie i za grona nie chce gospodarzyć, nie ma nawet konta w ARiMR i mieć nie chce. Chcą żebym to uprawiał, ale sami się boją co teraz. 

Mogę zgłaszać to pole dalej do ARiMR na  siebie czy KOWR to sprawdza? Co tu robić? 

Dużo tego jest? W agencji najlepiej zapytać.