Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie który specyfik najszybciej dziala na jednoliscienne? Mam polowe rzepakow na polach po pszenicy gdzie byl grad i wybilo 3-4t pszenicy na hektarze i caly czas mi to wylazi. Poszlo juz 2x Labrador po 0.7 i 0.8 ale teraz po deszczach wychodzi kolejna "fala" a tamta jeszcze nie zwalczona. Musze przywalic czyms co szybciej dziala. Moze agil?

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
22 minuty temu, Rafi1979 napisał(a):

W nawiązaniu do wczorajszego pytania prosze jeszcze raz o poradę. Jechać jutro ten rzepak z obrazka regulacją (toprex) czy najpierw chwast dwuliscienne (ladiva) ? 

133ceb65-abad-4571-a8f3-5d6387ed9d27 (1).jpg

Moim zdaniem najpierw chwasty, rzepak nie wygląda na mocno wyrośnięty.

Opublikowano
24 minuty temu, Rafi1979 napisał(a):

W nawiązaniu do wczorajszego pytania prosze jeszcze raz o poradę. Jechać jutro ten rzepak z obrazka regulacją (toprex) czy najpierw chwast dwuliscienne (ladiva) ? 

133ceb65-abad-4571-a8f3-5d6387ed9d27 (1).jpg

Ja bym zrobił la diva i za 4 dni 0,5 litra toprexu 

Opublikowano
28 minut temu, kamil800 napisał(a):

Panowie który specyfik najszybciej dziala na jednoliscienne? Mam polowe rzepakow na polach po pszenicy gdzie byl grad i wybilo 3-4t pszenicy na hektarze i caly czas mi to wylazi. Poszlo juz 2x Labrador po 0.7 i 0.8 ale teraz po deszczach wychodzi kolejna "fala" a tamta jeszcze nie zwalczona. Musze przywalic czyms co szybciej dziala. Moze agil?

Labrador to widoczne działanie masz po dwóch tygodniach o ile są dobre warunki. Agil w dawce 0.6l/ha przy dobrych warunkach po 3-4 dniach masz pierwsze widoczne efekty. 

Opublikowano
5 minut temu, wilkołak napisał(a):

Ale tak duże bodziszki raczej nie ważmie

Ladiva nie wezmie bodziszka ? Mam go sporo

4 minuty temu, Jarek22B napisał(a):

0,5l toprexu? To jest dawka wiosenna

Do tego po la divie to min 5 dni a najlepiej 7

Tak bym zrobil, tylko czy wtedy rzepak nie bedzie juz za duzy na toprex?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, respecto088 napisał(a):

Labrador to widoczne działanie masz po dwóch tygodniach o ile są dobre warunki. Agil w dawce 0.6l/ha przy dobrych warunkach po 3-4 dniach masz pierwsze widoczne efekty. 

Dlatego musze teraz jechac czyms szybszym bo robi sie niesamowity trawnik... Sciezek juz nie widac mimo, ze 2 razy juz pryskane. Warunki sa bardzo dobre wiec trzeba pojechac tym agilem

Edytowane przez kamil800
  • Root Admin
Opublikowano
42 minuty temu, kamil800 napisał(a):

jak już poszło 2x to poczekaj, labrador działa powoli ale w pszenicy bardzo skutecznie

Opublikowano
17 minut temu, Jarek22B napisał(a):

0,5l toprexu? To jest dawka wiosenna

Do tego po la divie to min 5 dni a najlepiej 7

Tak tak dawka wiosenna, a 3-4 lata temu jaka była dawka jesienna zanim zrobili tańszy generyk i sprzedaż spadła? Przypomnij proszę bo wyleciało mi z głowy 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, yacenty napisał(a):

jak już poszło 2x to poczekaj, labrador działa powoli ale w pszenicy bardzo skutecznie

6 tyg nie bylo deszczu. Opryskalem to co wylazlo samo z siebie bo bylo sporo. Tydzien temu w końcu popadalo i wyłażą nowe tylko, ze jest ich jeszcze 2x wiecej wiec tego nie wezmie bo to nie bylo opryskane

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
17 minut temu, Rafi1979 napisał(a):

Ladiva nie wezmie bodziszka ? Mam go sporo

Tak bym zrobil, tylko czy wtedy rzepak nie bedzie juz za duzy na toprex?

Nie wiem , ale on jest juz duży , ja bym wcześniej pryskał

• Root Admin
Opublikowano

nie tylko u ciebie, u nas tez sucho, też pszenica wychodzi cały czas, tak samo jak i rzepak.

Ja bym czekał. dałeś już 1.5l labradora.

Ja dałem w zeszła srode litra, wczoraj dałem 0.7l evolution - jedna z substancji to to samo co w labradorze. Teraz jesli bedzie potrzeba to poprawka w listopadzie

Opublikowano (edytowane)

Niestety u mnie grasują trochę większe szkodniki. . . i nie ma na nie oprysku. 

Też mam nie równy rzepak. Część ma dopiero liścienie a część ma dwa liscie właściwe. Myślę poczekać do 4 liści tych większych roslin i zrobić regulację Toprex 0,33l. Podobno Toprex nie wpłynie negatywnie na te mniejsze rośliny. Później Ladiva bo ma rejestracje od 2-6lisci. Później poprawka 1l tebu lub 0,8metko. Myślicie że będzie dobrze?

IMG_20250916_145842.jpg

Edytowane przez dexter1908
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

nie tylko u ciebie, u nas tez sucho, też pszenica wychodzi cały czas, tak samo jak i rzepak.

Ja bym czekał. dałeś już 1.5l labradora.

Ja dałem w zeszła srode litra, wczoraj dałem 0.7l evolution - jedna z substancji to to samo co w labradorze. Teraz jesli bedzie potrzeba to poprawka w listopadzie

Tak ale nie masz w ziemi kilka ton ziarna. Az wam zrobie zdjecia jutro jak wyglada pole gdzie grad wywalil kilka ton zboża. Zobaczycie to zrozumiecie moje poruszenie 😂

Edytowane przez kamil800
  • Root Admin
Opublikowano

ale jak dasz 3l labradora to w końcu uszkodzisz rzepak

3 minuty temu, wilkołak napisał(a):

W bezorce pszenica będzie jeszcze na wiosne wschodzić , normalne zjawisko 

bzdury

Opublikowano
13 minut temu, yacenty napisał(a):

ale jak dasz 3l labradora to w końcu uszkodzisz rzepak

bzdury

Jak zrobisz bezorkowcem i jest mokro to mniej , ale wschodzą , przy striptilu, bez ruszania ścierniska, cały rok wschodzi zboże

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

No wlasnie. Z tego co ja sie orientuje to jest lagodniejszy.

Pierwsze 0.7 labradora dalem 2 tyg temu. Na wschodzący rzepak. Tydzien temu 0.8. Dzis rzepak ma 3-5 lisci. Jak mu dam 0.5 agila to go to raczej juz nie ruszy. Pokażę wam jutro zdjecia jak to wyglada to bedziecie w szoku

Edytowane przez kamil800