Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, yacenty napisał(a):

to nie kwestia czy mieszaniec i populacja - to kwestia odmian.

miałem w tym roku 5 odmian na jednym kawałku - wszystkie 5 srednio wczesne, a i tak różnice były duże.

Na innym polu też średnio-wczesna ale innej hodowli i jeszcze inaczej przebiegała wegetacja.

Dla wygody - lepiej posiać 1 odmiane, dla bezpieczeństwa -> kilka, bo nawet jak któraś wypali gorzej, to inna wypali lepiej. Srednia bedzie jako taka

Dlatego każdy Żyd ma trzy różne firmy i żaden wszystkich jajek w jedynym koszyku nie nosi. To mądra zasada. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, yacenty napisał(a):

to nie kwestia czy mieszaniec i populacja - to kwestia odmian.

miałem w tym roku 5 odmian na jednym kawałku - wszystkie 5 srednio wczesne, a i tak różnice były duże.

Na innym polu też średnio-wczesna ale innej hodowli i jeszcze inaczej przebiegała wegetacja.

Dla wygody - lepiej posiać 1 odmiane, dla bezpieczeństwa -> kilka, bo nawet jak któraś wypali gorzej, to inna wypali lepiej. Srednia bedzie jako taka

No właśnie kierując się tym, że dana odmiana jest niby średniowczesna albo średniopóźna można się zdziwić, bo nieraz te różnice są zauważalne a nieraz nie, to trochę loteria, zależy w dużej mierze od warunków pogodowych w danym roku. W tym roku też dwie hybrydy średniowczesne względem dojrzewania - na jednym polu, z dwóch różnych hodowli, wszystko robione tak samo, różnica dopiero widoczna przy zbiorze- jedna dojrzała, druga jeszcze miała zielone łuszczyny.   

Edytowane przez anja79
Opublikowano

Panowie, całkowity brak ochrony insekcytydowej, przy założeniu że  był duży nalot lub minimalny. Jak to w jednym i drugim przypadku może odbić się na plonie?

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

LRA podobnie, nic nie robie pierdziele ten pył obracać,  czekam na jakiś deszcz. 

A ja dzisiaj rozsialem nawóz i stalerzowalem żeby trochę nawóz wymieszać 

20250813_183852.jpg

W dniu 12.08.2025 o 07:19, Agrest napisał(a):

Czy na stanowisku po grochu jego samosiewy są problemem w rzepaku?  Czy herbicyd sobie poradzi?

Słyszałem że niektórzy wręcz sieją żeby groch był jako uprawa współ rzędna z rzepakiem trochę zbierze azotu z powietrza , a siewy po grochu to normalne , u jednego gościa co roku sieje właśnie wszystek rzepak po grochu , ja osobiście wolę po strączkach  pszenice żeby było fajnie przeplatane i nie było zboża po zbożu

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
39 minut temu, wilkołak napisał(a):

Ten case niema za niskich kół z tyłu , jakoś dziwnie wygląda

Takie są standardowe szerokości 600 , jak ktoś chce to w opcji można było brać 650 i zapewne one były by wyższe , w każdym razie skrzynia jest odblokowana do 50 km/godz , a jedzie 49  , więc przy tych 650 idzie zapewne 1 km więcej 

Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał(a):

A ja dzisiaj rozsialem nawóz i stalerzowalem żeby trochę nawóz wymieszać 

20250813_183852.jpg

Słyszałem że niektórzy wręcz sieją żeby groch był jako uprawa współ rzędna z rzepakiem trochę zbierze azotu z powietrza , a siewy po grochu to normalne , u jednego gościa co roku sieje właśnie wszystek rzepak po grochu , ja osobiście wolę po strączkach  pszenice żeby było fajnie przeplatane i nie było zboża po zbożu

He he jest pochwałka, ładny, czysty. Ale faktycznie koła jakieś małe z tyłu. 

21 minut temu, wilkołak napisał(a):

Mało jest dróg gdzie 50 km/h pojedziesz z dwoma przyczepami

Z przyczepami to jeszcze pikuś, ale z opryskiwaczem z tyłu u nas nie ma gdzie jechać. Wschód to ruskie myślenie i ruska mentalność

Opublikowano
W dniu 9.08.2025 o 20:32, andrzej224 napisał(a):

cały rzepak miałem siany swoimi nasionami, plon 4,3 t/ha

powschodowo navigator z metazanexem i jest czyściutko

Czym zaprawiles i w jakiej ilości od robaka ?

Opublikowano
8 godzin temu, _Mechanic napisał(a):

odmiana populacyjna Bachus ze HR Smolic to ta sama co z Sattbau?

Tak. Smolice są właścicielem odmiany, ale udostępniaja sublicencje podmiotowi zagranicznemu. 

Opublikowano
Godzinę temu, andrzej224 napisał(a):

Nie zaprawiałem, ale gdybym to zrobił to poszloby sivanto i acetampiryd xD

To się za bardzo nie nadaje do zaprawiania . Najlepiej nuprid a jeszcze lepiej prestige 

Opublikowano
Turok napisał:

mam takie pytanie jak wygląda kwestia tej zaprawy na robaka gdy rzepak jest pakowany tamtego roku będzie zaprawa normalnie działać czy już nie ?

ponawiam pytanie

Opublikowano

Taki kurz to nie kurz🤭

Ja wczoraj wieczorem zjechałem z pola bo bezruch powietrza i kurz wisiał w powietrzu. Hallogeny działały jak światła długie we mgle.