Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, Zapracowany napisał(a):

Magnezowego? Z Wojcieszowa kojarzę że kiedyś wapno brałeś

Tak z Wojcieszowa bo mam blisko

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał(a):

Bo? Jakiś argument?

Daje wapno co 3 lata na całe gospodarstwo. Nie widzę żadnych problemów w roku wapnowania.

Daje ponad 3t wapna magnezowego na ha.

Bo daje się wapno pod przedplon 

Opublikowano
wilkołak napisał:

21 minut temu, Fugeo napisał(a):

Ja siałem w ubiegłym roku swoimi i szczerze mówiąc te siane swoimi nasionami wyglądają po prostu lepiej. Siałem Derricka swoimi, a mam oprócz niego campusa z kws i z Pioneera którąś odmianę ale numeru nie pamiętam.

Napewno nie może być lepszy po swoich , takich cudów niema

to nie żaden cud tylko moje obserwacje od początku wegetacji.

Opublikowano
30 minut temu, Fugeo napisał(a):

to nie żaden cud tylko moje obserwacje od początku wegetacji.

Może wyglądać, a symboliczne 150kg więcej i nie oplaca się swoimi. 

Jakby ktos rzetelnie przeważył z 3 sezony to juz cos, a tak to tylko takie gdybanie. 

Opublikowano
24 minuty temu, pasio napisał(a):

Praktykował ktoś siew punktowy co 45cm? Jak to wychodzi w porównaniu do siewu klasycznego?

W tym roku o wiele lepiej wyglądają takie rzepaki, sąsiad siał na 32-35 roślin na m2. U nas było sucho i mimo siewu w świeżą orkę wschody słabsze. W tym roku też u mnie będzie tak siał.

Opublikowano
15 minut temu, poosa21 napisał(a):

W tym roku o wiele lepiej wyglądają takie rzepaki, sąsiad siał na 32-35 roślin na m2. U nas było sucho i mimo siewu w świeżą orkę wschody słabsze. W tym roku też u mnie będzie tak siał.

Bez pługa? 

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Bo daje się wapno pod przedplon 

no wiesz, za mały jestem zeby wszystko robić idealnie, ale tak jak piszę, nie zauważyłem żadnego problemu z podaniem wapna pod rzepak

Opublikowano

siejąc co 45 cm przy obsadzie 40 szt/m2 wychodzi 2,5 cm między roślinami w rzędzie i to jest zbyt mało dla zbudowania prawidłowej rozety 

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Napewno nie może być lepszy po swoich , takich cudów niema

Może nie o rzepaku ale wejdz na temat o soi to prawie każdy kto ma siany orginalny i swój to w 99% ludzie piszą że to co siali swoimi to zdecydowanie lepsze niż orginały , 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Dlatego daje się pod przedplon 

Tak. Na ten rok mam zaplanowane kupić 2 tiry na te moje 13ha i do porządku wszystko wywapnować. Dziś npk pod rzepak przyjedzie. W tym roku npk bo niechce mi się dwa razy jeździć osobno z fosforan i sól potasowa. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Trochę nie w temacie ale potrzeba mi zakupić wagę hakową do 1,5 tony , ma ktoś coś takiego na stanie i ewentualnie może polecić jakie firmy brać pod uwagę  ? 

Opublikowano
ervyn napisał:

KWS Umberto, Lauros  DSV Batis, Temptation, Triathlon LG Aviron, Auckland, Absolut

któryś z nich się wyróżnił plonem lub wyglądem, wigorem czy podobne plony? szczególnie pytam co uwazasz o Batisie

Opublikowano
33 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Trochę nie w temacie ale potrzeba mi zakupić wagę hakową do 1,5 tony , ma ktoś coś takiego na stanie i ewentualnie może polecić jakie firmy brać pod uwagę  ? 

Ja mam coś takiego. W prawdzie bez legalizacji ale na własne potrzeby mi wystarcza w zupełności.

https://allegro.pl/oferta/waga-hakowa-elektroniczna-wiszaca-magazynowa-1500kg-1-5t-pilot-hak-lcd-17030751334

• Like 1
Opublikowano
W dniu 9.07.2025 o 15:30, Tomek90 napisał(a):

A jak ty pomyjesz opryskiwacz po tej melasie 😅

Co jest nie halo z melasą ?? W środku zbiornika czy jak?? Stosuję w tym sezonie i nie mam zastrzeżeń. Lepkie toto jak pieron ale idzie przeżyć. 

Masz pechy słonecznika na sprzedaż?? 

Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał(a):

Bo? Jakiś argument?

Daje wapno co 3 lata na całe gospodarstwo. Nie widzę żadnych problemów w roku wapnowania.

Daje ponad 3t wapna magnezowego na ha.

Jak siejesz pod rzepak , to kiedy dajesz PK, dopiero na orke ?

Mi nie pasuje pod rzepak , sieje po rzepaku na ściernisko PK , talerzuje , pokiełkuja samosiewy drugi raz potalerzuje , wapno po 10 września , żeby go nie topić bezorkowcem uprawa

Opublikowano
Lukasz21_Lubelskie napisał:

33 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Ja mam coś takiego. W prawdzie bez legalizacji ale na własne potrzeby mi wystarcza w zupełności.

https://allegro.pl/oferta/waga-hakowa-elektroniczna-wiszaca-magazynowa-1500kg-1-5t-pilot-hak-lcd-17030751334

wytrzyma taka szarpnięcie bigbaga na cyklopie