Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Polarek napisał(a):

Panowie jak pogodzic wapnowanie pod rzepak i rozsiewanie npk i mocznika pole bedzie orane pod zasiew o oje bedzie jakas woda i nie trzeba bedzie sadzic palm 🤣

Fosfor pod wpływem wapna  ulega uwstecznieniu do związków nierozpuszczalnych w wodzie tworząc fosforan wapnia i staje się bezużyteczny dla roślin uprawnych. 

Edytowane przez karat7
Opublikowano
12 godzin temu, poosa21 napisał(a):

Kilka lat temu w jeden dzień koszenie łubinie, na drugi rozsiew wapna bo ph 4,8 i odrazu NPK na trzeci dzień orka a w czwarty dzień siew rzepaku bo był już 25 sierpień. Plon 4,8t, więc nic złego u mnie się nie stało że dałem wapno i fosfor razem.

A skąd wiesz że fosfor się nie uwstecznił częściowo, tego nie zobaczysz gołym okiem

Opublikowano
23 godziny temu, Zetmar napisał(a):

Jakie odmiany F1 sprawdzają u was na mozaikach?

W tym roku będę siał właśnie na takim polu, od powiedzmy bardzo dobrej IV do prawie VI. I raczej postawię na Absoluta. MIałem nie raz na podobnej mozaice i na prawdę świetnie sobie radził.

Opublikowano

azoksystrobina w formulacji SC będzie osiadać na dnie zbiornika, boskalid jeśli był w formie WG, to teorytecznie nie powinno się nic wytrącać (pod warunkiem że w 100 % rozpuszczone granule) 

Opublikowano
18 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Mądry chyba też nie , bo co to niby ma dać jezdżenie teraz po pszenicy  ? Wapno to się daje jak pole jest puste , ewentualnie potem masz na to z pół roku czasu , jesień wiosna , a nie teraz jak pszenica się kłosi , 

dlaczego wapno sie daje jak pole jest puste, serio pytam bez złośliwości? jakie negatywne skutki przewidujesz? 

ja rozsiewam wapno na puste pole bo szkoda mi kasy na wapno granulowane które można rozrzucić jeżdżąc po ścieżkach. W przeciwnym razie nie wykluczałbym rozsiewania w rośliny na polu, np widząc jakies załamanie pogody i dłuższy okres z opadami deszczu. 

Opublikowano
50 minut temu, ziomster napisał(a):

dlaczego wapno sie daje jak pole jest puste, serio pytam bez złośliwości? jakie negatywne skutki przewidujesz? 

ja rozsiewam wapno na puste pole bo szkoda mi kasy na wapno granulowane które można rozrzucić jeżdżąc po ścieżkach. W przeciwnym razie nie wykluczałbym rozsiewania w rośliny na polu, np widząc jakies załamanie pogody i dłuższy okres z opadami deszczu. 

Sam sobie odpowiedziałeś , szkoda kasy na granulowane, a sypkie trzeba gęsto jeżdzić i nie pasuje w ścieżkach

Opublikowano
5 godzin temu, wilkołak napisał(a):

A skąd wiesz że fosfor się nie uwstecznił częściowo, tego nie zobaczysz gołym okiem

Wiosną przed siewem łubinu robiłem badania gleby i fosfor w granicach 8, dałem 200kg polifoski 5, a po łubinie dałem 300 kg polifoski 5, po rzepaku przed siewem pszenicy nic nie dawałem fosforu a na wiosnę było 11. Więc fosforu dostępnego zrobiło się więcej w ciągu 2 lat.

Opublikowano
1 godzinę temu, poosa21 napisał(a):

Wiosną przed siewem łubinu robiłem badania gleby i fosfor w granicach 8, dałem 200kg polifoski 5, a po łubinie dałem 300 kg polifoski 5, po rzepaku przed siewem pszenicy nic nie dawałem fosforu a na wiosnę było 11. Więc fosforu dostępnego zrobiło się więcej w ciągu 2 lat.

Czyli któreś badania coś nie tak , od takiej ilości nic by nie wzrosła zasobność

Opublikowano
4 godziny temu, ziomster napisał(a):

Żadnych negatywnych skutków nie będzie, bo jakie niby mają być ? Ale po prostu wapno się sieje na puste pole , ewentualnie jak już się upierasz to możesz to zrobić jak pszenica już zasiana czyli jesienią , zimą , czy wczesną wiosną , a nie teraz jak pszenica się kłosi , bo powiedz mi co niby chcesz wnieść siejąc na bez mała przed żniwami po zbożu ? Teraz i tak nie zadziała wcale , a na następną uprawę to tak jak już wcześniej pisałem chyba lepiej jak pole jest puste 

Opublikowano

Rzepaki fest w tym roku...a jeszcze dziś przymrozkiem straszą 🤦‍♂️ aby tylko na koszty plonu starczyło. 

20250515_201452.jpg

55 minut temu, farmer1236 napisał(a):

Jakie sprawdzone odmiany rzepaku polecacie na gleby 4 , 3 klasa Lubelskie ? 

U mnie udawały się, Umberto, Kwazar, Berny, Architekt...aby tylko pogoda dopisywała. 

Opublikowano
Godzinę temu, farmer1236 napisał(a):

Jakie sprawdzone odmiany rzepaku polecacie na gleby 4 , 3 klasa Lubelskie ? 

Polecam odmiany LG Ambasador i Dekalb DK Excited. 

Opublikowano

Jutro w nocy mam okienko na zrobienie 3 zabiegu w rzepaku idzie propulse 1l/ha temperatura może zjechać nad ranem nawet do 3/2stopni robić czy się wstrzymywać , mija mi już 3 tygodnie od zabiegu t2 poszło 1lha pictora revy także zabezpieczony jeszcze powinien być … jak myślicie warto dodać aminokwasy w tej fazie rzepaku czy już bezsens ?

Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Rzepaki fest w tym roku...a jeszcze dziś przymrozkiem straszą 🤦‍♂️ aby tylko na koszty plonu starczyło. 

20250515_201452.jpg

U mnie udawały się, Umberto, Kwazar, Berny, Architekt...aby tylko pogoda dopisywała. 

jaka przyczyna takich małych strąków?

Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Czyli któreś badania coś nie tak , od takiej ilości nic by nie wzrosła zasobność

Ale w badaniach sprawdza się ilość dostępnego dla roślin fosforu więc jak podnosłem ph to wzrosło więcej fosforu dostępnego a nie ogólnego.

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Zimno od kwietnia, wody i pokarmu nie brakuje . 

też mam takie, ale robaka pryskałem, na płatek oprysku nie zrobiłem, ale azotu miał dużo i rzepak był ładny, a teraz strąki takie maltukie i niewykształcone, kwitł też pięknie...

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, camo napisał(a):

też mam takie, ale robaka pryskałem, na płatek oprysku nie zrobiłem, ale azotu miał dużo i rzepak był ładny, a teraz strąki takie maltukie i niewykształcone, kwitł też pięknie...

Ja płatka zrobiłem w dobrym czasie, też początkowo ładnie kwitł.

16 minut temu, Andpol napisał(a):

Daj znać ile % uzna ubezpieczenie?

Narazie z pęknięć mam 10% z jednej działki. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
1 godzinę temu, john_deere7430 napisał(a):

Jutro w nocy mam okienko na zrobienie 3 zabiegu w rzepaku idzie propulse 1l/ha temperatura może zjechać nad ranem nawet do 3/2stopni robić czy się wstrzymywać , mija mi już 3 tygodnie od zabiegu t2 poszło 1lha pictora revy także zabezpieczony jeszcze powinien być … jak myślicie warto dodać aminokwasy w tej fazie rzepaku czy już bezsens ?

W takiej sytuacji zdecydowanie wstrzymałbym się. Pictor revy 4 tyg powinien pociągnąć. Robienie zabiegu w takiej temp to za duże ryzyko. Na bogato 2 takie zabiegi, ale każdy ma swoją strategie.