Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuję poradę chlorek mepikwatu na spóźnione t1 w rzepaku gdy widoczne sa juz pąki na głównym pędzie mozna stosowac?Chodzi czy mogą byc jakieś negatywne skutki.

Edytowane przez UrsusPerkins
Opublikowano
58 minut temu, ervyn napisał(a):

Oddać w dzierżawę i mieć spokój 

Szkoda ziemii na jakieś gówniane uprawy rolnicze. Lepiej pszekształcić i sprzedać pod budownictwo.

Opublikowano
1 minutę temu, boogie7 napisał(a):

Szkoda ziemii na jakieś gówniane uprawy rolnicze. Lepiej pszekształcić i sprzedać pod budownictwo.

Zawsze można wydzierżawić pod fotowoltaike

Opublikowano

Witam co najpierw dać Silvanto energii czy asset (acetoampiryd) + cyperkil? Temu chowaczowi w łodygach to już nie nie zrobi? Dzięki za odpowiedź 

Opublikowano (edytowane)

Już dawno nie było takiego wysypu ofert sprzedaży działek pod budowlankę i to chyba wszędzie widać, czy fb, olx, agencję a ludzi ubywa.

37 minut temu, Feliks11 napisał(a):

Witam co najpierw dać Silvanto energii czy asset (acetoampiryd) + cyperkil? Temu chowaczowi w łodygach to już nie nie zrobi? Dzięki za odpowiedź 

nie, chyba ze masz gdzieś skitrany dursban( a jak masz to już last moment bo dwa tygodnie przed kwitnieniem max), obecnie masakra jest jeśli chodzi o szkodniki, u mnie na chowacza bardziej sprawdza się kupić osobno acetamipryd i do tego dać deltametryne.

Na jednej odmianę gdzie nie dodawałem deltametryny rzepak jest mocniej zaatakowany przez chowacze a tam gdzie był dodany to nie, i wydaje mi się że sama dawka pyretoidu w inazumie jest za słaba bądź na samą substancję mogą się już uodparniać bo ciągle to samo.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Tzn. chodzi Ci o niż demograficzny, czy ubywa kupujących z jakiegoś powodu, ceny itp.?

Może szukają naiwnych, jak do końca roku mają powstać mpzp w każdej gminie, a działki małe do iluś tam arów nie przekształcone to wtopa.

Opublikowano
4 godziny temu, jezyk_nh napisał(a):

Ma ktoś sposób na 5t bez wody ? Bo tak to właśnie się zapowiada. 12 marca 20l spadło. Wcześniej sucho. Później sucho. Z zimy nic. A my tylko kupujemy i kupujemy. Bo robak, bo to, bo tamto.  Nic tylko w łeb se strzelić 

Cieszę się że tyle u mnie od początku marca do dziś 6l.

23 minuty temu, Alpacino napisał(a):

Podpisywał ktoś z was kontrakt na rzepak lub wie po ile podpisują na nowe zbiory?

Ostatnie info z przed 10 dni to 2tys/t.

• Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, Tigon napisał(a):

Już dawno nie było takiego wysypu ofert sprzedaży działek pod budowlankę i to chyba wszędzie widać, czy fb, olx, agencję a ludzi ubywa.

nie, chyba ze masz gdzieś skitrany dursban( a jak masz to już last moment bo dwa tygodnie przed kwitnieniem max), obecnie masakra jest jeśli chodzi o szkodniki, u mnie na chowacza bardziej sprawdza się kupić osobno acetamipryd i do tego dać deltametryne.

Na jednej odmianę gdzie nie dodawałem deltametryny rzepak jest mocniej zaatakowany przez chowacze a tam gdzie był dodany to nie, i wydaje mi się że sama dawka pyretoidu w inazumie jest za słaba bądź na samą substancję mogą się już uodparniać bo ciągle to samo.

Mam kupione i Acetaampiryd i silwanto no może silwanta to że dwa litry trzeba dokupić... Po kwitnieniu też się pryska na robaka? Nic "nielegalnego" nie mam choć myślę żeby "zwiedzić" Ukrainę to coś dla celów "kolekcjonerskich" bym przywiózł... Ale trochę strach i to by było na następny sezon... U mnie jeszcze nie kwitnie ja z podlaskiego ok Łomża... I myślę że jak po kwitnieniu już nie pryskamy to dam silwanto energii a jak potem jeszcze trzeba to wolę dać cos łagodniejszego dla pszczół... Bo wszystko od razu nie przekwitnie

Opublikowano
4 godziny temu, jezyk_nh napisał(a):

Ma ktoś sposób na 5t bez wody ? Bo tak to właśnie się zapowiada. 12 marca 20l spadło. Wcześniej sucho. Później sucho. Z zimy nic. A my tylko kupujemy i kupujemy. Bo robak, bo to, bo tamto.  Nic tylko w łeb se strzelić 

Spokojnie niedługo będzie za dużo wody bo idą deszcze od przyszłego tygodnia ma padać chociaż przez tydzień 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Jak by tak faktycznie się dało w każdym zakątku Polski pod bydownictwo sprzedać za miliony , to zapewne by już ziemi uprawnej nie było 

3 godziny temu, ervyn napisał(a):

Zawsze można wydzierżawić pod fotowoltaike

To samo i tu , bo co znaczy ,,zawsze można oddać ''? to czego nie biorą skoro w Polsce jest w ciul ziemi 6 klasy , przecież tylko głupiec by nie oddał takiej ziemi np za 30tys dzierżawy /rok 

Dawaj te firmy co tak biorą chętnie te ziemie pod foto 

Opublikowano
3 minuty temu, Feliks11 napisał(a):

Mam kupione i Acetaampiryd i silwanto no może silwanta to że dwa litry trzeba dokupić... Po kwitnieniu też się pryska na robaka? Nic "nielegalnego" nie mam choć myślę żeby "zwiedzić" Ukrainę to coś dla celów "kolekcjonerskich" bym przywiózł... Ale trochę strach i to by było na następny sezon... U mnie jeszcze nie kwitnie ja z podlaskiego ok Łomża... I myślę że jak po kwitnieniu już nie pryskamy to dam silwanto energii a jak potem jeszcze trzeba to wolę dać cos łagodniejszego dla pszczół... Bo wszystko od razu nie przekwitnie

Co jeden nowy użytkownik to większy debil, chwilę temu jednemu uświadamialiśmy żeby durnot nie pisał to się kolejny dzban pojawił i wypisuje  durnoty.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Łukaszek napisał(a):

Co jeden nowy użytkownik to większy debil, chwilę temu jednemu uświadamialiśmy żeby durnot nie pisał to się kolejny dzban pojawił i wypisuje  durnoty.

Będą kolekcjonerskie ale mandaty 🤪

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, kamil800 napisał(a):

Taka roznica? Pare dni temu sprzedawalem po prawie 2400 netto

Ty parę dni temu sprzedawałeś , a tu mowa o kontrakcie na żniwa , a że różnica taka to wystarczy wejść sobie na matif i na sierpień -469 euro 

a na teraz- 533 euro 

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał(a):

Ty parę dni temu sprzedawałeś , a tu mowa o kontrakcie na żniwa , a że różnica taka to wystarczy wejść sobie na matif i na sierpień -469 euro 

a na teraz- 533 euro 

To w Polsce teraz rzepak jest duzo drozszy niz na matifie. Ciekawe 🤔

Opublikowano
7 minut temu, Łukaszek napisał(a):

A co się dziwisz, żucił się jeden z drugim na sianie rzepaku nawet nie zadając sobie choć odrobinę trudu aby chociaż podstawy uprawy poznać. Dzisiaj to chyba że 3 czy 4 takich talentów się wypowiadało. W przyszłym roku to się na soję przerzucą  bo takie potężne pieniądze z tego są i potem będzie ogromne zdziwienie i żale do wszystkich jak teraz  co niektórzy w temacie rzepaku

Opublikowano

a ja zapytam tak planuje zabieg na zielony pak po świętach (azokstrobina) co dodajecie na robaka zeby w miarę chwilę to wytrzymało i dla poszczol było w miarę bezpiecznie? sivanto energy jeszcze można ?

acetamipryd+ cyperkill poleci na zabieg na płatka jak coś

Opublikowano
27 minut temu, lukasz493 napisał(a):

a ja zapytam tak planuje zabieg na zielony pak po świętach (azokstrobina) co dodajecie na robaka zeby w miarę chwilę to wytrzymało i dla poszczol było w miarę bezpiecznie? sivanto energy jeszcze można ?

A w jakiej dawce będziesz dawał?

Planuje to samo na robaka 

Opublikowano

Nie wiem czy po świętach będzie zielony pąk 🤔

Opublikowano
Godzinę temu, lukasz493 napisał(a):

Najlepiej byłoby chloro...s. ;)