Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Niezły ten Toprex że ludzie mieszają jeszcze z tebu albo metkonazolem 😅

Temat się urodził bo przedstawiciele przy tej "nowej" dawce Toprexu zaczęli coś do niego dodawać. Poza tym dla nich okrojona dawka Toprexu + 0,5l Tebukonazolu to niski koszt na ha a dla niektórych rolników to kluczowy czynnik.

Ludzie świadomi wiedzą jak podejść do tematu.

3 minuty temu, Badwolf napisał(a):

Dziś próbowałem zawrzeć w genneralii i nie przeszły przymrozki wiosenne. Przy mnie wyskoczył komunikat, że polisa z przymrozkami będzie możliwa do zawarcia od 1 kwietnia. Normalnie wyliczyło agentce ubezpieczenie ale potem nie dało rady sfinalizować. Sama była zdziwiona. Dziwne, w tamtym roku przeszło normalnie 24 marca( patrzyłem na datę zawarcia).

IMG_20250324_210637.jpg

+ karencja i do połowy Kwietnia mają spokój 

• Root Admin
Opublikowano
22 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Zaraz po siewie expert met sprawdza się 

hello - to temat o rzepaku, odchwaszczasz rzepak expertem?

Opublikowano
3 minuty temu, Jarek22B napisał(a):

+ karencja i do połowy Kwietnia mają spokój 

Też mnie zdziwiła ta sytuacja. Tyle że ten rok jest opóźniony względem poprzedniego. Rok temu to 13.04 pryskałem na platek

Opublikowano
36 minut temu, jezyk_nh napisał(a):

W Generali wyliczyli mi ubezpieczenie rzepaku od gradu i przymrozku wiosennego na 360 zł/ha. przy kwocie 10tys./ha oraz 430zł przy kwocie 12 tys/ha. Chyba mocno przesadzone co ?! Od samego gradu przy 12tys /ha 145 zł. Jak to u was wychodzi i gdzie ?

Jeszcze raz cię zacytuję , wydaję się bardzo drogo , choć pomiędzy firmami jest taki rozrzut cenowy że szok , dla przykładu dodam że np ubezpieczenie 14,5 ha rzepaku i 2 ha pszenicy od przymrozków i gradu na kwotę 8 tys/ha w jednej firmie można zrobić za 1550 , a w drugiej za to sama trzeba wydać 2480 zł , więc u jednych nie całe 100 zł/ha , a u drugich prawie 170 zł/ha 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mysza103 napisał(a):

To możesz długo czekać na to ocieplenie bo póki co to za tydzień mówią o ochłodzeniu

Właśnie widzę, pszenica i chwasty nie jest jeszcze wyrosnieta ale  po deszczach będzie się szybko zmieniać . 

Rzepaki też szybko fazę będą teraz zmieniać, trzeba pilnować może jutro albo po jutrze będzie nadawał się do t1.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Na części pól z rzepakiem muszę zrobić poprawkę na chwasty dwuliścienne bo trochę tego wyszło, min: przytulia. Mam kupione korvetto. Pasowałoby jutro na wieczór wykonać zabieg bo w sobotę regulacja toprexem bo faza już odpowiednia. Czy nie za zimno będzie i czy nie popsuje rzepaku. Póki co prognoza wygląda następująco

IMG-20250324-WA0003.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, jezyk_nh napisał(a):

W Generali wyliczyli mi ubezpieczenie rzepaku od gradu i przymrozku wiosennego na 360 zł/ha. przy kwocie 10tys./ha oraz 430zł przy kwocie 12 tys/ha. Chyba mocno przesadzone co ?! Od samego gradu przy 12tys /ha 145 zł. Jak to u was wychodzi i gdzie ?

Na jesieni pakiet płaciłem  ( niekorzystne  skutki przezimowania, przymrozki, grad, deszcz nawalny) około 160zł za ha, przy plonie 3,5t. Agroubezpieczenia. 

Opublikowano

Pryskać Korvetto w piątek/sobote? Niby na etykiecie pisze że minimalna temperatura przez 6 dni 8°C, ale to nie wykonalne, a chwasty większe od rzepaku.

IMG_2240.png

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Jeśli chodzi ci o ubezpieczenie to tak , jam to był  ,  a sprawa wygląda tak że większość firm startuje od dzisiaj z ubezpieczeniami , a bodajże 2 firmy wcześniej , więc postanowiliśmy się wstrzymać do dzisiaj żeby mieć jakiś pogląd jak się przedstawia sytuacja u wszystkich ubezpieczycieli i dopiero podjąć decyzję w której firmie ubezpieczyć 

Kiedy ci to wyliczyli  , bo z tego co kuzynka mi przysłała to na dzień dzisiejszy trzymają się tego zakresu , a jak ktoś chce ubezpieczyć na więcej to z zapytaniem agenta do centrali czy centrala się na to godzi

Messenger_creation_833C6EA3-C295-4E8C-8F1E-A8261DC65C5B.jpeg

Dziś wyliczał. Nie mówił że się nie da. Rzepak na niższą kwotę niż pszenica ?

Opublikowano

No , w tamtym roku rzepak był na 12 tys a pszenica na 16 tys , więc takie założenia mają nie za bardzo 

Godzinę temu, ervyn napisał(a):

Pryskać Korvetto w piątek/sobote? Niby na etykiecie pisze że minimalna temperatura przez 6 dni 8°C, ale to nie wykonalne, a chwasty większe od rzepaku.

Czemu nie pryskałeś jak były warunki? Ja jakoś że 3 tygodnie temu opryskalem jak były te ciepła po 20 stopni w dzień,  a w nocy niżej niż 4- 5 stopni nie spadło przez tydzień 

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał(a):

No , w tamtym roku rzepak był na 12 tys a pszenica na 16 tys , więc takie założenia mają nie za bardzo 

Czemu nie pryskałeś jak były warunki? Ja jakoś że 3 tygodnie temu opryskalem jak były te ciepła po 20 stopni w dzień,  a w nocy niżej niż 4- 5 stopni nie spadło przez tydzień 

Wtedy to praktycznie nie było widać rzepaku, nie chciałem go męczyć, teraz się troszeczkę odbudował 

Opublikowano
Godzinę temu, robi57362 napisał(a):

jechać dziś z korvetto jak w nocy ma być 1 st ,jutro w nocy 6 i pojutrze-1 ?

Mam ten sam problem i też nie wiem co robić. W dzień temp ok a w nocy do 0

Opublikowano
22 godziny temu, dexter1908 napisał(a):

W jakich proporcjach dać Mepik i Tebukonazol?

Mepik działa o 30 % gorzej niż Caryx, jaka cena takie działanie. Raz go miałem przez przypadek, pomylone zamówienie,   Ja Caryxu teraz daję 1 litr, tebu z  0,5  dorzuce. Ale 2 tygodnie temu piotio poszło. 

22 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Krosnoski taki narwany ? 😆  A po kiego wuja jemu jacyś "doradcy" potrzebni, jak on zęby zjadł na wielkotowarowym rolnictwie... 🤔

Chłop jest chory jak opryskiwacze na placu widzi. Nie ważne jaka pogoda. Doradcy mówią nie pryskać on każe i dawki wymyśla. Parę lat temu po burakach ładnie było widać obniżone o połowę.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Umberto na dziś, średnia roślina tak wygląda...jadę chyba dziś z t1. Piątek możliwe przymrozki to nie ma chyba co czekać jak radzicie ? 

20250325_092913.jpg

3 godziny temu, jacek37 napisał(a):

Na wiosnę tam 

Można jakieś uzasadnienie ? Zaszkodzi w jakiej fazie rozumieć (za wcześnie) i w jaki sposób moze zaszkodzić? 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Mój nie jest jakoś wybitnie do regulacji ale wolę jechać dzisiaj jak są warunki i dać te 0,35 toprexu mimo że powinno iść 0,5 niż czekać na "odpowiednią fazę" z  "odpowiednią dawką"  jak nie wiadomo jaka będzie pogoda. Za około 2 tygodnie poprawka tebu i niech sobie rośnie a spokojna głowa przynajmniej.

Opublikowano
13 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Jeszcze raz cię zacytuję , wydaję się bardzo drogo , choć pomiędzy firmami jest taki rozrzut cenowy że szok , dla przykładu dodam że np ubezpieczenie 14,5 ha rzepaku i 2 ha pszenicy od przymrozków i gradu na kwotę 8 tys/ha w jednej firmie można zrobić za 1550 , a w drugiej za to sama trzeba wydać 2480 zł , więc u jednych nie całe 100 zł/ha , a u drugich prawie 170 zł/ha 

W jakiej firmie najtaniej?

Ja tylko grad ogień i huragan b. ubezpieczał.

Po deszczach rzepak rusza.

Chwasta jeszcze nie zwalczałem dwuliściennego.

IMG_20250324_152420.jpg

IMG_20250324_152428.jpg