Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taki rok, parę pół dalej miejscowy obszarowiec siał rzepak coś koło  20 września, odmiana adapt. Rzepak po rzepaku uprawa orkowa i na obecną chwilę ma takiej wielkości jak na zdjęciach co wrzuciłeś.

Opublikowano
kamil800 napisał:

20a mam. Ale spokojnie o to sie nie boj ;) boj sie lepiej zeby nie dobrac jeszcze ze 15ha bo do stycznia bedziesz go odchwaszczal 😂widzisz jak dobrze ze przez 2 tyg sie nie wyrobiles? Zaoszczedziles 😂

Jak ja mam wszystkie zabiegi w rzepaku zrobione więc o chuj Ci chodzi?

• Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, micgal39533 napisał(a):

Jeszcze jeden taki komentarz i wylatujesz 

Opublikowano
arnoldino napisał:

Taki rok, parę pół dalej miejscowy obszarowiec siał rzepak coś koło  20 września, odmiana adapt. Rzepak po rzepaku uprawa orkowa i na obecną chwilę ma takiej wielkości jak na zdjęciach co wrzuciłeś.

Aż taki duży u mnie też obszarowiec siał rzepak w tym terminie i tam nie ma kompletne nic.

Opublikowano
yacenty napisał:

7 minut temu, micgal39533 napisał(a):

Jeszcze jeden taki komentarz i wylatujesz 

Żebyście wszystkich wszędzie tak pilnowali to byłoby git, ale tu jest kółko wzajemnej adoracji

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, yacenty napisał(a):

Jak się nie pryska rzepaku od 2 do 5 liści na regulację to później się mówi że dla pogoda ;)

Może doprecyzuję mój wcześniejszy wpis. Rzepak miał po 2-5 liści. Ale były takie miejsca, że albo jeszcze nie powschodził, lub był w fazie liścieni.  Październik był dosyć zimnym miesiącem więc rzepak strasznie wolno rósł.  Wstrzymywałem sie z grzybówką, bo chciałem, żeby ten co wschodzi i ten co w fazie liścieni trochę nadgonił. Każdy zabieg herbicydem czy grzybówką spowalnia roślinę, a jak pisałem były zimne dni. Zrobiłem pierwszą grzybówkę wczoraj i chyba nie żałuję, bo rzepak się wyrobił. Ostatecznie okaze się w marcu ,czy było warto i czy obsada zostanie. 

39 minut temu, arnoldino napisał(a):

Tu masz znajomego rzepak siany jakoś 15-17 września na Dolnym Śląsku, okolice Wrocławia. Uprawa orkowa. Więc nie wciskaj bajek, że siany 20 września wyglada lepiej. Jakbym nie było,  mój region jest zawsze cieplejszy niż reszta kraju, mimo tego, ze ten rok był ogólnie zimniejszy w całym kraju.

Messenger_creation_FD05831F-852E-446E-9764-E84C990BDA0A.jpeg

Opublikowano
4 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja przy Dr.Green czy teraz Adob Mikro to zero problemów z rozpuszczaniem czy mieszalnoscia 

Dr green zboże z prochloraz em też? 

14 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

wszystko zalezy ile rzepaku do opryskania ,jaki duzy opryskiwacz, na jakie godziny idzie sie do pracy etatowej! nie ma jednego scenariusza. nie mogl, tzn. ze nie mogl, przeciez nie przespal, to w koncu pieniadze, ktore maja urosnac!

Kaca po leczyć też trzeba, rzecz ludzka przecież. 

• Root Admin
Opublikowano
7 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Może doprecyzuję mój wcześniejszy wpis. Rzepak miał po 2-5 liści. Ale były takie miejsca, że albo jeszcze nie powschodził, lub był w fazie liścieni.  Październik był dosyć zimnym miesiącem więc rzepak strasznie wolno rósł.  Wstrzymywałem sie z grzybówką, bo chciałem, żeby ten co wschodzi i ten co w fazie liścieni trochę nadgonił. Każdy zabieg herbicydem czy grzybówką spowalnia roślinę, a jak pisałem były zimne dni. Zrobiłem pierwszą grzybówkę wczoraj i chyba nie żałuję, bo rzepak się wyrobił. Ostatecznie okaze się w marcu ,czy było warto i czy obsada zostanie. 

Tu masz znajomego rzepak siany jakoś 15-17 września na Dolnym Śląsku, okolice Wrocławia. Uprawa orkowa. Więc nie wciskaj bajek, że siany 20 września wyglada lepiej. Jakbym nie było,  mój region jest zawsze cieplejszy niż reszta kraju, mimo tego, ze ten rok był ogólnie zimniejszy w całym kraju.

Messenger_creation_FD05831F-852E-446E-9764-E84C990BDA0A.jpeg

Ja pryskalem rzepaki 2 listne regulatorem i już bo wg moich obliczeń większość już miała 3/4 liście i uważam że na tym wygrałem w tym roku

• Root Admin
Opublikowano
29 minut temu, Tomek90 napisał(a):

O zaraz powiedzą azot dawać bo żółty liść jest 

Już kupiłem, tylko nie mam kiedy podjechać i przywieźć 

Opublikowano
24 minuty temu, Claas88 napisał(a):

Jest sens dać to na słaby rzepak żeby go trochę podgonic? czy szkoda się z tym bawić 

Screenshot_20251102-075724~2.png

Screenshot_20251102-075800~2.png

Wg. mnie, szkoda kasy. Możesz próbować azotem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Claas88 napisał(a):

Jest sens dać to na słaby rzepak żeby go trochę podgonic? czy szkoda się z tym bawić 

Screenshot_20251102-075724~2.png

Screenshot_20251102-075800~2.png

Aminokwasy zawsze troszke podbuduja slaba rosline ale jak chcesz ja szarpnąć to daj te aminowasy i do tego 20kg mocznika

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

U mnie takie rzeczy dziś w rzepaku zauważyłem, ktoś wie co to za szkodnik?

W trzech miejscach na polu kopane jedno już zasypane i na działce wcześniej też wykop i w każdym wykopie przewód mufowany.

Pewnie w miejscu z drugiego zdjęcia trachnąłem plugiem i szukali 🙃

Dzierżawa.

20251102_125130.jpg

20251102_125349.jpg

• Confused 1
Opublikowano

Dk Excited siany 26 sierpnia lubelskie
Dostał 2x150g boru ale na dużych roślinach pokazuje się niedobór
Zastanawiam się czy jest sens poprawić jeszcze jakieś 100g w formie Adob Mikro Rzepak dając przy okazji inne mikroelementy 
Samosiewy zwalczane w połowie września leopard 1,2l
Te które zeszły pozniej jak widać żyją
Chyba jadąc z Borem można by było dołożyć jakieś  0,7l jeszcze leopardu 

Ale sam nie wiem czy robić poprawke na 1liscienne teraz czy czekac wiosny 
Jak oceniacie plantacje?
Początki miał bardzo ciężkie ale coś tam się wyprostowal

20251101_145630_copy_4080x3060.jpg

20251101_144316_copy_2335x3113.jpg

20251101_144256_copy_2430x3240.jpg

20251101_144224_copy_1971x2628.jpg

20251101_144204_copy_2093x2791.jpg

20251101_144122_copy_2188x2917.jpg

20251101_144118_copy_2017x2689.jpg

20251101_143902_copy_2219x2958.jpg

20251101_143854_copy_2209x2946.jpg

Opublikowano
18 godzin temu, yacenty napisał(a):

mi w rzepaku zostało podać mocznik i opryskać na robaki po skoszeniu kukurydzy.

A ja zastanawiam się nad rozlaniem rsm.... Duży błąd popełnił bym 

Opublikowano
45 minut temu, Cezar81 napisał(a):

A ja zastanawiam się nad rozlaniem rsm.... Duży błąd popełnił bym 

jak przyjdzie -10 z wiatrem w grudniu to duży jak w styczniu to mniejszy co za pytania ludzie