Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
48 minut temu, yacenty napisał(a):

Tani metkonazol, tani tebukonazol i do tego tani adiuwant.

Dysze z drobna kropla.

Pokrycie jak dla mnie super

20250927_103434.jpg

20250927_103426.jpg

Dysze z drobna i dobre pokrycie to zwykle plaskostrumieniowe ceramiczne czy tam inna wkładka. 

Opublikowano

Jak niema wiatru to tylko zwykła co pisałem, dwustrumieniowy ezektor do doglebowki. Jest gdzieś na yt jak przedstawiciel teejeta o tym mówi. 

Co do taniego tebukonazolu tutaj na formulacji EW ładnie maluje

Screenshot_20250927_214923.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Tani metkonazol, tani tebukonazol i do tego tani adiuwant.

Dysze z drobna kropla.

Pokrycie jak dla mnie super

20250927_103434.jpg

20250927_103426.jpg

Jaki adiuwant stosujesz ?

• Root Admin
Opublikowano
17 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Jak niema wiatru to tylko zwykła co pisałem, dwustrumieniowy ezektor do doglebowki. Jest gdzieś na yt jak przedstawiciel teejeta o tym mówi. 

Co do taniego tebukonazolu tutaj na formulacji EW ładnie maluje

Screenshot_20250927_214923.jpg

Ja też ew. Tani nie znaczy najtańszy ;)

A te dwustrukieniowka są krótkie, to nie jest eżektor 

5 minut temu, jezyk_nh napisał(a):

Jaki adiuwant stosujesz ?

Intermagu proaqua trio 

Opublikowano
6 godzin temu, Wiesiorolnik napisał(a):

Witajcie! Mam problem na jednym kawałku z samosiewami gorczycy. Czy macie praktykę i można ją zniszczyć jakimś herbicydem? Rzepak 4-5 liści, gorczyca w fazie liścieni. 

Jak kolega wcześniej pisał można by ladiva spróbować, z tego co się tutaj wypowiadali to im mniejszy rzepak tym bardziej w du...ę dostawał po niej a rzodkiew blisko spokrewniona to prawdopodobnie powinien być taki sam efekt.

Opublikowano (edytowane)

U mnie tydzień po La divie chwasty upalone a rzepak już ma normalnie liście bez deformacji. Nawet ten co miał 2 liście przez tydzień urosł. Obok mnie sąsiad ma poplon z rzodkwi i na początku trochę zawiało może z 30 cm od mojego rzepaku i rzodkiew się pokręciła ale czy ją spali do końca to zobaczmy.

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał(a):

Pytanie do osób które stosują cl w tym roku . Jak szybko padały wam samosiewy rzepaku po pulsarze ?

Tak często rzepak czy orka na raz poszła? 

11 godzin temu, yacenty napisał(a):

Ja też ew. Tani nie znaczy najtańszy ;)

A te dwustrukieniowka są krótkie, to nie jest eżektor 

Intermagu proaqua trio 

Jaka dysza, rozmiar rodzaj firma? 

Szukam czegoś na fungi i insketycydow myślałem zwykła płaskostrumieniowe po wypowiedzi gościa z teejet, jakby nie myją nie pcha drogich ezektorow dwukierunkowa które mają przecież też w ofercie. 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Tak często rzepak czy orka na raz poszła? 

Jaka dysza, rozmiar rodzaj firma? 

Szukam czegoś na fungi i insketycydow myślałem zwykła płaskostrumieniowe po wypowiedzi gościa z teejet, jakby nie myją nie pcha drogich ezektorow dwukierunkowa które mają przecież też w ofercie. 

Nie , mam takie. Dziwne k**estwo na jednym polu . Rzepaku nie było że 4 lata już a i tak jest tego ogrom . Podobne do rzepaku , liście delikatnie się różnią . Kwitnie delikatnie przed rzepakiem , ziarno drobniejsze ale zaolejenje ma . Tyle tego wschodzi że teraz już zagłusza rzepak normalny . 4 lata temu siałem w cl ale było zimno jak pryskałem i już spory ten chwast był , trochę pożółkł i rósł dalej . W tym roku kolejne podejście. 😀

• Root Admin
Opublikowano
29 minut temu, wilkołak napisał(a):

Ja wszystko na inżektorach dwustumieniowych , na zwykłych prawie nigdy niema warunków do pryskania

Nie lubię grubej kropli 

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Nie lubię grubej kropli 

To są krople napowietrzone po kontakcie z roślną rozpadaja sie na drobne, według mojej wiedzy niema lepszej dyszy obecnie

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

To są krople napowietrzone po kontakcie z roślną rozpadaja sie na drobne, według mojej wiedzy niema lepszej dyszy obecnie

No tyle w praktyce. Jeśli warunki bezwietrzne to płaskistrumien lepiej. 

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Niż jaka?

Opublikowano
16 godzin temu, masa24 napisał(a):

Pytanie do osób które stosują cl w tym roku . Jak szybko padały wam samosiewy rzepaku po pulsarze ?

Miałem dziś zrobić zdjęcie bo byłem na polu i jakoś nie zrobiłem , ale co do Pulsara to w tamtą sobotę opryskane i dzisiaj już spalone pięknie 

Pulsaru ok 0,4 litra/ha 

Opublikowano

Według Anglików na sucha zgniliznę najlepiej boskalid + piekło bądź bixafen + protiokonazol. Ten pierwszy w dawce około 30% robi podobna robotę jak pełna. Ogólnie najrozsądniej wychodzi 180g protiokonazolu. Kto ma inną opcje? 

Opublikowano

Może ktoś przypomnieć co to za mikro obniżało pH wody do boru? Ktoś pisał coś w tym temacie, ale nie chu chu nie mogę trafić na ten komentarz. Dzięki 🙃