Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

nic wiecej nie daje, jesienia 200 kg npk w podsiewacz + 200 saletry. kiseryt fajny, ale dalem duzo wapna magnezowego 2 lata temu, nie ma sensu dokladac. moze siarka by sie przydala, ale nie daje, a wydajnosci nie spadly, wrecz wzrosly. w tym roku ostatni raz zasialem rzepak, wiec mnie az to tak bardzo nie nakreca. mialem wczesniej go przestac siac, ale ze metoda striptill okazala sie tak fajna ,ze pdzeciagnalem o 2 lata 😂

Ja bo nie zamierzam rezygnować z rzepaku. Dobrze mi się udaje wiec zostaje przy nim 

Opublikowano

Tydzień temu pryskane Karate, dzis wygląda jakby w ogóle nic nie dało, a z rzepaku same kikutu praktycznie zostały, mam na stanie mospilan czy on sam pomoże czy mieszać go z perytroidem jak w inazumie. Masakra jakaś.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Piterc330 napisał(a):

Można łączyć nawigator 0,25l+ 1,5l metazanexu+0,6 labradora?

Ja łączyłem w ub roku  i było dobrze, jeszcze La diva była 0.2, ale to tak na odpi.e..ol robiłem a to zawsze wychodzi. Rzepak populacyjny, swój, po taniości. Dziś w DK Excited dwa razy rozważam co dać i kiedy

30 minut temu, Andpol napisał(a):

Po ostatnich deszczach wychodzi dopiero a wcześniej wzeszszło jakieś ponad 20% tylko to może do zimy da radę a jak u Cb @Agrest wychodzi?

IMG_20250916_141401.jpg

Ja mam 90% w fazie 4 liści, rozważałem skracanie, bo to przecież 4 liście,  ale po zdjęciu widać że najpierw navigator z metazachlorem pójdzie, też go przytrzyma parę dni a potem Toprex + metkonazol, ale obok dużego wychodzi coś tam jeszcze i szkoda spalić, sam durny jestem co pierwsze , może sam navigator teraz bo od liścieni jest, a metazachlor dodać do skracania? 🤦‍♂️

Ta długa łodyga to normalne w Dk Excited? Jeszcze czegoś takiego nie widziałem a ma taką każda większa roślinka, za krótki jestem na rzepak, drugi raz na większym areale 

IMG_20250916_153652815_copy_1013x1351.jpg

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Dastan napisał(a):

Tydzień temu pryskane Karate, dzis wygląda jakby w ogóle nic nie dało, a z rzepaku same kikutu praktycznie zostały, mam na stanie mospilan czy on sam pomoże czy mieszać go z perytroidem jak w inazumie. Masakra jakaś.

Też mam takie pole. Sa takie miejsca że obgryzione na maxa, część obumarła z tego powodu

Edytowane przez Badwolf
  • Sad 1
  • Root Admin
Opublikowano
47 minut temu, Dastan napisał(a):

w obecnej sytuacji pyretroidami to możesz pryskać co dwa dni,

niby nie warto acetamiptrydem bo rzepak malutki, ale jednak taki acetamipryd trzyma tydzień.

Rok temu robiłem inazumą na malutki rzepak to jednak z 7-10 dni potrzymało, teraz byłem na urlopie to kumpel psiknął pyretroidem.

Po 5 dniach będąc na polu sieczka - jak na ostatniej fotce.

Jutro jade w pole i bede robił powtórkę z jednoliściennymi i od razu dam inazume tym razem

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, mich18 napisał(a):

Panowie macie śmietke w korzeniu u mnie już jest było pryskane 8 dni temu na 4 lisc i nic to nie dało. Macie złoty środek na to dziadostwo?

Trochę wcześnie na larwy, jesteś pewien że to smietka?

Opublikowano
38 minut temu, mich18 napisał(a):

Tak śmietka na pewno to akurat rozpoznaje siany 19 sierpnia  

To jak faktycznie masz larwy na korzeniach to już po ptokach. 

Opublikowano
4 godziny temu, Andpol napisał(a):

Po ostatnich deszczach wychodzi dopiero a wcześniej wzeszszło jakieś ponad 20% tylko to może do zimy da radę a jak u Cb @Agrest wychodzi?

IMG_20250916_141401.jpg

Zajechałem dziś na pole po grochu to kaplica. Może pojawia się z 20 szt na 5 arów.

Po zbożach tylko z auta na poprzeczkach widziałem że coś kiełkuje. Więc czekam do października. Ale jeśli prognozy się sprawdzą to szkoda będzie w taki rzepak inwestować

Screenshot_20250916_200037_Chrome.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

w obecnej sytuacji pyretroidami to możesz pryskać co dwa dni,

niby nie warto acetamiptrydem bo rzepak malutki, ale jednak taki acetamipryd trzyma tydzień.

Rok temu robiłem inazumą na malutki rzepak to jednak z 7-10 dni potrzymało, teraz byłem na urlopie to kumpel psiknął pyretroidem.

Po 5 dniach będąc na polu sieczka - jak na ostatniej fotce.

Jutro jade w pole i bede robił powtórkę z jednoliściennymi i od razu dam inazume tym razem

U mnie pchełki coś tam sporadycznie podgryzają , ale jakoś nie na masową skalę , są dwie opcje , albo jeszcze zaprawa trzyma i po prostu zdychają po spróbowaniu , albo nie ma masowych nalotów 

Póki co jeszcze nic na robaka nie stosowałem , może w czwartek -piątek będę pryskał jednoliścienne to od razu dorzucę cyperkill (niczego mocniejszego nie ma co dawać na razie , zrobi się ciepło na tydzień to może pojawić się gnatarz więc ewentualnie wówczas się coś poda 

Opublikowano
10 godzin temu, ravoj napisał(a):

Tomek pomijam N, bo se mocznika wrzucę, ale w czym Ty masz 800g różnych makro za 5 zł i to brutto?  Kupię dwie tony takiego nawozu, chyba że pryskasz Polifoską, to może tak wyjdzie

Napewno nie gotowcem, jest tego sporo w internecie droższe i tańsze nawet o jednakowym skladzie. 

Opublikowano (edytowane)

ja myślę dać jakiś cyperkill teraz i chyba na tym zakończyć ochronę przed szkodnikami, przed śmietką na ten moment żaden preparat i tak nie podziała 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)

24 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Napewno nie gotowcem, jest tego sporo w internecie droższe i tańsze nawet o jednakowym skladzie. 

Aj, bo ja myślałem że to z  mikro te 5zl , a to PK , to fakt, bezcen, mnie to nie kręci, PK mam w glebie i psiukać nie zamierzam, co innego  mangan, bor, cynk, molibden 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
31 minut temu, ravoj napisał(a):

Aj, bo ja myślałem że to z  mikro te 5zl , a to PK , to fakt, bezcen, mnie to nie kręci, PK mam w glebie i psiukać nie zamierzam, co innego  mangan, bor, cynk, molibden 

Możesz mieć wysoko w glebie, ale nie zawsze roślina pobierze. 

Wiosna wczesna fosfor robi robotę, ale dawka to co teraz dałem to z 3x conajmniej, pozatym wspomniane ph z 7.5 spada na 5-5.5 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

Możesz mieć wysoko w glebie, ale nie zawsze roślina pobierze. 

Wiosna wczesna fosfor robi robotę, ale dawka to co teraz dałem to z 3x conajmniej, pozatym wspomniane ph z 7.5 spada na 5-5.5 

Co dokładnie tak zbija Ci ph?

Opublikowano
9 godzin temu, felixT napisał(a):

Skończyłem 4 klasy podstawówki i coś więcej więc liczyć umiem; ale wyniki czasem zależą bardziej od tego jakiego wyniku oczekujesz a nie od podstawionych danych....

Znasz ten dowcip ile to jest 2x2 ? Tylko żymianin policzył dobrze i powiedział: a ile Panu potrzeba???

Po drugie to mam chorą Matkę i wiem i witam jaka jest różnica między oryginalnym lekiem renomowanej firmy a zamiennikiem który jest 3 krotnie tańszy  a kiedyś był 6 droższe i jeszcze nie można go było dostać.... (W tym przypadku chodzi mi o Xarelto z Bayera). W tym przypadku zamiennik robi dobro robotę i zawsze jest w każdej aptece i jeszcze oryginał potaniał... ( Ale to wina pazernych aptekarzy niedostępny to podnoszą ceny...)

Po trzecie to mam wrażenie że ktoś tu promuje swój produkt... Przypominam że kryptoreklama jest nieuczciwą praktyka gospodarcza i jest za to zdaje się kara...

A po czwarte to nigdzie nie powiedziałem że Mepik jest taki świetny... Nigdy go nie stosowałem kupiłem w zeszłym roku ale kolega powiedział żebym dodał trochę tebukonazolu do metkonazolu bo jest późno i będzie za mocno... Tak że nie mogę powiedzieć że jest taki dobry bo efektów działania jeszcze nie widziałem...

Fajnie fajnie, można się coś o lekach dowiedzieć i żart przeczytać. 
Natomiast wniosek z Twojego monologu jest taki że mepiku nie stosowałeś i nie masz porównania. 
Rób jak uważasz, u mnie rzepak ma siedzieć w ziemi jak Niemiec w okopie. Dziękuję dobranoc.

10 godzin temu, akmaly napisał(a):

Jak cała masa innych

Z invigo.

Opublikowano

A co do pchełki to sąsiedzi mają duże znaczenie, jedną działkę mam bardzo mocno zgryzioną. A jak się okazuje dzieli nas cebula już wykopana, a dalej ściernisko nie ruszone od żniw, samosiewy po kolana.