Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam inne zdanie trochę na temat jesiennego zasilania azotem. U mnie nie ma niedoborów we wrześniu czy październiku. Jeśli już pojawiają się listopadem/grudniem. Ja podaję w listopadzie ze 100 kg mocznika i jest git. Jak masz wiosna wygłodzony rzepak to on się tak nie zbiera szybko do startu

• Like 2
  • Root Admin
Opublikowano

Ja daję 100l rsm32 z doglebowka plus 450kg poli8 to trochę tego azotu jest. Do lutego jednak trochę brakuje. W tym roku może rzucę jeszcze z 70kg mocznika w listopadzie.

Niektórzy twierdzą że u nich rzepak nie rośnie w grudniu czy styczniu, albo rzeczywiście mają bardzo inne "zimy"

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A u mnie bardzo dobrze się sprawdza późniejsze sypanie azotu czyli tak jak tu dla jednego kolegi jest głupota i bez sensu tak u mnie dobrze się to sprawdza. Późna jesień mi nie głoduje. Ale jak ktoś nie umi uszanować to co ja poradzę. Dostał 30N przedsiewnie w npk i jeszcze pójdzie 40N w Saletrze. 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1
Opublikowano

Stosuje identyczne nawożenie. 100l rsm Z doglebowka i 450kg npk. Jak do tej pory jeszcze nie miałem problemów z niedoborami późnojesiennymi, chyba że zostały zaburzone stosunki wodno powietrzne ale to bardziej na uwrociach i bardzo rzadko podczas mokrych siewów. Mocznik w listopadzie? Jakoś nie jestem przekonany no i czy on w ogóle przekształci się w formę dostępna dla rośliny przy takich temperaturach? Klimat mamy podobny. Ostatnie lata to może 2 tyg brak wegetacji zimowej 

Opublikowano
27 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

A u mnie bardzo dobrze się sprawdza późniejsze sypanie azotu czyli tak jak tu dla jednego kolegi jest głupota i bez sensu tak u mnie dobrze się to sprawdza. Późna jesień mi nie głoduje. Ale jak ktoś nie umi uszanować to co ja poradzę. Dostał 30N przedsiewnie w npk i jeszcze pójdzie 40N w Saletrze. 

Kiedy rzucasz te 40n w saletrze? W połowie września?

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, magtom36 napisał(a):

Kiedy rzucasz te 40n w saletrze? W połowie września?

Dawałem tak dawno temu. Saletra szła na 4 liść 

Opublikowano

Ci planujecie na skracanie? Rzepak jednak troszkę nie równy. Czy czekać aż ten większy będzie mieć ok 6 lisci a ten mniejszy 4 i wtedy caryx 0,5 + 0,5 tebu. Czy jednak na taki troszkę nierówny toprex??

Opublikowano
53 minuty temu, Badwolf napisał(a):

Ja mam inne zdanie trochę na temat jesiennego zasilania azotem. U mnie nie ma niedoborów we wrześniu czy październiku. Jeśli już pojawiają się listopadem/grudniem. Ja podaję w listopadzie ze 100 kg mocznika i jest git. Jak masz wiosna wygłodzony rzepak to on się tak nie zbiera szybko do startu

To zależy od przedplonu, jeżeli miałbyś pszenice która miała ponad 1m i sypała 10t, to zostaje mnóstwo słomy który do rozkładu potrzebuje azotu i już we wrześniu zabraknie go dla rzepaku.

• Root Admin
Opublikowano
12 minut temu, magtom36 napisał(a):

Ci planujecie na skracanie? Rzepak jednak troszkę nie równy. Czy czekać aż ten większy będzie mieć ok 6 lisci a ten mniejszy 4 i wtedy caryx 0,5 + 0,5 tebu. Czy jednak na taki troszkę nierówny toprex??

U mnie najlepsze efekty jak połowa rzepaku ma 4 liście. Na resztę nie patrzę czy ma 6 czy 2

Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał(a):

U mnie najlepsze efekty jak połowa rzepaku ma 4 liście. Na resztę nie patrzę czy ma 6 czy 2

A co dajesz? Catyx czy toprex??

Opublikowano (edytowane)

Prawie tona rzepaku na sam nawoz na jesien? A jak wychodzi wam ostateczny rachunek ekonomiczny? Ile na plus? Bo cos mi sie wydaje, ze jak u mnie w okolicy "budzetowi" rolnicy na samym nawozeniu wiosennym zbieraja 3t to wyjda lepiej

Ja mam taki nie za rowny i jutro idzie 0.65 caryx i tebu

Edytowane przez kamil800
  • Root Admin
Opublikowano
Teraz, kamil800 napisał(a):

Prawie tona rzepaku na sam nawoz na jesien? A jak wychodzi wam ostateczny rachunek ekonomiczny? Ile na plus? Bo cos mi sie wydaje, ze jak u mnie w okolicy "budzetowi" rolnicy na samym nawozeniu wiosennym zbieraja 3t to wyjda lepiej

W tym roku 4.5tys na czysto z rzepaku, więc wydaje mi się pozytywnie 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, poosa21 napisał(a):

To zależy od przedplonu, jeżeli miałbyś pszenice która miała ponad 1m i sypała 10t, to zostaje mnóstwo słomy który do rozkładu potrzebuje azotu i już we wrześniu zabraknie go dla rzepaku.

U mnie praktycznie zawsze po pszenicy rzepak idzie. Zdarzało się po jęczmieniu zimowym. 10 ton to raz na jakiś czas się zdarza na jakimś jednym kawałku. Kilka razy miałem średnia ponad 9 ton( np w tym roku). Tyle że ja zawsze sieje odmiany konsumpcyjne, a nie paszowke...  Fakt już 20 lat nie zbieram słomy. U mnie azot przedsiewnie to idzie tylko w npk ( w tym roku wyjątkowo dałem 150 kg polidapu+ 100 kg superfosfatu). Zazwyczaj szło ze 300 kg npk typu polifoska 6/8. Tylko że ja sieje później niż większość forumowiczow. Ten rok 28.08, rok temu siałem 2.09.  jeśli chodzi o dokarmianie jesienią to przy regulacji stosuje npk dolistne+mikro+bor . Potem daje mocznik w listopadzie zazwyczaj w ilości 80/100 kg i to tyle na jesień. Żaden mocznik czy rsm przedsiewnie.

Edytowane przez Badwolf
  • Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, masa24 napisał(a):

Czerwonym rzepakiem w grudniu się martwicie ale za to nie martwi was cały powykręcany rzepak po oprysku ladiva która jest coraz. Chętnie wykorzystywana 

Reakcja na Arylex nim zawarty. Odmiany też różnie reagują. Rzepak po odchwaszczaniu tuż zaraz. Tu zdjęcia z dwa lata temu na odmianie Crotora. Ale pole czyste do żniw pozostało, tu stosowałem Belkar z Kliper. I na ten rok też idzie. 

IMG_2358.jpeg

• Root Admin
Opublikowano
38 minut temu, magtom36 napisał(a):

A co dajesz? Catyx czy toprex??

mieszam to co taniej wychodzi, w tym roku idzie metkonazol + tebukonazol

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał(a):

4,5t

250kg poli 5. 100l rsm 32 na jesien. 400l rsm 30 na wiosne i wyszlo 4.2t mimo duzych uszkodzeń przymrozkowych. Co ciekawe glodowal na jesień dosc mocno wiec według niektorych teorii plonu nie powinno byc a szedl na 5t ale pogoda zweryfikowała 🤷

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, kamil800 napisał(a):

250kg poli 5. 100l rsm 32 na jesien. 400l rsm 30 na wiosne i wyszlo 4.2t mimo duzych uszkodzeń przymrozkowych. Co ciekawe glodowal na jesień dosc mocno wiec według niektorych teorii plonu nie powinno byc a szedl na 5t ale pogoda zweryfikowała 🤷

ja miałem i odmiany na 5 i na słabe 4, więc jakbym policzył tylko z kawałków na 5 to by było wow,

a jakbym skosił tylko najlepsze pasy na polu, bez ścieżek to pewnie byłby "plon" 6.5t

2 minuty temu, TheBociek1996 napisał(a):

U mnie 400-500 kg Npk idzie pod rzepak ale po nim pod następna uprawę czyli pszenice nie idzie ani kg albo mocno ograniczona dawka. Więc tak jednostkowo nie można tego liczyć.

dokładnie, ja sypie co 2 lata: pod rzepak i pod qq

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał(a):

mieszam to co taniej wychodzi, w tym roku idzie metkonazol + tebukonazol

Jaka układasz proporcje? Metkonazolu i tebukonazolu (40+120)?