Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zwykle sieje po strączkach i nie mam problemu, w tym wyjątkowo jeden kawałek po jęczmieniu i zanim rzepak się pokazał to ten miał już jeden liść i to dość sporo wyszło więc trzeba było jechać bez oglądania się na etykietę 

• Root Admin
Opublikowano

10 lat sialem po jęczmieniu i tak się robiło że szybko pierwsza dawka i po 7-10 druga dawka żeby był spokój.

Rok temu sialem po pszenicy to samosiewów niby dużo mniej wiec opryskalem później i wydawało się że będzie spokój a później w listopadzie okazało się że poprawka potrzebna, więc poszło drugi raz 0.75 i na wiosnę czysciutko

Opublikowano

Dzis w nocy u nas popadało  fajnie.  Plan mam na jutro ruszyc z graminicydem. Głównie na uwrociach mam tego sporo. A tak na polu to z rzadka.

Ale rzepak ma juz 2-4 liscie wiec  dam 1 l labradora. 

Opublikowano
yacenty napisał:

Z czym zwykle masz problem w rzepaku? Czy są tu chwasty nie wrażliwe na ladive?

nowe pole 30 lat w ekologii więc wszystkiego można się spodziewać

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

Jak nie masz samosiewów to czekaj. Te środki działają przez lisc

no tylko samosiewy pszenicy wyszły. głównie uwrocia sa zielone. Ale rzepak tez rośnie. 

Opublikowano
34 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Czy za dużo? Pierwszy zabieg w tą niedzielę robiłem jak był jeszcze w fazie małych liścieni, dzisiaj 5 dzień wypuszcza powoli pierwsze liście właściwe więc nie za bardzo zabieg na nim wrażenie zrobił. Do środy - czwartku powinny mieć już po te dwa liście to pójdzie druga dawka 0,8 i będzie czysto. Norma jest od 0,75 do 2 litrów to sumując wyjdzie 1,5 litra w dwóch zabiegach więc się będę mieścił a samosiewy przypilnowane. Jak na razie nie wykazują chęci do dalszego rośnięcia.

U mnie na wschodzacy poszlo 0.7 i po tygodniu juz na 2 liscie poszlo 0.8

Opublikowano

Panowie jechać dziś metazanex 1 l/ha i La diva  ,0,25l/ha, a jutro zapowiadają opady i w niedzielę ok 25mm,rzepak faza 4 liście. Nie zaszkodzi metazanex rzepakowi przy takich opadach ? 

• Root Admin
Opublikowano
27 minut temu, Okisz napisał(a):

no tylko samosiewy pszenicy wyszły. głównie uwrocia sa zielone. Ale rzepak tez rośnie. 

Musisz ocenić ile ich jest.

Daj fotkę i uwroci i środka pola

Opublikowano

Podpowiecie jak teraz podejść do regulacji  takiego nierównego rzepaku? Populacja posiana w górnej normie 60 sztuk na metr więc dość gęsto powinno być. Ten duży 3-4 liście, mały w fazie liścieni, mniej więcej jest po 50% dużego i małego ogólnie na całym polu. Tydzień temu zrobione jednoliscienne połową dawki, bo robiła się łąka, a do zrobienia chwasty  Metazanex + Navigator i dodam chyba do tego drugą połowę Labladora na jednoliscienne i na regulacje ma iść difenokonazol ok 130g + metkonazol 30g, czekać aż ten mały złapie chociaż 1-2 liście czy patrzeć na ten duży żeby nie uciekł za mocno z fazą? I gdzie wcisnąć chwasty? Przed czy po regulacji? Na razie mała presja dwulisciennych więc chyba można jeszcze poczekać 🤔

IMG_20250912_121716.jpg

IMG_20250912_121629.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał(a):

A bez nawozu też 600 czy mniej? 

Ile deszczu u nas wlało bo nie mam miarki?

Nawet nie pytałem ile bez nawozu. Dla mnie super rozwiązanie podac nawoz głębiej I przy ziarnie. Sieję juz czwarty rok I pomimo ograniczsnia nawozenie proby glebowe wychodza podobnie. 

Kiedyś 400 kg polifoska 6 było standard teraz na 4.49 ha poszło 1 tona polifoska 6 I jest dobrze. Słomę zostawiam czyli mam wysoko potas I srednio fosfor. 

Lepiej byłoby dsc polidap  ale był trudno dostępny kiedy kupowałem. 

Strasznie sucho  .praktycznie 10 sierpnia  ostatni dobry deszcz no I wczoraj trochę I we wtorek.

Nie mierzę Ile  spadło. Pozatym nie ma mnir na codzień na gospodarstwie

Opublikowano

Proszę o radę. Doglebówką nie wzięła bodziszka. Czy teraz na jesień jest możliwie go zwalczyć i czym? Możliwie nie drogo 

Opublikowano
52 minuty temu, slavik80 napisał(a):

Nawet nie pytałem ile bez nawozu. Dla mnie super rozwiązanie podac nawoz głębiej I przy ziarnie. Sieję juz czwarty rok I pomimo ograniczsnia nawozenie proby glebowe wychodza podobnie. 

Kiedyś 400 kg polifoska 6 było standard teraz na 4.49 ha poszło 1 tona polifoska 6 I jest dobrze. Słomę zostawiam czyli mam wysoko potas I srednio fosfor. 

Lepiej byłoby dsc polidap  ale był trudno dostępny kiedy kupowałem. 

Strasznie sucho  .praktycznie 10 sierpnia  ostatni dobry deszcz no I wczoraj trochę I we wtorek.

Nie mierzę Ile  spadło. Pozatym nie ma mnir na codzień na gospodarstwie

Ja na jednym kawałku prze 3 lata nie nawoziłem PK i próby glebowe też bez zmian praktycznie (słoma od 10lat zostaje), wiec to chyba żaden cud jeśli ograniczałeś nawożenie szczególnie zostawiając słomę.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, anto napisał(a):

Proszę o radę. Doglebówką nie wzięła bodziszka. Czy teraz na jesień jest możliwie go zwalczyć i czym? Możliwie nie drogo 

liczyłeś że weźmie? Poprawka czymś z arylexem

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
yacenty napisał:

Gdyby to był mój rzepak to jechałbym połowa dawki regulacji. Za 3 dni chwasty i za tydzień druga dawka regulacji.

Też myślę, żeby tak zrobić, ale obawiam się, żeby znowu za słabo nie był wyregulowany, do tej pory tylko 2 razy miałem rzepak i za każdym razem na jesieni był przerośnięty, bo za delikatnie podchodziłem do regulacji, teraz chciałem wbić go w ziemię przy tym 4 liściu, żeby nie rósł tak mocno, ale te nierówne wschody krzyżują plany i trzeba kombinować

Opublikowano
39 minut temu, jaqbr napisał(a):

Też myślę, żeby tak zrobić, ale obawiam się, żeby znowu za słabo nie był wyregulowany, do tej pory tylko 2 razy miałem rzepak i za każdym razem na jesieni był przerośnięty, bo za delikatnie podchodziłem do regulacji, teraz chciałem wbić go w ziemię przy tym 4 liściu, żeby nie rósł tak mocno, ale te nierówne wschody krzyżują plany i trzeba kombinować

Aż takiego rozrzutu to zwykle nie mam ale nierówne wschody to norma. Jadę najpierw 4 liść toprex 0,33 bo akurat działki mam po 3 ha to liter i końcówka nie zostaje i potem poprawka tebu na 8 -10. Wtedy ten przy pierwszym zabiegu będący w fazie liścieni jest już na tyle duży że ma te 4-5 liści.

Opublikowano
4 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Myślę że na pchełkę podziała. Siedzi w ziemi, więc jak mały deszcz przepłucze lekko w profil to nawet na plus. Obserwować czy jest żer i żółte naczynie.

Dzisiaj byłem sprawdzić to pchełka leży na ziemi nieżywa. Pytanie jak będzie z tym układowym, czy dobrze wszedł w roślinę. W tym roku tragedia, rzepak tak zjedzony, ze aż strach myśleć. A sasiad po drugiej stronie wioski ma samosiewy rzepaku i nawet dziurki nie ma ... Jak to jest ? Moze te zaprawy to wabią... 

20250912_155157.jpg

20250912_155120.jpg

20250912_155107.jpg

Opublikowano

Dziś 2-tyg od siewu na 1 zdj jest tego może z 25 % a zdj 2 niecała doba od deszczu i jaki korzonek już ma. Jakby nie popadało to tragedia by była a tak zobaczymy za kilka dni. Regulacją się nie martwię bo karła mam aby tylko obsada była bo może być tak że niektóre kiełki uschły po zasianiu.

IMG_20250912_153913.jpg

IMG_20250912_154119.jpg

• Like 1