Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Jarek22B napisał(a):

Jak ugryźć temat regulacji gdzie jest nierówny rzepak. Zdjęcia z 1 pola - w iekszosci faza 3-4 liścia ale są też miejsca gdzie jest w fazie liścieni. 

IMG_20250911_101354.jpg

IMG_20250911_102044.jpg

Ja bym poczekał do momentu w którym największy będzie miał 6 liści.

Opublikowano
11 minut temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Ścieżki robiłeś przy tak szerokim rozstawie rzędów? Ogólnie system.siewu bardziej mi się podoba niż mzuri, focusa u nas chyba w okolicy nie ma a na kilka ha ciężko kogokolwiek namówić na usługę. 

On chyba ścieżek nie zakłada, 2 rzędy gniotę bo tam rozstaw 37.5 a opona 580. 

Podlaskie Nasiona i ojdana robia focusem usługę, mzuri trochę za gęsto właśnie, ale pas uprawowy i siewny lepiej mi się podoba. Zobaczymy jak wyjdzie finalnie, tutaj samo podjescie operatora nie podoba, ogólnie aby hektary hektary wszystko w biegu bez prób bez niczego. 

500 netto/ha? 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

On chyba ścieżek nie zakłada, 2 rzędy gniotę bo tam rozstaw 37.5 a opona 580. 

Jeśli tak jest faktycznie jak piszesz że rozstaw jest 37,5  to gniotąc jeden rząd rzepaku to masz ścieżkę na 75 cm , więc o czym ty piszesz że 2 rzędy gnieciesz ? 

Opublikowano

Pogoda to u mnie płata figle ... po 19 zacząłem pryskać pole, bo pchełka zjada rzepak. Pryskałem kontaktowym i układowym środkiem. Skończyłem pryskać jakoś 20:40, o 21:20 zaczął padać deszcz nie wiadomo skąd... żadna pogoda i radar nie pokazywały opadów... co teraz w takim przypadku ? 

Opublikowano

Lhr mzuri z nawozem  600 zł/ha 

Ale własciciel sam sieje.  Jak dla mnie 37.5 cm jest ok.

Dla porównania tą same odmianą posiałem siewnikiem puntowym khun maxima w odstępach 45 cm 

Po zbiorach będzie widac.

Opublikowano
5 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Jeśli tak jest faktycznie jak piszesz że rozstaw jest 37,5  to gniotąc jeden rząd rzepaku to masz ścieżkę na 75 cm , więc o czym ty piszesz że 2 rzędy gnieciesz ? 

No opona nie mieści się w rozstaw siewu to jak byś nie zrobił 2 rzędy wypadają? 

5 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Dla porównania tą same odmianą posiałem siewnikiem puntowym khun maxima w odstępach 45 cm 

U nas też sieją mzuri spod Lublina.

24h/7 usługa idzie na 3 operatorów. 

Kolega robił mzuri, 3 belkowiec i tempo, 3 belkowiec i wirnik z vtisemem to najlepszy plon po tempo był. 

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, XTRO napisał(a):

to często na kompie siedzisz :D 

Masz racje za dużo

14 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Na tą fazę to tebukonazol w tej dawce położy rzepak który pewnie później się dźwignie przy długiej jesieni, a Toprex niewiem pytaj co stosowali. 

Sam tebukonazol go nie zatrzyma

Opublikowano

Na jednej działce mam rzepak z różnymi wschodami, jest faza dwóch liści ale jest i taki który dopiero co powschodził - taka ziemia i taki klimat. Planuję Agil 0.6l/ha, nie przypali tego w fazie liścieni? Ktoś miał podobny temat? 

Opublikowano
29 minut temu, derek2223 napisał(a):

Jaka minimalna dawka Labradora zrobi wrażenie na samosiewach . Dodam że rzepak dopiero wschodzi i nie chciałbym go uszkodzić 

Na wschodzący dawałem 0,7 rzepak w fazie liścieni, jęczmień 1 liść w większości, pojawiał się już drugi i go przy hamowało a rzepak dalej rośnie bez problemu. Poprawka już normalna dawka po 10 dniach 

Opublikowano
18 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

U mnie wyszło trochę za mało, ogólnie słabo wypada ten bocian jak za taką kasę, lepiej mzuri ale też musi być ładnie pocięte i trochę za gęsto rozstaw w mzuri, za rok focusa. 

Kurde żeby mieć nawigację i siać zygzakiem ? 

U mnie to nawet próby nie robił.. . Sam system siewu podoba mnie się. 

miałem siane Mzuri, teraz dwa lata Focusem

Mzuri rozstaw miał szerszy niż Focus. Tutaj ma 30cm od rządka do rządka...

33 minuty temu, ervyn napisał(a):

Caryx 680 brutto - 100zł zwrotu.

Zwrotu w pieniądzu czy na kolejne zakupy? Bo to jest spora różnica

Tak jak w biedronce - kup za 200 dostaniesz 20zł ale znowu u nas kup....

PS.

580 nadal jest większe niż 499...

Opublikowano
10 godzin temu, slavik80 napisał(a):

A bez nawozu też 600 czy mniej? 

Ile deszczu u nas wlało bo nie mam miarki?

Opublikowano
48 minut temu, derek2223 napisał(a):

Podziękował. A co skutecznego na pchełkę dołożyć do zabiegu?

Jak liścienie to pytetroid jakiś, deltametryna czy cypelmetryna, później jak będą już liście właściwe przy regulacji  to acet + pytetroid. Przy liścieniach jest tak mała powierzchnia wchłaniania środka że nie widzę sensu stosować układowego, późniejszy zabieg jak najbardziej bo chociaż coś roślina przyjmnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Na wschodzący dawałem 0,7 rzepak w fazie liścieni, jęczmień 1 liść w większości, pojawiał się już drugi i go przy hamowało a rzepak dalej rośnie bez problemu. Poprawka już normalna dawka po 10 dniach 

czyli 0,7 +1? nie za duzo w sumie?

Opublikowano
Godzinę temu, panczo1922 napisał(a):

miałem siane Mzuri, teraz dwa lata Focusem

Mzuri rozstaw miał szerszy niż Focus. Tutaj ma 30cm od rządka do rządka...

Zwrotu w pieniądzu czy na kolejne zakupy? Bo to jest spora różnica

Tak jak w biedronce - kup za 200 dostaniesz 20zł ale znowu u nas kup....

PS.

580 nadal jest większe niż 499...

W tamtym roku wziąłem bon do Media Expert i kupiłem sobie szlifierkę na akumulator.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Pod ciągnikiem ma 3 rzędy, a kolejne dwa gniecie.

Edit kolejny z lewej i prawej.

12 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Pogoda to u mnie płata figle ... po 19 zacząłem pryskać pole, bo pchełka zjada rzepak. Pryskałem kontaktowym i układowym środkiem. Skończyłem pryskać jakoś 20:40, o 21:20 zaczął padać deszcz nie wiadomo skąd... żadna pogoda i radar nie pokazywały opadów... co teraz w takim przypadku ? 

Myślę że na pchełkę podziała. Siedzi w ziemi, więc jak mały deszcz przepłucze lekko w profil to nawet na plus. Obserwować czy jest żer i żółte naczynie.

Edytowane przez toooomaszewski
Opublikowano
21 minut temu, Okisz napisał(a):

czyli 0,7 +1? nie za duzo w sumie?

Czy za dużo? Pierwszy zabieg w tą niedzielę robiłem jak był jeszcze w fazie małych liścieni, dzisiaj 5 dzień wypuszcza powoli pierwsze liście właściwe więc nie za bardzo zabieg na nim wrażenie zrobił. Do środy - czwartku powinny mieć już po te dwa liście to pójdzie druga dawka 0,8 i będzie czysto. Norma jest od 0,75 do 2 litrów to sumując wyjdzie 1,5 litra w dwóch zabiegach więc się będę mieścił a samosiewy przypilnowane. Jak na razie nie wykazują chęci do dalszego rośnięcia.

Opublikowano

Pod ciągnikiem ma 4 rzędy i po jednym na koło no chyba że trzydziestką to inaczej.

6 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Pod ciągnikiem ma 3 rzędy, a kolejne dwa gniecie.

Opublikowano
W dniu 28.08.2025 o 10:02, Łukaszek napisał(a):

Ktoś tu w ubiegłym sezonie pisał że w Czechach toprex można stosować od dużo wcześniejszych faz, ale już nie pamiętam od 2 liścia chyba.

W dniu 28.08.2025 o 09:59, yacenty napisał(a):

Dokładnie tak, a jak będzie extremalne nie równy to możesz zrobić dawkę dzielona. Połowa dawki i za tydzień połowa dawki 

Dziękuję 

Można zastosować labrador extra w dawce 0.8 l jak rzepak jest w fazie liścieni ? 

Opublikowano
4 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Czy za dużo? Pierwszy zabieg w tą niedzielę robiłem jak był jeszcze w fazie małych liścieni, dzisiaj 5 dzień wypuszcza powoli pierwsze liście właściwe więc nie za bardzo zabieg na nim wrażenie zrobił. Do środy - czwartku powinny mieć już po te dwa liście to pójdzie druga dawka 0,8 i będzie czysto. Norma jest od 0,75 do 2 litrów to sumując wyjdzie 1,5 litra w dwóch zabiegach więc się będę mieścił a samosiewy przypilnowane. Jak na razie nie wykazują chęci do dalszego rośnięcia.

ja w tamtym roku jechałem 1,2l na raz ale rzepak był juz dosc duzy. tez było okej.