Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli jak ktoś pracuje na etacie zarabia 5 tysi , to zarabia z 2500 bo czas jego, dojazd , buty zdziera, będąc z rodzina non stop ,łatwo się posprzeczać, rozwieżć, 

Na etacie zarobkiem jest pensja, na własnej działalności dochód , nie liczymy własnego czasu , leżąć nie zarabiasz nic

Edytowane przez wilkołak
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Badwolf napisał(a):

Jak mówisz że 3/4 liscie to ja bym poczekał z 2/3 dni aż mniejsze się podciągną do góry i regulował z grubej rury.

Przy tak nierównych wschodach sam Caryx/zamiennik czy pomieszać z tebukonazolem przykładowo 0,7 Caryx 0,5 tebukonazolu??

Ewentualnie inne dobre rozwiązanie??

Opublikowano
1 godzinę temu, farmer1111 napisał(a):

Czym go dobrze wstrzymać bo trochę obsada za duża 

20250911_140849.jpg

Ja na jednej części mam podobny może trochę większy 3/4 liscie, idzie jutro belkar a za 5 dni caryx/tebu pewnie po 0.7 l bo będzie już mieć pewnie 5 liści 

• Root Admin
Opublikowano
22 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Czyli jak ktoś pracuje na etacie zarabia 5 tysi , to zarabia z 2500 bo czas jego, dojazd , buty zdziera, będąc z rodzina non stop ,łatwo się posprzeczać, rozwieżć, 

Na etacie zarobkiem jest pensja, na własnej działalności dochód , nie liczymy własnego czasu , leżąć nie zarabiasz nic

Tak ci się tylko wydaje i przez to wiele osób jest gdzie jest.

Tym sposobem mi jest lepiej obrabiać 30ha i liczyć czas go i spieniężać niż brać dzierżawy po 2500 i nie liczyć własnego czasu.

@wilkołak pozdrawiam z wakacji gdzie 2 tygodnie spędzam tylko z żoną i dziećmi a nie siedzę na opryskiwaczu i nie liczę tego czasu na opryskiwaczu 

6 minut temu, Jarek22B napisał(a):

Przy tak nierównych wschodach sam Caryx/zamiennik czy pomieszać z tebukonazolem przykładowo 0,7 Caryx 0,5 tebukonazolu??

Ewentualnie inne dobre rozwiązanie??

Caryx, 2x 0.5l

Taka dawka jak piszesz jest mocna i lepiej tego nie robić na 2 listnych rzepak ach 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Chyba słabo liczysz, albo ja czegoś nie rozumiem.

Różnica w cenie rzepaku lepsza a gorsza zaprawa to 170-200zl na js.

200:4=50.

Jakbyś do mnie przyszedł i powiedział wez swój pyretroid, zatankuj i pojedź opryskaj mój rzepak to albo bym parskał śmiechem albo powiedział wez gumowy młotek.

No chyba że mówisz o rzepaku prosto z pryzmy który masz za darmo, to wtedy rzeczywiście zostaje 375. To za 375zl mogę opryskać dwa razy rzepak

Niektórym się wydaje że obsługa nawigacji jest prosta

A odjales gratisy Basfa bo mi wychodziło jakoś 118 za litr caryx.

Skończyło się na zupce za 65zl

Po co mocno wstrzymywać, zrób klasyczne skracanie. Nie kombinuj za bardzo

Przypomnij żeby trafić w 4 liść i będzie dobrze

Prosta, chyba jesteś w takim wieku że to nie robi jeszcze tobie problemu. Operator miał 30 pare lat. 

Mam obok pole już skoszonej kukrudzyna na biogaz i 50ha rzepczyska. 

Ja siałem z zaprawa i bez, a ty z zaprawa i widzisz tylko jedna stronę. 

Twoja kasa twoje małpy, ja tam nie zamierzam im nabijać portfela, na 1js oszczędzam blisko 1ha więcej do zasiania. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 2
Opublikowano
11 minut temu, yacenty napisał(a):

@wilkołak pozdrawiam z wakacji gdzie 2 tygodnie spędzam tylko z żoną i dziećmi a nie siedzę na opryskiwaczu i nie liczę tego czasu 

Lepiej teraz na opryskiwaczu posiedzieć i pojechać czerwiec lipiec 🤪

• Like 2
  • Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Jacku, czego Ty taki przemądrzały. Przecież jak nie Ty pryskasz, to pryska Ci kolega i musisz mu za to zapłacić. To tracisz podwójnie, bo i wydajesz na wakacje, i na usługę kolegi. Zastanuf śę. 😅

Mam to właśnie przeliczone i zamiast czekać na powrót i pryskanie po powrocie uznałem że warto zapłacić za usługę i mieć jeszcze rzepak trafiony w punkt.

Chce tylko wielu pokazać że kompletnie nie liczą zużycia sprzętu i swojego czasu. Często robią usługi po jakichś chorych stawkach a jak coś grubiej jebnie to totalnie nie mają na naprawę 

2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Lepiej teraz na opryskiwaczu posiedzieć i pojechać czerwiec lipiec 🤪

Słabo, lipiec to akurat u nas żniwa więc ciężko coś uplanowac. Czerwiec to i owszem ale z innych względów nie pasuje 

Opublikowano (edytowane)

Na 3-4 daj Toprex a potem do Tebukonazol na drugi strzał dodaj Metkonazol i rzepak będzie myślę dobrze wyregulowany. Albo i sam Metkonazol starczy. Albo Tebu z metko na 3-4. No sposobów jest dużo. 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1
Opublikowano

Rzepak wczoraj i dziś po deszczu. Cały dzień z przerwami spokojnie popaduje. Od razu sie zazieleniło na polu. Jutro plan jest zrobic jednoliścienne a regulacja za kilka dni. 

20250910_144709.jpg

20250911_151157.jpg

• Like 2
Opublikowano
26 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Na 3-4 daj Toprex a potem do Tebukonazol na drugi strzał dodaj Metkonazol i rzepak będzie myślę dobrze wyregulowany. Albo i sam Metkonazol starczy. Albo Tebu z metko na 3-4. No sposobów jest dużo. 

Wiem że jest dużo sposobów i właśnie nie wiem na co się zdecydować. Raczej na pewno będą dwie regulacje bo dobrze mu się rośnie.

Jeszcze myślałem o caryxie i tebu.

@Aroo22 czym będziesz regulował?

Opublikowano
1 minutę temu, Fugeo napisał(a):

Wiem że jest dużo sposobów i właśnie nie wiem na co się zdecydować. Raczej na pewno będą dwie regulacje bo dobrze mu się rośnie.

Jeszcze myślałem o caryxie i tebu.

@Aroo22 czym będziesz regulował?

Ja bede dawal na jakis 4 lisc wlasnie caryx z tebu. 0.65+0.65 gdzies po niedzieli. Potem pojdzie poprawka jakims triazolem i niech sie dzieje co chce 

Opublikowano

Dlamnie nienormalna, połowę dawki dawałem kiedyś graminicydu

Godzinę temu, Aroo22 napisał(a):

Rzepak wczoraj i dziś po deszczu. Cały dzień z przerwami spokojnie popaduje. Od razu sie zazieleniło na polu. Jutro plan jest zrobic jednoliścienne a regulacja za kilka dni. 

20250910_144709.jpg

20250911_151157.jpg

A gdzie tu samosiewy? 

Opublikowano
24 minuty temu, Fugeo napisał(a):

@Aroo22 masz już doświadczenie z toprexem na jesieni? Dobrze działa ?

Stosuje już kilka lat. Mało kiedy wymaga poprawki. Ale nie spiesze się z siewem. Zazwyczaj około 25 sierpnia do początku września sieje. 

3 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

A gdzie tu samosiewy? 

Tu akurat jest mało ale mam pola gdzie jest tego sporo. 

20250911_151103.jpg

20250908_174534.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

Czyli ani nie liczysz swojego czasu, ani amortyzacji sprzętu.

Już wiem czemu dają 4300 za hektar dzierżawy i im się oplaca

Jeśli na robaka pojedzie np. razem z jednoliściennymi to można nic nie liczyć tylko np 10-30 zł na środek , bo tak czy siak i tak jedzie 

3 godziny temu, yacenty napisał(a):

A odjales gratisy Basfa bo mi wychodziło jakoś 118 za litr caryx.

Skończyło się na zupce za 65zl

Nie odejmowałem żadnych gratisów , bo ja takich rzeczy nie biorę to i nie muszę się uganiać z gratisami , ale mimo tego upustu i tak dużo drożej wychodzi niż inne propozycje 

• Root Admin
Opublikowano
17 minut temu, mysza103 napisał(a):

Jeśli na robaka pojedzie np. razem z jednoliściennymi to można nic nie liczyć tylko np 10-30 zł na środek , bo tak czy siak i tak jedzie 

Nie odejmowałem żadnych gratisów , bo ja takich rzeczy nie biorę to i nie muszę się uganiać z gratisami , ale mimo tego upustu i tak dużo drożej wychodzi niż inne propozycje 

Ja tak nie liczę, jak jadę przy okazji to dziele na pół, koszt zawsze jest. Wiadomo lepiej połączyć to co się da połączyć ale jak ktoś mówi że robi robaka za 30zl to jest to śmieszny żart.

Co do drugiego wątku zgoda