Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, wilkołak napisał(a):

Striptil siejesz że tak długo byli chętni

U mnie 1 wrzesień to normalny termin siewu. W tym roku 28.08 siałem. Tamten rok 2.09. wczoraj jechałem to nadal sieja

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Badwolf napisał(a):

U mnie 1 wrzesień to normalny termin siewu. W tym roku 28.08 siałem. Tamten rok 2.09. wczoraj jechałem to nadal sieja

Czy normalny nie sadze , kiedys sie na tym przejedziecie

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Jak podiejesz 10 sierpnia to masz bankowo dwie regulacje i rzepak zaczyna Ci głodować bardzo szybko. Wiadomo są minusy. Jak zasiejesz 10 i nie pójdzie, to możesz przesiac

Edytowane przez Badwolf
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, wilkołak napisał(a):

Terminy siewu ustalone 40 lat temu przy zupełnie innym klimacie gdzie zima zaczynała się w listopadzie i trwała do marca lutego. Porównaj sobie obecne warunki , temperaturę a potem się wypowiadaj.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, wilkołak napisał(a):

Dla mnie 20-25 najlepszy termin , w pszenicy tak samo tylko inny miesiąc

Mamy poprostu inną lokalizację. Ja w tamtym roku siałem pszenice 2-4 października i bardzo zadowolony jestem. Jeden kawałek 9 listopada po kuku to trochę gorzej to wyglądało, z powodu braku opadów w listopadzie. 

Opublikowano
Godzinę temu, Zapracowany napisał(a):

Nie, znajomy z tydzień temu żniwa skończył . Ci co szybciej u nas posiali  to zamulony się męczy. 

U jednych zamulony a inni deszczu ostatnio nie widzieli i w polu popiół 

• Root Admin
Opublikowano
10 godzin temu, ervyn napisał(a):

Po siewie 19 litrów i kiepsko? Jakim cudem, może twój tato ocenia uprawy tak jak mój, siedząc w samochodzie przez zamkniętą szybę 😆😆😆

Widziałem tydzień po i było kiepsko. Później przyszedł deszcz 16l i później dwa deszczyki po 1 i 2l.

Na dziś niby już 15l zapowiadają.

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Masz rację wczesny siew to pewny, a późny loteria. 

Wschód polski siew w wrzesniu to lekkie nieporozumienie ale kazdy ma swój cyrk i małpy. 

Opublikowano

To nie tylko od terminu zależy, poplon w siernisko posiałem po owsie - piękny. Po grochu - piękny. Po pszenicy talerzowane przed siewem, wilgoci opór, siew tego samego dnia i masakra. Gdzie słomy brak to jeszcze jako tako a w słomie blade małe bidne

Opublikowano (edytowane)

Po tygodniu od siewu Pierwszy deszcz od żniw po miesiącu spadł w wczoraj w dniu zdjęcia.

Tyle słomy to zabiegi doglebowe w suszę chyba nie miały sensu. 

IMG_0693.jpeg

Edytowane przez ansu
Opublikowano
43 minuty temu, Zapracowany napisał(a):

To nie tylko od terminu zależy, poplon w siernisko posiałem po owsie - piękny. Po grochu - piękny. Po pszenicy talerzowane przed siewem, wilgoci opór, siew tego samego dnia i masakra. Gdzie słomy brak to jeszcze jako tako a w słomie blade małe bidne

U mnie też poplon ładny, siany rozsiewaczem pod ciężka talerzowke. I taka gorczyca ładnie powschodziła, a rzepaki siane płytko mają problemy. 

• Root Admin
Opublikowano
Teraz, Fugeo napisał(a):

Na taki rzepak 1,5 l/ha labradora będzie okej? Dużo samosiewów

IMG20250905102941.jpg

Dawkę dobierasz względem ilości i jakości samosiewów.

Ja wolę dać 2x po mniej. Lepiej czyści 

• Like 1
Opublikowano

2 rok praktykowane już minimalna zalecana dawka. 

Czyli jak mam 0.45-0.6l na zwalczanie samosiewów to jadę 0.45.

Kiedus połowę dawki dawałem ale to tylko popieści i nic więcej, chyba że warunki super. 

Rzepak w fazie liścieni albo wyłazi dopiero. 

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

2 rok praktykowane już minimalna zalecana dawka. 

Czyli jak mam 0.45-0.6l na zwalczanie samosiewów to jadę 0.45.

Kiedus połowę dawki dawałem ale to tylko popieści i nic więcej, chyba że warunki super. 

Rzepak w fazie liścieni albo wyłazi dopiero. 

Nie powiedziałem pół dawki, tylko 2x po mniej.

Zobacz jak szeroka dawkę ma labrador.

2x po trochę to jest dolną dawka samosiewów, ale 2x dolną sumarycznie to jest dawka perzowa. I perz też sugerują robić na 2 przejazdy 

Opublikowano

Czym pryskacie pierwszy zabieg w rzepaku na regulację i grzybowe?

W tamtym roku dużo osób pryskało na drugim liście caryxem i tebu chyba. Co możecie polecić sprawdzonego ?

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, ROLOMAZ napisał(a):

Czym pryskacie pierwszy zabieg w rzepaku na regulację i grzybowe?

W tamtym roku dużo osób pryskało na drugim liście caryxem i tebu chyba. Co możecie polecić sprawdzonego ?

Pryskam raz

Opublikowano
Teraz, yacenty napisał(a):

Pryskam raz

I co dajesz ?

Ja w tym roku lałem pierwszy raz proferment z biogazowni z cukrowni. Ponoć ludzie rzepak 2-3 razy skracają po tym i nie idzie zatrzymać. Zobaczymy co to będzie. 

Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Dla mnie 20-25 najlepszy termin , w pszenicy tak samo tylko inny miesiąc

U mnie np pszenice te od połowy października do końca juz od kilku lat najlepsze i najdrowsze. Rzepaki rok temu zasiane od 20 do 28 sierpnia i co? Wiekszosc sie pokazała dopiero w październiku.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Rowan napisał(a):

U mnie np pszenice te od połowy października do końca juz od kilku lat najlepsze i najdrowsze. Rzepaki rok temu zasiane od 20 do 28 sierpnia i co? Wiekszosc sie pokazała dopiero w październiku.

A to juz zalezy jaki region Polski. U mnie podobno optymalny to 15-20 wrzesnia. A te po 20 juz przekrzywione 😂 Ja 1 pazdziernika zaczynam i jak u innych juz mszyca siedzi to moja wschodzi i akurat przed zima maja zazwyczaj 2 rozkrzewienia. Dla mnnie idealnie

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, Roxer napisał(a):

Używacie na jednoliścienne w rzepaku kletodym? On szybkość działania ma bardziej jak Agil, czy bardziej jak Leopard?

W tym roku będę pierwszy raz testował.

Idzie Evolution czyli kletodym i jeszcze któraś substancja, ale teraz mi wyleciało ktora