Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
44 minuty temu, respecto088 napisał(a):

W tym roku znowu sieje Derricka, ale chciałbym też spróbować kolejna odmianę, jaką populację polecacie? Onca obchwalona, miał ktoś z was? 

Ciężko o lepszą liniowkę niż Derrick.

Sieję go już 5 sezonów.

Ilona z Syngenty też super ale jak dla mnie późno dojrzewa.

W okolicy chwalą też Bachusa ale nie mam dokładnych informacji co do plonów. 

Opublikowano

A ja z kolei z Derricka rezygnuję. Coś mu nie pasuje u mnie. Drugi rok z rzędu mam porównanie Derrick, DK Excentric i drugi rok z rzędu sypie pół tony z hektara słabiej. Derrick 3,8t/ha, Excentric 4,3t/ha, a agrotechniki w obydwu latach wszędzie identyczne

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Szkoda ze nie masz zdjec z późniejszych faz. 

Ludzie sieją rzepaki a dalej nie rozumieją jaki potencjał ma ta roślina z byle czego, to nie zboże czy kukurydza. 

Dawałeś biostymulator ten co rozmawialiśmy? 

@Tomek90 a co polecasz na lekkie ziemie na wschodzie polski, ale dobrze nawozone. Kws kiedys bylo ok ale ostatnie 2 lata sie nie sprawdza. 

Jaki bisytmulator?

Opublikowano
5 minut temu, Andpol napisał(a):

Rzepak wysuszyli mi na 4,8% ale na skupie już dopłaty nie ma a jak tylko ciut ponad 9% to potrącenia.

walą w ch... ale ciesz się, że grad nie wymłócił, jak mojemu znajomemu, 6ha rzepaku poszło w ziemię, i to takiego na 4,5t/ha

Opublikowano
12 minut temu, Andpol napisał(a):

Rzepak wysuszyli mi na 4,8% ale na skupie już dopłaty nie ma a jak tylko ciut ponad 9% to potrącenia.

Mi wysyszyli na 7,6 ale i ubylo 8%

do 4.8 to pewnie z 11 % by ubylo....

7 minut temu, jahooo napisał(a):

walą w ch... ale ciesz się, że grad nie wymłócił, jak mojemu znajomemu, 6ha rzepaku poszło w ziemię, i to takiego na 4,5t/ha

W tym roku wolalbym grad, niz to co mialem. Ladnie wygladal ale ziarno drobniutkie i lekkie

Opublikowano
26 minut temu, ahten napisał(a):

Mi wysyszyli na 7,6 ale i ubylo 8%

do 4.8 to pewnie z 11 % by ubylo....

W tym roku wolalbym grad, niz to co mialem. Ladnie wygladal ale ziarno drobniutkie i lekkie

Ile płaciłeś za tonę suszenia?

Też wolałbym grad ale to nie zależy od nas.

Opublikowano
2 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

ja to się cieszyłem, że w ogóle wzięli. Co bym z tym zrobił ? potracili chyba 3 procent i z głowy. Sprzedane, kasa na koncie i można myśleć o następnym sezonie

a ile wilgotnosci miales

Opublikowano

pod rzepak planuje rozsiac wapno i gruberem wymieszac a pozniej moge dac npk pod plug czy lepiej odczekac i przed siewem npk? miedzy wapnem pod grubera a npk pod plug bylby tylko z tydzien odstepu

Opublikowano
ahten napisał:

2 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

ja to się cieszyłem, że w ogóle wzięli. Co bym z tym zrobił ? potracili chyba 3 procent i z głowy. Sprzedane, kasa na koncie i można myśleć o następnym sezonie

a ile wilgotnosci miales

10.7

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, jarekvip99 napisał(a):

pod rzepak planuje rozsiac wapno i gruberem wymieszac a pozniej moge dac npk pod plug czy lepiej odczekac i przed siewem npk? miedzy wapnem pod grubera a npk pod plug bylby tylko z tydzien odstepu

Jeśli to zwykły węglan to nie ma wielkiego stresu, ale ja bym dał na orkę - czyli pewnie jakimś agregatem przelecisz, albo będzie siane agregatem upr-siewnym.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

ale mnie chodzi o co innego.
On pytał jak teraz da wapno to kiedy dać NPK.
Czyli poczyniłem założenie ze wapno na ściernisko i talerzówka/gruber.
Później orka.
NPK 
uprawa / siew

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Ludzie sieją rzepaki a dalej nie rozumieją jaki potencjał ma ta roślina z byle czego, to nie zboże czy kukurydza. 

Tak dawałem 2x 0.6  

fosforan monoamonowy 2x 2.5kg

no i wiadomo bor mangan. 

12.03 i 26.03

IMG_2214.jpeg

IMG_2247.jpeg

8 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

12.04 i 29.04 

później już nie mam 

wszystkie zdjęcia robione w tym samym miejscu

IMG_2354.jpeg

IMG_2443.jpeg

Opublikowano

Czyli moja teoria się sprawdza trzeba opóźniać termin siewu, nawet do października skoro te plantacje dają najlepszy plon albo kogoś totalnie pop...że z pustej ziemi zbiera plon lepszy niż z zadbanych plantacji.

Opublikowano
yacenty napisał:

ale mnie chodzi o co innego.
On pytał jak teraz da wapno to kiedy dać NPK.
Czyli poczyniłem założenie ze wapno na ściernisko i talerzówka/gruber.
Później orka.
NPK 
uprawa / siew

i tak raczej zrobie bo zawsze przerwa troche dluzsza a wapno weglan w ilosci okolo 4 ton

Opublikowano
1 minutę temu, Łukaszek napisał(a):

Czyli moja teoria się sprawdza trzeba opóźniać termin siewu, nawet do października skoro te plantacje dają najlepszy plon albo kogoś totalnie pop...że z pustej ziemi zbiera plon lepszy niż z zadbanych plantacji.

W mojej okolicy jak ktoś zasiał przed 16 sierpnia, bo wtedy był ostatni deszcz do 20 września. To wyciągają średnią 4.5-4.8. Więc twoja teoria nie do końca się sprawdza.

3 minuty temu, Łukaszek napisał(a):

Waga nie kłamie

Opublikowano
XTRO napisał:

5 godzin temu, FarmerDyzio napisał(a):

Może Twój był na 3.2t a kolegi na 4.2

Hehe a to dobre 

cały rok płaczesz, że największą suszę masz. Powinieneś się cieszyć i z 3t.

• Root Admin
Opublikowano

szkoda ze nie jeździleś z bratem na kombajnie,

rzepak który chciałem orać w styczniu, czy na początku lutego sypał tylko 200kg od sredniej gospodarstwa.

20250125_080830.jpg

20250723_205143.jpg

20250723_205140.jpg

20250724_135721.jpg

20250724_135715.jpg

Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał(a):

szkoda ze nie jeździleś z bratem na kombajnie,

rzepak który chciałem orać w styczniu, czy na początku lutego sypał tylko 200kg od sredniej gospodarstwa.

20250125_080830.jpg

20250723_205143.jpg

20250723_205140.jpg

20250724_135721.jpg

20250724_135715.jpg

Mój który wstawiłem wyżej też chciałeś przesiewać qq. Mi też wyszedł tylko 100kg niżej niż średnia, myślę że gdyby nie ten grad to spokojnie by zawyżył 

Polecacie jakiś skuteczny i niedrogi adiuwant doglebowy?