Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Ubezpieczenie nie obejmuje chowaczy, więc .uj go to obchodzi ! wy***ał bym mu w ryj za takie pie.dolenie

Słuchaj , gościu w porządku , a co z chowaczami to stwierdził tylko fakt że się trafiają i mówił że pasuje to nadmienić w protokule bo przy tak dużych stratach wyszacowanych 30-40% to mogą po nim jeszcze podjechać inni na kontrol , czy coś nie kombinowane , dodał również że wyjątki żeby u kogoś się chowacze się nie trafiały 

14 godzin temu, wilkołak napisał(a):

I  zamiast 20 % ,dostał byś 10%, albo wezwał by policje i przestał byś cwaniaczyć , trzeba być grzecznym i się dogadać , więcej idzie uzyskać, troche dziwne że ustala centrala , a nie ten co szacuje, u mnie od 10 do 24 % przyznali

Też mnie to dziwi trochę , zresztą gościu mi się pytał , cytuję  ,,jak poszło z soją (bo również on mi szacował ) i czy nie ujebali na % , bo ch*je mają taką manie '' i żeby się choć z raz odwołać jak sporo z % chcą uciąć bo nic to nie kosztuje a czasami parę % dorzucają z automatu 

Mają jakąś aplikacje do liczenia  łuszczyn w rzepaku ile byłoby wszystkich i ile jest padniętych na podstawie zdjęć (słyszał ktoś coś o takiej aplikacji ? nie dopytałem się gościa , a takie coś by się chyba każdemu przydało , nawet dla swojej wiedzy .

A dopiszę jeszcze że w protokół wpisywał nazwę odmiany , kiedy było siane i czym było pryskane , nie miałem blisko siebie rejestru zabiegów , to doradził że trzeba wpisać kilka zabiegów , na robale i  wpisał 4 zabiegi wiosną że było zrobione 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
tomek73 napisał:

Ja dużo ze  swoich nasion nie sieje, około 30 % areału  i wiem że nie raz plonują lepiej niż kupne. F 1 raz sieje.

Znam rolników ze sieją po 50 ha i tylko 2 jednostki kupują na rozmnożenie co roku. Nie raz maja lepsze plony od de mnie, ale też maja dużo lepsze ziemie. U niech żwiru nie uświadczy a deszcz nie raz dosłownie na zamówienie pada. 

Skąd wiem  że hybryda nie zmienia właściwości przez 3 lata, a nawet więcej mówił.  Kiedyś wygadał sie przedstawiciel jednej z najwiekszej firmy produkującej nasiona rzepaku. Oni robili badanie wewnątrz firmy ale cicho sza bo rolnicy przestaną kupować. 

Miałem kiedyś odmianę Mickey dorzucaną jako reklamówka do zamówienia,  2 lata sypała normalnie jakieś 3,5 tony w 3 roku  dała 5200 ważone. Sąsaidd w miedzę pszenicy  dużo mnie ukosił. Dlatego ją tak długo siałem bo to była jedyna odmiana która nie randapowałem. 

W tamtym roku nikt w okolicy nie chwalił sie ponad 2,5 tony, tylko 2 do 2-5  mi średnia wyszła 3,1, Kosiłem od 1,5 z hektara. 

Najwyższy plon jako mi wyszedł to 5400 ważone. Średnio jak 4 mam to jestem zadowolony. 

Ja niestety  nie ściemniam tylko prawde piszę. Takie mam ziemie. Koło domu tylko jedna odmiana pszenicy daje mi ponad 6 ton. to dla mnie  rewelacja odmiana Reform, pole 4 b żwiry totalne. 

Pszenica ozima 8 lat nie zmienia parametrów. sprawdzone u sąsiada, normalnie kosił 4-5 ton jak rok dopasował 8 ukosił z 8 letniej pszenicy którą ja mu sprzedałem. 

nie sialem przesiewanych hybryd, ale derrick sieje swoimi. tez slyszalem, ze sieja niektorzy hybrydy w f2 i nie narzekaja. mi derrick zaczal oddawac lepsze plony, dlatego go sieje, ma tez wazna ceche, jest niski, a to komfort przy opryskach. mialem reforma, wydajnosc taka sama jak euforii, ale po tornadzie mi sie polozyl. parametry tez trzymal jak euforia. lekko wyzszy, ale zdźblo lekko delikatniejsze, ciensze. podobno technik to jego montynuacja, ale to tylko ze slyszenia.

Opublikowano
W dniu 21.06.2025 o 01:07, boogie7 napisał(a):

Ubezpieczenie nie obejmuje chowaczy, więc .uj go to obchodzi ! wy***ał bym mu w ryj za takie pie.dolenie

Właśnie dlatego go obchodzi, bo chowaczy ubezpieczenie nie obejmuje, ale wpływ na plon mają. 

23 godziny temu, wilkołak napisał(a):

I  zamiast 20 % ,dostał byś 10%, albo wezwał by policje i przestał byś cwaniaczyć , trzeba być grzecznym i się dogadać , więcej idzie uzyskać, troche dziwne że ustala centrala , a nie ten co szacuje, u mnie od 10 do 24 % przyznali

Biznes się musi kręcić. Jakby ślepo opierali się na tym co wychodzi z kontroli polowej to już by dawno zbankrutowali. 

9 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Słuchaj , gościu w porządku , a co z chowaczami to stwierdził tylko fakt że się trafiają i mówił że pasuje to nadmienić w protokule bo przy tak dużych stratach wyszacowanych 30-40% to mogą po nim jeszcze podjechać inni na kontrol , czy coś nie kombinowane , dodał również że wyjątki żeby u kogoś się chowacze się nie trafiały 

Też mnie to dziwi trochę , zresztą gościu mi się pytał , cytuję  ,,jak poszło z soją (bo również on mi szacował ) i czy nie ujebali na % , bo ch*je mają taką manie '' i żeby się choć z raz odwołać jak sporo z % chcą uciąć bo nic to nie kosztuje a czasami parę % dorzucają z automatu 

Mają jakąś aplikacje do liczenia  łuszczyn w rzepaku ile byłoby wszystkich i ile jest padniętych na podstawie zdjęć (słyszał ktoś coś o takiej aplikacji ? nie dopytałem się gościa , a takie coś by się chyba każdemu przydało , nawet dla swojej wiedzy .

A dopiszę jeszcze że w protokół wpisywał nazwę odmiany , kiedy było siane i czym było pryskane , nie miałem blisko siebie rejestru zabiegów , to doradził że trzeba wpisać kilka zabiegów , na robale i  wpisał 4 zabiegi wiosną że było zrobione 

Takie aplikacje są oparte na AI i są niedostępne dla przeciętnych ludzi. Duże firmy płacą za to krocie. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, polskatk napisał(a):

Duże firmy płacą za to krocie. 

Taa, lepiej zapłacić krocie za aplikacje byle nie zapłacić ubezpieczonemu rolnikowi.Powoli widać do czego będzie i komu służyć sztuczna ,,inteligencja"

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, mysza103 napisał(a):

W jakiej firmie  ubezpieczone ,  w generali nic ich nie obchodzi, nawet bym mógł ubezpieczyć działke sasiada i by wypłacili, może by wyszło jakby sąsiad też wziął odszkodowanie za ta sama działke

Według rzecoznawcy generli nie idzie oszacować na podstawie zdjęć

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

8 minut temu, witejus napisał(a):

Taa, lepiej zapłacić krocie za aplikacje byle nie zapłacić ubezpieczonemu rolnikowi.Powoli widać do czego będzie i komu służyć sztuczna ,,inteligencja"

Tu bardziej chodzi o to żeby nie zatrudniać dodatkowych ludzi, bo ktoś musiałby siedzieć i te zdjęcia analizować. A tak system zrobi to szybciej i taniej. 

Teraz, wilkołak napisał(a):

W jakiej firmie  ubezpieczone ,  w generali nic ich nie obchodzi, nawet bym mógł ubezpieczyć działke sasiada i by wypłacili, może by wyszło jakby sąsiad też wziął odszkodowanie za ta sama działke

Z tego co słyszałem to generalnie można ubezpieczyć jedną i tą samą działkę w kilku firmach, bo oni między sobą nie widzą czy dana działka i uprawa jest już ubezpieczona czy nie. 

8 minut temu, witejus napisał(a):

Tu bardziej chodzi o to żeby nie zatrudniać dodatkowych ludzi, bo ktoś musiałby siedzieć i te zdjęcia analizować. A tak system zrobi to szybciej i taniej. 

Teraz, wilkołak napisał(a):

Z tego co słyszałem to generalnie można ubezpieczyć jedną i tą samą działkę w kilku firmach, bo oni między sobą nie widzą czy dana działka i uprawa jest już ubezpieczona czy nie. 

Opublikowano
20 minut temu, witejus napisał(a):

Zwykłe narzędzie do szybszej weryfikacji z mniejszym progiem błędu. Pretensja typu "rolnik zamiast kupować lepszy opryskiwacz mógłby z motyką po polu pochodzić" 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Andpol napisał(a):

Ja tylko wiosna korvetto a jesienią od jednoliściennych

Chwasty w oziminach to się jesienią zwalcza a wiosną to tylko poprawka na te co powschodziły później. Jak robiłeś na dwu liścienne zabieg tylko wiosna to co się dziwisz że Herbapol na polu. A te opowieści niektórych że zabiegi wiosna to samo zło to śmiech na sali, wiosna to poprawka łagodniejszymi substancjami i nic rzepakowi nie jest a jak się ma jesienią wywalone na ochronę a potem końskie  dawki żeby utrzymać wyrośnięte chwasty i płacz że rośliny przypalone. Jesienią u mnie doglebowo chlomazon  z metazachlor,  poprawka nawigatorem i do zimy spokój. A że zimy mamy ostatnio ciepłe to i chwasty przez ten czas rosną w najlepsze, w marcu poprawka major+zorro i z chwastami spokój.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
38 minut temu, polskatk napisał(a):

Ciekawie by było jakby wszyscy likwidatorzy zjawili się równocześnie na polu.😆

Opublikowano
Godzinę temu, witejus napisał(a):

Ciekawie by było jakby wszyscy likwidatorzy zjawili się równocześnie na polu.😆

No chyba taka wizyta powinna być uzgodniona telefonie... ale szacowanie szkód z gminy to zawsze dzwoni z pod domu...

To znaczy w mojej gminie taki nie ładny zwyczaj...

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Według rzecoznawcy generli nie idzie oszacować na podstawie zdjęć

Tuz , co do ubezpieczenia sąsiada czy pola w kilku ubezpieczalniach to na pewno by nie przeszło z dopłatą państwa do polisy bo z automatu by im się wyświetliło ze do tej działki już państwo dopłaciło 

Mam 4 ha dzierżawy na gębę,  a se zażyczyli jak zgłosiłem szkody żeby dosłać nr. konta i akty czy umowy dzierżaw , to te pola na gębę napisałem oświadczenie że ,, zgodnie z ustną umową dzierżawy plony z tych i tych działek są moją własnością " 

Ciekawe jak się do tego odniosą , bo jednak przy zawieraniu polisy pasowało im wszystko jak to ja kasę wpłacałem, a jak przyszło żeby oni wypłacili to już robią kombinację. 

Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Chwasty w oziminach to się jesienią zwalcza a wiosną to tylko poprawka na te co powschodziły później. Jak robiłeś na dwu liścienne zabieg tylko wiosna to co się dziwisz że Herbapol na polu. A te opowieści niektórych że zabiegi wiosna to samo zło to śmiech na sali, wiosna to poprawka łagodniejszymi substancjami i nic rzepakowi nie jest a jak się ma jesienią wywalone na ochronę a potem końskie  dawki żeby utrzymać wyrośnięte chwasty i płacz że rośliny przypalone. Jesienią u mnie doglebowo chlomazon  z metazachlor,  poprawka nawigatorem i do zimy spokój. A że zimy mamy ostatnio ciepłe to i chwasty przez ten czas rosną w najlepsze, w marcu poprawka major+zorro i z chwastami spokój.

Muszisz mieć mocno zachwaszczone pola skoro tyle zabiegów potrzeba

Opublikowano
Godzinę temu, Raptus902 napisał(a):

Ciekawe jak będzie z dojrzewaniem góra sucha dół zielony i ciekawe czy łodyga nie złamana

Właśnie jest cały zielony zarówno dół jak i góra 

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Mam 4 ha dzierżawy na gębę,  a se zażyczyli jak zgłosiłem szkody żeby dosłać nr. konta i akty czy umowy dzierżaw

Pierwszy raz o czymś takim słyszę.

Opublikowano

Też byłem zdziwiony bo 2 lata temu jak miałem grad t przyjechali z concordii oszacowali i po niecałym tygodniu kasa na koncie bez zbędnych pytań czy mam akt notarialny na to czy nie , przecież raczej logiczne lest że skoro ubezpieczasz to jest to twoje , a choćbyś ubezpieczył czyjś rzepak (jeśli właściciel go nie ubezpieczy )to też nić nikomu do tego 

Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Tuz , co do ubezpieczenia sąsiada czy pola w kilku ubezpieczalniach to na pewno by nie przeszło z dopłatą państwa do polisy bo z automatu by im się wyświetliło ze do tej działki już państwo dopłaciło 

Mam 4 ha dzierżawy na gębę,  a se zażyczyli jak zgłosiłem szkody żeby dosłać nr. konta i akty czy umowy dzierżaw , to te pola na gębę napisałem oświadczenie że ,, zgodnie z ustną umową dzierżawy plony z tych i tych działek są moją własnością " 

Ciekawe jak się do tego odniosą , bo jednak przy zawieraniu polisy pasowało im wszystko jak to ja kasę wpłacałem, a jak przyszło żeby oni wypłacili to już robią kombinację. 

Jak im coś nie pasuje,to niech chociaż zwrócą składkę. Ciekawe co by odpowiedzieli?😀

Opublikowano

A po uj mi zwrot składki jak mam szkody , o taki zwrot to można by napisać jak by nie było szkód i piszesz do nich że przez pomyłkę opłaciłeś składkę na pole na które nie masz aktu notarialnego , i wówczas ciekawe co by na to powiedzieli , bo jak masz straty np 10 tys to wiadomo że woleli by tego nie wypłacać i zwrócić składkę 

29 minut temu, jaro11111 napisał(a):

Jak im coś nie pasuje,to niech chociaż zwrócą składkę. Ciekawe co by odpowiedzieli?😀