Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co to za odmiana ?  U sąsiada Umerto jeszcze tak wygląda, reszta "bije" w górę od dwóch dni

Opublikowano

U mnie zaczyna kwitnąć, pewnie pod koniec przyszłego tygodnia będzie oprysk na płatka. Sucho się robi w kwietniu brak opadów, w marcu 7 + 1 + 4 + 1. Dobrze że całe nawożenie  saletrosan i mocznik dałem 21 lutego. W lutym było sporo opadów.

WhatsApp Image 2025-04-16 at 09.17.46.jpeg

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, SawekBraczyk napisał(a):

U mnie tak samo początek marca do 10 był cały azot wysiany. Ps. Slodyszek dalej jest, około 5 dni był spokój 😅. Do Świąt powinno już robić się powoli żółto 

IMG_5214.jpeg

Na ten rok to póżno 24 lutego zakończyłem nawożenie , zaczyna kwitnąć piekny gruby rzepak , oby zaczeło padać

Opublikowano

Dziś zerkałem na swój rzepak to już pojedyncze kwiatki kwitną. Slodyszek też jest. Nie dużo ale zdaza  się.

Myślę pewnie jutro zrobić zabieg. Warunki mają być dobre.

Zastanawiam się czy dodać azoksystrobine. Później na platek poszedł by protiokonazol i tebu? 

Opublikowano
2 godziny temu, albert1991 napisał(a):

Mam rzepak przypalony axialem od sąsiada zawiało przeżyje czy nie ?już widać że gorzej się rozwija a jest tak około 2 tygodnie po zabiegu .

Przeżyje ale o plonie już zapomnij, miałem tak około 3m od między bo w wiatr sąsiad pryskał. Rośliny chorowały i kwitły do zbioru, do zbiornika praktycznie nic nie leciało. 

Opublikowano
12 minut temu, Okisz napisał(a):

Zastanawiam się czy dodać azoksystrobine. Później na platek poszedł by protiokonazol i tebu? 

Słyszałem od kilku znajomych , że stosują azoksy ( 250 ) 1 L/ha na płatka i się sprawdza.

Opublikowano
2 godziny temu, albert1991 napisał(a):

Dzisiaj regionn lks nalot słodyszka poszło odrobaczanie przed wczoraj pryskalem mikro nie było nic dziś musiałem jechać 

Rzepak jak się zrobi fioletowy ściął spali

Opublikowano
7 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Słyszałem od kilku znajomych , że stosują azoksy ( 250 ) 1 L/ha na płatka i się sprawdza.

Ale tak wcześnie bardzo czy jak już zaczyna opadać?

Opublikowano

W poniedziałek poprawiałem na robaka. Poszło 0,3 Los Ovados i do tego cyperkill. Robal nadal siedzi i to po 4-5 sztuk. Nie wiem czy to nowe ciągle dolatują czy co? Po światach pewnie zakwitnie. Jest sens jeszcze to poprawiać teraz?

Opublikowano
14 minut temu, wilkołak napisał(a):

Kiepski pomysł azoksy  słabo działa na zgnilizne twardzikową 

W t1 szło dovvo i metkonazol.

3 tygodnie temu jakoś to było.

Lepiej zostawić azoksy na później z protio na płatka?

Opublikowano

Dodawać do boskalidu I metkonazolu azoksytrobine na płatek przy jednym zabiegu, czy lepiej podzielić i zrobić np protiokonazol + azoksy 150g +150g , a po 2 tygodniach pojechac boskalid+ metko 166g i 40g? odmiana lg aviron, myślę że potencjał na 4t jest

Opublikowano (edytowane)

Lepiej teraz azoksyskrobine a w pełni kwitnienia typowy oprysk na płatek, sprawdzone, rzepak zdrowy do żniw.

Edytowane przez Ziel
Opublikowano
8 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Za nadmierne wydłużanie pędu głównego jest odpowiedzialna regulacja a właściwie jej brak w odpowiednim terminie i o tym była mowa na początku tak dla jasności.

A co da regulacja jak rzepak słabo słabo nawieziony azotem? 

Region pogoda odmiana nawożenie obsada jesienne zabiegi, to wszystko ma większy wpływ jak regulacja wiosenna.

• Like 2
Opublikowano

Ja dzisiaj pryskałem na robaka i właśnie dodałem 0,5l azoksy i 180g boru. Gdzieniegdzie pojawiają się kwiaty więc za jakiś dobry tydzień/półtora trzeba będzie robić płatek (150g protio+ 250g boskalid)

Opublikowano
45 minut temu, Tomek90 napisał(a):

A co da regulacja jak rzepak słabo słabo nawieziony azotem? 

Region pogoda odmiana nawożenie obsada jesienne zabiegi, to wszystko ma większy wpływ jak regulacja wiosenna.

Najpierw przeczytaj do jakiego postu odnosi się wypowiedź a potem dopiero coś pisz. Kolejny znafca się znalazł co odpowiada sam nie wie na co.

Godzinę temu, dexter1908 napisał(a):

W poniedziałek poprawiałem na robaka. Poszło 0,3 Los Ovados i do tego cyperkill. Robal nadal siedzi i to po 4-5 sztuk. Nie wiem czy to nowe ciągle dolatują czy co? Po światach pewnie zakwitnie. Jest sens jeszcze to poprawiać teraz?

Ja bym się nie oglądał tylko poprawiał tak z pięć razy jeszcze😁. A tak na poważnie jak pryskasz układowym i dodajesz kontaktowy na uzupełnienie to się nie patrzy ile siedzi tylko czy są ślady żerowania. Jak ich nie ma to znaczy że działa. Jak na razie to nie stworzyli jeszcze żadnych liczników które się da robakom do d..y zamocować żeby pokazywały ile na roślinie siedzi. A środki nie sprawiają że tylko usiądzie i już zdechnie, najpierw musi go pobrać żeby zdechł a na to też trochę czasu potrzeba.

Opublikowano
Godzinę temu, lobudek napisał(a):

Ja dzisiaj pryskałem na robaka i właśnie dodałem 0,5l azoksy i 180g boru. Gdzieniegdzie pojawiają się kwiaty więc za jakiś dobry tydzień/półtora trzeba będzie robić płatek (150g protio+ 250g boskalid)

do płatka wtedy co bedziesz dawać?

Ja chce jutro dać carnadine + cyperkill.

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Kiepski pomysł azoksy  słabo działa na zgnilizne twardzikową 

Jeśli rzepak na dziewiczym polu, to zapomnij o twardzikowej. To jest choroba .ujowego płodozmianu 😎

Opublikowano
3 minuty temu, boogie7 napisał(a):

Jeśli rzepak na dziewiczym polu, to zapomnij o twardzikowej. To jest choroba .ujowego płodozmianu 😎

u mnie rzepak ostatni raz na obecnych kawałkach był 5 lat temu.