Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, cris10 napisał(a):

Jak u was ze startem wiosennym KWS Derrick? Mój sie powoli zbiera. Jak to u was wygląda?

Też dość powoli, ale widać że rośnie ;)

Opublikowano
9 godzin temu, kamil800 napisał(a):

A jest jakas pewnosc, ze to bylo to? Ze ktos sie nie pomylil i wlal cos innego? Ze zostawili w beczce jakies resztki? Ze w filtrach nic nie bylo? 

Przed kwitnieniem to juz "lekko" spozniony zabieg 😂

Walą pewnie chemię z Ukrainy, jak większość obszarników, to potem róźne "kwiatki polskie" wychodzą 😎

Opublikowano

Polecacie może jakieś odmiany rzepaku z RAGT-u ? Bo pszenica sprawdza się u mnie jak najbardziej. Więc może i w rzepak możnaby uderzyć. Ktoś ma jakąś opinie ?

Opublikowano
4 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Hehe zebys sie nie zdziwił 😂 proszki w filtrach beda ci sie caly dzien rozpuszczac i uszkadzac, a jak jest np "proszek" ktorego idzie normalnie 20g/ha to jego jakis sladowe ilosci juz uszkodza rzepak w odpowiedniej fazie ;) Kolega tak kiedys zalatwil sobie caly rzepak i to nie byla jedna beczka. Zamienil sie w kapuste. Zatrzymał wzrost pedu glownego i tak juz zostal. Tylko liscie mu przyrastały 

Tu się zgodzę. Po adengo w kukurydzy i 2krotnym płukaniu na truskawce na początku przejazdu było przypalenie.

Nigdy nie sypię proszków do rozwadniacza. Zawsze rozpuszczam w wiaderku i jak w instrukcji z włączonym mieszadłem, opryskiwacz ponad połowę wody i powoli zapodaję. Więc one są wg mnie rozpuszczone tylko po robocie jak od razu nie wypłuczesz to robi się klej na dnie zbiornika, na końcówkach w lancach i delikatnie przy końcówkach na filterkach i to nie tylko w proszkach ale i formulacji SC. Jak zostaje cieczy to rozrzedzam z wodą do płukania, wypryskuje na reszcie, napełniam w domu znowu wodą i jakiś płyn, zamieszam, psikne przez lance i sobie do rana czeka.

Macie coś sprawdzonego na pianę w opryskiwaczu?

Opublikowano

ja z swojego doświadczenia mogę powiedzieć że rzepak toprexem pryskany był jak już paki zielony były i nigdy i nic złego się nie działo zresztą u mnie zawsze ten zabieg jest opóźniony przez to że przymrozki często utrzymują się bardzo długo i nie ma kiedy wykonać tego zabiegu.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Każda kropla na wagę złota w moim regionie. Kto siewy robił w ostatnich dniach to dziś wiatr ziemię zwiewał jak śnieg. 

Większość opadów dzisiaj idzie w Twoją stronę, wiatr odpycha od nas w stronę łukowa 

• Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, XTRO napisał(a):

Większość opadów dzisiaj idzie w Twoją stronę, wiatr odpycha od nas w stronę łukowa 

12mm jest. Coś  kropi jeszcze, a u Ciebie po nocy jak ?

Opublikowano
Tigon napisał:

Jechać jutro toprexem jeżeli w środę możliwe przymrozek ? Pogoda w kratkę i większość prognoz mówi na przyszły tydzień ochłodzenie.

Sąsiad skracał Caryxem w ubiegłym roku i w nocy spadło do - 3, wizualnie rzepakowi nic sie nie działo, ale czy to na plon nie wpłynęło, ciężko powiedzieć, rzepak był ładny.

Opublikowano

Nie wiem jak caryx ale na etykiecie toprexu pisało że "przymrozki po zastosowaniu nie wpływają na działanie środka", teraz już tego nie ma ale parę lat temu jeszcze tak było.

A ta dawka okrojone toprexu to mam wrażenie że tak będzie wkrótce robić się z większością środków ochrony, jest przykaz od góry redukcji stosowanych sor i dobrze wiedzą że aby to osiągnąć to trzeba robić to od drugiej strony.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

12mm jest. Coś  kropi jeszcze, a u Ciebie po nocy jak ?

Dobre 12. Piękny deszczyk.  Łuków Siedlce Bielsk tam ładnie pada i padało wg radaru

• Like 1
Opublikowano

jeszcze wczoraj wieczorem w prognozach oprócz wtorku cały tydzień miało u mnie padać w tym dzisiaj mocno, teraz prognoza pokazuje dzisiaj troche i może coś w niedziele,,,,temperatura nocami też  blisko zera ale coś trzeba robić, może pszenice na chwasta chociaż uda się stuknąć.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał(a):

Nie wiem jak caryx ale na etykiecie toprexu pisało że "przymrozki po zastosowaniu nie wpływają na działanie środka", teraz już tego nie ma ale parę lat temu jeszcze tak było.

A ta dawka okrojone toprexu to mam wrażenie że tak będzie wkrótce robić się z większością środków ochrony, jest przykaz od góry redukcji stosowanych sor i dobrze wiedzą że aby to osiągnąć to trzeba robić to od drugiej strony.

Młotkiem po głowie stukać i wyjść na zimno na minusie. 

Opublikowano
19 godzin temu, Kedar88 napisał(a):

Widziałem że na Strzegomiu posiali buraki po burakach, życzę powodzenia.

Z tego co mówili to  w tamtym roku z 300 buraka przeorali. 

18 godzin temu, Szu15000 napisał(a):

Tomek73 współpracujesz z Rajmundem?

Rajmudem zawsze, chodząca wiedza, teraz jakaś Monika. 

Co do przeorania po Toprexie to doradcy stanowczo odradzali  pryskać, właściciel kazał lać i jechać.  

Opublikowano

Krosnoski taki narwany ? 😆  A po kiego wuja jemu jacyś "doradcy" potrzebni, jak on zęby zjadł na wielkotowarowym rolnictwie... 🤔

Opublikowano

Jak w LCH z nalotem chowacza, pewnie w najbliższych dniach trzeba będzie coś pryskać? Rusza rzepak w górę?  Mam w tych rejonach rzepak ale co 2 tyg jestem i ciekawe czy ok soboty już będzie do regulacji/t1 + robak? 

Opublikowano (edytowane)

Co tu regulować jak od przyszłego tygodnia chłody i przymrozki.

2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Młotkiem po głowie stukać i wyjść na zimno na minusie. 

Bo akurat tak było pisane co nie znaczy że to dobry wybór, u mnie trzy dni po przymrozkach i kolejne dopiero w czwartek nad ranem i dziś jedyne okienko, jakieś teorie spiskowe tutaj piszą o toprexie i się człowiek tylko wk***ia 😅, raczej i tak nie pojadę bo się mi nie chcę ale rzepak już ma między 5 a 10cm.

Edytowane przez Tigon