Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, class33 napisał(a):

Ja używam PH-03 firmy Tessa. Mam go kilka lat i nie ma problemów. Kiedyś używałem tych tanich za 30zl ale szybko traciły własciwosci, kalibracja nie pomagała. U mnie żeby uzyskac pH 5-5.5 to na 0.8L Mikrovit Bor trzeba dodać 300g kwasku. Znaczenie też mają inne SOR ktore dodajemy należy na bieżąco kontrolować pH miernikiem.

Z ciekawości do tego ph powyżej 5 regulujesz już po zastosowaniu wszystkich sor i dodania boru?

Opublikowano
2 minuty temu, Okisz napisał(a):

Z ciekawości do tego ph powyżej 5 regulujesz już po zastosowaniu wszystkich sor i dodania boru?

Tak Bor idzie pod koniec , rozpuszczam kwasek w wiaderku i dodaje bor, wlewam  do opryskiwacza  i sprawdzam, robie ewentuanie korekte dosypujac kwasku. Jako ostatni idzie adiuwant.

Opublikowano
2 minuty temu, class33 napisał(a):

Tak Bor idzie pod koniec , rozpuszczam kwasek w wiaderku i dodaje bor, wlewam  do opryskiwacza  i sprawdzam, robie ewentuanie korekte dosypujac kwasku. Jako ostatni idzie adiuwant.

Dzięki.  

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Jakie miernik masz, możesz podesłać link bo jest tego dziadostwa dużo. 

Ja wczoraj odebralem Milwaukee ph-51. Plus plyny kalibracyjne oraz do czyszczenia i przechowywania

• Root Admin
Opublikowano
6 godzin temu, class33 napisał(a):

Czyli źle bo adiuwant w większości przypadków ma iść pierwszy 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, yacenty napisał(a):

u nas poki co 17l, teraz chwile odpoczynku i trzeba będzie już jechać z t1

O widzisz a tak żeś narzekał, u mnie wczoraj 4mm i jest szansa że dzisiaj spadnie kolejne 4

W Kielcach będziecie mieli deszczomierze ? 

Edytowane przez XTRO
  • Root Admin
Opublikowano
38 minut temu, XTRO napisał(a):

O widzisz a tak żeś narzekał, u mnie wczoraj 4mm i jest szansa że dzisiaj spadnie kolejne 4

na co narzekałem, @XTRO nie pomyliłeś mnie z kimś? Cały czas uważam ze jest sucho i bardzo mało wody, ale czy to narzekanie?

Nie będziemy mieli deszczomierzy w Kielcach, bo nas nie ma w Kielcach.

Opublikowano
49 minut temu, XTRO napisał(a):

U mnie podobnie , całe 5mm.

Opublikowano
W dniu 13.03.2025 o 08:11, Tomek90 napisał(a):

I czym zaprawisz ten swój rzepak? Zajedź na ziemię 🤣

Ja mam nakupioną zaprawę  jeszcze na pare lat do przodu i nawet kupne nasiona doprawiam, pluch stymulatr do nasienny do wszystkich nasion dodaje. Pszenice często  też drugi raz zaprawiam. 

21 godzin temu, Okisz napisał(a):

Panowie jak robicie mieszaninę w opryskiwaczu. Bor dajecie przed insektycydem czy po?

Ostatnio robiłem tak:

Dodałem całe mikro I bor. Zbiłem ph kwaskiem do 5 z kawałkiem i wtedy insektycyd.

Bardzo źle robisz, odwrotnie. Pierwszy zawsze kwasek lub kondycjoner,  niegdy później, bo jak później dasz, to musisz  nawalić kwasku żeby ph zbić, a  jak dasz po bor  to już masakra zbić ph do poziomu. 

Kondycjoner, lub kwasek, instektycydy, fungicydy, i jeszcze zależy od formulacji, na koniec odżywki, ale zawsze na koniec  bor i jeszcze radze unikać boru w proszku. Tak jak wszystkich odżywek w proszku, nie polecam żadnych proszków. 

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Warto kupić odżywkę z Dr Green na rzepak, czy lepiej jakąś inną ? Co możecie polecić ? 

2 lat stosowałem i w tym roku chyba też choć jeszcze nie kupiona i zawsze do opryskiwacza idzie jako pierwsza.

Opublikowano
46 minut temu, tomek73 napisał(a):

Ja mam nakupioną zaprawę  jeszcze na pare lat do przodu i nawet kupne nasiona doprawiam, pluch stymulatr do nasienny do wszystkich nasion dodaje. Pszenice często  też drugi raz zaprawiam. 

Bardzo źle robisz, odwrotnie. Pierwszy zawsze kwasek lub kondycjoner,  niegdy później, bo jak później dasz, to musisz  nawalić kwasku żeby ph zbić, a  jak dasz po bor  to już masakra zbić ph do poziomu. 

Kondycjoner, lub kwasek, instektycydy, fungicydy, i jeszcze zależy od formulacji, na koniec odżywki, ale zawsze na koniec  bor i jeszcze radze unikać boru w proszku. Tak jak wszystkich odżywek w proszku, nie polecam żadnych proszków. 

Jak mam dać kwasek na początku , zależy czym sie pryska , raz trzeba dać 0,5 kg / 1000  l wody inym razem 1 kg ,

Opublikowano

Próbowałem róznych sposobów kwasek na poczatku, kwasek na koncu tylko jak dacie kwasek na początku trudno będzie wam zapanować nad pH bo może okazać się ze SOR ktorę beda dodawane tez wam obniżą i wyjdzie pH bardzo niskie i co regulowac potem borem? U mnie najlepiej sprawdza się jak wcześniej napisałem mieszanie kwasku z woda we wiadrze dolewanie boru i weryfikacja. Jak odpowiednie pH wlewam do opryskiwacza  i ewentualna korekta. Adiuwant ktory dodaje pelni role zmniejszenia napiecia powierzchniowego żeby ciecz rozpływała się po liściu.

Opublikowano
2 godziny temu, tomek73 napisał(a):

Wielokrotnie stosowałem MAXIBOR w proszku i nigdy żadnych komplikacji nie było

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Nie bawie się w wiaderko , wszystko w rozwadniacz , pierwszy siarczan , jak zapale ciągnik technopyt , mikro i cała reszta , na końcu kwaskiem regyluje

Po co dodajesz kwasek jak i tak tecnophyt jest 

• Like 1
Opublikowano

Tak czytam te Wasze rozważania dotyczące przygotowania mieszanin zbiornikowych i nasuwa mi się jedna myśl: każdy robi inaczej, a mimo to każdemu wychodzi i każdy jest zadowolony. Niesamowite 😉

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Dokładnie.

Dlaczego na etykietach śor nie ma ph danej substancji?

Na etykietach nie ma ale jest w karcie charakterystyki prawie każdego środka.

• Thanks 1
Opublikowano

Woda jest tylko nośnikiem, ilość substancji dostarczona roślinie pozostanie taka sama, będzie tylko bardziej mokra, nie wnikajac w to że ilość wody uzależniona powinna być od masy liściowej.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Jak mam dać kwasek na początku , zależy czym sie pryska , raz trzeba dać 0,5 kg / 1000  l wody inym razem 1 kg ,

PH metr sprawdzam i reguluję,. Jak najpierw dałem bor potem kwaskiem nie mogłem zbić ph. Powiedzy na początku daje 1,5 kg kwasku i było ok, jak dałem  najpierw bor to żeby zbić ph dałem 3 kg kwasku i tak sobie wyszło. 

Opublikowano (edytowane)

To niema różnicy co dodasz najpierw, zawsze będziesz potrzebował tyle samo kwasku do uregulowania pH

Nie zmienia to faktu że na końcu bor ze względu na inne substancje lub pierw bor i uregulowanie pH a później inne substancje.

Edytowane przez Ziel
Opublikowano
24 minuty temu, tomek73 napisał(a):

PH metr sprawdzam i reguluję,. Jak najpierw dałem bor potem kwaskiem nie mogłem zbić ph. Powiedzy na początku daje 1,5 kg kwasku i było ok, jak dałem  najpierw bor to żeby zbić ph dałem 3 kg kwasku i tak sobie wyszło. 

Może woda miała inne ph.