Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja poczekam na zdjęcia jak będzie tamten rzepak wyglądał za miesiąc, dwa mam nadzieję że kolega wrzuci o ile tego czymś nie przesieje :) raz widziałem podobne pole gdzie rzepak tak samo "gęsty" i potem dopiero jak kosili i kurde jakoś to wyglądało z drogi, ale ile sypało itd to nie było jak zagadać

Opublikowano
1 godzinę temu, Okisz napisał(a):

Panowie jak robicie mieszaninę w opryskiwaczu. Bor dajecie przed insektycydem czy po?

Ostatnio robiłem tak:

Dodałem całe mikro I bor. Zbiłem ph kwaskiem do 5 z kawałkiem i wtedy insektycyd.

Mi się wydaje że bor w przeciwieństwie do innych nawozów daje się na końcu.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

zauważyłem, że na forum jak się ktoś uczepi - to jak moja żona! :) odpowiem, bo co mi tam, zaprawia mi firma nasienna, płace za to grosze, a przynajmniej wiem że dobrze zrobione i fajnymi preparatami. Zastanawiam się obecnie , czy nie zmienić derricka na Tom-a, ktoś tutaj go bardzo zachwalał. Myślałem też nad aganosem, ale w F2, ale nie wiem jak hybryda po przesianiu się zachowa.

Po doświadczeniach z żytem hybrydowym w F2 jednak bym temat odpuścił. Jak swoje nasiona to tylko populacja 

2 minuty temu, Grzechooo napisał(a):

Chyba że to kwas borowy w proszku to wtedy jako pierwszy, w płynie zawsze na końcu 

Edytowane przez arnoldino
  • Like 1
  • Thanks 2
  • Root Admin
Opublikowano

U mnie przed domem biało :P a termometr pokazuje 1.5 na plusie, ale nie ma się co martwić, przeciez jeszcze rzepak nie kwitnie, na szczęście widać było to ochłodzenie na prognozach i żadne zabieg nie był robiony w tym tygodniu.

Opublikowano

Ale jak to ?  na sławetnym ciepłym Dolnym Śląsku 6 stopni mniej niż na poludniu ???  u nas teraz +7,5 i od wczorajszego wieczoru 15 mm. deszczu i nadal siąpi.

Opublikowano

najważniejsze że pada, azot w rzepaku i pszenicy wysiany także pięknie. Rzepak zasilony Borem i mikro plus chowacz, jak się ocieplo pojdzie 0.5l/ha toprex i mikro. co planujecie na t1.5??

Opublikowano
16 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Widzę że już wszyscy nawożenie pozamykali, nawet i na pszenicy. Teraz pada, narazie 9l jest 

dawaj ten deszcz na wschód, bo front się zaraz będzie kończył a może 1mm naciupało

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Nie było tu żadnego wjazdu opryskiwaczem jesienią, dopiero zamówiłem Korvetto :D

7 godzin temu, panczo1922 napisał(a):

Może i jest rzadki, ale za to mały :)

Ale co jak co - to od chwastów to udało Ci się go ochronić!

Edytowane przez ervyn
Opublikowano
4 godziny temu, Zetmar napisał(a):

Siał ktoś Aucklanda?

W tym roku mam pierwszy raz.

2 godziny temu, Grzechooo napisał(a):

Od zawsze dawałem jako pierwszy później kwasek cytrynowy i reszta i nic się nie działo. 

Opublikowano
Godzinę temu, SawekBraczyk napisał(a):

Widzę że już wszyscy nawożenie pozamykali, nawet i na pszenicy. Teraz pada, narazie 9l jest 

Gdzie tam wszyscy... Ja dopiero w zeszły wtorek podał N1 na najbardziej pokrzewionych pszenicach. W rzepaku N2 poszło teraz w poniedziałek, a widzę że we wsi kilku, którzy mają duże rapsy, to jeszcze się wstrzymali z drugą dawką 😁

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał(a):

nie wiem, nie wnikam. jak jemu siałem to sam zbierałem dużo więcej. Ja już od jakichś 4-5lat nie robię żadnych usług

Musisz zacząć siać liniowki z kupy. 

Opublikowano
Godzinę temu, poosa21 napisał(a):

W tym roku mam pierwszy raz.

Od zawsze dawałem jako pierwszy później kwasek cytrynowy i reszta i nic się nie działo. 

Tak, jak to co ewentualnie podniósł bor co też ważne proszek czy płyn to zbijałeś kwaskiem. Tylko nie każdy chce się w takie coś bawić i właśnie dla takich osób jest informacja kiedy bor dodawać do mieszaniny

Opublikowano
27 minut temu, Zetmar napisał(a):

Mógłbyś coś więcej powiedzieć o tej odmianie?

Dosyć niska, wyglada słabiej od absoluta i odmian rapoola, KWS ale sypie póki co najlepiej. 

Opublikowano
3 minuty temu, ervyn napisał(a):

Dosyć niska, wyglada słabiej od absoluta i odmian rapoola, KWS ale sypie póki co najlepiej. 

Na jakiej klasie go miałeś?

Opublikowano
4 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Tak, jak to co ewentualnie podniósł bor co też ważne proszek czy płyn to zbijałeś kwaskiem. Tylko nie każdy chce się w takie coś bawić i właśnie dla takich osób jest informacja kiedy bor dodawać do mieszaniny

Czyli jak to jest  tym ph dla insektycydów?

Podczas dodawania do cieczy ma być ph w granicach 5.5 -6 czy ph ostatwczne cieczy ma być takie (bor płynny na końcu podany który podnosi ph)

Opublikowano (edytowane)

Według speców z firm chemicznych co szkolenia robią to twierdzą że ważne jest pH podczas dodawania poszczególnych środków i dlatego bor powinno się podawać na końcu jak już reszta jest rozpuszczona. 

Zawsze dla pewności dodaje kondycjoner i nie było problemu z działaniem czy to na chwasty czy szkodniki.

Edytowane przez arnoldino