Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

Mszyca też była jesienią?? 

Słaby jest, obsada ile? 

Brak wschodów, bardzo sucho, są miejsca że jest 5 szt na m2 są i takie że jest 25 tylko malutkich średnica rozety 10cm. Ale brałem je do domu na watę to puszczają zielone listki ze środka. 

miałem już podobne rzepaki 3 lata temu, tylko że hybrydy, dobry rok się trafił to plony na poziomie 3,3-4,05t/ha. 

no i używałem wtedy improvera wczesną wiosną.

Opublikowano

Co sądzicie o zastosowaniu miedzi systemicznej teraz w rzepaku ? Dodatkowo do insektycydu na chowacza. Na weekend ma być ciepło i może warto wykonać zabieg. Czy lepiej dołożyć bor?

Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał(a):

Oj, gdybym miał teraz taką populację to już bym zamawiał nasiona kukurydzy

Hybrydy w poprzednich latach w podobnym stanie potrafiły dać 3,3-4,05t, zadowoli mnie jeśli z tej populacji uleci 2-2,5t żeby koszta się zwróciły. Jest tego 3ha to nie zaboli też tak po kieszeni.

Opublikowano
9 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

Co sądzicie o zastosowaniu miedzi systemicznej teraz w rzepaku ? Dodatkowo do insektycydu na chowacza. Na weekend ma być ciepło i może warto wykonać zabieg. Czy lepiej dołożyć bor?

Myślę że ma to sens. Przy tym ociepleniu na koniec tygodnia to raczej na pewno chowacz się pojawi 

• Root Admin
Opublikowano
14 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

nie mam zdania co do miedzi systemicznej, nie stosowałem jeszcze

a jeśli chodzi o rzepak to planuje w środę przywalić pełną zupkę mikro + inazuma, od srody u nas ma być już bardzo ciepło

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał(a):

nie mam zdania co do miedzi systemicznej, nie stosowałem jeszcze

a jeśli chodzi o rzepak to planuje w środę przywalić pełną zupkę mikro + inazuma, od srody u nas ma być już bardzo ciepło

Jak długo w roślinie działa acetamipryd, a ile działał chloropiryfos? Ma ktoś jakieś opinie na ten temat?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, macko94 napisał(a):

Na t1 co będzie lepsze? Tebu+ protio czy toprex?

Druga sprawa, czy mogę w jednym zabiegu połączyć korvetto i labradora?

Nie za bardzo 

47 minut temu, ervyn napisał(a):

Najsłabsze z najsłabszych, dodatkowo populacja 

IMG_2158.jpeg

IMG_2159.jpeg

Na jednej działce mam taki sam na wielkość  tyle że gęściejszy(  niby hybryda, tyle że własna)  i tam już pełna dawka N była dana na początku lutego na raz , ale u ludzi widziałem jeszcze gorsze i rzadsze i póki co nawozy mają również posypane

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Nie za bardzo 

Na jednej działce mam taki sam na wielkość  tyle że gęściejszy(  niby hybryda, tyle że własna)  i tam już pełna dawka N była dana na początku lutego na raz , ale u ludzi widziałem jeszcze gorsze i rzadsze i póki co nawozy mają również posypane

Ja dałem 250 saletry, poszło 15 litrów deszczu, w tym tygodniu po 15°, zobaczę co z tego będzie do 10 marca, jak się poprawi to idzie jeszcze 200-220kg i niech się dzieje co chce

Opublikowano
1 godzinę temu, polskatk napisał(a):

Korvetto. Ale dziwne że LaDiva Ci to przepuściła, bo mówimy o tej samej substancji (arylex). 

Ladiva była poprawką po doglebuwce i może bodziszek był już za duży.To znaczy że nie ma już czym ?

Opublikowano
37 minut temu, macko94 napisał(a):

Druga sprawa, czy mogę w jednym zabiegu połączyć korvetto i labradora?

Łączyłem nic się nie działo i chwasty brało.

Opublikowano
21 minut temu, Henryk69 napisał(a):

Ladiva była poprawką po doglebuwce i może bodziszek był już za duży.To znaczy że nie ma już czym ?

Na wiosnę zostaje Ci tylko Korvetto.

Opublikowano
16 minut temu, Andpol napisał(a):

Łączyłem nic się nie działo i chwasty brało.

Zmniejszałeś dawkę korvetto czy nie? Mi głównie chodzi o skasowanie maku polnego.

Opublikowano
yacenty napisał:

to co lepsze do t1? Tebu czy metko?

do metkonazolu na t1 sie zrazilem, choc to nie jego wina. to byl rok, w ktorym nalozylo sie wiele bledow. 1. szybkie t1, 2 dluga przerwa na pierwszy platek, 3 opozniony zabieg na platek. pechowo dalem wtedy metkonazol, czesciowo go za to obwiniam (jak taki glupi chlop, bo sam narobilem glupot). nie ukrywam, od tego czasu jade tebu 250 -1 litr. czy mozna wiecej ,bo to tanie i kosztow zero, tego nie wiem. doczytalem rowniez ,ze tebu i metko daja efekt zwiekszonej ilosci hlorofilu -efekt zielonosci. zostalem przy tebu, nie zmieniam. pamietam jednak, ze jesli od t1, do platka bedzie ponad 1 miesiac, wjade w miedzy czasie metkonazolem.

Opublikowano
8 minut temu, macko94 napisał(a):

Zmniejszałeś dawkę korvetto czy nie? Mi głównie chodzi o skasowanie maku polnego.

Nic nie zmniejszałem 1 l na ha szło

• Root Admin
Opublikowano
8 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

do metkonazolu na t1 sie zrazilem, choc to nie jego wina. to byl rok, w ktorym nalozylo sie wiele bledow. 1. szybkie t1, 2 dluga przerwa na pierwszy platek, 3 opozniony zabieg na platek. pechowo dalem wtedy metkonazol, czesciowo go za to obwiniam (jak taki glupi chlop, bo sam narobilem glupot). nie ukrywam, od tego czasu jade tebu 250 -1 litr. czy mozna wiecej ,bo to tanie i kosztow zero, tego nie wiem. doczytalem rowniez ,ze tebu i metko daja efekt zwiekszonej ilosci hlorofilu -efekt zielonosci. zostalem przy tebu, nie zmieniam. pamietam jednak, ze jesli od t1, do platka bedzie ponad 1 miesiac, wjade w miedzy czasie metkonazolem.

tu i tak planuje takie szybkie tebu+azoksy na zielonym pąku, bo do kwitnięcia bedzie z 45-50 dni, wiec po 4 tygodniach i tak musi pójść urzędowa poprawka

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

t1 w rzepaku: piraklostrobina i protiokonazol.

Jakie za, jakie przeciw?

O jakich dawkach myślałeś scz.? 

Za: priotio na phome w najnowszych badaniach wypada lepiej niż generalnie chwalony difenikonazol. I jest obecnie niesamowicie tani. Piraklostrobina to składnik architekta, który też super wypada. Polskie badania pokazywały wyższość difenokonazolu nad priotio, ale AHDB w wielu badaniach ma lepsza skuteczność priotio. 

Przeciw: skoro jest toprex który jest "good enough" i kosztuje 100zl, to po co kombinować 😉. W gotowcach typu toprex robote robi też formulacja, która w składakach może już nie być taka dobra. Phoma trzeba zwalczać ale to nie zgnilizna twardzikowa, żeby przykładać aż taka wagę do ochrony (klucz to nie opierac ochrony przed phoma na tebu). Nie wiem jak z regulacją po tym zestawie. 

Podsumowując. Jak będzie w tym składaku 150g priotio i 100-150 g piraklostrobiny, to będzie to bardzo skuteczna ochrona grzybowa phomy. Uważam, że to będzie górna półka coś ala Shepherd (boskalid+piraklostrobina) lub aviator. I to za pół ceny shepherda czy awiatora. Badania pokazują możliwa zwyzke plonu 100-150kg, więc to ciekawy pomysł. Jakby dać 1l Bushi i 0.5 l Protendo koszt wyszedłby pewnie ok 140 zł. Największy minus jaki widzę to zbyt mała regulacja takiego zestawu. Priotio wiadomo, że średnio reguluje, a gdyby piraklostrobina byłaby dobrym regulatorem, to w Architekcie nia dawaliby proheksadionu i chlorku mepikwatu. Jakby dodać to tej kombinacji 0.6 mepiku to już byłoby lepiej ale wtedy koszt całości zbliżyłby się do 200zl. Ciągle taniej niż Architekt i teoretycznie jakby się przełożyło na wzrost plonu o 100kg (vs toprex), to można rozważyć (230zl na plus po obecnych cenach minus 100zl za dodatkowy koszt srodka), ale taka zwyzka wcale nie jest pewna, bo zależy od nasilenia chorob.

Jak dla mnie za mało można ugrać na doskonaleniu t1 w rzepaku. Niska cena priotio kusi do różnych kombinacji. Można nawet zrobić trochę ulepszonego toprexa mieszając paklobutrazol i priotio za podobna cenę ok 100zl, ale mi się nie chciałoby w to bawić. Dla mnie największe wyzwanie w fungicydach w rzepaku, to wytrzymanie długiego okresu między zabiegiem na płatek, a zbiorem. W czasach kiedy 150g priotio można mieć za te 40zl. Warte rozważenia może być zrobienie zabiegu priotio na pąk i delikatne opóźnienie płatka. Na tym na pewno może być więcej do ugrania, bo zgnilizna twardzikowa, może zabrać dużo więcej plonu niz phoma.

25 minut temu, yacenty napisał(a):

tu i tak planuje takie szybkie tebu+azoksy na zielonym pąku, bo do kwitnięcia bedzie z 45-50 dni, wiec po 4 tygodniach i tak musi pójść urzędowa poprawka

U mnie to raczej 30-40 dni, ale jezeli dając zabieg na pąk udałoby się opóźnić nawet o 1 tydzień płatek, to już byłoby coś. Zabieg na luszczyne nie rozważam, bo za duże są "koszty" takiego rozwiązania, przynajmniej w moich doświadczeniach. 

Opublikowano

Chcę dać na rzepak saletre amonową ponieważ taki nazóz kupiłem planuje dać 500kg/ha pytanie czy dać na raz  czy podzielić na dwa  co 2 tygodnie ? Teraz spadło z 7mm poczekam aż trochę przeschnie i we wtorek chcę dać 1 dawkę

Opublikowano
42 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

to co lepsze do t1? Tebu czy metko?

Tebu na t1, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Tu pokazane jest ze dla pełnej dawki vs priotio można stracić 250kg plonu (produkt toledo)

Dodatkowo wrzucam screen pokazujący ze regulacyjnie też szału nie ma. Co prawda to badania regulacji jesiennej, ale zawsze.

Jak koniecznie chcesz iść w tebu to zainwestuj te 40zl i dodaj 150g priotio. Jak obniżysz dawkę tebu, to cenowo będzie ok a grzybowo znacznie lepiej. 

Screenshot_20250302_180851_Samsung Notes.jpg

Rzepak - regulacja-ocena toprexu.jpg

• Thanks 1