Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

To po co ci się marzy siewnik talerzowy, skoro rzutowo robisz 8.5t na odpier**l. 

 

Fasoli rzutowo nie posieje, poza tym nie mogę się przełamać na większe areały na odpier**l 

Opublikowano
17 godzin temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

No okej, może to były poletka doswiadzalne to się mogę zgodzić.

i tutaj rozumiem ze w 1 roku po rozpromowaniu towar może kosztować nawet i 4 tys za 1000kg

no ale bez przesady żeby rok do roku trzepac na tym kasę. Uważam ze w kolejnych latach powinien być ten towar tańszy. Przykładowo da vinci które wyceniają na ponad 3 tys to nie jest odmiana wychodowana rok temu… 

 

rolnicy w ogóle nie wiedzą na czym polega hodowla nowej odmiany a po wyhodowaniu dobrej odmiany robota jest ta sama z wyjątkiem tego że znany jest przepis . Hodowla odmiany to 10 lat a odtwarzanie trwa podobnie .Porównując hodowlę odmiany do gotowania zupy to wpierw szukają przez lata przepisu ile soli pieprzu i innych przypraw dodać aby coś wyszło tyle że ta sól składa się z mieszaniny z kilkudziesięciu kopalni i tam trzeba dobrać proporcje aby smakowało .A droga do C1 jest taka sama i trwa 8-9  lat przy czym ten pierwszy rok to szklarnie później poletka kilka m2 z tego sieje się kilkadziesiąt m2z tego już są ary a z tych arów pierwszy hektar z plonem 10t i dopiero z tego pierwsze kilkadziesiąt ha a zanim to dotrze do C1 mija jeszcze 5 lat a każdy w tej kolejce musi zarobić (nawet ja- bo nie będę dla idei co odmiana czyścił kombajnu do poziomu sterylności )    

 

a wyhodować odmianę może każdy tylko czy starczy cierpliwości 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, v11 napisał(a):

rolnicy w ogóle nie wiedzą na czym polega hodowla nowej odmiany a po wyhodowaniu dobrej odmiany robota jest ta sama z wyjątkiem tego że znany jest przepis . Hodowla odmiany to 10 lat a odtwarzanie trwa podobnie .Porównując hodowlę odmiany do gotowania zupy to wpierw szukają przez lata przepisu ile soli pieprzu i innych przypraw dodać aby coś wyszło tyle że ta sól składa się z mieszaniny z kilkudziesięciu kopalni i tam trzeba dobrać proporcje aby smakowało .A droga do C1 jest taka sama i trwa 8-9  lat przy czym ten pierwszy rok to szklarnie później poletka kilka m2 z tego sieje się kilkadziesiąt m2z tego już są ary a z tych arów pierwszy hektar z plonem 10t i dopiero z tego pierwsze kilkadziesiąt ha a zanim to dotrze do C1 mija jeszcze 5 lat a każdy w tej kolejce musi zarobić (nawet ja- bo nie będę dla idei co odmiana czyścił kombajnu do poziomu sterylności )    

 

a wyhodować odmianę może każdy tylko czy starczy cierpliwości 

A idze wyczyścić co do ziarka, ile to trwa ,pół godziny

12 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Mam nakoszone 16, 14 i 13 białka.

Ostatnie 80t nie badane

Jaki plon tej 16 i jakie nawożenie ? , a i jaka odmiana ma tak wysokie białko

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
24 minuty temu, v11 napisał(a):

rolnicy w ogóle nie wiedzą na czym polega hodowla nowej odmiany a po wyhodowaniu dobrej odmiany robota jest ta sama z wyjątkiem tego że znany jest przepis . Hodowla odmiany to 10 lat a odtwarzanie trwa podobnie .Porównując hodowlę odmiany do gotowania zupy to wpierw szukają przez lata przepisu ile soli pieprzu i innych przypraw dodać aby coś wyszło tyle że ta sól składa się z mieszaniny z kilkudziesięciu kopalni i tam trzeba dobrać proporcje aby smakowało .A droga do C1 jest taka sama i trwa 8-9  lat przy czym ten pierwszy rok to szklarnie później poletka kilka m2 z tego sieje się kilkadziesiąt m2z tego już są ary a z tych arów pierwszy hektar z plonem 10t i dopiero z tego pierwsze kilkadziesiąt ha a zanim to dotrze do C1 mija jeszcze 5 lat a każdy w tej kolejce musi zarobić (nawet ja- bo nie będę dla idei co odmiana czyścił kombajnu do poziomu sterylności )    

 

a wyhodować odmianę może każdy tylko czy starczy cierpliwości 

Znowu się przełączyłeś z RU68, znowu szambo?

  • Root Admin
Opublikowano

A jaki to problem? Nawet dwa lata z rzędu.

Jedyny problem w takiej uprawie to narożniki pol, zwłaszcza małych pól. Duże pola to bajka 

  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, v11 napisał(a):

rolnicy w ogóle nie wiedzą na czym polega hodowla nowej odmiany a po wyhodowaniu dobrej odmiany robota jest ta sama z wyjątkiem tego że znany jest przepis . Hodowla odmiany to 10 lat a odtwarzanie trwa podobnie .Porównując hodowlę odmiany do gotowania zupy to wpierw szukają przez lata przepisu ile soli pieprzu i innych przypraw dodać aby coś wyszło tyle że ta sól składa się z mieszaniny z kilkudziesięciu kopalni i tam trzeba dobrać proporcje aby smakowało .A droga do C1 jest taka sama i trwa 8-9  lat przy czym ten pierwszy rok to szklarnie później poletka kilka m2 z tego sieje się kilkadziesiąt m2z tego już są ary a z tych arów pierwszy hektar z plonem 10t i dopiero z tego pierwsze kilkadziesiąt ha a zanim to dotrze do C1 mija jeszcze 5 lat a każdy w tej kolejce musi zarobić (nawet ja- bo nie będę dla idei co odmiana czyścił kombajnu do poziomu sterylności )    

To po tej całej litanii od kilku kłosów ze szklarni do setek hektarów to bym powiedział że ten materiał siewny powinien mieć oznaczenie Z i to nie wiem czy Z1 czy może jeszcze jakaś wyższa cyfra ,a nie C1 , ale faktycznie na podobnych zasadach to właśnie działa 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
49 minut temu, mysza103 napisał(a):

To po tej całej litanii od kilku kłosów ze szklarni do setek hektarów to bym powiedział że ten materiał siewny powinien mieć oznaczenie Z i to nie wiem czy Z1 czy może jeszcze jakaś wyższa cyfra ,a nie C1 , ale faktycznie na podobnych zasadach to właśnie działa 

to co kosiliśmy to materiał PBIII to będzie C1 za 6 lat 

2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

A idze wyczyścić co do ziarka, ile to trwa ,pół godziny

 

chyba do ziarnka nawet się nie da  pomimo spręzarek śrubowych szczotek  i skrobaków (można przy okazji poznać każdy cm@kombajnu i zajrzeć w miejsca gdzie nawet diabeł nie zaglada )a jest jeszcze  kilkukrotne przed koszenie -dla bezpieczeństwa i to idzie na pasze - towar za moze i 10 000/t

2 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Znowu się przełączyłeś z RU68, znowu szambo?

gdzie szambo każdy ma już kanalizację lub przydomową oczyszczalnię - gdzie ty żyjesz ? 

Opublikowano

a wyhodowanie nowej odmiany jest nawet niezbyt skomplikowany - przed kłoszeniem rozchylamy flagowy i usuwamy zawiązki pylników - ważne aby wszystkie i zostawiamy aż do wykłoszenia -w momencie gdy przychodzi czas zapylenia ręcznie zapylamy pylnikami z krzyżówki innych odmian które już przez kilkanaście lat wcześniej już wyselekcjonowaliśmy i które rokują nadzieję .Oczywiście jesteśmy przygotowani na to ze ponad 50% takich poczynań nam nie wyjdzie a kolejne 45% będzie słabo plonować z pozostałych 5 % jest możliwość że po latach coś wyda przyzwoity plon   .i wtedy już można założyć że staniemy się milionerami oczywiście jeżeli zachęcimy kogoś do zapłacenia za tę tajemnicę co tam mieszaliśmy 

- krycie kabanów wydaje się prostsze 

Opublikowano
W dniu 14.08.2025 o 16:51, ravoj napisał(a):

No akurat poznaniak to lipa, tu nigdy nie wiesz ile wysieje, mam stary  zachodni to bajka, ale marzę o siewniku  z talerzami. 

Stary na mechanicznej skrzyni nie jest zły , sieje ile ustawię 

  • Root Admin
Opublikowano
W dniu 14.08.2025 o 16:51, ravoj napisał(a):

No akurat poznaniak to lipa, tu nigdy nie wiesz ile wysieje, mam stary  zachodni to bajka, ale marzę o siewniku  z talerzami. 

Miałem poznaniaka z 78roku, wiele można mu było zarzucić ale akurat jak ustawiłeś 160 czy 180kg pszenicy to tyle posial. Jak dałeś 5kg rzepaku to tyle posial, ale wiadomo przesiadka na kuhn zrobiła różnice 

Opublikowano
W dniu 14.08.2025 o 16:51, ravoj napisał(a):

No akurat poznaniak to lipa, tu nigdy nie wiesz ile wysieje, mam stary  zachodni to bajka, ale marzę o siewniku  z talerzami. 

O Poznaniaku to chyba mówisz o tym nowszym malowanym na niebiesko na olejowej. Stary poznaniak jeszcze na kołach od Syrenki nie oszukuje. Wady jakie ma to gęste redlice i w moim przypadku brak docisku. Rdlica lata jak se chce, podskakuje, żyje swoim życiem.

 

Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał(a):

w zeszłym roku sialem swoim poznaniakiem az sie zepsuł i znajomy dosiewal mi pol pola nowym gaspardo to jakość siewu to kosmos, przeskok dosłownie 40lat

To znaczy czym się wyróżniał ten przeskok 🤔

Opublikowano

To ja jakimś trefnym Poznaniakiem siałem chyba 

11 godzin temu, yacenty napisał(a):

A jaki to problem? Nawet dwa lata z rzędu.

Jedyny problem w takiej uprawie to narożniki pol, zwłaszcza małych pól. Duże pola to bajka 

No ja dlatego nie robię tego na większą skalę, prawda z narożnikami i przy między też trochę rzadziej mi rzucało a trochę do sąsiada, więc tylko jak muszę to tak sieje

 

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

2 godziny temu, Piffpaff napisał(a):

w zeszłym roku sialem swoim poznaniakiem az sie zepsuł i znajomy dosiewal mi pol pola nowym gaspardo to jakość siewu to kosmos, przeskok dosłownie 40lat

To znaczy czym się wyróżniał ten przeskok 🤔

mniejsza norma wysiewu, poznaniaka ustawiłem 180kg a gaspardo z brona aktywna I redlicami talerzowa ustawil znajomy na 150. siane tego samego dnia a po gaspardo nasiona wzeszly dzien wcześniej i w porównaniu do poznaniaka gdzie nasiona wysiałe były jak leci czyli raz jedno ziarno trochę dalej 4 ziarna obok siebie a po gaspardo wysiew równiejszy. Do tego czesc nasiona leżała nie przykryta a po gaspardo rowno jak na stole. Co mam Ci jeszcze napisać przeskok 40 lat

  • Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 
       
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
    • Przez yacenty
      Jak nawozicie pszenicę ozimą? Jakie startegie przyjmujecie? Na 2 dawki? Na 3? Stosujecie nawozy sypkie typu saletra, saletrzak, mocznik czy może jednak RSM? A może jakaś kombinacja mieszana?
      Jakie macie pomysły nawożenia pszenicy? Jak wygląda nawożenie pszenicy ozimej a jak jarej?
      Temat jest kontunuacją rozbitą na wątki z tematu ogólnego o pszenicy: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/80-pszenica-ozima-i-jara/
       
    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Potrzebuje bardzo dobrej odmiany pszenicy ozimej na województwa wymienione w temacie. Najlepiej żeby to była ostka, odporna na choroby, na średnie stanowiska i dobrze plonujaca. Wiem, każda firma ma taka pszenicę, która ma wyżej wymienione cechy. 😀
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v