Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Agrest dokładnie jak piszesz, warstwa 5cm to błoto widać po polach ale wystarczy wbić szpadel na sztych to już tak kolorowo nie ma. Ostatnio przejeżdżałem przez budowę autostrady gdzie od ponad 2 lat jest nawieziona olbrzymia hauda skrywki dluga ok 100m i szeroka pewnie 20-30m. Teraz ja rozplantowuja na pobocza to widać że mokra ziemia jest max 1m w głąb a dalej jasna sucha ziemia

Opublikowano

U mnie 2 cm Kaszuby ponad 20cm zazdroszcze


Panowie szybkie pytanie: Planuje w tym roku po zniwach zgleboszowac pola, sloma zostanie ścięte. Jaka kolejność obrac, najpierw talerzówka żeby to lekko zerwać i wymieszać czy od razu głębosz. Nie ukrywam że zależy mi żeby jak najszybciej wymieszać słomę żeby się rozkładała i lepiej się oralo potem

Opublikowano (edytowane)

Od razu głębosz. Lepiej i dokładniej po równym, jak po talerzowanym.

 

Czy ktoś ma pomysł, co to może być? Czy to w ogóle jest jakiś szkodnik magazynowy? Małe to i szybkie, a w porównaniu do ziarna, to nawet nie 1/4 długości ziarka. Ledwo to widać w zasadzie. Znalazłem we wiadrze ze zbożem pojedyncze sztuki podczas przesiewania, które stało w przejściu przez budynek gospodarczy, gdzie są pasze szykowane. Bezpośrednio z przyczepy jak brałem próbę, to nic nie było.

 

EDIT: Dorzucam drugie foto z porównaniem do ziarka

Screenshot_20250111-125030.png

Screenshot_20250111-131542.png

Edytowane przez Maniaks
Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał(a):

U mnie 2 cm Kaszuby ponad 20cm zazdroszcze

 

Panowie szybkie pytanie: Planuje w tym roku po zniwach zgleboszowac pola, sloma zostanie ścięte. Jaka kolejność obrac, najpierw talerzówka żeby to lekko zerwać i wymieszać czy od razu głębosz. Nie ukrywam że zależy mi żeby jak najszybciej wymieszać słomę żeby się rozkładała i lepiej się oralo potem

 

Mam dwa pola do zgłęboszowania, i tak samo słoma będzie cięta. Plan jest taki żeby najpierw płytko talerzówka a potem głębosz z wałem mulczującym. Dlaczego nie odwrotnie? Kiedyś już tak zrobiłem i źle wspominam talerzowanie po głęboszu. Ściąga ciągnik w miejsca gdzie szły pazury od głębosza

Opublikowano

Bo głęboszuje się odwrotnie jak orze talerzuje, albo na skos, jak zrobisz w tą samą strone co zawsze robisz to efekt roboty kiepski , jedynie lżej i mniej paliwa , ale chodzi o to  żeby zrobić dobrze

4 godziny temu, Piffpaff napisał(a):

U mnie 2 cm Kaszuby ponad 20cm zazdroszcze

 

Panowie szybkie pytanie: Planuje w tym roku po zniwach zgleboszowac pola, sloma zostanie ścięte. Jaka kolejność obrac, najpierw talerzówka żeby to lekko zerwać i wymieszać czy od razu głębosz. Nie ukrywam że zależy mi żeby jak najszybciej wymieszać słomę żeby się rozkładała i lepiej się oralo potem

 

20 cm na niezamrznięta glebe nic dobrego , chyba że za tydzień stopnieje, tam kiepskie ziemie to musi padać podwójnie

  • Like 1
Opublikowano

Po talerzowaniu masz dodatkowo 15-20% paliwa na głęboszowaniu więcej, bo uślizg kół większy. Z głęboszem powinno się wjeźdżać na nieruszaną ziemie, głęboszuje się na ukos w stosunku do orki czy talerzowania

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Bo głęboszuje się odwrotnie jak orze talerzuje, albo na skos, jak zrobisz w tą samą strone co zawsze robisz to efekt roboty kiepski , jedynie lżej i mniej paliwa , ale chodzi o to  żeby zrobić dobrze

20 cm na niezamrznięta glebe nic dobrego , chyba że za tydzień stopnieje, tam kiepskie ziemie to musi padać podwójnie

Panowie chciałbym tak robić. Ale jest mały haczyk. Właściwie to hak. Uprawiam pola 15m szerokie i 2 km długie. Z wielką ochotę zrobiłbym to robić w skos no ale sami widzicie ;)  Gdzie się da to uprawki idą w skos.

  • Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Lukasz21_Lubelskie napisał(a):

Panowie chciałbym tak robić. Ale jest mały haczyk. Właściwie to hak. Uprawiam pola 15m szerokie i 2 km długie. Z wielką ochotę zrobiłbym to robić w skos no ale sami widzicie ;)  Gdzie się da to uprawki idą w skos.

W czym jest problem zrobić to na skos?

Opublikowano
7 godzin temu, Maniaks napisał(a):

Od razu głębosz. Lepiej i dokładniej po równym, jak po talerzowanym.

 

Czy ktoś ma pomysł, co to może być? Czy to w ogóle jest jakiś szkodnik magazynowy? Małe to i szybkie, a w porównaniu do ziarna, to nawet nie 1/4 długości ziarka. Ledwo to widać w zasadzie. Znalazłem we wiadrze ze zbożem pojedyncze sztuki podczas przesiewania, które stało w przejściu przez budynek gospodarczy, gdzie są pasze szykowane. Bezpośrednio z przyczepy jak brałem próbę, to nic nie było.

 

EDIT: Dorzucam drugie foto z porównaniem do ziarka

Screenshot_20250111-125030.png

Screenshot_20250111-131542.png

Możliwe, że to rozkruszek.

Opublikowano
15 godzin temu, misio3p napisał(a):

Możliwe, że to rozkruszek.

Też tak myślałem, ale potem popatrzyłem na zdjęcia w internecie czy nagrania i te rozkruszki trochę inaczej wyglądają. Są bardziej okrągłe, a to było takie podłużne i chyba jeszcze mniejsze, jak te. Ale dzięki za sugestię.

Opublikowano
8 minut temu, Maniaks napisał(a):

Też tak myślałem, ale potem popatrzyłem na zdjęcia w internecie czy nagrania i te rozkruszki trochę inaczej wyglądają

A to nie ten sam co kiedyś @Agrest pytał? Psotnik bodajże

Opublikowano
18 minut temu, jajonasz napisał(a):

A to nie ten sam co kiedyś @Agrest pytał? Psotnik bodajże

O! To wygląda faktycznie jak ten owad. Dzięki wielkie. Przynajmniej już wiem co to za cholerstwo.

Opublikowano

Dokładnie, tak mi tu zdiagnozowano. Psotniki , gryzki.

 

Ja wwiozlem to z paletą starego drewna

Opublikowano
2 godziny temu, fcbarcelonacule napisał(a):

t1 ostatnimi laty w monokulturze to było u mnie Unix 0,6 kg + Tern/Kendo + jakiś tańszy triazol. Jak radzicie myśleć nad Unixem czy bardziej Duet ? przedplon grykochwast. 

Też właśnie się zastanawiam nad duetem, bo można pryskać już od 5 stopni ( przedplon rzepak) , 

Brak triazoli w Duecie umożliwa wczesny wzjad z T1, działa on zapobiegawczo 

Opublikowano
11 godzin temu, Jarko19 napisał(a):

Też właśnie się zastanawiam nad duetem, bo można pryskać już od 5 stopni ( przedplon rzepak) , 

Brak triazoli w Duecie umożliwa wczesny wzjad z T1, działa on zapobiegawczo 

A kto robi T1 w takiej temp? 😅

Opublikowano
W dniu 11.01.2025 o 16:39, wilkołak napisał(a):

Bo głęboszuje się odwrotnie jak orze talerzuje, albo na skos, jak zrobisz w tą samą strone co zawsze robisz to efekt roboty kiepski , jedynie lżej i mniej paliwa , ale chodzi o to  żeby zrobić dobrze

20 cm na niezamrznięta glebe nic dobrego , chyba że za tydzień stopnieje, tam kiepskie ziemie to musi padać podwójnie

Wy pola 1-2 ha robicie na szagę? Ja sobie tego nie wyobrażam, więcej kręcenia i pierdzielenia niż to jest warte 

Opublikowano

Co waszym zdaniem jest lepszą opcją przy T1 z poniższych rozwiązań ?

Pszenica Pallas prowadzona dość intensywnie po rzepaku ( z moich obserwacji trochę bardziej podatna na choroby niż Euforia, nawet w ubiegłorocznym suchym sezonie 


1. Duet Na Start w dawce o 15% większej 
2. Duet Na Start w dawce o 15% większej/ lub standard + około 210-220g fenpropidyny 
3. Delaro Forte dawka standard 1,5L
4. Daxur dawka standard 1L - tu natomiast mam watpliwości bo bardziej pasuje mi jego skład do T2
5. Wirtuoz Pro dawka około 0,9-1,0L 
6. Własna mieszanina Unix, Protendo oraz Tern czyli cyprodynil, protiokonazol, fenpropidyna

 

T2 to będzie Priaxor 0,9L z protiokonazolem ( jeśli w T1 nie zastosuje fungicydu z działaniem wyniszczającym i termin między T1 a T2 nie będzie odległy ) 
T3 to mieszanina Tebukonazolu z Metkonazolem 

 

Opublikowano
3 godziny temu, XTRO napisał(a):

Wy pola 1-2 ha robicie na szagę? Ja sobie tego nie wyobrażam, więcej kręcenia i pierdzielenia niż to jest warte 

Jeśli jest kwadrat, to jaka różnica...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 
       
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
    • Przez yacenty
      Jak nawozicie pszenicę ozimą? Jakie startegie przyjmujecie? Na 2 dawki? Na 3? Stosujecie nawozy sypkie typu saletra, saletrzak, mocznik czy może jednak RSM? A może jakaś kombinacja mieszana?
      Jakie macie pomysły nawożenia pszenicy? Jak wygląda nawożenie pszenicy ozimej a jak jarej?
      Temat jest kontunuacją rozbitą na wątki z tematu ogólnego o pszenicy: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/80-pszenica-ozima-i-jara/
       
    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Potrzebuje bardzo dobrej odmiany pszenicy ozimej na województwa wymienione w temacie. Najlepiej żeby to była ostka, odporna na choroby, na średnie stanowiska i dobrze plonujaca. Wiem, każda firma ma taka pszenicę, która ma wyżej wymienione cechy. 😀
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v