Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak kupujesz w kredycie 0 % to za traktor płaci dilerowi bank pewną część  , być może dilerzy nie są skłonni urywać z ceny za ten traktor w kredycie 0 % bo mają świadomość tego że kupca stać na droższy sprzęt , bo w chwili kupna nie płaci za niego całej sumy i nie robi na nim wrażenia 30 000 np. bo miał na traktor 500 000 przygotowane a zapłacił tylko 200 000 

• Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Przedsiębiorcą, w rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarczej jest osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna niebędąca osobą prawną, której odrębna ustawa przyznaje zdolność prawną - wykonująca we własnym imieniu działalność gospodarczą. Przepisów tej ustawy nie stosuje się m.in. do działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt, ogrodnictwa, warzywnictwa, leśnictwa i rybactwa śródlądowego, działalności rolników w zakresie sprzedaży, o której mowa w art. 20 ust. 1c ustawy o PDOF (tj. sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych).

Dopiero jak wchodzisz na VAT, obejmuje cię restrykcja 15 tys

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zapracowany napisał(a):

Widziałem jak gościu za przeszło pół bańki fenda u kumpla kupował, wysłał syna do auta po reklamówkę kazał zapłacić a on już nie wysiadał z traktora

Na fakture marża jak najbardziej lub umowa kupna sprzedaży.

Edytowane przez toooomaszewski
Opublikowano
5 minut temu, Stach123 napisał(a):

Jak kupujesz w kredycie 0 % to za traktor płaci dilerowi bank pewną część  , być może dilerzy nie są skłonni urywać z ceny za ten traktor w kredycie 0 % bo mają świadomość tego że kupca stać na droższy sprzęt , bo w chwili kupna nie płaci za niego całej sumy i nie robi na nim wrażenia 30 000 np. bo miał na traktor 500 000 przygotowane a zapłacił tylko 200 000 

Bank płaci ? Przeczytaj to jeszcze raz . Bank może pożyczyć z procentem. 

Opublikowano

Te 0% nie jest złe,ale czasem się nie opłaci,za pług nalicyli mi 3tyś AC i trzeba 2lata czyli 6tyś za AC do tego jeszcze opłata za kredyt i nie ze wpłacisz 20 czy tam 40 procent tylko odemnie chcieli 70,a na traktor juz ok wychodziło,ale z tym to porażka 

Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał(a):

Bank płaci ? Przeczytaj to jeszcze raz . Bank może pożyczyć z procentem. 

Przeczytaj sam z 15 razy to może zrozumiesz , dilerowi  za traktor płaci bank , a temu nieszczęśnikowi co na traktor kasy nie ma bank pożycza 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Przeczytaj sam z 15 razy to może zrozumiesz , dilerowi  za traktor płaci bank , a temu nieszczęśnikowi co na traktor kasy nie ma bank pożycza 

bank daje dealerowi pieniądze które rolnik musi zapłacić. A zazwyczaj nie bank a koncern danej maszyny jeśli chodzi o finansowanie 0 . Dealer ma swoja marżę i tyle . A rolnik rozlicza się z bankiem i danym koncernem 

Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał(a):

Przedsiębiorcą, w rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarczej jest osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna niebędąca osobą prawną, której odrębna ustawa przyznaje zdolność prawną - wykonująca we własnym imieniu działalność gospodarczą. Przepisów tej ustawy nie stosuje się m.in. do działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt, ogrodnictwa, warzywnictwa, leśnictwa i rybactwa śródlądowego, działalności rolników w zakresie sprzedaży, o której mowa w art. 20 ust. 1c ustawy o PDOF (tj. sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych).

Dopiero jak wchodzisz na VAT, obejmuje cię restrykcja 15 tys

Mój wklejony link jest z 2023 roku , a jak kliknałem w art. 20 st.1c we wklejonym przez ciebie skrinie wyświetla 1991 rok 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Przy tym finansowaniu 0% wpis do rejestru zastawów też chcą?

Nie tylko nakaz podatkowy.

Czyli ziemia ich interesuje.

I są też współwłaścicielami tej maszyny czy tam traktora póki się nie spłaci

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Czyli tak naprawdę w ogóle się nie zabezpieczają na wypadek braku spłaty.

Oprócz tej wspołwłasności.

Zazwyczaj 40-50% płacisz od razu a reszta na 0. Więc zabezpieczenie jakieś tam jest. Zabiorą ci ciągnik np po dwóch latach który jest warty np 350 tys netto a przy zakupie był wart ponad 400. To i tak są do przodu grube tys 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Póki są współwłaścicielami nie możesz sprzedać, jak nie spłacasz to przychodzi komornik, odbiera twoją część ... Tak się zabezpieczają ...

No właśnie, a jest wpis w dowodzie rejestracyjnym?

Czasem można się wj***ć na minę i kupić np. ciągnik który jest przedmiotem zastawu i w internecie nie za bardzo sprawdzi na stronach sądu po nr vin czy nr rejestracyjnym, a  i w dowodzie wpisu nie ma.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jest wpis w dowodzie  rejstracyjnym.

Każdy z nas wie że takie rzeczy trzeba sprawdzać ale niektórzy nie sprawdzają Ostatnio nawet Byłem na stacji diagnostycznej i rozmawiałem z diagnosto że ktoś kupił nową przyczepę przyjechał na przegląd po dwuch latach a numery ramy się z dowodem nie zgadzają i wyszło na to że jeden jaki drugi Nie sprawdzał tego bo u dilera zamienili przyczepy jeden człowiek kupił przyczepę i Drugi kupił przyczepę i nawet numerów jeden jaki drugi Nie sprawdzał

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
11 godzin temu, saszeta napisał(a):

I o tym mówię. Gospodarstwo to najlepsza pralnia pieniądza. A jak ktoś kupuje traktor na który bierze kredyt to znaczy że go nie stać. Bo inaczej to by odłożył i taniej kupił bo bez oprocentowania kredytu.

biorą kredyt nie na wczasy a na ciągnik który wykonuje daną pracę przez co zarabia. To tak jak ktoś kupi ciężarówkę czy busa na kredyt i ta ciężarówka czy bus zarabia na siebie odsetki i jeszcze tobie jako właścicielowi zostają jakieś złotówki z tej inwestycji. Kolejna rzecz ilu ludzi na mieszkania nie stać bo nie mają gotówki idąc twoim tokiem rozumowania powinni mieszkania wynajmować. 

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, krzychu121 napisał(a):

bank daje dealerowi pieniądze które rolnik musi zapłacić. A zazwyczaj nie bank a koncern danej maszyny jeśli chodzi o finansowanie 0 . Dealer ma swoja marżę i tyle . A rolnik rozlicza się z bankiem i danym koncernem 

Co wy za transakcję robicie? Brałem 2 maszyny i wspomagałem się lizingiem to kasę dostawałem ja na konto a nie diler 🙆‍♂️ potem płaciłem za maszynę ja . Do tego wcześniej spłaciłem bez utraty odsetek i prowizję oddali w całości 😜

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Co wy za transakcję robicie? Brałem 2 maszyny i wspomagałem się lizingiem to kasę dostawałem ja na konto a nie diler 🙆‍♂️ potem płaciłem za maszynę ja .

Jak bierzesz finansowanie na 0 z jakimś koncernem to nikt kasy na konto nie dostaje. Musisz ją tylko spłacić do koncernu. Ja mam finansowanie z cnh. I to od nich dostaje faktury do zapłaty. Z żadnym bankiem nie podpisywałem umowy. Wpłaciłem 45 % wartości a resztę rozłożone na 0. 
Ty wziąłeś kredyt z banku na % . Bank dał ci kasę i ty ją zapłaciłeś dealerowi. A kredyt spłacasz do banku. Taka różnica 

• Thanks 1
Opublikowano

Ja kupiłem maszynę. Połowę wartości wpłaciłem od razu. Reszta rozłożona w ratach. Wpis miałem w dowodzie rejestracyjnym. Po spłacie przysłali list i z tym poszedłem do WK. Wpis wykreślili i tyle. Chciałem żeby mi sprzedawca opuścił i mówię że wpłacę całość od razu. Ale dla niego to żadna różnica czy ja mu wpłacę czy bank. A może jak było kredytowanie to dostał jakieś profity z tego. Zabezpieczeniem była maszyna. I obowiązkowo AC i OC. W sumie spoko sprawa. 

Mocznik w worku 2350 brutto. Polifoska 6 jakieś 2800

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

chyba dawno nic nie kupowałeś za gotówkę i bez kredytu

płacąc gotówką lub przelewem możesz bez probemu negocjować upust, a za kredycik 0% raczej nic nie wynegocjujesz

poza tym, trzeba sobie zdawać sprawę, że kredyt to kredyt i może się okazać, że nie dostaniesz w banku obrotowego, bo według scoringu jesteś już niewypłacalny , poniewaz masz kredyt na maszynę

limit płatności gotówkowych nie dotyczy rolników ryczałtowych

Nie prawda. Na fabryczne finansowania można tak samo targować 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
46 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Co wy za transakcję robicie? Brałem 2 maszyny i wspomagałem się lizingiem to kasę dostawałem ja na konto a nie diler 🙆‍♂️ potem płaciłem za maszynę ja . Do tego wcześniej spłaciłem bez utraty odsetek i prowizję oddali w całości 😜

Zakup w kredycie fabrycznym na 0 % jest lizingiem fabrycznym [ fabryka ustala z bankiem jak wydoić klijenta ]

Ty nabyłeś maszyny w lizingu zewnętrznym  [ bank ustala jak wydoić klijenta bez ustaleń z fabryką ] 

To że spłaciłeś wcześniej i trochę prowizji wrócili wynika z faktu że wziąłeś kredyt droższy , ale bardziej elastyczny który jest bardziej opłacalny jak prognoza finansowa wskazuje na to że mozesz więcej niż się bankowi wydaje 

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

Ja kupiłem maszynę. Połowę wartości wpłaciłem od razu. Reszta rozłożona w ratach. Wpis miałem w dowodzie rejestracyjnym. Po spłacie przysłali list i z tym poszedłem do WK. Wpis wykreślili i tyle. Chciałem żeby mi sprzedawca opuścił i mówię że wpłacę całość od razu. Ale dla niego to żadna różnica czy ja mu wpłacę czy bank. A może jak było kredytowanie to dostał jakieś profity z tego. Zabezpieczeniem była maszyna. I obowiązkowo AC i OC. W sumie spoko sprawa. 

Mocznik w worku 2350 brutto. Polifoska 6 jakieś 2800

To w przypadku kredytu fabrycznego, czy finansowania.

Ale przy kredycie pod zastaw wpisu w dowodzie już nie ma.

Opublikowano
43 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Jak bierzesz finansowanie na 0 z jakimś koncernem to nikt kasy na konto nie dostaje. Musisz ją tylko spłacić do koncernu. Ja mam finansowanie z cnh. I to od nich dostaje faktury do zapłaty. Z żadnym bankiem nie podpisywałem umowy. Wpłaciłem 45 % wartości a resztę rozłożone na 0. 
Ty wziąłeś kredyt z banku na % . Bank dał ci kasę i ty ją zapłaciłeś dealerowi. A kredyt spłacasz do banku. Taka różnica 

Nie do końca koncern dopłaca do odsetek ale koniec końców kredyt obsługuje bank, mam finansowanie fabryczne w cnh i claas oba te koncerny obsługuje BNP, umowy, terminy spłat, wzory maili są takie same w obu finansowaniach. Mam też finansowanie w pottingerze i tam już kredyt ogarnia DLL od początku do końca a pottinger ma z nimi umowę na finansowania i pewnie dopłaca do odsetek.

1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

Te 0% nie jest złe,ale czasem się nie opłaci,za pług nalicyli mi 3tyś AC i trzeba 2lata czyli 6tyś za AC do tego jeszcze opłata za kredyt i nie ze wpłacisz 20 czy tam 40 procent tylko odemnie chcieli 70,a na traktor juz ok wychodziło,ale z tym to porażka 

Jak ze wszystkim trzeba porównywać dla przykładu ja mam talerzówkę z pottingera w 0% na 3 lata to opłata 600zł i AC 600zł na rok, a wkład własny 30% netto, minus że nie ma odroczenia VATu w tym na 3 miesiące tylko od razu trzeba go wpłacić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v