Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I ja ciebie też, bo jesteś zwykłym trollem

16 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No widzisz Szonus...tęskniłeś za starym Pafnucym

Przyznam się że tak, jednak po piiiiiiiiiiik, nie ma starego pafnuca.    xD

Opublikowano (edytowane)

Śmiech to zdrowie, tylko jak śmiejesz się z poważnych spraw, to o czymś świadczy, że cuś nie ten tegess. A tylko ty i ten bobowy jakby brakowało kilku pikseli, inni jakoś z tym problemu nie mają.   

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Wierzysz w cuda 🤔🤦😁

Chciałbym bo rok temu  o tej porze były korekty cenowe tu pisali ze w polowie lutego obnizki.... 

2 godziny temu, alfa napisał(a):

Saletra będzie po niedzieli prawie 2500 już pisałem 

Info jakies sprawdzone , czym kolwiek poparte czy tak gdzies zasłyszane ? 

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał(a):

Śmiech to zdrowie, tylko jak śmiejesz się z poważnych spraw, to o czymś świadczy, że cuś nie ten tegess

Może i nie teges...wcale nie mówię że ja taki ideal jak ty ..

A może to mój sposób by nie myśleć o tym co jest ..

...a guzik to kogo ..

Jestem jaki jestem ...nie dbam o to co ty myślisz o mnie...

Dobrego wieczoru ..

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał(a):

W pewnym wieku nie przestoi rżnąć pawiana,

ty tak uważasz...ja nie...

Nie lubię ograniczeń..staram się robić co lubię, co potrzebuje, a nie co wypada...

Zawsze odbiegłem od standardów i taki mam zamiar pozostać.

Nudne jest bycie takim samym jak inni...

Opublikowano

Ale wcześniej był droższy.

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

ty tak uważasz...ja nie...

Nie lubię ograniczeń..staram się robić co lubię, co potrzebuje, a nie co wypada...

Zawsze odbiegłem od standardów i taki mam zamiar pozostać.

Nudne jest bycie takim samym jak inni...

No rób jak uważasz.

Opublikowano
43 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Ja bym powiedział ze w tych czasach jechanie po krawędzi może się bardzo szybko źle skończyć. Jeszcze 10 czy 15 lat do tyłu można była takie manewry wykonywać bo z gospodarki nie starczało to poszło się na czarno gdzieś dorobiło i jakoś się prześlizgnęło. Ale były to inne kwoty. Teraz jak ktoś się kredytuje ,,pod korek” to moim zdaniem niespełna rozumu. Dorobienie na boku nie starczy żeby spłacić kilka tys raty na miesiąc bo nie jest się w stanie tego zarobić w pierwszej lepszej pracy. 
Popieram @mysza103. Teraz żeby normalnie gospodarzyć i funkcjonować trzeba mieć jakąś poduszkę finansową. Według mnie trzeba by było zacząć się interesować kiedy np nawozy sa najtańsze czy gdzie zakupić środki ochrony roślin czy inne potrzebne rzeczy. Sa takie zawirowania ze jak widać można utopić kilka stów na tonie. Kiedys to było kilkadziesiąt złotych to aż tak nie bolało ale teraz wypadałoby się chociaż trochę zainteresować. A niestety zdecydowana większość rolników tego nie robi bo całe życie biorą u Heńka z okolicy i jest dobrze. Sam to widzę po okolicy. Jak ktoś trochę interesuje się tym co robi to nawozy stara się kupić w miarę dobrym momencie i śledzi rynek czy w górę czy w dół. Czy to szuka dobrego kupca na zboża. Przy sprzedaży bydła ma swoją wagę itd itd. A ci co żyją z dnia na dzień to za nawozy przepłacają, na wadze przy sprzedaży dają się robić czy cenie. I wiecznie czekają i narzekają ze to dopłaty jeszcze nie wpłynęły czy inna zapomoga i nie mogą czegoś tam kupić . Bo jak dopłat nie ma to i rozwoju nie ma. Gospodarstwo powinno utrzymywać się samo. A dopłaty to bonus 

Kolega ma dużo racji. Cofając się kilka lat wstecz i dalej przez wiele lat było wszystko dosyć jasne. Ceny nawozów na wiosnę nie były dużo wyższe niż jesienią czy latem. Różnice były rzędu 10 do max 20 % . Wielu zwyczajnie z lenistwa nie kupowało wcześniej niż dopiero przed wysiewem bo nie chciało im się tego magazynować itp. Ceny zbóż też zima czy wiosna były średnio o te 10-15:% wyższe, więc nie dużo. Owszem raz na ileś lat zboże było nawet odrobinę tańsze wiosna niż po żniwach ale to sporadyczne przypadki. Od czasu wirusa. Rynki strasznie się rozregulowały i wąchania potrafią dochodzić do 50-70% a tu już robią się ogromne sumy i można stracić cały zysk z gospodarstwa na zakupie  środków produkcji czy sprzedaży płodów. Te różnego rodzaju dopłaty to też nic dobrego bo aby dać trzeba z czegoś wziasc. Inwestować, kredytować się też trzeba umieć. Owszem własnie w tych poprzednich latach nie było źle z kredytami i po ostatniej inflacji ci co wcześniej zainwestowali są teraz do przodu. Taki stan rzeczy spowodował też , że co niektórzy szczegulnie młodzi wręcz przesadzali z inwestycjami. Ale to już każdy robi na Swoją odpowiedzialność. Co do cen              Saletra 1900.                                        Mocznik bez inh i z inh  2500-2600. Ceny brutto w detalu. 

Opublikowano

A myślisz że nie odda? Oni to tam mają do gadania 

1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

Jak do żniw będzie zawieszenie broni , to będzie  i tak szybko, chyba że upaina odda co okupowanie , bez targowania, to może być wcześniej

Opublikowano
Godzinę temu, ozotek napisał(a):

Chciałbym bo rok temu  o tej porze były korekty cenowe tu pisali ze w polowie lutego obnizki.... 

Info jakies sprawdzone , czym kolwiek poparte czy tak gdzies zasłyszane ? 

Mam odpowiednie kontakty 

Opublikowano
9 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Lepiej nie wiedzieć po ile grupa azoty produkowała nawozy w kontraktach dla Ukrainy tu wojna czy jej brak wiele nie zmieniła 

Taaaaaaaaaaaaaa nie zmieniała kontrakty na 10  i ceny nawozu lat a gaz w międzyczasie x 10 

32 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Jak do żniw będzie zawieszenie broni , to będzie  i tak szybko, chyba że upaina odda co okupowanie , bez targowania, to może być wcześniej

Zawieszenie broni się robi po to żeby negocjować  , taki pewny bym nie był tego że się ceny nie zmienią , wystarczy że kurki gazowe otworzą i tym co ziarno trzymają pory spadną 

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ci co mówili o obniżkach od połowy lutego też mają niby kontakty, i komu teraz wierzyć xD

Zobaczymy. Do tych kwot co podałem  powinno brakować kilka złotych 

Opublikowano
43 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Taaaaaaaaaaaaaa nie zmieniała kontrakty na 10  i ceny nawozu lat a gaz w międzyczasie x 10 

Zawieszenie broni się robi po to żeby negocjować  , taki pewny bym nie był tego że się ceny nie zmienią , wystarczy że kurki gazowe otworzą i tym co ziarno trzymają pory spadną 

A co ma jedno z drugim wspólnego? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v