Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Sadek napisał(a):

Policzyłem nakład na 1 ha to brutto po zaokrągleniu wychodzi 4 tysiące to jakby nie patrzeć 5 ton pójdzie, czyli to powyżej 5 ton z hektara to zysk.

Raczej nie ma takiej ceny pszenicy żeby za 5 ton było 4 tys raczej trzeba liczyć 6 ton , , a wielu pewnie i takich plonów nie widzi , a choć się widzi 7-8 ton to i tak nie zostanie za wiele 

Opublikowano
23 minuty temu, Sadek napisał(a):

Policzyłem nakład na 1 ha to brutto po zaokrągleniu wychodzi 4 tysiące to jakby nie patrzeć 5 ton pójdzie, czyli to powyżej 5 ton z hektara to zysk.

Możesz rozpisać te 4 tyś nakładu?

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał(a):

a choć się widzi 7-8 ton to i tak nie zostanie za wiele 

W obecnych czasach przy obecnych maszynach, nawet tych nie za dużych 1ha pszenicy to 4-5 godzin czasu pracy rolnika, czasy, że zarabiało się kokosy z 1ha pszenicy, kukurydzy itp upraw minęły, oprócz jakiś lat z klęskami na całym świecie ... A niech dojdą maszyny nie wymagające człowieka za kierownicą to będzie jeszcze mniejszy zysk z ha ...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

W obecnych czasach przy obecnych maszynach, nawet tych nie za dużych 1ha pszenicy to 4-5 godzin czasu pracy rolnika, czasy, że zarabiało się kokosy z 1ha pszenicy, kukurydzy itp upraw minęły, oprócz jakiś lat z klęskami na całym świecie ... A niech dojdą maszyny nie wymagające człowieka za kierownicą to będzie jeszcze mniejszy zysk z ha ...

bo problem nie polega na braku zysku, tylko przeinwestowaniu w sprzęt. Ktoś niedawno poruszał ten temat. Jeżeli dzisiaj można na 20-25 ha pracować nowym ciągnikiem na nawigacji to przestańmy narzekać. Dzisiaj sprzęt w większości gospodarstw powinien obrabiać powierzchnię 3 razy takie na jakich aktualnie pracuję. Nie można powiedzieć że nie ma zarobku, bo z czegoś raty się spłacają. Zarobek jest po prostu zbyt mały, a oczekiwania zbyt duże.

6 minut temu, pedro2 napisał(a):

Dzierżawa 4tys 😆

tylko?😆 to chyba  za hektar 6 klasy z 3 słupami po środku pola. Prawdziwi oporowcy dają na przetargach agencyjnych nawet 6-7 ton pszenicy. Czyli dokładnie tyle ile tam urośnie 😂

• Like 4
  • Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

jak to wyliczyłeś ze 1ha pszenicy to 4-5h pracy?

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Nie można powiedzieć że nie ma zarobku, bo z czegoś raty się spłacają. Zarobek jest po prostu zbyt mały, a oczekiwania zbyt duże.

Trochę racji w tym jest. U mnie ciągnik 100KM i pług 3-ka w obrocie i wg wielu tutaj nie jestem rozwojowy ...

Teraz, yacenty napisał(a):

jak to wyliczyłeś ze 1ha pszenicy to 4-5h pracy?

Bo tyle czasu mi zajmuje to moim nie za dużym sprzętem ...

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Trochę racji w tym jest. U mnie ciągnik 100KM i pług 3-ka w obrocie i wg wielu tutaj nie jestem rozwojowy ...

Bo tyle czasu mi zajmuje to moim nie za dużym sprzętem ...

pokaz proszę jak

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. 4-5 godz pracy w roku na 1ha pszenicy? 

Opublikowano

pokaz proszę jak

1h orka, 1h siew + uprawa, 1h żniwa, 1h uprawa pożniwna z siewem poplonu i 1h na opryski/nawozy. Cała robota, niektóre czasy trochę za małe, inne za duże. Jak ktoś stosuje nawozy naturalne to tu dojdzie trochę czasu.

Opublikowano

pokaz proszę jak

przecież tak jak piszę, zbiór starszym sprzętem to jest 1 ha na godzinę- w dobrej pszenicy bizonem nawet dłużej. Orka - 3 skibowym obrotowym też hektara na godzinę nie zrobi. To już masz 3 godziny, jeżeli uprawowo siewny nie ma 3m, to hektara w godzinę nie położy to już masz ponad 4. A jeszcze zabiegi ochrony roślin i nawożenie. Dobrze napisał

1 minutę temu, krilan06 napisał(a):

Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. 4-5 godz pracy w roku na 1ha pszenicy? 

przy starszym sprzęcie jak najbardziej realne. Może nawet nie starczyć 🙂

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie ciut większy zestaw. Ale dalej odpowiedni sprzęt do odpowiedniego areału. Lepiej powoli rozwijać obecny park maszynowy niż zamykać się w nowym ciągniku przed komornikiem 🙂 Tym bardziej przy obecnych cenach nowego sprzętu

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Takie maszyny są droższe, jak rolnik ma liczyć swój czas , to co mam iść na etat, a maszyny będą same robiły, wole ja nimi jeżdzić 

Opublikowano
Teraz, wilkołak napisał(a):

Takie maszyny są droższe, jak rolnik ma liczyć swój czas

Przy naszym rozdrobnieniu te maszyny nie zrobią różnicy, ale tam gdzie są duże połacie w jednym kawałku wystarczy jeden operator na kilka takich autonomicznych ciągników, razy X godzin w roku i się zwraca ...

Opublikowano
Teraz, wilkołak napisał(a):

Taki sprzet na kilkudziesięciu gospdarstwach w Polsce sie sprawdzi , tu jest forum młodzieży i częściowo rolników , a nie biznesmenów

Tylko czasy gdy liczyło się tylko nasze lokalne podwórko minęły, teraz towary pływają/jeżdżą/latają po całym świecie, o ile się opłaca to transportować ...

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

przecież tak jak piszę, zbiór starszym sprzętem to jest 1 ha na godzinę- w dobrej pszenicy bizonem nawet dłużej. Orka - 3 skibowym obrotowym też hektara na godzinę nie zrobi. To już masz 3 godziny, jeżeli uprawowo siewny nie ma 3m, to hektara w godzinę nie położy to już masz ponad 4. A jeszcze zabiegi ochrony roślin i nawożenie. Dobrze napisał

moim zdaniem tego jest mega za mało, dlatego proszę żeby pokazał jak mu wychodzi te 4-5h.

Ciekawe czy liczy serwis maszyn, mycie sprzętu.

Czy ma tatę kóry mu wszystko naszykuje a on wpadnie na chwile na robotę i już.

Miewam takie tygodnie ze tylko w pole i do hali, ale później przychodzą 2-3 soboty ze cały dzień spędzasz albo w garażu albo na myjce i jak policzysz te godziny to takich "pustych" godzin się nazbiera, ale te puste godziny jak podziele przez swoje 30ha to też się ładna sumka uzbiera

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, yacenty napisał(a):

ale te puste godziny jak podziele przez swoje 30ha to też się ładna sumka uzbiera

Serwisujesz kombajn który obrobił by 3x tyle na spokojnie, inne maszyny to samo, ciągnik ile tam ma, 150KM ?? To maszyna na 80ha a nie 30, przelicz na taką ilość ha te minuty mycia ciągnika, a wyjdą zupełnie inne liczby ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

No kuźwa nie mów mi że przez cały rok nie uzbierasz 5godz pracy na 1ha pszenicy bo w takie bzdury to nie uwierzę 

2 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

co ty chcesz robić przy nowszym sprzęcie 5 godzin w pszenicy 🤔

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Z całym szacunkiem w d... Mam że mój siewnik mógłby posiać 500ha w roku, sieje 30ha więc liczę to co realnie robię.

I jak go trzy godziny myłem to nie ma znaczenia czy po 25ha czy po 250ha

Opublikowano

moim zdaniem tego jest mega za mało, dlatego proszę żeby pokazał jak mu wychodzi te 4-5h.

Ciekawe czy liczy serwis maszyn, mycie sprzętu.

Czy ma tatę kóry mu wszystko naszykuje a on wpadnie na chwile na robotę i już.

Miewam takie tygodnie ze tylko w pole i do hali, ale później przychodzą 2-3 soboty ze cały dzień spędzasz albo w garażu albo na myjce i jak policzysz te godziny to takich "pustych" godzin się nazbiera, ale te puste godziny jak podziele przez swoje 30ha to też się ładna sumka uzbiera

dlatego mówimy czysto o pracy w polu, maszyny trzeba umyć przesmarować i prze serwisować to się uzbiera liczba kilkukrotnie większa. Ja liczyłem tylko wjazd w pole i bezpośrednie zajęcie. A dzisiaj im nowszy sprzęt tym tych godzin mniej, bo albo robi to serwis, albo nie wymaga to na tyle częstych napraw żeby liczyć to jako normalną czynność. Samo przesmarowanie zestawu też nie trwa nie wiadomo ile, a mycie to kwestia do dyskusji. Jedni myją sprzęt nawet po pierwszej dawce azotu wiedząc że za tydzień będą siać następną- a inni nie dotkną myjki pół roku. Liczenie pracy z serwisem i myciem to zbyt obszerny temat.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, yacenty napisał(a):

I jak go trzy godziny myłem to nie ma znaczenia czy po 25ha czy po 250ha

Mycie to samo, w pierwszym przypadku masz 1h na 8ha, w drugim 1h na 80ha, pierwszy przypadek to dodatkowe 8min, w drugim niecała minuta ... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał(a):

No kuźwa nie mów mi że przez cały rok nie uzbierasz 5godz pracy na 1ha pszenicy bo w takie bzdury to nie uwierzę 

rozmawiamy o nowym czy starym sprzęcie, bo wyliczyłem ci godziny pracy starszych maszyn. Na co odpisałeś o nowych maszynach, więc ja poddałem dyskusji pracę 5 godzin w ha pszenicy przy nowym sprzęcie, bo uważam że to i tak duża liczba godzin. Mówię o samej pracy nie serwisowaniu. 

• Haha 2