Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Jarek nie narzeka, Jarek to bogol 😉

Chcesz zablysnac sprobuj w innym miejscu

12 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

to czemu jest narzekanie ciągle że w rolnictwie kryzys jak ty taki rozrzutny 

Dochody nie musza byc z samego rolnictwa.

Opublikowano
21 godzin temu, Sadek napisał(a):

Trzeba się z tym zgodzić.

Spójrz w oświadczenia majątkowe radnych to tam nabić kabzy się nie da a tym bardziej sołtysów.

W roku w każdym gospodarstwie w wiosce jestem 5-6 razy jako sołtys.

Odnośnie radnego i sołtysa to sołtys coś robi (mówię o rozniesieniu korespondencji urząd-obywatel) a działanie radnego ogranicza się do bycia na komisjach plus sesji, uważam że nie wszyscy mieszkańcy wiedzą kto jest ich radnym.

Po co tyle razy u nas raz w roku nakaz podatkowy dostarczyxczyć i na smiemieci

Opublikowano
9 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Chcesz zablysnac sprobuj w innym miejscu

Jarek wyluzuj 

Może trochu przegłem pałkę, nie mniej mi tego za złe, żart 

Spoko gość jesteś, a że nie wszyscy mamy takie same zdanie to tak jest ...

Opublikowano
3 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Po co tyle razy u nas raz w roku nakaz podatkowy dostarczyxczyć i na smiemieci

Nie zawsze nakaz na podatek gruntowy jest razem z spółka wodną plus 2 razy akcyza, teraz mam ulotki o sytuacjach kryzysowych i jeszcze coś tam zawsze się trafi może nie do wszystkich ale trzeba.

Plus grupa na FB aby możliwe informacje przekazać.

Opublikowano
4 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Jarek wyluzuj 

Może trochu przegłem pałkę, nie mniej mi tego za złe, żart 

Spoko gość jesteś, a że nie wszyscy mamy takie same zdanie to tak jest ...

Jestem wyluzowany. Nie lubie takich glupich tekstow i tyle. Nie lubie tez gdy ktos czegos nie przetestuje to z gory wie ze i tak to sie nie nadaje. To tak jakby nie poznac kogos a mowic o nim ze jest madry albo odwrotnie. Tyle w temacie... Napisze jeszcze raz myslalem ze to forum jest takie zeby wlasnie pokazywac innym czy np dana odmiana jest dobra i jakie ma plusy i minusy ale widze ze nie warto tego pokazywac. 

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Sadek napisał(a):

Nie raz się spotkałem z takim przypadkiem że powinna być cena brutto a jak się okazuje po telefonie to jest netto aby klient zachęcić do kontaktu.

Nie mogłeś się z czymś takim spotkać , bo grupa azoty czy inni producenci nigdy nie podawali ceny brutto , tylko zawsze netto   , jedynie tak jak mówisz to mogło być na składach nawozowych gdzie mogą być używane ceny netto czy brutto 

2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

@JarekBazydlo ty to w tym roku stosujesz? To wiadomo będzie dopiero po żniwach czy cokolwiek to dało. Też będziesz ważył z jakiejś powierzchni czy pi razy oko? Nie zapomnij się pochwalić rezultatem jaki by nie był 

Te różne specyfiki to jak już ma być jakiś efekt to jak się zapoda to na bardzo słabych czy zdegradowanych glebach , to może jakoś efekt by był , a jeśli ktoś zapoda na gleby gdzie wszystko jest tip top , to i bez bakteri jest bajka i nie potrzeba żadnych specyfików 

Opublikowano
1 godzinę temu, jaco512 napisał(a):

Akcyza za ON, opłaty za śmieci

Decyzja z akcyzy za ON to razem z podatkiem rozdaje , opłaty za śmieci również się płaci z podatkiem bo to wszystko jest powiązane , tak że jak pisałem , u nas raczej tylko raz do roku  sołtys obleci mieszkańców z nakazami i tyle , przynajmniej nic mi się nie kojarzy żeby jeszcze z czymś chodził 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Sadek napisał(a):

Nie zawsze nakaz na podatek gruntowy jest razem z spółka wodną plus 2 razy akcyza, teraz mam ulotki o sytuacjach kryzysowych i jeszcze coś tam zawsze się trafi może nie do wszystkich ale trzeba.

Plus grupa na FB aby możliwe informacje przekazać.

Spólka wodna nic niema wspólnego z gminą , przychodzi pocztą, akcyze każdy sam składa w gmine, podatek sołtys tez nie zbiera, resta informacji przychodzi sms, zebranie wijeskie w marcu sparwozdanie z funduszu wiejskiego i we wrześniu podział funduszu sołeckiego

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
Karol0134 napisał:

Powracając do tematów cen nawozów , po ile macie saletrosan 26,  mocznik import? I czy może wiecie gdzie dostać saketrosan 30 okolice Lublina ?

agroexped Brzeziny albo Łęczna zwykle tam mają 30 ,a i mają agrosonika z chyba takim samym składem

Opublikowano
11 minut temu, wilkołak napisał(a):

Spólka wodna nic niema wspólnego z gminą , przychodzi pocztą, akcyze każdy sam składa w gmine, podatek sołtys tez nie zbiera, resta informacji przychodzi sms, zebranie wijeskie w marcu sparwozdanie z funduszu wiejskiego i we wrześniu podział funduszu sołeckiego

Nie wszędzie tak jest, czyli sołtys jest figurantem do funduszu sołeckiego tylko?

Opublikowano

8 sesji w roku w gminie, jedna w spółkach wodnych z 3 zebrania w kościele. 

3 zebrania rocznie z mieszkańcami 

Rozwieźć nakazy, podatku nie zbieram 

Wyświęcenie pola, ogarnąć proboszcza, zrobić ołtarzyk itd. 

Zwirowania, naprawy dróg trzeba być i palcem pokazać gdzie mają sypac. W tym roku 4 razy sąd bo oporowiec chciał grunty wspólnotowe zasiedzieć 

I z 7 pełnych dniowek na budowie bo się zachciało w czynie społecznym postawić budynek i zrobić parking na terenach wiejskich, to i oczywiście ogarnąć dokumentację i rozliczyć fundusze. 

Faktycznie jestem chyba po to żeby się wzbogacić za te 320 zł obecnie 😂

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

Msza co roczna przy kapliczce we wsi. A jeszcze trzeba zbiórkę na dożynki i wyznaczyć do robienia kosza. 

A rada parafialna to sołtysi bo radę zepchnieto na drugi plan bo i tak sołtysi muszą później kasę zbierać lub ludzi wyznaczać do roboty 

• Thanks 1
Opublikowano

Ojciec był ze 30 lat Sołtysem to jest latania, a nie pójdziesz gdzieś w gumakach trzeba się wykąpać i ogarnąć za byle głupota i co najmniej pół dnia nie Twoje. Teraz więcej pieniędzy jest na wszystko i jeszcze więcej załatwiania kiedyś na puszkę farby trzeba było rok dreptać i jeszcze pretensje że prądu dużo poszło przy remoncie, chociaż goniliśmy bimber w piwnicy może przez to, matki doszły po przedłużaczu aj stare dobre czasy pieniędzy może było mnie ale remiza przytulniejsza. Po unijnych remontach piwniczki już nie ma....

Opublikowano
10 godzin temu, HF86 napisał(a):

Msza co roczna przy kapliczce we wsi. A jeszcze trzeba zbiórkę na dożynki i wyznaczyć do robienia kosza. 

U nas ksiądz chciał aby sołtysi za darmo rozwozili opłatek a ofiary w całości mu oddali, po delikatnej sugestii aby się bujał jakoś się dogadali że coś z tego będzie dla nich ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v