Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, wilkołak napisał(a):

Dodaj koszenie 500, wapno  150, podatek250 i odżywki 120,paliwa tez coś mało , talerzówka ,po żniwach

KRUS, amortyzacja, transportx ewentualny kredyt 

Opublikowano
47 minut temu, wilkołak napisał(a):

Dodaj koszenie 500, wapno  150, podatek250 i odżywki 120,paliwa tez coś mało , talerzówka ,po żniwach

Żadnych odżywek nigdy to nic nie daje przynajmniej ja w to nie wierzę . Kombajn jest doliczony na podatek mam ulgę a i bez ulgi to u nas grosze . Paliwa starczy tyle wapno tak trzeba doliczyć 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, HF86 napisał(a):

Liczyć po kosztach usług i wtedy można Liczyć opłacalność 

To ja mam pytanie: z czego dokładacie?🤔😜 Jak słyszę że dokładka od 2022

A żeby było w temacie saletra 1650 sól potasowa 1850 zaliwie -piegawki jak dzwoniłem w piątek bodajże 

Edytowane przez PAN88
  • Like 2
Opublikowano

Fajnie liczycie ale weźcie pod uwagę że trafi się awaria grubsza która kosztuje worek kasy i wychodzi że ten rok robiliście całkowicie za darmo na naprawę tylko i opłacenie dzierżaw drogie nawozy środki i nasiona. Dlatego śmieszy mnie to jak jeden z drugim porównuje koszty uprawy jak każdy ma inne gospodarstwo inna klasę ziemi inny sprzęt jeden się zna na mechanice naprawę zrobi sam drugi weźmie usługę trzeci kupi tanie środki inny nabierze dzierżaw i nie zapłaci sytuacji jest wiele 😁

Godzinę temu, PAN88 napisał(a):

A żeby było w temacie saletra 1650 sól potasowa 1850 zaliwie -piegawki jak dzwoniłem w piątek bodajże 

Jak to z czego znam takich co biorą kredyty i liczą że sytuacja się odwrócić w tej chwili biorą już drugi kredyt pierwszy wzięli jak był tamten minister na 2 % teraz biorą drugi kredyt na 1 % 

Opublikowano
10 godzin temu, alfa napisał(a):

Jakim cudem chyba dzierżawa wysoka . U mnie mocznik 350 kg 600 zł npk 350 kg  675 zł siew 120 nasienie 800 zł oprysk zielsko 155 zł no i powiedzmy paliwo orka 15 litry agregat 10 litry opryski i nawóz 10 litry to 35 litry to niech będzie 40 litry po 5 zł 200 zł ceny netto to daje a i kombajn 550 to mam 3100 na hektar 

Dodam że pojechała na sprzedaż z działki na sprzedanie średnio 17.6 t połowa plus minus dla chłopów po 500 reszta po 420 to powiedzmy 4000 od chłopów i 3360 od firmy 

Licząc po cenie usług to masz z podatkiem 5000 zł. a czy dzierżawa 2000 jest wysoką ? zależy jeszcze kto dopłaty bierze , bo jak ten co uprawia to można by rzec że za darmo prawie 

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał(a):

Tutaj każdy pisze że kupuje po 100 tys. za hektar, ale już nie pisze, że sprzedał 10 arów przy mieście za 100 tys i spłacił kredyt na ciągnik, albo majątek po babce, wuju czy teściach mu skapnął i sprzedał i za to wpakował w podwórko czy maszynę, albo za dzierżawe opłacał krus jakiemuś kawalerowi i później po śmierci będzie dochodził jego majątku, bo przecież dzięki niemu miał emeryture itp. I tak jak kolega wyżej ma rację, każdy koszty ma inne. Ale warto policzyć sobie chociaż zużyte materiały do produkcji, podatki, ubezpieczenia.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
Godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Fajnie liczycie ale weźcie pod uwagę że trafi się awaria grubsza która kosztuje worek kasy i wychodzi że ten rok robiliście całkowicie za darmo na naprawę tylko i opłacenie dzierżaw drogie nawozy środki i nasiona. Dlatego śmieszy mnie to jak jeden z drugim porównuje koszty uprawy jak każdy ma inne gospodarstwo inna klasę ziemi inny sprzęt jeden się zna na mechanice naprawę zrobi sam drugi weźmie usługę trzeci kupi tanie środki inny nabierze dzierżaw i nie zapłaci sytuacji jest wiele 😁

Jak to z czego znam takich co biorą kredyty i liczą że sytuacja się odwrócić w tej chwili biorą już drugi kredyt pierwszy wzięli jak był tamten minister na 2 % teraz biorą drugi kredyt na 1 % 

Zgadzam się oprócz tego że na zboże i kuku to nie bierze się dzierżaw jeśli jest się na roślinnej chyba że są darmo albo za 100 zł to tak i ziemia zadbana 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, wojak1986 napisał(a):

W NFZ kasa się skończyła już 2 czy 3 raz w tym roku raz czy dwa dosypali a teraz przekładają na kolejny rok zabiegi a my mówimy że w rolnictwie nie ma ekonomii?

najlepiej ekonomię widać na przetargach ziemi

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
51 minut temu, wojak1986 napisał(a):

W NFZ kasa się skończyła już 2 czy 3 raz w tym roku raz czy dwa dosypali a teraz przekładają na kolejny rok zabiegi a my mówimy że w rolnictwie nie ma ekonomii?

Zachęcam do obejrzenia całego wywiadu rymanowskiego z cichosz.

Może gdybyśmy postawili na zdrową i dobrą żywność jak szwedzi, lekarze przestaliby nas faszerować lekami na rzecz koncernów farmaceutycznych i żyłoby nam się lepiej. Tylko, że państwo mamy z dykty, każdy jest jakiś nienapasiony, wzamian za korzyści majątkowe rządzący wprowadzą każdą głupotę. Będzie do nas płynąć żywność z mercosuru, i ślad węglowy już nikogo nie obchodzi. Wcześniej ktoś tu napisał, że u dentysty miał wizytę 900zł. A może lepsze odżywianie by na to nie wpłynęło? Może droższa żywność byłaby lepsza i 'długofalowo' nie musiałby korzystać z porady stomatologa. To tak tylko na myśl mi przyszło po obejrzeniu tego wywiadu.

Nie należy też pani profesor zarzucać, że mogła podać nieprawdziwe dane odnośnie jakichś dwóch substancji niedopuszczonych we francji i usa jak doprze pamiętam, ale taka osoba po prostu używa skrótów myślowych.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Alpacino napisał(a):

Nie ma kredytu na 1%. To jest kredyt 4 letni z czego pierwsze 2 lata są na 1% a kolejne dwa już na 8%. A jakbyś chciał wcześniej spłacić to prowizja minimum 2% ale nie wiem czy od całości czy od tego co zostało 

Opublikowano
8 godzin temu, alfa napisał(a):

Żadnych odżywek nigdy to nic nie daje przynajmniej ja w to nie wierzę . Kombajn jest doliczony na podatek mam ulgę a i bez ulgi to u nas grosze . Paliwa starczy tyle wapno tak trzeba doliczyć 

Nie wliczyłeś kombajnu, cynk też nie potrzebny, może na 10 ton mokrej to nie , jeszcze na części oleje 100 zł do ha tak mi wychodzi , u mnie w tym roku 12,5 suchej

Opublikowano

Canwil 1360 

Kizeryt ESTA 1560 

Agrolok ceny brutto 

Dziś zamówione, małe ilości bo 4 tony saletrzaku i kizerytu tyle samo tylko, że kizeryt mały worek tylko mieli, a innego nie chciałem. Azot już w pełni na cały sezon jest, podobno nowe zamówienia 50 zł w górę. 

Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał(a):

Saletra Udrycze  BIG - 1780 ZŁ Brutto .

Saletra worek 30 kg -  1830 zł  Brutto 

Kto tam bywa to wie . Byłem zobaczyłem .

I co kupiłeś jeden worek 30 kg czy dwa

Opublikowano
W dniu 6.11.2025 o 08:51, PAN88 napisał(a):

Brutto? Ampol Merol zdaje się 1460 netto za saletrę proponuje.