Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Alpacino napisał(a):

Tak debatujecie to wam powiem że w najgorszej sytuacji są ci co mocno zainwestowali w ostatnim czasie licząc że pszenica zawsze będzie po 1500 zł na kupowali maszyn pobrali kredyty żeby się rozwijać poszli ostro do przodu zaczęli dawać po 3 tys albo i lepiej za dzierżawę a teraz dokładają ze swoich żeby się utrzymać i robią na wydzierżawiającego a im zostaje zero albo są na dużym minusie teraz jeszcze żeby nie wyjść na głupka przed sąsiadem pójdą po kredyty na 1 %.Uważajcie w tych czasach też na skupy zbóż bo mogą się zacząć sytuację z niewypłacalnością jeżeli sprzedajecie to partiami w odstępie czasowym lub dla różnych podmiotów jeżeli w jednym czasie będziecie opróżniać magazyny 

Nie znam żadnego rolnika który by twierdził takie bzdury jak tu napisałeś, chyba ze mówisz o swoich kolegach z farminga. 

Ludzie rozwijali się i wcześniej i później po tych anomaliach cenowych. 

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

Ja jednego chłopaka znam co od pszenicy po 1500 zł i stanu 20 ha swoje+ 15 ha doplat, dokupil parę ha i dobrał dzierżaw że ma coś ponad 100 ha. Oczywiście w związku z tym maszyny też trzeba było dokupić. Zaczął przebijać innych na okolicy i tym sposobem szybko zorganizował więcej działek. W tamtym roku nie zapłacił całego czynszu i prosił żeby ludzie czekali do zniw 2025. W tym roku już zapłacił po zniwach jakieś zaliczki, zamiast całą kasę za dzierżawy, nie mówiąc już o zaleglosciach. I tym sposobem ludzie nie dostali za tamte żniwa całej kasy i za obecne rowniez. I się zaczyna lament ludzi. Już jedna kobitka była u mnie, bo już by mu zabrała to pole i szuka komu by tu dać. Ja podziękowałem, tym bardziej że ona myśli że ktoś jej da to co tamten "obiecał"

Edytowane przez Badwolf
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Duźo znasz takich osób 🤔 ja nikogo nie kojarzę...

No Ci wszyscy pojebani tiktokerzy 😄 i opisy do filmików przy wożeniu kukurudzy: ktoś musi odpaść, by ktoś został  W GŻE 😂 co to są za zjeby, co tam siedzi we łbie, jak mało szkoły tam jest....😂

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, Alpacino napisał(a):

Weź też pod uwagę że areał się zmniejsza dużo idzie pod budowę wiatraki panele fotowoltaiczne infrastrukturę drogi dużo też rolnicy zalesili swojego czasu 

Pod wiatraki to idzie tyle co nic jeden wiatrak = 0,2- 0,4 ha 

Zalesienia też , zalesili to co już dawno powinno być zalesione bo żadnego pożytku (plonu) i tak z tych 5-6 klas nie było 

Drogi to faktycznie trochę ha ubyło , tyle że 20 lat temu plony były o połowę mniejsze niż teraz , więc skoro wcześniej przy większej populacji krajowej hodowli niczego nie brakowało to i teraz tym bardziej nie braknie 

Opublikowano
10 minut temu, mysza103 napisał(a):

Pod wiatraki to idzie tyle co nic jeden wiatrak = 0,2- 0,4 ha 

Zalesienia też , zalesili to co już dawno powinno być zalesione bo żadnego pożytku (plonu) i tak z tych 5-6 klas nie było 

Drogi to faktycznie trochę ha ubyło , tyle że 20 lat temu plony były o połowę mniejsze niż teraz , więc skoro wcześniej przy większej populacji krajowej hodowli niczego nie brakowało to i teraz tym bardziej nie braknie 

jakie 0,4? wiatrak 150m wysoki 0,14

Opublikowano
28 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

No Ci wszyscy pojebani tiktokerzy 😄 i opisy do filmików przy wożeniu kukurudzy: ktoś musi odpaść, by ktoś został  W GŻE 😂 co to są za zjeby, co tam siedzi we łbie, jak mało szkoły tam jest....😂

Trzeba być chorym by takie rzeczy oglądać...🤦

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Niedawno zainstalowałem tego tiktoka. Do tej pory nie wiedziałem że w Polsce jest tylu rolników debili. -" Może sie nie opłaca i trzeba dokładać ale bierzemy nowe dzierżawy, pszenica po 600, kukurydza po 400 ale nie ma miętkiej gry przetrwają najlepsi".

k**wa gdzie ja zyje.

Mozna spokojnie podwyższać czynsze i ceny nawozów jak mamy kraj opanowany przez debili 

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Trzeba być chorym by takie rzeczy oglądać...🤦

Ogladaja to miliony ludzi z miasta i widzą jak to wygląda. 

Jak ty siedzisz całe życie wpatrzony w krowie d*py to nie wiesz jak wyglada obraz polskiego rolnika w miescie.

A ci debile - rolniczy tiktokerzy czy jutuberzy to potwierdzają. 

A wygląda to tak - rolnik ma miliony dotacji, maszyny za miliony, sra pieniędzmi i do tego maszyny wszystko za noego robią.

• Like 8
  • Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Niedawno zainstalowałem tego tiktoka. Do tej pory nie wiedziałem że w Polsce jest tylu rolników debili. -" Może sie nie opłaca i trzeba dokładać ale bierzemy nowe dzierżawy, pszenica po 600, kukurydza po 400 ale nie ma miętkiej gry przetrwają najlepsi".

k**wa gdzie ja zyje.

Mozna spokojnie podwyższać czynsze i ceny nawozów jak mamy kraj opanowany przez debili 

Ogladaja to miliony ludzi z miasta i widzą jak to wygląda. 

Jak ty siedzisz całe życie wpatrzony w krowie d*py to nie wiesz jak wyglada obraz polskiego rolnika w miescie.

A ci debile - rolniczy tiktokerzy czy jutuberzy to potwierdzają. 

A wygląda to tak - rolnik ma miliony dotacji, maszyny za miliony, sra pieniędzmi i do tego maszyny wszystko za noego robią.

Znowu % były pobierane 🤣🙆‍♂️

Opublikowano

Te yutubery specjalnie takie pierdoły gadają i piszą żeby prowokować i napędzać oglądalność. Wy się dajecie na to nabrać. 

Nie oglądam żadnego yutubera, a już słuchanie się rad co trzeba stosować w uprawach to już wogole porażka. Oni dostają za to kasę albo te środki za darmo i zachwalają żeby naganiać klientów. Potem czytam na tym forum że jakiś jutuber zachwala extra środek co wytwarza azot z powietrza i nie trza dawać🤣

• Like 8
Opublikowano

Nie oglądam żadnych yutuperów, bo robią z siebie i z oglądających debili. Ale gimbaza ogląda i się ślini. Kiedyś jeden z handlowców zachęcał do zakupu nawozu polecanego przez bodajże bardowskiego. Powiedziałem, że to najlepsza antyreklama.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał(a):

Wszyscy młodzi co mają do 30 lat nie potrafią inaczej żyć

ilu jest tych tik tokerów -100- 200 ? ja znam wielu młodych co na social media ich nie znajdziesz 

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał(a):

Wszyscy młodzi co mają do 30 lat nie potrafią inaczej żyć . Kupi nawóz i do sieci wrzucone jedzie w pole wszyscy widzą takie czasy . 

Taa wszyscy 🤔🤭🤣🤣🤣 ty się lecz człowieku...🙋‍♂️

Opublikowano
14 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Nie oglądam żadnych yutuperów, bo robią z siebie i z oglądających debili. Ale gimbaza ogląda i się ślini. Kiedyś jeden z handlowców zachęcał do zakupu nawozu polecanego przez bodajże bardowskiego. Powiedziałem, że to najlepsza antyreklama.

Na tiktoku jak tylko dłużej zatrzymasz się na jednym filmiku bo coś cie zaciekawi, od razu działają skrypty. Zresztą w każdych socialmediach.

Co do handlowców. To jest to po prostu żałosne jak oni są fałszywymi ludźmi nastawieni na wyniki. Jak to w ich prywatnym życiu wygląda, ściąga maske po pracy i idzie normalnie do domu i może spojrzeć w lustro? 😄

Opublikowano

Nie mam tikatoka ani facebuka i dobrze mi z tym. Dzieci nauczyłem rozmowy, nie esemesowania czy innych łapucapów czy mesendżerów. Coś potrzebujesz, to dzwoń i rozmawiaj. Zabierz młodym dorosłym telefon i każ np. kupić coś w mieście oddalonym o np. 300km.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Jezeli zyjesz id orzekwwu do przelewu to.masz rację. Ja Patrząc na swoje gospodarstwo 27.2 ha to srednią z co najmniej 4 lat trzeba wziąść. Ten rok jest najgorszy bo pomimo niskich cen przyszedł jeszcze grad.. jak kiedys były oasy gradu kilkaset metrowe  to teraz był kilja kilometrów. 

Nie sądzę ze Ty mając więcej ziemi to się więcej wyśpusz czy najesz.

Ważne aby to co się robi sprawiało przyjemnosc I.pozwalało godnie zyc. Jak kto uwaza za godne zycie yo siě wypiwiadał nie będę. Dla mnie wazne aby z synami pokopac piłke na trawie dla innych wyjazd do Disney land do USA. 

W Europe zachodniej rolnicy płacą podatek dochodowy w zaleznosci od dochodów w Polsce nadal mamy archaiczny podatek od powierzchni gruntów...

Ciekawe  jak dostosują regulacje  bo w tych kamieniach milowych to nie wiadomo co tam zapisali...

Dochód ronika na podstawie GUs jest oder want od rzeczyeistosci ale nikt go nie zmienia...

Jak to go nikt nie zmienia ,prawie co roku jest zmieniany , cały czas rolnik ma coraz większy dochód , tyle że jak  się na to patrzy to w Gusie  nie wiedzą co to jest dochód a co to przychód i wydaję się że to co  podają jako dochód to dla rolnika jest przychodem , od którego  trzeba odliczyć rozchód 

14 godzin temu, jarecki napisał(a):

Znasz to powiedzenie wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ? 

Ale jak ktoś ma zawód w miarę na czasie to i kasa się go trzyma , był u mnie z pół roku temu u ciągnika bo zawór egr się pojebał , to ze elektroniczne usunięcie go skasował 2 tys , roboty pół godziny , 

Opublikowano
2 godziny temu, Bartek933 napisał(a):

Nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora, ja na przykład mam swojego "opiekuna" handlowego z AgroEfektu który nie wciska mi towaru, nie straszy ze magazyn będzie pusty itp. 

Stosuje  inne  sposoby  tzn.  bardziej  zaawansowane .

Opublikowano
31 minut temu, mysza103 napisał(a):

Ale jak ktoś ma zawód w miarę na czasie to i kasa się go trzyma , był u mnie z pół roku temu u ciągnika bo zawór egr się pojebał , to ze elektroniczne usunięcie go skasował 2 tys , roboty pół godziny , 

tak , jak ktoś ma fach ,, w ręce '' to się obroni , tylko jak są wysokie zarobki w branży to i specjalistów przybywa