Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Lokalna firma jak bierzesz całą łódke to rozsiewacz na jeden dzień masz w zestawie ;)

I dzięki temu pewnie wapno nie jest jakiejś super cenie 😉

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

I dzięki temu pewnie wapno nie jest jakiejś super cenie 😉

Ale nadal to wychodzi X razy taniej niż kupować granulowane ... A wsypać 3 szufle do RCW czy 2 bb do rozsiewacza to ta sama robota ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Badwolf napisał(a):

Problem z wapnem sypkim to zazwyczaj brak rozsiewacza własnego. Ja staram się raz na 4/5 lat sypnąc sypkie i wtedy najmuje usługę rozsiewania. Granule to stosuje np, jak jakieś pole dobiorę i szkoda mi na nie sypkiego brać. 

Powiem teraz z mojego doświadczenia; wzielem działkę po tamtych żniwach, zasialem tam rzepak ( po pszenicy, nie było tam rzepaku ponad 5 lat). Zrobiłem badania od raz przed dawaniem czegokolwiek to mi wyszło ph4.9. kupiłem węglanowe wapno i dałem w ilości 600 kg /ha, bo mi nie pasowało z sypkim kombinować. Mieliśmy potem w powiecie powódź, więc każdy ma prawo darmowe pomiary w osrch, więc zrobiłem niedawno znów i teraz mi pokazało 5.3ph. na ile to błąd pomiaru na ile realne działanie to nie wiem. Ręki na pniaka za to nie położę, ale gadanie że granulat nic nie działa jest na wyrost

Oczywiście że granulat zawsze wyjdzie drożej, za tonę granulatu mamy pod 4 t sypkiego ale jak się nie ma rozsiewacza to już tak kolorowo nie wyglada

4 t sypkiego za tonę granuli?  U mnie przelicznik w większości przypadków to 2 tony sypkiego za tonę granuli, a jak brałem większa ilość granuli to transport był w cenie. Druga sprawa to rozsiewacz, połowa tutaj sieje starym rcw, dawkę ustawiają rzucając monetą i modlą się żeby nie trzeba było na rcw stać i przepychać towar ręcznie😉 Ale to już kąt widzenia zależy od kąta siedzenia. Nawet zużycie paliwa i samo przechowanie jest na korzyść granuli.

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale nadal to wychodzi X razy taniej niż kupować granulowane ... A wsypać 3 szufle do RCW czy 2 bb do rozsiewacza to ta sama robota ...

ty naprawdę porównujesz sianie rcw wapna sypkiego do siana granuli rozsiewaczem? 😆

Opublikowano
2 godziny temu, Lukas210 napisał(a):

Jest ten nowy cennik na azoty który miał być od poniedziałku?

Polskie bazowy

Azoty w dół

Wieloskladnik do góry. 

6 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

4 t sypkiego za tonę granuli?  U mnie przelicznik w większości przypadków to 2 tony sypkiego za tonę granuli, a jak brałem większa ilość granuli to transport był w cenie. Druga sprawa to rozsiewacz, połowa tutaj sieje starym rcw, dawkę ustawiają rzucając monetą i modlą się żeby nie trzeba było na rcw stać i przepychać towar ręcznie😉 Ale to już kąt widzenia zależy od kąta siedzenia. Nawet zużycie paliwa i samo przechowanie jest na korzyść granuli.

ty naprawdę porównujesz sianie rcw wapna sypkiego do siana granuli rozsiewaczem? 😆

Sypkie + rozsiew usługowy dalej wyjdzie taniej jak granula która trzeba samemu wysiać. 

Opublikowano

Jeden ma 10km do Mielnika drugi 500km.

Ceny będą znacząco różne.

Jeden kupi granulat za 300zł czy taniej no bo granulat, a że wapno 04 i granula z jakimś klejem osadzona na kamieniu to już znaczenia nie ma. Inny kupi granulat na kredzie lub wapnie mielonym  i zapłaci 600

Inny kupi wapno po kruszarce za 39zł  inny wapno premium za 150

W każdym przypadku ceny tak skrajnie różne że każdy temat należałoby rozpocząć od dokładnego opisu co się stosuje i dopiero można się krytykować lub głaskać po podniebieniu

Opublikowano
3 minuty temu, ahten napisał(a):

@AgrestRadkowit premium  (ten jak maka), z dostawa za 100 zl to mozliwa cena?

Raczej nie.

120km od kopalni 135 netto chyba płaciłem. Sam towar na kopalni chyba 85 lub 93 netto.

Sprzedają chyba też mixa  premium i standard o ile nie pomyliłem. 

Ale przy Twojej cenie lampka kontrolna się pali. 

Opublikowano
Godzinę temu, Grab12 napisał(a):

Wapno tylko luzem przynajmniej w moim rejonie granulat za drogo wychodzi a to to samo tylko wygodniej wysiewaći na tym wszystkie zalety granuli się kończą

3 czy 4 tony granuli na ha to nie za ciekawie jakimś lejkiem czy innym rozsiewaczem typowo do nawozu...

Opublikowano
52 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

😆

No trochę przegielem z 4 tonami sypkiego za granulat. Ja stosuję głównie sypkie, ale zdarza mi się rozsiać granulat z rzadka

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, kibix napisał(a):

Polskie bazowy

Azoty w dół

Wieloskladnik do góry. 

Sypkie + rozsiew usługowy dalej wyjdzie taniej jak granula która trzeba samemu wysiać. 

Jak masz dobrego znajomego. U mnie ceny usług takie, że lepiej lejkiem siać bo niedługo wysiew kosztowałby tyle co wapno 😉 więc zależy od regionu.

Ja całkowicie przeszedłem na granule z sypkiego, a trochę tego sypkiego w życiu wysialem.

34 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

3 czy 4 tony granuli na ha to nie za ciekawie jakimś lejkiem czy innym rozsiewaczem typowo do nawozu...

A od kiedy się tyle sieję. Przy słabym ph 1000-1200 kg przez dwa lata a później 200-400 kg na podtrzymanie. 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, kibix napisał(a):

Polskie bazowy

Azoty w dół

Wieloskladnik do góry. 

Gdzie ten azot w dół? Saletrosan cena bez zmian od piątku 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

ty jesteś jakiś specjalny czy tylko udajesz? Skąd ty wytrzasnąłeś taką różnice to nie wiem, ale ewidentnie jest z czymś problem.

Ja kupuję dużoo taniej niż ty podałeś, a o wygodzie wysiewu nie wspomnę😉

Ale każdy musi umieć liczyć, jeżeli wam tak wychodzi, to niech tak będzie. Z koniem nie ma się co kopać.

Ze swojego składu. Samochód sypkiego 2500 zł. Tona granulatu minimum 400 zł/t. A są i 600 zł/t. A to wychodzi samochód około 10000 zł. No powiedzmy po rabacie za ilość 9500 zł. To jaka to różnica? Bo może nie umiem liczyć chociaż studiowałem matematykę?

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano
16 minut temu, Lukas210 napisał(a):

@kibix jakieś konkrety ile w dół azot a ile npki do góry?

Takie w dół ze saletra przy calym aucie 1470 netto , a w maju szlo kupic po 1420 

Opublikowano
2 minuty temu, Młody1997 napisał(a):

Ze swojego składu. Samochód sypkiego 2500 zł. Tona granulatu minimum 400 zł/t. A są i 600 zł/t. A to wychodzi samochód około 10000 zł. No powiedzmy po rabacie za ilość 9500 zł. To jaka to różnica? Bo może nie umiem liczyć chociaż studiowałem matematykę?

Tona granulatu 400 albo 600? To fakt nie umiesz liczyć 😆 żyj dalej w swojej matematyce 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wyjdzie taniej, ale każdy według własnego zapotrzebowania. Co rzucać wąsko, a co na 27 czy 36m.

Znam gospodarstwo 500ha co większość stosuje kredę granulowana, ph uregulowane. 

1 minutę temu, Młody1997 napisał(a):

Ze swojego składu. Samochód sypkiego 2500 zł. Tona granulatu minimum 400 zł/t. A są i 600 zł/t. A to wychodzi samochód około 10000 zł. No powiedzmy po rabacie za ilość 9500 zł. To jaka to róznica? Bo może nie umiem liczyć chociaż studiowałem matematykę?

Kreda granulowana 280zl/t 

Kreda luzem bądź z Morawicy albo Celiny 140zl/t

Gdzie przebitka x5? 🤪

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jak masz dobrego znajomego. U mnie ceny usług takie, że lepiej lejkiem siać bo niedługo wysiew kosztowałby tyle co wapno 😉 więc zależy od regionu.

Ja całkowicie przeszedłem na granule z sypkiego, a trochę tego sypkiego w życiu wysialem.

A od kiedy się tyle sieję. Przy słabym ph 1000-1200 kg przez dwa lata a później 200-400 kg na podtrzymanie. 

chyba żartujesz że tona granulatu i naprawisz ziemie gdzie jest 4-4,5ph, napisz jeszcze że dwa sezony i masz 6+ o Mg już nie wspomnę

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Wyjdzie taniej, ale każdy według własnego zapotrzebowania. Co rzucać wąsko, a co na 27 czy 36m.

Gdzie przebitka x5? 🤪

Przecież Ci podałem ceny u mnie. Czy nie umiesz czytać? Najtańsze jakie znalazłem teraz na olx to 370 zł tona netto. U mnie się nie kalkuluje.

6 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Tona granulatu 400 albo 600? To fakt nie umiesz liczyć 😆 żyj dalej w swojej matematyce 

Zapraszam na składy do mnie jak nie wierzysz.

Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

chyba żartujesz że tona granulatu i naprawisz ziemie gdzie jest 4-4,5ph, napisz jeszcze że dwa sezony i masz 6+ o Mg już nie wspomnę

Taką ziemię kupiłem, to poszło 2x4t sypkiego rok po roku ... Z 4.6 wyszło 6.2.

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Gdzie przebitka x5? 🤪

A czemu bierzesz cenę kredy 50km od gospo a wapna  350km jak tą samą kredę masz tam gdzie granulat?

Opublikowano (edytowane)

nasyp  se  jeden z drugim 8-10 t mielonego bo  coroku piszecie o "prószeniu po 435kg/ha" .. a czas, robota itd... to wogóle i  jeszcze bajki  o przewapnowaniu... przewapnowana to może być rędzina z podłożem z kredy a nawet nie wapieniem, a co  dopiero jak ty sobie jeden z drugim nasypiesz jakiś śmieszny bigbag koszloka XD

Edytowane przez GABBER85
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Ja ci powiem że nawet tej za 400 nie warto bo to będzie to co 40 zł na kopalni

A to że mieszkasz przy dole z którego chłop kopie kredę i ją gratuluję ni jak ma się do realiów w większości kraju.

A jeżeli kupujesz, inny produkt niż kreda w tej cenie to wówczas gratuluję wyboru

Edytowane przez Agrest