Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 12:52, Agrest napisał(a):

4pkt i miało być 400. Ceny bezorkowców wystrzeliły, chłopy u dilerów kawę wypili, dilerzy umowy z podpisem mają , a chłopu stawkę oyebali...

Na przyszły rok zamiast 4 będzie 3 pkt

Podobnie jak z wszelkiej maści "produktami biologicznymi", które wysypały się jak grzyby po deszczu, po wprowadzeniu ekoschematu "biologiczna ochrona" 😎 Dystrybutorzy wyciągają jeden po drugim, jak króliki z kapelusza 🤣  Podobnie było z wszelakimi "chwytaczami azotu" z niebios, jak ceny na nawozy osiągnęły horendalne wartości..  Tak nawiasem, to podciąga ktoś wysiew nasion rzepaku zaprawionego mikrobiologią pod ten ekoschemat ?

Opublikowano

Siarczan magnezu  siarkopol 972 zł brutto.

Dziś kupione i wieczorem kilka ha rozsiane

Opublikowano
W dniu 14.01.2025 o 13:41, Agrest napisał(a):

Dojechały dwa auta Morawicy. Ostatnio z 6 lat temu brałem. I powiem że wtedy było bardzo dobrze zmielone, a dziś rewelacyjnie jak na odmianę 04 o przemiale 0-2mm.

20250114_125303.jpg

Ile za tonę?

Opublikowano
Godzinę temu, Jarko19 napisał(a):

Ile na h? Rzepak czy pszenica ?

Pszenica i jęczmień 200kg

Opublikowano
W dniu 6.01.2025 o 11:38, v11 napisał(a):

zakładając że 1000l waży 1300 kg to mamy roztwór mocznikowy  18-19% to mamy 2200 za 460kg  azotu -równowartość 1 t mocznika do tego siarka ale jest to nawóz bardzo kwaśny właśnie z powodu siarki no i trzeba doliczyć koszt transportu 

Pozwole sobie wrócić do tematu. Nie wiem czy ja to źle licze czy coś jest nie tak? Skoro deklarują 880zł/t, a w to ie deklarują 240kg N, to za 480kg N mamy 1760, co wychodzi taniej niż mocznik, a mamy jeszcze S. 
Pytanie tylko czy co działa i faktycznie ma deklarowany skład i jaka jest jakość tego?

Opublikowano
9 godzin temu, Mateusz3512 napisał(a):

Saletra Pulan 1730 zł/t brutto 

Sól potasowa 1780 zł/t brutto 

Polifoska 6 - 2800 zł/t brutto 

Siarczan magnezu 1100 zł/t brutto 

Magazyny pełne, ludzie coś tam kupują. 

Lubelskie- LRA 

20250120_123011.jpg

W piątek wywoziłem końcówkę rzepaku to na Rudnie pulan 1660.

• Like 1
Opublikowano

nie ma tak dobrze jest 20%N i 11% S ale w tonie a 24% w litrze  a S również waży w tym roztworze .N w formie amidowej nie waży tak jak Rsm

-20% roztwór waży 1,16 a nie jak w przypadku rsm 1,20  pozostał masa to siarka nawet nie bardzo wierzę że jest możliwość w roztworze wagowym  20 % N można jeszcze wlać 11% S bo jeżeli dodają siarkę to w formie kwasu siarkowego 

Godzinę temu, Rowan napisał(a):

Pozwole sobie wrócić do tematu. Nie wiem czy ja to źle licze czy coś jest nie tak? Skoro deklarują 880zł/t, a w to ie deklarują 240kg N, to za 480kg N mamy 1760, co wychodzi taniej niż mocznik, a mamy jeszcze S. 
Pytanie tylko czy co działa i faktycznie ma deklarowany skład i jaka jest jakość tego?

Sprzedający płynne formy nawozów często mieszają zawartość wagową z objętościową tam gdzie płacimy za tony 

A dolicz jeszcze z 3000 za dostawę i wychodzi katastrofa

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał(a):

Cena bardzo dobra , ja dzisiaj zamówiłem po 1005 zł brutto (te 5 zł się przy płatności jeszcze urwie)  Wciągu 2 tygodni ma przyjechać , jak dojedzie i warunki będą odpowiednie to się będzie siać (początek lutego) 

Dzisiaj pierwsi z siarą i magnezem się pojawili i u nas na polach 

1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Pszenica i jęczmień 200kg

U mnie rzepak - 200 kg 

cała reszta ( pszenica , soja )po 150 kg 

2 godziny temu, donweter1989 napisał(a):

Saletra drobna krajowa 1730 brutto 

Mocznik krajowy 2250 brutto

Kizerytu jak na razie nie będzie na stanie, na dniach ma dojechać na skład syntetyczny siarczan magnezu 

Obdzwoniliśmy też sporo miejsc i kizerytu nie ma i póki co nie będzie , dużo ludzi się pyta o siare i magnez 

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, Daro20 napisał(a):

W piątek wywoziłem końcówkę rzepaku to na Rudnie pulan 1660.

U nich zazwyczaj nawozy droższe niż w Radzyniu, ale jeszcze trzeba mi 6 ton saletry dokupić to muszę porównać ceny 

Opublikowano
2 godziny temu, Rowan napisał(a):

To cudo to UFF z ASLem pół na pół. Czyli 16N amidowego z UFF i 4Namonowego +4,5S z ASL.w tonie , oni tam dziwnie kombinują podając zawartośc N w 1000l , a siarkę podają w SO3

Jak chcesz gratis siarkę i towar w płynie to kupuj ASL , czy tam MSA-  calosamochodowo z dostawą do centrum teraz za 8N 9S coś koło 320 netto . Ja brałem 3auta po 270 w listopadzie. Tylko to cudo pali jak cholera , na rzepak tylko krótko przed lub w czasie deszczu. 

A UFF po około 1000 netto teraz.

Opublikowano

Agroimpex trade Magdalena Pasieka 

Można mieszać nie ma problemu. Z tym że musisz pamiętać że rsm to trochę pali pogłównie jak nie dasz w optymalnych warunkach. A z ASL to uzyskujesz efekt reglone jak polejesz a zapowiadany deszcz nie przyjdzie.

Z tym że ASL to jest towar z certyfikatem do ekologii i jest 100zl drozszy , jak nie potrzebujesz go to się wtedy ten sam produkt nazywa MSA . To generalnie jest siarczan amonu , odpad z biogazowni z niemiec

Opublikowano
11 godzin temu, Krzysiek55550 napisał(a):

Gdzie takie ceny?

Żelechów 

11 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

NpK dobra cena, bialchem czy inny ?

Nie pytałem 

13 godzin temu, Agrest napisał(a):

A reszta nawozów w jakiej cenie. Bo cena fajna mi najtaniej za 1080 puścił 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v